Close
Faqja 115 prej 255 FillimFillim ... 1565105113114115116117125165215 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 1,141 deri 1,150 prej 2545
    Citim Postuar më parë nga BARAT Lexo Postimin
    Me poshte po postoj nje pjese nga Meshari i Buzukut, perpunuar nga profesor Eqrem Çabej.
    Shikohet qarte se menyra se si banoret e Kretes dhe te Dodones bejne betimin, riperseritet edhe ne Meshar.
    Kjo eshte nje deshmi e forte e ruajtjes se emertimit me te cilin i drejtoheshin shqiptaret Krijuesit nder shekuj
    Sa ngjashmeri ka me camerishten. Shume fjale vazhdon i gjen edhe sot tek camet. Tingellon shume bukur si shqipe. Aq sa me pelqen me shume ajo se kjo qe flasim sot

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    niki-neka-ndeqi-ndjek-a

fjala e shqipes ruhet si titull në gjuhën e teknike greke.fakte po jap në vazhdim.

Isiqio e shpjegon fjalën "neikos-nikos" si "debat"-ndeshje-sherrë.Asnjëra prej këtyre tre shpjegimeve nuk tregon fjalën "fitore=niki",por tregon debatin-sherrin-ndeshjen-ndjekjen.

vreni më poshtë fjalën"neimen=nimen=përhapet=thuhet=dëgjohet".Greqishtja e lashtë e ruan me formën "neimen",ndërsa greqishtja e re e përdor me formen "dhiedhoken=u përhap".Ashtu sikur se e njihni shumë mirë edhe ju i nderuar Bizantin,kjo fjalë ruhet edhe sotë në veri të shqipëris-dialekti gegë.=nimen-nij=u nijt=u dëgjua=u përhap.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    e njëjta gjë shpjegohet edhe këtu në ,po në fjalorin e Isiqios.Autori bënë fjalë për sherrë-debat-luftë ...sa herë që përmënd fjalën "niki-nikea-nikiesken"

fjalët Isiqio i ka nxjerrë nga Homeri.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    po kështu edhe Isiodi nënkupton sherrin-rrahjen me fjalën "niqi-filoniqi".
    dhirin=rrahin,përkthehet si filoniqia=sherrë...niki =ndieki. po kështu edhe më poshtë
    Vreni gjithashtu fjalën "vrotos=vrarës" e cila është shumë më pranë shqipes së sotme se sa greqishtes e cila sotë përdoret"fono-fonevo-thanatos.."

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    e njëjta gjë edhe këtu.nikea qe dhirin=filoniqia qe agona=sherrë edhe ndeshje.

Bizantini ,besoj se të mbulova plotësishtë për fjalën "niki-niqi"=ndiqi,pasi askund nga ç përmënda më lartë nuk përmëndet si titulli "niki=fitore",por përmëndet si sherrë-debat-ndjekje....pra shqipja e lashtë " ndiek" ruhet si titulli "fitore" në gjuhën greke.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    kjo nuk është aspak rastësi ,pasi ekzistojnë dhjetra fjalë shqie në greqishten e lashtë.......fjalë që erdhën deri në shekullin e shkuar me anë të dorërishkrimeve.

në rastin e këtueshëm Isiodi na "thotë" "afati-te fati"=me fatë edhe të pafatë.Në greqishten e re kjo frazë përkthehet si "allote adhoksi qe allote endhoksi"..Ndaj shqipja ruan formën e vjetër të greqishtes së lashtë "pa fatë me fatë".

në vazhdim vreni fjalët ipsivremetis që përkthehet "vrondis" =gjëmon në gjuhën e re greke.ipsi-vremetie-vremëti-vrenjtur-vetëtin.

po kështu fjalët ouk=dhen në greqishten e re.dhen=nuk ,në shqip.ndaj greqishtja e lashtë "ouk,ruhet nga shqipja pellazge "ouk=nuk".

po kështu edhe "eisi=isi=ishin në greqishten e lashtë,ndërsa greqishtja e re e ruan si "itan-ine".

zotrinj
    këtu bazohem unë kur flasë për gjuhën e përzier shqiptaro greke,gjuhën pellazge e cila evoloj me përzierjen finike për të krijuar gjuhën e re teknike greke.Këto fakte janë të dokumentuara prej kohëve,veç se neve shqiptarve na duhet të lexojmë bydallëqet e Mayer edhe indopederastisëve antishqiptare..me edhe padashje.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    ja çna thotë Thomopulo 1912 për "fjalën" FATË...të cilën e lexuam më lartë tek mbishkrimi dygjuhësh liko greke që kam sjellë në këtë temë...nënvizimi thotë:

