Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 44

Tema: lopes lopsi

i/e regjistruar Maska e OO7
    Anėtarėsuar
    07-12-2004
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    3,823

Kjo eshte stema tek forumi qe tha Pino. Vertete e mrekullueshme te lexosh ate Shqipe.

Shpresoj vertete qe te gjesh njerezit e tu.

P.S. Ka shume fshatra me emra te njejta ne Shqiperi.

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Per mua kjo shenje eshte mjaft e vjeter .eshte shenje e adhurimit ndaj kahut qe letesoji punet e mundimeshme te njeriut ne bujqesi...

Nga referencat qė kanė dhėnė disa antarė, rezulton se fshati Lopės, apo mė saktė rrėnojat e tij ndodhen pėrafėrsisht nė koordinatat

39°37'27.00"N
    20°14'11.00"E

Fshati ndodhet disi nė lartėsi, dhe poshtė tij nė drejtimin pėr nga jug-perėndimi shtrihen fusha tė mėdha pjellore.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga baaroar : 18-08-2007 mė 18:01

“…Para sė gjithash, nė atdheun e aiaksave Aleksandėr e Pirro Molosit, shkaba kqyret si amanet i stėrlashtė.
    Te njė enė tringjyrėshe; e bardhė, e zezė, e kuqe-manushaqe (zbuluar nė vendbanimin e Vulēit-Etruri dhe qė ndodhet sot nė Kabinetin e Medaljeve pranė Bibliotekės Kombėtare, Paris), soditet e pikturuar shqipja parahelene, si emblemė e Geryonit, mbretit legjendar tė Thesprotisė, kėtu e 3.400 vjet tė shkuar.
    Hėpėrhė, kjo konsiderohet si pėrmendorja grafike mė e vjetėr e shkabės sonė…”
    Artisti, qė mendohet tė jete prej Kalkidės sė Eubesė, ngjan ta ketė krijuar kėtė amforv nė shekullin VI p.e.s. ..."

Dhimitėr Pilika – Pellazgėt, Origjina jonė e mohuar
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura    
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga baaroar : 18-08-2007 mė 19:31

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    Cili eshte konkluzioni i mesiperm qe bie ndesh me njohurite tua?
    Qe eshte totem pra
    Totemi qe konkluzioni yt, bazuar ne njohurite tua. Me qe nuk kam asnje dyshim qe nuk ke dashur te shprehesh sikur konkluzioni yt bie ndesh me njohurite e tua, mbetet akoma te sqarosh se cili konkluzion i imi vjen ne kundeshtim me njohurite e tua. Ki parasysh, qe une nuk jam shprehur qofte mbi ekzitencen ose moseksiztencen e totemeve.
    Ne fakt, me qe jemi ne kete pike, a mendon qe parardhesit tane qene totemiste? Ne se po, mbi c'evidence e mbeshtet?

Dalan, pune shume bukur. Doja vetem te vija ne pah dicka tjeter pe nga postimet e tua. Ne nje nga postimet e para ke cituar qe "Gerion ishte Mbret i Ambrakise". Ne citimin me lart nga Pilika kemi "Gerion..mbret i Thesprotise". Cfare pembidhte valle Ambrakia, mbreteria Qelibarit te Kuq? Te jene Ambrakia dhe Thesprotia me te njejten shtrirje gjeografike?

Tjeter. Ca sikur na suallne argumente ne nje teme tjeter qe qe qelibari vinte nga Balltiku qe pe lashtesise. Ca thane nga Kreta.

Gjer me Spanje e kemi shpene Gerionin e gjore. Ti bejme edhe nje xhiro nga Rusia qe te kenaqim te tere historianet e botes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 18-08-2007 mė 21:08
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Pėr mendimin tim Ambrakia pėrfshihet nė Thesproti (gjeografikisht tė paktėn)
    Nėse Ambrakia ka qenė kryeqendėr e Thesprotisė, Gerioni si mbret i Ambrakisė ėshtė njėkohėsisht edhe i tėrė Thesprotisė. Nuk shikoj ndonjė pengesė lidhur me kėtė fakt.
    A ka mundur ndonjė deri mė sot tė lokalizojė lumin Okeanos ?

Citim Postuar mė parė nga Styx
    Totemi qe konkluzioni yt, bazuar ne njohurite tua. Me qe nuk kam asnje dyshim qe nuk ke dashur te shprehesh sikur konkluzioni yt bie ndesh me njohurite e tua, mbetet akoma te sqarosh se cili konkluzion i imi vjen ne kundeshtim me njohurite e tua. Ki parasysh, qe une nuk jam shprehur qofte mbi ekzitencen ose moseksiztencen e totemeve.
    Ne fakt, me qe jemi ne kete pike, a mendon qe parardhesit tane qene totemiste? Ne se po, mbi c'evidence e mbeshtet?
    Nje gjuhe po flasim dhe spo merremi vesh Tema po shtjellohet ne faktin qe figura e paraqitur nga Pino eshte steme apo totem, jo? Konkluzioni im eshte qe ajo eshte totem. Te pakten me aq sa mund te gjykosh nga figura e gurte. Sic e the dhe vete mungojne elementet kryesore te emblemes te cilat jane ngjyrat. Tjetra sic e vura ne dukje eshte elementi qe permban figura. Lopen/Kaun/Buallin e gjejme rendom ne heraldike qe ne kohen e Babilonise, Egjyptit e deri tek Olmeket e Tolteket por argumenti im per qenien totem te kesaj figure eshte ky:

1- Figura permban vetem kafshen

2- Ka kombinim te kafshes me elementa natyre

3- Mungojne objektet e tjera qe krijojne kuptimin e stemes (sbesoj se ka nevoje te zgjatem per kete)

4- Prania e gjedhit (po te jete lope eshte tipik totem baritor, po te jete dem eshte personifikim i forces ose i dominimit)

Me pyet nese mendoj qe paraardhesit tane kane qene totemiste? Totemi eshte tipar i te gjithe popujve pagane. Pellumbi eshte totem, gjarperi eshte totem, po ashtu dhe demi. Cfare ishte Ophion/Ofioni? Po Eurinome ne cfare u shnderrua? Une mendoj se pellazget me shume se kushdo tjeter polli totemin nga thelbi i miteve te krijimit te tyre. Dhe i percollen jo vetem neper brezat e mepasshem por edhe neper bote. Pervec gjarperit dhe pellumbit/eshes kishin dhe kalin dhe ujkun, kishin dhe... Lisin/Dushkun...

Dhe normalisht i bie qe stema/heraldika te jete e lidhur ngushte me totemin majde ta kete origjinen nga totemi.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Mos e devijoni temen nga ajo qe hapesi kerkon te mesoje.

Albo

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Tema po shtjellohet ne faktin qe figura e paraqitur nga Pino eshte steme apo totem, jo? Konkluzioni im eshte qe ajo eshte totem.
    Dhe normalisht i bie qe stema/heraldika te jete e lidhur ngushte me totemin majde ta kete origjinen nga totemi.
    Paragrafi dyte ben te ben te panevojshme pyetjen ne paragrafin e pare. Nga ana tjeter totemi ishte figure adhurimi. Nuk besoj se gdhenja ne Santa Korona ka atribute te tilla.

Pino, deshironte te mesoje gjenealogjine e fisit te tij. Ketu u be nje permbledhje shkurter e orgjines super te lashte dhe regale te vendit nga origjinon ky fis. Figura qe ka vendosur Dalani tregon rrenoja aty ku dikur qene te paret e Pinos. Lopesit qe nuk merguan, zbriten mbase ne fushen e Kestrines dhe me tej ne Greqi. Ne kete pike, nuk mbetet gje tjeter per te shtuar.

Nje piste tjeter jane regjistrat e qishes Greke. Ketu mund ta ndihmoje administrata forumit qe ka lidhje shpirterore e materiale te dores se pare me kete qishe. Apriori, duhet te pranoni qe gerioni dhe herakle jane te dy greke, dhe kane luftuar per lavdine e heladhes.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 19-08-2007 mė 07:10
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-08-2007
    Postime
    9
    Ndose par nėng dija farigjņ , nanģ dģ shumė
    Edhč u kam harč sa tė shkruanj me ju , po ju lavdinj tė veni " dalė e dalė " pse u ngaq ju kuptonj ....
    Sa tė bėnj njė cikė dritė mbalė katundit t'im e arbėreshve ē'e banonjen , mėnd ju thom se kėtą erdhėtin ka Epiri , po ishin njerza Arbėresh ( osč Shqip ) . Erdhėtin ka njė katund ē'ish arbėresh e jo grek . Po cili ish katundi , ky ngė dihet . ( ky ndose doni mėnd jet nj'eter tėmė mbal kuj mėnd fjasmi ... bin'e e dģ.... ) .

Llopsėret ē'u jam'e kėrkonj erdhėtin te katundi Shė Mitrit ( po u rri Shėn Sofi ) e pra njeri ka kjņ fėmilė , ē'ish zot , u martua , tek viti 1738 me njė grua ka katundi im ē'ja i thoin Anna Maria Marchianņ , e bėri gjithė racen e katanandes t'ime .
    Shėn Miter , si ndė katund , qen njė ka tė paret fėmilė ; pjot me petkra , shpi e turres ( bėhatia ) . Stemi , pėr kėtņ gjėndet Shėn Miter , po u nėng di pse qe bėn ashtł ( pa ylza e pa njė skudet ) , edhč pse kjņ fėmilė u fėrnua , e Llopsėret vdiqtin gijthė . Stemin si ju e rrėfijta u e pe ka njė grua ka Shėn Mitri ēė ishė , edhé ajņ , gjirģ me Llopsėret . Pėr ėmėrat ē'ju thash e pėr xhenealloxhin , u arrėvova njera tek viti 1570 , kur lehet Marcello , i biri e Orazio dhe Ellena Peta ; e kėtą shurbise i gjėita te dokumentet e paksimve ē'jan mbė qishė . Sa t'arrvoja njera afer tek viti 1300 , mė ndihėtin karta ēė kishim mbrėnda ēė qen shruitur ka prifti Francesco Maria Lopez , ēė gjelloj mbalė sekullet XVIII dhe XIX .

Ju thoni se katundi e Llopsve ishė Lopsi , po nėng mėnd ishė edhč nj'eter , me njė ėmer drishme ? Pėr atņ ēė di u katundet ishin tre .
    Nėng jan nė Shqiperģ arkive ēė mbanjen ėmėrat e fėmilve par se viti 1470 ? u di se shumė shurbise qen shprishur ka Turket , po nėng qindroi fare gjė ?
    Ndose mėnd ju ndihinj tė mė kėrkoni rrenjat t'ime , ju thomė edhč se Tommaso Lopes , capitano di ventura , vdiq tek viti 1454 kur Turket muartin Christopolis ; ajėma e kėtij ja i thoin Ana Stresa .

E dģ se duhėēin edhč vitėret kur kėta u lėn o vdiqtin , po u kėtą ng'i di pse i mėra gjithė tek karta e Frangjiskut Llopez . U dģ edhč se kėtą ē'ai shkruaiti mėnd jen tė rrema , po mua mė pėlqen ti kam besė pse atą mė qasėnjen mė shumė tek mėmėdheu im .

Ndose do tė dini mė gjņ pėr kėt fėmilė , pėr tė tjera osč pė historin e katundėve arbėreshve , kin vet tė m'e lipėni , psč kėshtł hapmi shpeit nj'eter temė

P.S. Genesis mė tha sa tė vija nė Shqiperi , po u do t'i pėrgjegjėēa se , tek viti 2004 u qeva nė Gjirokaster tek Festivalli ( isha njeri ka atą tė dy ēė kėndojin , aģ me mjekren... ) e gjithėmon u e mbanj tek zėmėra

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •