Po more Alpheko, fatkeqesisht e kam lexuar Iliaden. Po ti ke lexuar vetem Iliaden, a?
Ja do thosha une si shpjegohen dy drejtimet ne te shkruarin e vazos.
“Greket e vjeter shkrunin nga e djathta ne te majte, si Fenikasit (po te le ty the Billy Goat te gjeni Finiqin ne Afrike-Styx). Me pas, drejtimi i shkrimit ndryshon ne bullstrofidon, ne metodologjine “sic kthehet bualli””.
Bullstrofidon nenkupton qe drejtimi shkrimit ndryshon me faktin nga nis rreshti. Dmth, ne se mbarojme nje rresht se shkruari nga e djathta ne te majte, fillojme tjetrin nga e majta ne te djathte. Ne se shkruajme nga poshte lart, fillojme edhe shkrimin ne varesi te cepit te letres.
Ju e paski zgjidhur linearin B qe eshte sillabik (deri tani datohet si 1200-1500 pes nga akademite. Te shohim datimin qe do i beni ju ne liber), keni marre mundimin te na sqaroni se si migroi gjuha e shkruar e pellazgeve nga sillabike ne alfabetike dhe pse?
Po ashtu na sqaroni se si do ta hidhni poshte tezen qe rendit pellazgjishten me Thrakishten, gjuhet Balltike, edhe Rumanishten, por e vendos larg nga Hittitja juaj e dashur, Greqishtja, Italishtja, dhe gjuhet gjermanike. (Nuk eshte teza ime, por e akademive).
Mbase mund po ashtu te na sqaroni se i bashkoni te dhenat e meposhtme qe:
- Mali Ides eshte vendlidja Zeusit
- Mali Ides eshte ne Krete
- Troja u ndertua ne malin e Ides
- Troja eshte ne Turqi.
Krijoni Kontakt