Në shqipëri besojnë se ditën e tretë të lindjes vijnë tre gra të padukshme përpara krevatit të sapolindurit (greket Mirat) edhe fatizun(japin fatin),parathonë edhe përcaktojnë fatin .në se fatëzon e treta ,dy të tjerat i pranojnë(p sh...e past jetën e gjatë -thotë e treta-dy të tjerat e pohojnë duke e uruar një gjë të till..shenimi imë)..................................

ja pra edhe përëndit e Fatit,edhe vetë fjala "fatë" në greqishten e lashtë.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    ja pra edhe përëndit e Fatit,edhe vetë fjala "fatë" në greqishten e lashtë
    Alfeko, me qe fjala "fate" eshte dhe ne italisht, greket e kane huazuar nga latini. Ket nuk e hedh dot poshte se eshte teoreme e Tanhausit.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Bizantin Lexo Postimin
    Po sikur ta provojme pak foljen νικώ (= fitoj, ç'është më interesantja, folja fitoj e shqipes është huazim nga latinisthtja) ta zgjedhojmë në """greqishte""" ne që vajtëm në shkolla """greke""", mos ka gjë """zgjidhje"""?

Cilat janë kohët e foljes?

ενεστώς ----> νικώ
    παρατατικός ----> ενίκων
    μέλλοντας ----> νικήσω
    αόριστος ----> ενίκησα
    παρακείμενος ----> νενίκηκα
    υπερσυντέλικος ----> ενενικήκειν

A thua? Me të vërtetë është """greqishte"""?

Ja të shikojmë tash si bën folja në vetët e kohës parakeimenos

Njëjës

νενίκηκα
    νενίκηκας
    νενίκηκα

Shumës

νενικήκαμεν (a të kujton diçka kjo dias10? provoje dhe ti në atë program që ke)
    νενικήκατε
    νενικήκασιν

dias10, edhe sikur katër klasë të kishe o derzi, broçkulla si ato që shkruan më sipër nuk do guxoje të shkruaje.

Pse mer lal bën gjëra të tilla? Të duken forumistat për budallenj?

PS, Justiniani, di ç'farë brohoriti kur u ndërtua Shën Sofia në Konstandinopol? (detyrë shtëpie kjo)
    Paragrafi si me poshte na tregon se si duhet te kete brohoritur Justiniani:

"Flavius Anicius Justinianus, i mbiquajtur I Madhi, me i famshmi nga gjithe perandoret e Perandorise Romake te Lindjes, ishte nga lindja nje barbar, me kombesi (native) nga nje vend i quajtur Tauresum ne distriktin e Dardanise, krahina e Ilirikumit. Duhet te kete lindur aty rreth 11 maj 483... Pa diskutim qe fliste Latinisht para se te mesonte Greqisht, por mendohet se ai e fliste Greqishten me nje aksent barbar."
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Sa ngjashmeri ka me camerishten. Shume fjale vazhdon i gjen edhe sot tek camet. Tingellon shume bukur si shqipe. Aq sa me pelqen me shume ajo se kjo qe flasim sot
    Edhe te arvanitet....

psh

Mëma për një tsópë bukë rreviti njatatë nde rrúgë.

Ama djáli nuk’ o kljajë, mëma nuk’ i jep të hájë.

Gjáku i vláit nuku bënëtë úje, edhé të bënëtë, nuku píkhëtë.

Tema të Ngjashme

1. Në gjurmë të gërmave dhe shkrimit Pellazgo-Yllir #2
    Nga alfeko sukaraku në forumin Arkeologji/antropologji
    Përgjigje: 477
    Postimi i Fundit: 14-07-2010, 03:58
  2. Sola Scriptura
    Nga berat96 në forumin Komuniteti protestant
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-08-2009, 11:48
  3. Letërsia shqiptare: probleme teorike-kritike në gjykimin e vlerave letrare
    Nga Kosovari_78_Ca në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 25-01-2005, 15:56
  4. Makina e shkrimit
    Nga elvisi80 në forumin Humor shqiptar
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 08-11-2002, 03:31

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •