Close
Faqja 106 prej 255 FillimFillim ... 65696104105106107108116156206 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,051 deri 1,060 prej 2545
    Dhe meqe jemi tek ZEMERIMI I AKILIT=Achiles madness ja ku e ke 100 % shqip ne dialektin GEG.

Ah se desh harrova. Ne shqip eshte dhe nje fjale tjeter per Madness= MARRI(geg)=Marrezi(tosk).
    Marri buron nga folja marrë dhe ka te beje me marrjen e mendeve. Prandaj Perendia e Luftes quhej MARRSI=Marësi sepse ju merrte mendte njerrezve ne lufte i bente ata te Marre=te cmendur. Tani shihe prape lidhjen.
    Mania=marria=cmenia(cmendurria).

Kam pershtypjen se dhe ARES eshte shqiptuar MARES:
    Άρης , shif shenjen para a-se.
    Filologet moderne mendojne qe ajo tregon nje A te zgjatur por une kam dyshime per kete.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Darius : 02-07-2008 më 18:11
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Dhe e fundit per sot:
    Une te dhashe dy mundesi
    1. me rri= me ndenjt menjane i zemeruar, i egersuar
    2. I marrë=cmendur, i egersuar (prej foljes marr).

Tani shqipja eshte shume e veshtire per te gjetur etimologjine sepse fjalet jane te perbera nga fjale te thjeshta burimore qe ndryshojne shume pak nga njera tjetra gjate brendaeptimit.
    Por sido qe te jete puna, ajo nuk eshte huazim nga gjuhe te tjera dhe mos harro se duhet te ndryshosh idene qe shqipja na paska huazuar nga greko-latinishtja.
    Keto te fundit jane vetem forma te shkruara te dialekteve te shumta te shqipes.

Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    XHGashi, për të mos parë shkronja dhe fjalë """greke""" në ekran shtyp ALT+F4, zgjidhet problemi.

Përshëndetje.

Mic, o i shkretë, topin!

Une nuk perdor asnje program ne zgjedhimin e foljeve dhe as ne lakimin e emrave. Gjithshka eshte ne koken time.
    dias10, duket! S'kam asnjë dyshim.
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    XHGashi, për të mos parë shkronja dhe fjalë """greke""" në ekran shtyp ALT+F4, zgjidhet problemi.

Përshëndetje.

Mic, o i shkretë, topin!

dias10, duket! S'kam asnjë dyshim.
    Ti duhet te dish se FJALA e PARE FARE""Greke"" ne Letersi eshte mënin.

Por fatkeqsesht per ty ajo eshte SHQIP

mëri(tosk)=mëni(geg)
    mënin ne rasen kallezore

μῆνιν ἄειδε θεὰ Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
    Kendo o Perendeshe e Dheut, mëninë e Akilit , te Peleideve

Sing, goddess, the rage of Achilles the son of Peleus,
    the destructive rage that sent countless ills on the Achaeans...
    Kambanat e alarmit per pseudo-historine fillojne qe me FJALEN E PARE TE HOMERIT, fjalen me te vjeter te gjithe letersise BOTERORE.
    Prandaj ti me ke aq MERI mua dhe gjithe ata njerez qe po i nxjerrin bojen kesaj pseudohistorie te "ndritur".
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 02-07-2008 më 19:52

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Bizo, je per gjynaf, vdes te jesh icik shqipo,se per fatin tend te keq ke marre mendesine e shqipos,po nga ana tjeter s'je dot,se knej nga ne nuk eshte si ne gerqit, ku arixhinj ,vllehe,sllave,turq arvanitas mjaft te flasin gerqisht e behen greqer,knej duhet ene gjaku me qen shqiptar.
    Pse nuk ben varavingo neper forumet e kombesise tende, ketu as te paguan kush o derezi,te pakten sma ha mendja duke pare morbozitetin tend. Duket qe ke probleme te 'theksume'.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Në fakt, siç e tregon edhe teksti, fjala e parë është fjala e greqishtes Μήνιν (rasa kallëzore e fjalës Mήνις).

Mëri apo mëni e tregova më lart se është huazim i shqipes nga latinishtja.

Atë ''perëndeshë'' të ''dheut'' ku e gjete mer? AEIΔΕ është folja AEIΔΩ-ΑιΔΩ që do të thotë këndoj (kërko tek programi, kërko mirë).

I vetmi Homer që mund të ketë qënë shqiptar ka qënë Omer Vrioni, dhe për këtë nuk jam edhe shumë i sigurt. As për Homer Simpson nuk vë dorën në zjarr...

Gott mit Uns

Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Bizo, je per gjynaf, vdes te jesh icik shqipo,se per fatin tend te keq ke marre mendesine e shqipos,po nga ana tjeter s'je dot,se knej nga ne nuk eshte si ne gerqit, ku arixhinj ,vllehe,sllave,turq arvanitas mjaft te flasin gerqisht e behen greqer,knej duhet ene gjaku me qen shqiptar.
    Pse nuk ben varavingo neper forumet e kombesise tende, ketu as te paguan kush o derezi,te pakten sma ha mendja duke pare morbozitetin tend. Duket qe ke probleme te 'theksume'.
    Flet dhe ti mer doç? Topit si i ke hip mer lal, dmth, me ç'pozicion e merr?

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Në fakt, siç e tregon edhe teksti, fjala e parë është fjala e greqishtes Μήνιν (rasa kallëzore e fjalës Mήνις).

Mëri apo mëni e tregova më lart se është huazim i shqipes nga latinishtja.

Atë ''perëndeshë'' të ''dheut'' ku e gjete mer? AEIΔΕ është folja AEIΔΩ-ΑιΔΩ që do të thotë këndoj (kërko tek programi, kërko mirë).

I vetmi Homer që mund të ketë qënë shqiptar ka qënë Omer Vrioni, dhe për këtë nuk jam edhe shumë i sigurt. As për Homer Simpson nuk vë dorën në zjarr...
    1.Aedët shqiptare jane akoma gjalle sot me lahutat e tyre.
    2. Perendite e kohes parahelene jane qe te gjitha me karrakter KTONIK dhe une me perkthimin tim duke shtuar "e dheut" hodha vetem nje hipoteze qe Danajte-pellazgjike qe sulmuan Trojen kishin si Perendi primare Token -DHEUN.
    Dhea(ne femerore)=Toke-Perendi
    3. Fjala mënin eshte kallezore e fjales SHQIPE mëri=mëni dhe ESHTE GJALLE, kurse sa per Greqishten ajo lindi dhe vdiq ne bodrumet e manastireve.
    4. Dhe sa per Aedët jemi i vetmti komb ne bote qe kendon poema te gjata epike( Muji dhe Halili)
    Ndryshuar për herë të fundit nga dias10 : 02-07-2008 më 20:21

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Fjala eshte Meni
    pastaj ne shqip ke i/e Menis,Menis,Menin(kallzorja tende) ,prej Menis.

Sic duket qarte ne shqip 3 nga 5 rasat bejne pikerisht Menis e sigurisht qe kaloi e tille
    nga Hyllinishtja tek Hellinishtja.
    Kallzoren e fjales gerqishtja e mbajti te njejte me shqipen Menin.

Interesante se si shqipja shkoi e vodhi origjinalisht 'greqishten' duke i rene nga latinishtja. Sa te sofistikuar ne vjedhje paskan qene malsoret e Vermoshit ,per tu hjek qeleshen e Uliksit.

Kurse fjala e mevoneshme me rrenje meni; zemenim apo zemerim, ne vend te -is u be -it nga kalimi i thjeshte s-t : i/e zemerim-it, zemerim-it, zemerim-in, prej zemerim-it

Ne fund te fundit -is = -it e shqipja e ka prone te veten te padiskutueshme.

Nje gje nuk kuptoj pse tregon qe je kungull, me mire kur ishe trangull ,te pakten trangulli nuk eshte bosh brenda.

P.s Une flas se ata si ti ne plaste ndonjehere do i bej kukureca per Balon.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •