Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 44

Tema: lopes lopsi

Citim Postuar mė parė nga arbėresh
    Tė nderuara shoka e forumit ,
    jam njė arbėresh ka Itallia e jam'e kėrkonj lajme mbalė fėmiles e katanandes t'ime ēė ja i thoin Lopes . Fėmilja e Llopsve erdh ka Shqipėria tek viti 1470 , kur Theodoro Llopes sualli t'jeret arbėreshė ē'ishin me atņ e stisi katundi e Shėn Mitrit ( San Demetrio Corone ) . U kam gjithė xhenealloxhin e LLopsve ēė ka viti 1300 , po do tė kisha mė shumė llajme mbalė kėsaj fėmilė . U di se LLopsėret erdhėtin ka njė katund ēė ish ka Saranda e Butrinti , po nėng di si ja i thon . Di edhé se patin tre katunde ēė atą administruen ; si tri jan Ylėzat ēė kan tek stemi .
    Stemi i fėmiles ishė njė krye lopie ēė pėsiper kish njė kurorė me 5 maja e pėrposh 3 ylza . Shumė shurbise i di pse kemi disa karta e shumė shurbise i gjiėita tek arkivet .

U nėng di tė shkruenj mirė gjuhen shqipe po kam shprezė ndė ju mė kuptoni .

Ndose doni disa lajme sosen se me thuani

Pino Baffa

Pino ne rradhe te pare mire se ke ardhur ne forumin tone. Do doja me shpirt qe te shtohej pjesmarrja e arberesheve. Gjuha shqipe qe shkruan eshte e mrekullueshme dhe e ben akoma me te mrekullueshme fakti qe e njeh kaq mire ndonese te paret e tu kane emigruar 600 vjet me pare. Gjithmone e kam dashur arberishten dhe nuk le rast pa e lexuar megjithese jo gjithmone arrij ta kuptoj qarte.

Tani ne lidhje me temen me duhet te bashkohem me mendimin e shprehur tek forumi ku ke postuar 'stemen' si dhe me Genesis. Me aq sa e njoh une heraldiken ajo qe ke postuar eshte me shume totem sesa steme perfaqesuese. Ka me shume karakter pagan dhe religjioz dhe sidomos perfshirja e kafsheve dhe nderthurja me elemente te natyres e ben akoma dhe me shume totem. Por nje gje mund te te them me siguri, eshte nje totem shume i lashte. U perpoqa te gjeja dicka ne lidhje me elementat qe jane te pranishem aty por asgje nuk me coi ne nje konkluzion te qarte pervec faktit te lashtesise tejet te madhe. Mbase do ishte me interes te pyesje njehere arbereshet e tjere ne zonen tende nese edhe familjet e tyre kane patur toteme te tilla ne te kaluaren e hershme. Kjo te pakten do te te ndihmonte te krijoje nje ide me te qarte si dhe te beje nje krahasim me totemin e familjes tende.

Gjithe te mirat.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Postuesve italiane mund t'u falet mungesa e konsiderates per te hulumtuar cdo gje me origjine shqiptare, por neve jo.

Lopa/Bualli/Butrinti jane nga elementet me te vjeter heraldike. Lopa e kuqe ne fushe Azzurro (lexoni shenimet heraldike per simbolet e Trojes te cilat i kam postuar ne nje teme tjeter) eshte komponent i shume stemave te familjeve elitare ne Europe (Angli, Skoci, Gjermani). Lopa e kuqe ne Azzurre (koke & trup) eshte edhe ne stemen e Oksfordit. Gjendet po ashtu ne Skoci.

Sipas opinionit tim, griffini origjinal ka qene me trup lope, krahe shqiponje, e bisht gjarperi. Me pas (pas fitores Herakliane?) Lopa u zevendesua me Luanin, sikur per te perjetesuar fitoren e Luanit Heraklian mbi Bualline Kuq/Gerionin.

Ne se nuk gabohem, ne Butrint eshte nje skene e gdhendur Luanit fitimtar qe qendron permbi dhe ha Lopen/Buallin. Le te shkojme me tej. Pershkrimi i sakte i nje steme armesh te Europes perendimore thote: "Nje monster me koke dhe gjoks bualli, bisht Gjarperi, krahe shqiponje, parakrahe njeriu qe mbajne nje hark". H-ark, Here, Hermes, ARC, ARQ-Archaengel, shigjetar, centaur, geg (sipas Gjecovit).

Per nje veshtrim te shkurter:

http://books.google.com/books?id=0EB...XUbs#PPA207,M1
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 18-08-2007 mė 12:17
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Styx kafshet jane elemente ne heraldike dhe ajo dihet mire. Pjesa me e madhe e heraldikes sundohet nga prania e nje kafshe ose dy.
    Megjithate per mua figura e postuar nga Pino mbetet nje totem dhe jo simbol i mirefillte heraldik. Nuk pretendoj ta njoh heraldiken mire por thashe me aq sa e njoh une figura e paraqitur nuk ka elemente te stemes por te totemit. Nderthurja e kafsheve me elementa natyrore e ben me shume totem. Madje eshte tipari kryesor i nje totemi (spo flas per totemet e Afrikes dhe te Amerikes).

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Lopesi (fshati) eshte shkeputur nga trungu shqiptar. Gjendet matane malit te Shendellise (Shen Diellit). Ky eshte nje nga TRI malet ne vargmalin Lunxheri (Longa), ShenDelli dhe Bureto (Burre, Boreas, Epir).

Ishulli Erithese (HereDheut) duket per mrekulli qe aty. Ashti si edhe pedioni ku qendruan shtyllat e Herakles, si shenje e fundit e madheshtise se bjerrur te Atlantides dhe te asaj ne ngritje te Europes Dardane.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Darius
    Styx kafshet jane elemente ne heraldike dhe ajo dihet mire. Pjesa me e madhe e heraldikes sundohet nga prania e nje kafshe ose dy.
    Megjithate per mua figura e postuar nga Pino mbetet nje totem dhe jo simbol i mirefillte heraldik. Nuk pretendoj ta njoh heraldiken mire por thashe me aq sa e njoh une figura e paraqitur nuk ka elemente te stemes por te totemit. Nderthurja e kafsheve me elementa natyrore e ben me shume totem. Madje eshte tipari kryesor i nje totemi (spo flas per totemet e Afrikes dhe te Amerikes).
    Se pari, Pino ka postuar figuren e nje cope guri, qe ne mos gaboj eshte ne Piazza Santa Corona. Une vete nuk kam pare ndonjehere qe copat e gdhendura ne gur te dokumentohen si Coat of Arms, per asyen e thjeshte se mungesa e ngjyrave dhe detajeve te tjera e ben te pamundur regjistrimin dhe esklusivitetin heraldik. Ngjyrat perfaqesojne gjera shume te rendesishme, nuk jane pjelle e imagjinates.

Me duket se debati eshte, ne se kjo koke lope eshte skalitje (riprodhim ne gur) e ndonje steme te lashte familiare? Une them PO. Ju po argumentoni te kunderten. Ku eshte kjo steme? Kete nuk e di, por kam pare elemente te lopes/buallit te kuq ne tere linjat nderkombetare qe kemi rrahur ne temen e Dodones. Nuk dua te perjashtoj ketu numizmatiken e Korfuzit dhe Durresit.

Fakti qe kjo familje ka bere krushqi me dyer te larta ne Bizant dhe Itali, deshmon se kurora me kater cepa nuk eshte nje implantim, sic deshiron ta shpjegoje ndonje profesor italian apo ndonje zonjushe italiane. Mendoj se cepat deshmojne per 4 mbajtes kurore. shkojne Personat ne fjale shkojne deri aty, sa te sugjerojne qe mbiemrat ne dokumentet historike duhet te jene gabim, vetem sepse Lopcaret nuk mund te jene Regale dhe kete e deshmojne me hamendjen e tyre. Nice!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 18-08-2007 mė 12:33
    Aeneas Dardanus

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Pino arbereshi,une te pershendes,mi fa piacere qe nje shqiptar arberesh shkruan tek forumi jone,shqipja jote eshte e mrekullueshme,sei grandissimo
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Shendelliu per te cilin kam shkruar eshte nje mal i larte ne Konispol ne drejtimin e Malit te Madh, Filat. Nga ky Shendelli mund te shihet Llogaraja. Kam degjuar per nje fushe te Lopesit, pas ketij mali. Si te thuash, Lopesi eshte diku midis Sulit dhe Shendelliut.

Pino deri tani je grek. Mbase tani do te ta mbeshtese tezen katedra italiane.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 18-08-2007 mė 12:58
    Aeneas Dardanus

i/e regjistruar Maska e Xhuxhumaku
    Anėtarėsuar
    19-11-2003
    Vendndodhja
    sopr'un'curva
    Postime
    13,379
    Citim Postuar mė parė nga Styx
    Shendelliu per te cilin kam shkruar eshte nje mal i larte ne Konispol ne drejtimin e Malit te Madh, Filat. Nga ky Shendelli mund te shihet Llogaraja. Kam degjuar per nje fushe te Lopesit, pas ketij mali. Si te thuash, Lopesi eshte diku midis Sulit dhe Shendelliut.

styx,

sic kam shkruar edhe me siper Lopes eshte nje fshat i Camerise,
    lexoni me poshte :

"Gjate luftimeve te tij ne rrugen Janine-Gumenice, Koske, Smarte e Lopes si dhe ne Mallun rane trimerisht deshmoret Muharrem Myrtezai, Ibrahim Halluni, Husa Vejseli etj. Gjithashtu, shume came moren pjese ne Brigaden VI, VII, IX dhe XI te ushtrise greke. Edhe misioni britanik qe kreu hetime ne Cameri nuk e mohonte pjesemarrjen e cameve ne radhet e EAM-it. "

marre nga

http://www.diskutime.com/disk/print.php?id=942

beni kerkim ne Google, fshati lopes, dhe do merrni edhe kete rezultat qe shkruajta me siper.
    --- La Madre dei IMBECILI e sempre in cinta...

---voudou.. ---

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Xhuxhumaku

sic kam shkruar edhe me siper Lopes eshte nje fshat i Camerise,
    lexoni me poshte :

"Gjate luftimeve te tij ne rrugen Janine-Gumenice, Koske, Smarte e Lopes si dhe ne Mallun....
    Shume e sakte.
    Aeneas Dardanus

Citim Postuar mė parė nga Styx

Leri kohe djalit te mesohet me 'fshikullimet' ndaj shtrembruesve te historise. Mos e bej lemsh se do e marri sikur po e quan grek

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •