Une i konsideroj keto dy civilizime si bakekohanike deri ne masen e nje konflikti te fuqishem ushtarak, por here-here jam ne dyshim se mos kane qene struktura paralele te te njejtit vend dhe qyteterim (por ky nuk eshte faji im).
Une nuk udhehiqem fort me skematizimin e tendencen per te kompaktesuar skematikisht "gjeneratat" e civilizimeve njerezore ne tri, kater apo pese, sepse nuk mund t'i shmangem perfytyrimit se me kete veprim kemi prere mespermes mishit te ndonjeres faze jashtzakonisht te rendesishme te zberthimit/zhvillimit historik te ngjarjeve duke bere "dhune" vetem per te kenaqur sensin tone estetik, logjik, per drejtepeshim, apo harmonik, kuantitativisht e metrikisht etj...
Kur autoret antik flasin per keto gjera une nuk i perkthej ato si Raca (nje nder terminologjite me te keqperdorura ne gjuhen tone), por si gjenerata, ose edhe me saktesisht Epoka. Tani ne nuk mund ta fajsojme stilin e te shprehurit te njeriut antik per paaftesine tone te receptimit te gjerave bukfalisht, se kur thote ai "njeriu i arte" e ka fjalen saktesisht per analogun qe ne e quajme "njeriu i gurit" duke nenkuptuar vetiu se nuk eshte i gurte por i kohes se gurit. Te njejten me te dretejduhet ta zbatojme edhe kut lexojme autoret antik. Nuk kishte njerez te brozte as race te bronzte por nji te epokes se brozte, njeri te epokes se arit dhe mjaltit e keshtu me radhe...
Per kete moment, e vetmja race me te cilen mund t'i lidh "le Mu-ret" jane Semitet. Pra nese Ne konsiderojme se i kemi takuar races se catipeve te Thotit, atehere bie se ne kemi qene ajo qe e them vazhdimisht, fisi Mbreteror i Botes, qe ra ne kundershtim me fisin Shpirteror te Botes. Ndersa keto te dyja gjinite ne nje periudhe historike kane ekzistuar/bashkejetuar neper gjithe qendrat e qyteterimit te njerezimit ne simbioze te plote.
Ajo qe ka shpetuar nga keto dy gjene mbreterore dhe dy qendrime diametralisht te kunderta ndaj ekzistences se llojit njerezor, dihet cileve popuj u takojne dhe cfare fati kan pasur ne histori.
...
Krijoni Kontakt