gjuha illyre dialekti messapin![]()
gjuha illyre dialekti messapin![]()
Akili = Ahilea
mos emri i tij vjen nga A hile, dmth e ka me hile
?????????
Unë jam njeri i thjeshtë.
Kënaqem me pak.
Më mjafton më e mira.
hetitet illyret(pelazget) etursket tharket kan qene nje dege gjhusore sic jan gjuhet latine gjermane etj..... nga keto gjuhe vetem shqipja dmth. illyrishtja ka mbijetuar gjuhet tjera jane shdukur
Ndryshuar për herë të fundit nga XH.GASHI : 09-10-2007 më 16:38
E kam lexuar temen per Trojen perpara se te ma rekomandosh ti, kam lexuar per trojen shume gjithashtu nga burime te tjera shume me serioze sesa tek ajo teme,tek ajo teme munda te shikoj vetem tek tuk ndonje fjali te hajrit,gjithe pjesa tjeter eshte enderime me syhapur,ku njeri i bie gozhdes dhe tjetri patkoit,njerez qe nuk dine ta ndajne mitin nga realiteti,dhe jane pikerisht keta te ashtuquajturit me bagazh te larte kulturor,bagazh leshi do te thoja.........meqe ra fjala kane filluar ato germimet e Trojes apo jo?,do fillojme te germojme Atlantiden tani.
PS.Gjithsesi keto jane vleresime te mija thjesht personale,ju kerkojeni Trojen gjithandej,duke filluar qe nga Balltiku pastaj dilni ne Angli,nga Anglia ne Bosnje dhe keshtu me radhe,kur te keni gjet trojen e vertete shkoni gjeni Atlantiden tek keneta e Durresit.![]()
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Po jo ore meqe e ka gjetur Schlieman Trojen dhe meqe edhe ti ke bindjen qe eshte aty ku thuhet atehere spo e vazhdojme me kete bisede dhe ata me bagazh leshi do mbledhin mendjen se sdo kene ku te shesin me lesh. Si i thone; nje sylesh nuk sheh leshin qe i mbulon syte e le me te shohi leshin e te tjereve.
Sa per te tjerat qe ke thene mire bere se ky forum ka nevoje here pas here per njerez qe ti kujtojne te tjereve se kush eshte realiteti dhe se duhet te qendrojne me kembe ne toke dhe mos guxojne te mendojne ndryshe apo te perpiqen te provojne te kunderten. Mos e dhente zoti te behet ky sakrilegj se na merret fytyra para fqinjit bardh e blu e para akademikeve te ndritur te botes qe ne fund te fundit thjesht po perpiqen te na e gjejne ndonje rreze ne glob (mbase andej nga arabia)...
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Pjesen e nxire e ke sa per te treguar se ajo Troja e Shliemanit, ajo te cilen e konsideron fakt te pamohueshem, doli ne drite pikerisht nga nje mit ...apo jo?E kam lexuar temen per Trojen perpara se te ma rekomandosh ti, kam lexuar per trojen shume gjithashtu nga burime te tjera shume me serioze sesa tek ajo teme,tek ajo teme munda te shikoj vetem tek tuk ndonje fjali te hajrit,gjithe pjesa tjeter eshte enderime me syhapur,ku njeri i bie gozhdes dhe tjetri patkoit,njerez qe nuk dine ta ndajne mitin nga realiteti,dhe jane pikerisht keta te ashtuquajturit me bagazh te larte kulturor,bagazh leshi do te thoja.........meqe ra fjala kane filluar ato germimet e Trojes apo jo?,do fillojme te germojme Atlantiden tani.
PS.Gjithsesi keto jane vleresime te mija thjesht personale,ju kerkojeni Trojen gjithandej,duke filluar qe nga Balltiku pastaj dilni ne Angli,nga Anglia ne Bosnje dhe keshtu me radhe,kur te keni gjet trojen e vertete shkoni gjeni Atlantiden tek keneta e Durresit
Vetem nje gje duket pak pa sens.....nga erdhen Dardanet ne Troje...pasi ata-dardanet- erdhen ne Azi pas permbytjes se madhe apo jo?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Edhe Samothraket, ishin po ashtu, me origjine jo-greke, dhe ishin te lidhur me Trojanet e Pellazget; ata perdornin nje gjuhe te huaj ne tempull, ne kohen e Jul Cezarit.
(Burkert, Greek Religion 282, duke cituar Diodorus, 5.47.3, i cili thote se gjuha e tyre vazhdona akoma te praktikohet ne religjion)
PRA VAZHDON TE PRAKTIKOHET GJUHA JO-GREKE PER BESIMIN
Zoterit e tyre kishin elemente Etruske, Hitite, Thrake e Frige...por Samotharkasit nuk tregonin kurre emrat e perendive te tyre (te kujton Herodotin kur flet per Pellazget dhe Dodonen)...edhe dhurimet e tyre i atribuoheshin atyre me thenien "..Per zoterit"...ose "Per Zotin e Madh". Burimet antike tregojne per tre zoter ...dy meshkuj dhe nje femer , te cileve u sherbente Kasmilus ose ndryshe edhe Kadmilus....
(Kerényi- "Gods of Greece", 86-7; Burkert-" Greek religion" 283 )...edhe pse libri quhet zoterit e Greqise po flasim per JO-GREKE dhe per popullsi me gjuhe e besim antik, jo-grek
Camillus-it i kane dhene shpjegim si emer dhe e kane lidhur me etrusket
Lemnosi , samothrakasit, friget, etj kane pasur pothuaj nje burim besimi e hyjnizimi...i cili lidhet me grupin e zoterve enigmatike te cilesuar Khabir/Kabir/Kbr/..ose ne hitisht, Habir... etj
Teba>>>>> ka lidhje me samothrakasit mistike, por ka edhe lidhje me Kadmin dhe Harmonie dhe bashkimin e tyre...Ne Tebe vizatonin ne kupa xhuxha me gjenitale te medha dhe te pije me keto kupa quhej/konsiderohej FAT (tekstualisht jo e perkthyer)...ritual qe kryhej duke pire trokitur gotat e thyer me pas ato
Dhemetra, ka nxitur kete kult ne emer te PROMETEUT
Barat qe te kuptohemi njehere e mire,po e them pak me qarte,ka nje Troje mitologjike,Iliada(cikli Trojan)etj etj,dhe duhet te kete pasur me pa tjeter nje Troje Historike,ajo qe doja te thoja une eshte qe Troja mitike dhe ajo Historike nuk jane e njejta gje,nuk do shume mend per ta kuptuar.Patjeter qe keto te dyja e kane nje lidhje,dmth qe ke Iliada ka disa te verteta historike,por nga ana tjeter une nuk mund ta besoj qe Akili nese ka ekzistuar ishte gjysem perendi dhe gjysem njeri,apo Enea themeloi Romen e budalliqe te tjera me thes siç ka plot ke ajo tema e Trojes.Barat po te pyes kot keshtu,beson ti tek qeni çerber me tre koka ?
Kur thashe besoj qe schlieman ka te drejte do te thote qe ky eshte nje besim i imi (me gjithe rezervat)dhe jo nje e vertete e sigurt,por me dukej qesharake ke ajo teme qe e kerkonin Trojen gjithandej neper Europe........Une as qe e diskutoj qe per greqishte antike ka filluar si gjuhe rreth shekullit te 4,5,para krishtit,keshtu qe ne kohen e luftes se trojes ka qene gjuha pelasge dhe rjedhimisht dhe vete mitologjia nuk eshte greke,ajo eshte pelasgo-ilirike,
PS.Shife dhe njehere vete ate teme te bindesh sa budalliqe ka,ene une jom patriot i modh,por pa presh....... Hajt pershnetje se je nje cop burre
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Po more Alpheko, fatkeqesisht e kam lexuar Iliaden. Po ti ke lexuar vetem Iliaden, a?
Ja do thosha une si shpjegohen dy drejtimet ne te shkruarin e vazos.
“Greket e vjeter shkrunin nga e djathta ne te majte, si Fenikasit (po te le ty the Billy Goat te gjeni Finiqin ne Afrike-Styx). Me pas, drejtimi i shkrimit ndryshon ne bullstrofidon, ne metodologjine “sic kthehet bualli””.
Bullstrofidon nenkupton qe drejtimi shkrimit ndryshon me faktin nga nis rreshti. Dmth, ne se mbarojme nje rresht se shkruari nga e djathta ne te majte, fillojme tjetrin nga e majta ne te djathte. Ne se shkruajme nga poshte lart, fillojme edhe shkrimin ne varesi te cepit te letres.
Ju e paski zgjidhur linearin B qe eshte sillabik (deri tani datohet si 1200-1500 pes nga akademite. Te shohim datimin qe do i beni ju ne liber), keni marre mundimin te na sqaroni se si migroi gjuha e shkruar e pellazgeve nga sillabike ne alfabetike dhe pse?
Po ashtu na sqaroni se si do ta hidhni poshte tezen qe rendit pellazgjishten me Thrakishten, gjuhet Balltike, edhe Rumanishten, por e vendos larg nga Hittitja juaj e dashur, Greqishtja, Italishtja, dhe gjuhet gjermanike. (Nuk eshte teza ime, por e akademive).
Mbase mund po ashtu te na sqaroni se i bashkoni te dhenat e meposhtme qe:
- Mali Ides eshte vendlidja Zeusit
- Mali Ides eshte ne Krete
- Troja u ndertua ne malin e Ides
- Troja eshte ne Turqi.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Krijoni Kontakt