Close
Faqja 13 prej 30 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 297
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une i konsideroj keto dy civilizime si bakekohanike deri ne masen e nje konflikti te fuqishem ushtarak, por here-here jam ne dyshim se mos kane qene struktura paralele te te njejtit vend dhe qyteterim (por ky nuk eshte faji im).

Une nuk udhehiqem fort me skematizimin e tendencen per te kompaktesuar skematikisht "gjeneratat" e civilizimeve njerezore ne tri, kater apo pese, sepse nuk mund t'i shmangem perfytyrimit se me kete veprim kemi prere mespermes mishit te ndonjeres faze jashtzakonisht te rendesishme te zberthimit/zhvillimit historik te ngjarjeve duke bere "dhune" vetem per te kenaqur sensin tone estetik, logjik, per drejtepeshim, apo harmonik, kuantitativisht e metrikisht etj...

Kur autoret antik flasin per keto gjera une nuk i perkthej ato si Raca (nje nder terminologjite me te keqperdorura ne gjuhen tone), por si gjenerata, ose edhe me saktesisht Epoka. Tani ne nuk mund ta fajsojme stilin e te shprehurit te njeriut antik per paaftesine tone te receptimit te gjerave bukfalisht, se kur thote ai "njeriu i arte" e ka fjalen saktesisht per analogun qe ne e quajme "njeriu i gurit" duke nenkuptuar vetiu se nuk eshte i gurte por i kohes se gurit. Te njejten me te dretejduhet ta zbatojme edhe kut lexojme autoret antik. Nuk kishte njerez te brozte as race te bronzte por nji te epokes se brozte, njeri te epokes se arit dhe mjaltit e keshtu me radhe...

Per kete moment, e vetmja race me te cilen mund t'i lidh "le Mu-ret" jane Semitet. Pra nese Ne konsiderojme se i kemi takuar races se catipeve te Thotit, atehere bie se ne kemi qene ajo qe e them vazhdimisht, fisi Mbreteror i Botes, qe ra ne kundershtim me fisin Shpirteror te Botes. Ndersa keto te dyja gjinite ne nje periudhe historike kane ekzistuar/bashkejetuar neper gjithe qendrat e qyteterimit te njerezimit ne simbioze te plote.

Ajo qe ka shpetuar nga keto dy gjene mbreterore dhe dy qendrime diametralisht te kunderta ndaj ekzistences se llojit njerezor, dihet cileve popuj u takojne dhe cfare fati kan pasur ne histori.

...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Jo Baptist, nuk e kisha fjalen per epoken e bronzit dhe as te hekurit. E kisha fjalen per rracen e bronzit dhe te argjendit apo te arit etj etj. I vura emrin rrace per ta specifikuar si nje qyteterim, civilizim, epoke kohore/njerezore dhe jo thjesht rrace ne kuptimin qe e perdorim ne sot.

Sjam dakort kur thua qe e vetmja rrace qe mund te lidhet me MU jane semitet. Po e perseris (dhe jam ne gjendje ta argumentoj sa me gjere te jete e mundur), MU nga te gjitha burimet si ato arkeologjike si ato folkloriko/mitologjike e ka vendnodhjen ne Paqesorin Jugor.

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ne mungese te informatave autentike per cdo gje qe flet per periudhat paradeluviale cdo gje ngelet ne rrafshin e spekulimit teorik. Nje nder to ishte edhe ajo qe e thash per Mu-te.

Mu ose Mu-land, eshte onomatope. Emri i pare per Lopen. I vetmi popull i cili i fal-et/ej gjedhit ishin semitet dhe popujt e ndikuar/indukuar kulturalisht nga kulti i lopes me vone.

Ashtu e kuptoj edhe une, "epoke e civilizimit njerezor".
    "epoka e njeriut te arte dhe te mjaltit" eshte me e gjata, epoke ne te cilen prej metaleve perdorej ekskluzivisht ari dhe si ushqim kulminant i menyse mjalti. Te ushqyerit me prodhimet e mjalit te ruajtur ne ene te arta dhe me luge te arte jane formula e shendetit superior te njeriut dhe jetegjatesise ekstreme.
    Mjalti trete arin ne sasi te mjaftueshme dhe te resorbueshme nga organizmi i njeriut ndekohe qe mjalti permban edhe lemente tjera ky kombinim mbase ishte fshehtesia e ushqimeve te pastra...

Lufterat e para ndodhen per shkak te shfaqjes se mungeses te ketij metali te stercmueshem, si dhe eksplorimet ne vende te largeta per gjetjen e minierave te reja te arit, -gjithmone nga aspekti teorik i spekulimit...

Sidoqofte jam i hapur te lexoj informata sa me te gjera rreth qeshtjes se perkatesise etno-psikologjike te popullit te Muse...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Natyrisht qe per periudhen paradeluviane ne nuk dime asgje konkrete dhe spekullimi i bazuar ne ate fare pak informacion kryesisht mitologjik dhe folklorik eshte ai qe na ndihmon te ngrejme teori te caktuara. Eshte mese korrekte ajo qe ke thene se MU ka kuptimin e Lopes dhe Lemuria do te thote Lopa Hyjnore. Pervec ketyre emrave kontinenti i fundosur njihet dhe me emra si Zu, Lu dhe ka mundesi edhe si Oz (per keto te treja ka nje ide qe mund te kene qene provinca te caktuara te kontinentit).

Po ashtu dhe mjalti mendohet se ka qene ushqimi elitar (jo per eliten por si ushqimi me i mire) madje forma e hojeve te bleteve eshte e perfshire ne gjeometrine e shenjte dhe lemuret mbahen si fillestaret e ketij koncepti.

Jam i gatshem te hap nje teme me vete per kete subjekt dhe mund ta trajtojme aty qe mos e perzjejme me kete teme.

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Meqe ketu po shoh se mitet u marrkan drejtperdrejt,po ju them pak mitin (ne forme sintetike) e mesapeve qe besoj se e dini...

Minosi shkoi beri lufte ne sicili ,por ne luftime vdiq,kretezet organizuan nje flote te madhe per te marre hak,po edhe keta u thyen...Kur po ktheheshin ne lartesine e kepit salentin ne pulje i zuri nje stuhi dhe atyre iu prishen anijet,prandaj vendosen te rrine ne pulje e nga kretezet dolen pasardhes Mesapet...Mirepo mesapet ishin ilire...
    Nese mitin e marrim si merrni ju atlantiden dhe e fusim ne histori i bie qe
    Kretez=mesap=Ilir

Po sa nga ju pranojne qe Kretez=mesap=ilir !!!!!!!!

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu
    Meqe ketu po shoh se mitet u marrkan drejtperdrejt,po ju them pak mitin (ne forme sintetike) e mesapeve qe besoj se e dini...

Minosi shkoi beri lufte ne sicili ,por ne luftime vdiq,kretezet organizuan nje flote te madhe per te marre hak,po edhe keta u thyen...Kur po ktheheshin ne lartesine e kepit salentin ne pulje i zuri nje stuhi dhe atyre iu prishen anijet,prandaj vendosen te rrine ne pulje e nga kretezet dolen pasardhes Mesapet...Mirepo mesapet ishin ilire...
    Nese mitin e marrim si merrni ju atlantiden dhe e fusim ne histori i bie qe
    Kretez=mesap=Ilir

Po sa nga ju pranojne qe Kretez=mesap=ilir !!!!!!!!
    A s'te dyket ty se ke bere nje kapercim te madh logjik te vijes shkak-pasoje :"prandaj vendosen te rrine ne pulje e nga kretezet dolen pasardhes Mesapet."
    A ben te na e sjellesh burimin e mitit si citat se keshtu si e ke transmetuar nuk ka kurrfare kuptimi.
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Ska kapercim fare,ashttu si nga pellazget ketu pretendohet se vijne iliret e te njejtes logjike eshte edhe kjo nga kretezet vijne mesapet...
    Mitin e ke tek herodoti,une e kam lexuar ne italisht kuptohet,por kete mit e permend edhe ribezzo biles shume autore te vjeter e te rinj ...

Nuk kishin anije thote miti e vendosen te rrine ne pulje ...keshtu qe mesapet vijne nga kretezet dhe kete e kane trumbetuar idiote te ndryshem greke sikur mesapet na qenkeshin greke....
    Une personalisht ketij miti i kam dhene shpjegim...ju do e merrni ashtu sic merrni atlantiden ,pra per te qene, dhe ne kete rast ju del kretez=mesap=Ilir ...gje qe normalisht se pranoni apo e kam gabim....
    ah se harrova keta kretezet-mesape si mund ti themi themeluan menjehere qytetin Hyria (sot uria)...hajde merre vesh tani kete punen e Hyria(s)....
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyj-Njeriu : 02-08-2007 mė 11:22

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Hahahaha...
    e kush te ka siguruar ty se kretezet jane greke hahahaha
    Aeneas Dardanus

Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Postime
    2,945
    Citim Postuar mė parė nga Baptist
    Hahahaha...
    e kush te ka siguruar ty se kretezet jane greke hahahaha
    pse qesh plako...une thashe qe idiote te ndryshem greke e pretendojne....per greket
    une jam shume i sigurte qe jane bij te bastardizuar te ilireve e u ngjizen rreth shek 8 p.l.k ...
    Ky mit ka shume force,me shume se cduket ne paraqitje dhe i perket shek 15 p.l.k...tregon qarte fare se iliret kishin pushtuar kreten ne fillim te shek 15 dhe ne perpjekjet e tyre per invazion te sicilise thyen hundet e pastaj kolonizuan mesapine ..me kalimin e shekujve mesapeve iu bashkangjiten japudet (japig) daunet frentanet ,galabret(kalabret) salentinet e nje sere fisesh me te vogla dhe dhane popullin e puljes i cili ne shek 8 p.l.k kishte shkrimin,fisi i pare ilir pas pellazgeve mikenas,qe zoteronte shkrimin....

Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Po une pretendoj per kretezet se jane shqiptare tipike. Ne kretishte ruhen fjale shqipe parahistorike qe cke me te bile vet Kreta ka emer te paster shqip!
    Aeneas Dardanus

Faqja 13 prej 30 FillimFillim ... 3111213141523 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Varrmihesit e Ballkanit
    Nga DYDRINAS nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 9
    Postimi i Fundit: 24-03-2008, 19:16
  2. Parailiret - Iliret - Arberit _M.Korkuti
    Nga BARAT nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 02-10-2006, 20:53
  3. Ministrat e Drejtesise se Ballkanit mblidhen ne Tirane
    Nga StormAngel nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-10-2004, 20:41
  4. Kreu i BE: Vendet e Ballkanit perendimor do te antaresohen
    Nga StormAngel nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 06-10-2004, 20:37

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •