Close
Faqja 7 prej 53 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 529
    .... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar mė parė nga D&G Feminine Lexo Postimin
    E bute? Shpresoj mos te te shof ndonjehere te eger

"kam shku"

Dakort me ty, por Gjergj Fishta perdor "kam shkue". Si do ia bejme?

PS: S'jam dhe aq e eger, dy min i kam ato te shkreta ... nervat dmth lol.

Une se marr vesh me shqiptaret qe flasin gegerisht. Ku qendron problemi i gjuhes letrare dhe zyrtare? E kane veshtire ta kuptojne? Nuk e pervetesojne dot po aq mire sa nje shqiptar i jugut (meqe eshte bazuar ndjeshem ne toskerisht) apo eshte thjesht nje kryenecesi dhe krenari e vrare per mosperfshirje me te gjere te gegerishtes? Shembulli i Lioness ne lidhje me dialektet italiane mu duk shume i arsyeshem. Cdo krahine, qytet apo zone e caktuar mund te mbaje dialektin e saj, te foluren karakteristike (qofte ce mo, apo uore apo ho mer apo shka ki bre etj...etj... Kur vjen puna tek gjuha zyrtare ajo mua me duket shume e konsoliduar dhe e pranuar gjeresisht. Dialekti geg eshte shume i bukur dhe i pasur dhe ruan gjurme shume te forta te shqipes se vjeter. Pra jam dakort qe te behet pune per ta perfshire me shume ne te foluren zyrtare por qe te ngresh ore e cast pretendimin per diskriminim apo lenie ne harrese dhe mbas dore me duket pak e ekzagjeruar. Per gjuhen standarte shqipe eshte bere nje pune madheshtore dhe ka dhjetra vjet qe eshte injektuar tek brezat ne Shqiperi. Ndryshimi i saj (kujdes, po them ndryshimi dhe aspak mosfutja e elementave te gegerishtes) nuk do sillte asgje tjeter pervecse nje kaosi te plote gjuhesor dhe ne vend te asaj gjuhe zyrtare qe kemi do perfundonim me nje mish mash dialektesh qe as Perendia sdo e merrte vesh.

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar mė parė nga Lioness Lexo Postimin
    Dakort me ty, por Gjergj Fishta perdor "kam shkue". Si do ia bejme?

PS: S'jam dhe aq e eger, dy min i kam ato te shkreta ... nervat dmth lol.
    Nuk kemi pse ta marrim Fishten fjale per fjale, thjesht te marrim sa me shume nga fjalori i tij i pasur.

Une nuk po them te hiqet toskerishtja komplet dhe te lihet vetem gegerishtja, po te perfshihet me shume kjo e fundit.

Dmth as "kam shkuar" as "kam shkue", thjesht "kam shku" etj.

Manitu Maska e kiniku
    Anėtarėsuar
    08-07-2005
    Vendndodhja
    Mos tė na vijė cudi se cdo frymor nga vete natyra priret tė kerkoj ushqim; Lukreci
    Postime
    869

Propozim i mire. Kam "shkue" mund te perdoret kur kendojme p.sh. trimerite e Oso Kukes qe vran e kthjell, pra, ta shtojme e zgjasim shkronjen e ne fund, per arsye muzikale.
    Where have all the good men gone
    & where are all the gods?

i/e regjistruar Maska e D&G Feminine
    Anėtarėsuar
    08-08-2003
    Postime
    2,659
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    . Per gjuhen standarte shqipe eshte bere nje pune madheshtore dhe ka dhjetra vjet qe eshte injektuar tek brezat ne Shqiperi. Ndryshimi i saj (kujdes, po them ndryshimi dhe aspak mosfutja e elementave te gegerishtes) nuk do sillte asgje tjeter pervecse nje kaosi te plote gjuhesor dhe ne vend te asaj gjuhe zyrtare qe kemi do perfundonim me nje mish mash dialektesh qe as Perendia sdo e merrte vesh.
    Gjuha e tanishme zyrtare eshte nje krasitje ne minimum e gjuhes se pasur shqipe, vetem se robt jane mesu te hane buke me djathe nuk domethene se nuk duhet te provojne edhe foie gras per shembull. Pse te kemi vetem trungun kur mund te kemi edhe lule edhe gjethe, pse te kemi vetem kominoshe punetoresh kur mund te kemi larmine e 200 kostumeve popullore. etj etj

.... ...
    Anėtarėsuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Nuk kemi pse ta marrim Fishten fjale per fjale, thjesht te marrim sa me shume nga fjalori i tij i pasur.

Une nuk po them te hiqet toskerishtja komplet dhe te lihet vetem gegerishtja, po te perfshihet me shume kjo e fundit.

Po pikerisht ky eshte problemi qe kam shprehur me lart, cilen do "standartizosh"? Sepse ti thua mos te merret Fishta, por kritiket e gjuhes standarte i referohen Fishtes, Migjenit etj.

Pastaj nqs i futemi asaj rruge nuk ndalemi vetem tek "kam shkuar", vazhdojme pastaj:

e shkuara?
    e shkuemja?
    e shkumja?

Si i behet?

Citim Postuar mė parė nga Darius
    Ndryshimi ... nuk do sillte asgje tjeter pervecse nje kaosi te plote gjuhesor dhe ne vend te asaj gjuhe zyrtare qe kemi do perfundonim me nje mish mash dialektesh qe as Perendia sdo e merrte vesh.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Lioness : 06-02-2008 mė 19:08

Gjuha e tanishme zyrtare eshte nje krasitje ne minimum e gjuhes se pasur shqipe, vetem se robt jane mesu te hane buke me djathe nuk domethene se nuk duhet te provojne edhe foie gras per shembull. Pse te kemi vetem trungun kur mund te kemi edhe lule edhe gjethe, pse te kemi vetem kominoshe punetoresh kur mund te kemi larmine e 200 kostumeve popullore. etj etj
    Shembulli im ishte me te vertete i thjeshte por ti me komentin tend e bere 2 cent fare

Nejse duhet te te jap my props. Nuk i heq asnje pike asaj te kominosheve dhe kostumeve popullore. Do i shtoja vetem te mbathurat

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Une se marr vesh me shqiptaret qe flasin gegerisht. Ku qendron problemi i gjuhes letrare dhe zyrtare? E kane veshtire ta kuptojne? Nuk e pervetesojne dot po aq mire sa nje shqiptar i jugut (meqe eshte bazuar ndjeshem ne toskerisht) apo eshte thjesht nje kryenecesi dhe krenari e vrare per mosperfshirje me te gjere te gegerishtes? Shembulli i Lioness ne lidhje me dialektet italiane mu duk shume i arsyeshem. Cdo krahine, qytet apo zone e caktuar mund te mbaje dialektin e saj, te foluren karakteristike (qofte ce mo, apo uore apo ho mer apo shka ki bre etj...etj... Kur vjen puna tek gjuha zyrtare ajo mua me duket shume e konsoliduar dhe e pranuar gjeresisht. Dialekti geg eshte shume i bukur dhe i pasur dhe ruan gjurme shume te forta te shqipes se vjeter. Pra jam dakort qe te behet pune per ta perfshire me shume ne te foluren zyrtare por qe te ngresh ore e cast pretendimin per diskriminim apo lenie ne harrese dhe mbas dore me duket pak e ekzagjeruar. Per gjuhen standarte shqipe eshte bere nje pune madheshtore dhe ka dhjetra vjet qe eshte injektuar tek brezat ne Shqiperi. Ndryshimi i saj (kujdes, po them ndryshimi dhe aspak mosfutja e elementave te gegerishtes) nuk do sillte asgje tjeter pervecse nje kaosi te plote gjuhesor dhe ne vend te asaj gjuhe zyrtare qe kemi do perfundonim me nje mish mash dialektesh qe as Perendia sdo e merrte vesh.
    Pershendetje Darius,

Sa per sqarim, une personalisht, mund te flas shqipen si prishtinas, gjakovar, pejan, gjilanas, tiranas, shkodran, kukesian, durrsak, elbasanas, vlonjat, gjirokastrit, korcar, shkupjan, e deri ne tetovar. Dmth. per mua personalisht, nuk paraqet asnje problem se cili nga keto dialekte apo variante te dialekteve, eshte gjuha zyrtare. Bile, po te ishin te gjithe si une, do kisha pasur deshire qe te jemi sa me te bashkuar duke perdorur vetem gjuhen zyrtare, jo vetem ne media e ne te shkruar por edhe ne familje. Mirepo, duke e pasur parasysh qe dialekti gege dhe sidomos variantet kosovare te ketij dialekti, jane marre me se paku parasysh ne formimin e standardit te gjuhes se sotme zyrtare, shoh shume veshtiresi te shqiptaret ne Kosove ne pervetesimin e kesaj gjuhe zyrtare. Eshte shume e dhimbshme te shikosh dhe degjosh disa intelektual kosovare qe flasin shume gjuhe te huaja ne menyre te rrjedhshme dhe ke deshire ti degjosh kur flasin ne gjuhe te huaja, por kur flasin shqipen e sotme zyrtare, mezi i lidhin dy fjale. Kur gjithe keto probleme kane intelektualet tane, po populli i thjeshte. Dmth. une mendoj qe pikesepari eshte goxha e domosdoshme qe gjuha e sotme te reformohet.

Une mendoj se reformimi i gjuhes se sotme duke futur edhe disa elemente te gegerishtes, jo duke i dhene dominim gege por vetem duke i shtuar edhe keto elemente gege, gjuha zyrtare jo vetem qe do behej me e lehte per ta perdorur edhe nga geget por edhe do pasurohej, sado i vogel te jete ky pasurim. Ky eshte mendimi im, qe jo domosdoshmerisht eshte i sakte, sepse ne rradhe te pare, nuk jam gjuhetar me profesion.

Sidoqofte, une nuk jam kategorikisht per reformimin e gjuhes, dhe mendoj qe per hir te unitetit kombetar, ja vlen edhe kjo sakrifice nga gegefolesit, sidomos kosovar. Ne jemi duke mesuar gjuhe te huaja gjithe kohen, e nuk eshte ndonje gje tragjike ta mesojme edhe dialektin toske, e te gjithe te flasim toskerisht, te pakten ne media e ne letra.

Kurse disa ketu, nuk duhet te sulmojne gjithe Kosoven vetem se nuk pajtohen me nje Migjen Kelmendi psh., sulmoje personin nese vertete je kunder tij, e jo gjysmen e kombit vetem se nuk je ne pajtim me personin qe vjen nga ajo ane. Nuk duhet te behen pergjithesime.
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    01-08-2007
    Postime
    1,281
    Citim Postuar mė parė nga dodoni Lexo Postimin
    Ti se pari, duhet te shkosh te mesosh se si shkruhet, Nuk eshte Pjatohem por Pajtohem, e pastaj ta korrigjosh dike.

Atu ne lagjen 2 Korriki, eshte dialekti, e folmja e vet lokale qe e kane fol babe e babgjyshi i tij. Njesoj sikur shkodrani qe thote ne TV, Nigjova e nuk thote Degjova, etj.

Ketu edhe eshte gjithe problemi i kesaj teme, se nuk mund ti kthejme kosovaret e shkodranet ne Gjirokastrita e Vlonjata.
    O Dodoni i dashur, shumė tė faleminderit qė ma mėsove njė fjalė tė re. Eh edhe unė budallai qė shkruaj libra, tė mos e di si shkruhet fjala "pajtim". Eh, more Dodoni i dashur, tė faleminderit qė mė mėsove qė mikut tim qė e ka emrin Pajtim, tė mos i them Pjatim. Shumė tė faleminderit Dodoni, qė nuk m`i ke korrigjuar tė gjitha fjalėt, se kam frikė kisha marrė notė tė dobėt prej teje.
    Po, bėhu burrė, o Dodoni, merre lapsin e nisja nga fjala e parė e deri nė tė fundit, tė shoh edhe sa gabime po i gjen nė tekstin tim.
    E tash po tė tregoj se nė tekstin tėnd mungon “ė”-ja, nga frika jote se nuk din ku ta vendosėsh, prandaj nė vend tė saj e ke “e”. Mos harro kurrė o Dodoni, se pas presjes nuk shkruhet me shkronjė tė madhe. Mos harro kurrė se fjala “pajtohem” nuk shkruhet me shkronjė tė madhe, pos kur ėshtė nė krye tė fjalisė. Mos harro kurrė o Dodoni e mbaje nė mend mirė se fjalėt "Nigjova e Dėgjova", nuk shkruhen me shkronjė tė madhe. Mos harro se trajta e shkurtėr e pėremrit “tė i “ ndahet me apostrof “t`i”. Tė pyes o Dodoni, pėrse emrat “ kosovarėt e shkodranėt” i shkruan me shkronjė tė vogėl, kurse “Gjirokastrita e Vlonjata” me shkronjė tė madhe?
    E sa pėr gjuhėn e disa drejtorėve e ministrave tanė, ėshtė mendim yti ( mbaje pėr vete) se ata duhet tė flasin sikur babai e gjyshi qė kanė lavruar tokėn me parmendė nė shekullin XIX.
    Siē po e sheh o Dodoni i dashur, unė kam mėsuar e studjuar, prandaj kėshillėn qė ma drejton mua, mbaje pėr vete se tė duhet nė jetė.
    Lexo, mėso mė tepėr e mos kėrko qime nė ve, si thotė populli.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga xani1 : 07-02-2008 mė 07:35

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Citim Postuar mė parė nga xani1 Lexo Postimin
    E sa pėr gjuhėn e disa drejtorėve e ministrave tanė, ėshtė mendim yti ( mbaje pėr vete) se ata duhet tė flasin sikur babai e gjyshi qė kanė lavruar tokėn me parmendė nė shekullin XIX.
    Siē po e sheh o Dodoni i dashur, unė kam mėsuar e studjuar, prandaj kėshillėn qė ma drejton mua, mbaje pėr vete se tė duhet nė jetė.
    Lexo, mėso mė tepėr e mos kėrko qime nė ve, si thotė populli.
    Meqenese, qenke kaq i mesuar e studiuar, a mendon ti qe ky variant i toskerishtes qe po shkruan ti ketu, ka zbritur nga qielli apo ka ardhur nga babai e gjyshi i labeve te sotem qe kane lavruar token ne Laberi me parmende ne shekullin XIX, njelloj sikur babai e gjyshi i yt e i imi ne Kosove???

Dhe nese eshte keshtu, atehere cfare e ben babain e gjyshin e labeve qe kane lavruar token me parmende ne shekullin e XIX ne Laberi, me modern se babain e gjyshin tend apo timin qe e ka punuar njelloj token por jo ne Laberi po ne Dardani???

Kur nuk ke respekt per babain e gjyshin tend, se pari, nuk e di se si mund te kesh respekt per vellezerit e tij ne Laberi, e ne krahinat tjera shqiptare.

Ka shume politikane edhe ne Shqiperi, qe nuk e flasin gjuhen zyrtare por flasin edhe ne media ne dialektin apo variantin e te folurit te krahines prej nga vijne, si shkodran, tirons, etj. Dhe nese per keta nuk eshte fare tragjike qe te flasin ne dialektin e tyre e jo ne gjuhen zyrtare, pse per kosovarin qenka kaq tragjike kjo pune???

Po te pyes ty, se qenke shume i mesuar e studjuar!!!
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

Faqja 7 prej 53 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe dhe mediat
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 11-03-2018, 13:32
  2. Debati i Knusve (gjelave)
    Nga Brari nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 09-11-2010, 05:15
  3. Shtate Fjalet e Fundit (Porosia nga Kryqi)
    Nga NoName nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 29-04-2006, 19:21
  4. Tragjedi tjetėr nė det, 21 tė mbytur e 7 tė humbur
    Nga ALBA nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 162
    Postimi i Fundit: 24-05-2004, 15:03
  5. Permbysja e rregjimit ne 97, Revolucion komunist?
    Nga Seminarist nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 66
    Postimi i Fundit: 28-05-2003, 23:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •