Close
Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 111
    Une se kuptoj cfare rendesie ka te behet nje postim me 30 rrjeshta per wikipedian. Do ju lutesha ti qendronit temes dhe mos kalohet neper gjera pa rendesi. Nuk eshte teme per te gjetur saktesine apo jo te wikipedias dhe as psene e nderhyrjeve per ta korrigjuar. Kur kam link te drejtperdrejte te historise skam nevoje per pacavuret e wikipedias.

Konservatore Maska e Dita
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Postime
    2,925
    Sjellja ishte thjesht per te te nxitur qe ta permiresosh cilesine e artikullit ne wikipedia. Besoj interes kane dhe njerez te tjere qe as e kane idene se ekziston forumi shqiptar e te cilet nuk dine shqip. S'ka nevoje per shperthime diturie te kesaj forme Darius, permbahu pak!

Dita do te lutesha te lihen komentet pa vlere dhe ti qendrohet temes. Nese ke ndonje sugjerim per te bere, verejtje apo keshille atehere mund te perdoresh mesazhet private. Ska nevoje as per 'ironira' apo me keq, shperthime diturie per wikipedian. Ka lidhje thjesht me mirembajtjen e temave dhe moslejimin e komenteve qe e devijojne ate. Te lutem kije parasysh kete gje.

Faleminderit

progress Maska e BvizioN
    Anėtarėsuar
    18-03-2005
    Vendndodhja
    UK
    Postime
    3,119
    Citim Postuar mė parė nga alko71
    Aparatura ne makinen e tij kohore i tregon devijimin qe ka bere per 2.5% ne vitin 2000. Sikur te ishte devijimi 0% atehere ai do te ishte ne vitin 2000 te vijes se tij kohore dhe ngjarjet do te zhvilloheshin njesoj. Pra tani, ne vitin 2000 kishte 2.5% devijim por ndoshta deri sa kemi arritur ne vitin 2005 kemi qene 50 70 apo edhe 100% larg timeline te Titorit dhe 2.5% ishte vetem fillimi i devijimit.

Stephen Hawking dikur ka sygjeruar se mungesa e turisteve nga e ardhmja konstiton nje evidence te forte kundra udhetimit ne kohe.Do ishe dicka teper zhgenjyese nese kocspiracioni ne lidhje me Titor nuk do permbante ndonje te vertete, dhe me poshte desha te parashtroj disa gjera per te cilat nuk jam i carte.

Me c'kuptoj une nga thenia jote alko71, vijat kohore mund te ndryshojne deri ne 100%.Domethene e ardhmja jone mund te jete nje alternative 100% ndryshe nga nje version tjeter i joni qe jeton ne vitin 2036, ta marrim si shembull.Nese fjala vjen....ne vijen kohore te Titor nuk ka ndodhur tragjedia e kullave te qendres tregtare boterore ku gjeten vdekjen 1366 njerez, atehere do desha te dija nese ne vijen kohore te Titor keta njerez mund te kene vazhduar te jetojne deri ne pleceri apo mund te kene gjetur vdekjen nga nje tragjedi tjeter?

Nese tragjedia e Shtatorit nuk do kish ndodhur ne vijen kohore te Titor, atehere ka te ngjare qe dhe lufta kunder terrorizimit do mos kish nisur, dhe mbase dhe Sadam Husain te mos ishe egzekutuar.Dhe si rrjedhim ashtu siq e ke thene edhe ti me siper ndryshimet midis vijes kohore te dikujt qe udheton nga e ardhmja do ishe 100% ndryshe nga vija jone kohore!! Personalish gjej veshtiresi per ta pranuar apo kuptuar se si dicka qe eshte eleminuar nga historia e kaluar mund te egzistoje ne te ardhmen!!

Do krijonte nje paradox,apo jo? Sipas teorise se paradkseve, nese dikush udheton ne te kaluaren dhe eviton mundesine e lindjes se vetvetes (duke vrare gjyshin apo gjyshen) atehere krijon nje univers paralel me nje tjeter alternative ngjarjesh ku ky person nuk ka lindur fare.Nje teori tjeter thote se eshte krejtesisht e pamundur qe nje akt i tille te kryhet.Gjithmone do jete dicka qe te pengon te eleminosh mundesine e egzistences sate ne kohen prezente.Eshte sikur ti apo une te udhetojme ne vitin 1935 dhe te themi se pas 5 vitesh bota do prejetoje luften e dyte.Per mendimin tim egzistenca jote apo e imja ne ate vit nuk do kryeje ndonje efekt ne ndryshimin e ngjarjeve dhe lufta prapseprap do ndodhte.Personalisht mendoj se vijat kohore nuk mund te ndryshojne kaq rrenjesisht, perndryshe do behej fjale per bote te ndryshme me njerez te ndryshem ku te tjere njerez lindin dhe tjera ngjarje ndodhin.

Perfundimisht, siq e kam thene me pare nuk e hedh poshte mundesine e udhetimit te Titor ashtu siq deklaoron aij se nga vjen.Vetem se jane ca gjera qe me bjene skeptik ne lidhje me deklaratat e tij.Nese une do udhetoja ne vitin 1980 atehere mendoj se do kisha mundesi te veretoja ne menyre bindese se vij nga viti 2007 dhe pa ndikuar ndonje efekt te madh ne ndryshimin e hisotrise per mendimin tim (faktikisht,vete prania ime ne ate vit eshte ndryshim por jo ne ate mase sa te krijohej nje histori komplet tjeter)
    Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.

Citim Postuar mė parė nga Zeri_i_Mirdites
    Do ishe dicka teper zhgenjyese nese kocspiracioni ne lidhje me Titor nuk do permbante ndonje te vertete...
    Mundesite jane si po ashtu dhe jo. Ne rradhe te pare nuk eshte aspak nje konspiraci po nje histori thjesht e pazakonte. Historia e Titor mund te permbaje te paverteta po aq sa mund te permbaje te verteta. Kjo eshte arsyeja pse vendosa ta zgjeroj si teme dhe te postoj me shume te dhena. Besohet apo jo, kjo ne kete pike nuk ka asnje rendesi. E rendesishmja eshte qe mund te lexohet si nje histori e kendeshme dhe pika tjeter eshte qe zgjon diskutim per momente te caktuara.

Ne pjesen qe kam cituar (po e komentoj perseri) une do isha shume i lumtur nese historia e Titor te ishte thjesht nje genjeshter mjeshterore. Kur lexon ato qe shkruan ai ne lidhje me konfliktin global dhe pasojat thua me mire te jene mashtrime sesa realitet.

Tani dhe njehere po perseris kerkesen qe kam bere disa here. Me lejoni ta mbaroj te plote si postim (pasi jo te gjithe e kane lexuar ne anglisht) dhe pastaj mund te diskutohet.

i/e regjistruar Maska e elen
    Anėtarėsuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    ente te caktuara. Ne pjesen qe kam cituar (po e komentoj perseri) une do isha shume i lumtur nese historia e Titor te ishte thjesht nje genjeshter mjeshterore. Kur lexon ato qe shkruan ai ne lidhje me konfliktin global dhe pasojat thua me mire te jene mashtrime sesa realitet.

Mua me ha kureshtja pse nuk kane indetifikuar a ekziston ky person tani,ne boten reale.Nuk lexova diku se eshte indentifikuar.Nuk besoj se eshte e veshtire ta gjenin ,te pakten do ishte fillimi i nje historie qe ndoshta ishte reale.
    Me falni per ignorancen time...
    Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway

Ai nuk ka dhene detaje te sakta per familjen e tij pervec faktit qe jetojne ne Florida. Po ashtu dhe emri mund te jete nje alias qe ai perdor thjesht per te shmangur identifikimin. E njejta pyetje eshte bere nga shume persona madje ka patur dhe nga ata qe kane filluar nje fushate financiare (edhe sot e kesaj dite) qe te gjejne vendndodhjen e sakte te familjes se Titor por mesa di une nuk eshte bere asgje. Nuk e di nese ne materialet qe kam nder mend te postoj permendet ky fakt por e mbaj mend qe eshte diskutuar.

John Titor mbi Udhetimin ne Kohe dhe Kozmosin

Ne kete pjese Titor shpjegon disa gjera ne lidhje me Udhetimin ne Kohe, sidomos paradoksin qe e shoqeron kete fenomen si dhe disa te dhena per Kozmosin. Per te gjithe ata qe kane drejtuar pyetje ne lidhje me efektet e udhetimit ne kohe apo pranine e ketij njeriu ne dy momente te ndryshme te kohes, atehere kjo pjese ndihmon ne nje kuptim me te qarte te fenomenit.

02 Nentor 2000 01:16

Paradoksi i Gjyshit. Te supozojme se ti shkon mbrapa ne kohe, le te themi disa dekada dhe gjen gjyshin tend kur ai ishte 2 vjec. Ne shtepine e tij ti mund te marresh nje thike dhe ta vrasesh. Pra ai ska me shanc te martohet dhe te beje femije me gjyshen tende. Si rezultat as mamaja ose babai jot nuk do lindin. Prinderit e tu nuk mund te te lindin ty pasi asnje prej tyre nuk ekziston. Ti nuk do te mund te kishe lindur madje as ekzistuar ndonjehere. Por a mund te vritet gjyshi jot nga dikush qe nuk ekziston? Ai duhet te kete kryer ciklin e jetes dhe ne kete menyre te lejohet ty te ekzistosh. Sic del ti mund te shkosh mbrapa ne kohe dhe te kryesh vrasjen mbasi ke lindur por perseri nuk do ishte e mundur. E me tej e me tej... Kjo situate nuk eshte e perputhshme me vetvehten. Nuk ka asnje kuptim dhe nuk ka mundesi te ndodhe...

Zgjidhja:

Mund te krijohet nje univers paralel ne momentin kur duket se ju ndryshoni te kaluaren. Imagjinoni nese vete koha do ishte si nje peme. Dege te ndryshme tregoje drejtime te ndryshme qe personifikon shumellojshmerine e ngjarjeve. Cdo here qe ne vendosim te bejme ose jo dicka, koha ndahet. Edhe kur nuk jemi koshient qe kemi vendosur mbi dicka qe e afekton ate. Fizika kuantike paraqet shume teori boterore te tilla.

Konkluzioni:

Duke qene se ky univers paralel ne te vertete nuk eshte e kaluara jote (pavaresisht nga pamja e tij fillestare) cdo gje qe ben ti nuk te cenon ty. Mund te evitosh lindjen e nje versioni te vetes tende pasi nuk je i lidhur me asnje ne ate periudhe kohe. Ata vetem sa duken te njejte me familjen dhe miqte e tu. Ti nuk je ne shtepi ! Mund te jesh diku tjeter qe ngjason me vendin ku ke jetuar por nje univers i ndryshem ne fiziken kuantike eshte nje realitet totalisht i ndryshem.
    Meqe ra fjala shembulli i dyte eshte pergjigja e sakte dhe baza per udhetimin ne kohe fillohet ne CERN rreth nje vit me pas dhe perfundon ne vitin 2034 me ndertimin e 'makines se pare te kohes' nga GE. Shume keq qe smund te postoj foto perndryshe do ja u kisha treguar.

05 Nentor 2000 03:29

Pamela:

Cfare do te ndodhte nese do takoje veten tende ne nje tjeter rrjedhe te kohes?

Timetravel_0:

Gjithmone me ka befasuar fakti qe pse ky koncept eshte kaq i veshtire per tu imagjinuar dhe pranuar nga njerezit. Asgje nuk do ndodhte. Universi nuk do mbaronte dhe as do krijoheshin probleme paradoksi qe do kercenonin ekzistencen. Perkohshmeria hapesire-kohe eshte e perbere nga cdo lloj gjendje e mundeshme kuantike. Modeli i Karros Everett eshte korrekt. E kam takuar/pare veten time dy here ne momente te ndryshme te kohes. Heren e pare ishte gjate nje misioni trajnimi dhe heren e dyte tani. Kam lindur ne vitin 1998 pra tjetri 'UNE' ne kete moment kohor eshte vetem 2 vjec. Kemi nje shprehje andej nga vij... Cdo gje e mundeshme qe ka ndodhur ose mund te ndodhe, ka ndodhur diku me pare.

05 Nentor 2000 03:29

Pamela:

Si eshte kjo rrjedhe kohe e ndryshme nga e jotja?

Timetravel_0:

Per fillestaret... fakti qe une jam ketu ne keto momente e ben te ndryshme. Po ashtu kam vene re gjera te vogla si lajme apo ngjarje te cilat ndodhin ne kohe te ndryshme, lojra futbolli te fituara nga skuadra te tjera... gjera te kesaj natyre. Mendimi im eshte se divergjenca kohore midis kesaj kohe boterore me timen origjinale eshte rreth 1 ose 2 perqind. Natyrisht sa me shume te rri ketu aq me e madhe behet kjo divergjence sipas kendveshtrimit tim.

06 Nentor 2000 09:04

Po ju mund te udhetoni perpara ne kohe. Jo, ju nuk keni nevoje te merrni nje ftese nga e ardhmja.

06 Nentor 2000 09:04

Ju nuk rishkruani historine. Mund te ndikoj ne ate qe ndodh tani sic mund te ndikoni edhe ju.

06 Nentor 2000 16:43

Te kthehem mbrapsht ne universin tim eshte e nderlikuar por e mundshme. Po, nje tjeter kapercim ne kohe do me conte ne nje tjeter familje.

06 Nentor 2000 22:13

Pamela:

A mund te udhetoni ne te ardhmen sic udhetoni ne te shkuaren? Sipas asaj qe kuptova mbi makinen, udhetimi rregjistrohet dhe ne kete menyre ju mund te ktheheni ne kohen tuaj origjinale. Po ne lidhje me te ardhmen pertej kohes tuaj, a jeni ne gjendje te kaloni ne te? Ose a eshte e nevojshme qe te hapet nga nje krononaut i te ardhmes?

Timetravel_0:

Po, eshte e mundeshme te udhetohet ne te ardhmen madje nevojitet me pak energji sesa te shkosh ne te kaluaren.

06 Nentor 2000 22:13

Pamela:

Kur te shkoni mbrapsht ne te ardhmen, a do kujtohemi ne per ju?

Time travel_0:

Po, ju do kujtoheni per mua nese deshironi. Linjat kohore nuk ndryshojne ne ate menyre dhe une do shnderrohem thjesht ne nje pjese te parendesishme te historise tuaj.

07 Nentor 2000 22:18

(Nen te njejtin kendveshtrim nese ndodh qe ju arrini ne 'vitin 2000', nje fraksion te sekondes ne te kaluaren time ose ne te ardhmen, a do e mesoj ndonjehere qe ju 'sapo zbritet'?)

Jo nuk do e mesosh. Por 'ti' ne ate vije kohore do e mesosh.

07 Nentor 2000 22:18

(Me pak fjale, cfare e ben kete vije kohore te jete e 'tashmja' ne cdo moment kohor reference kundrejt qenien ne nje tjeter kohe? Ne ekzistojme ne vijen kohore si pika A. Cfare eshte ai faktor qe e percakton kete pike?)

Besohet se ka disa lloj ndryshimesh te matshme kuantike ne linjat kohore. Nuk jam nje ekspert ne kete fushe keshtuqe nuk mund te ofroj me shume informacion.

vazhdon...

17 Nentor 2000 09:34

Eshte menduar se qenia afer nje fushe gravitacionale ka nje efekt biologjik ne gjithe materien, perfshi dhe qelizat. Efekti eshte per te ngadalsuar elektronet qe orbitojne qeliezen e tyre qe si rezultat ngadaleson funksionet mekanike dhe biologjike te observuesit i cili ndodhet afer gravitetit. Pra kalimi i kohes eshte nje fenomen lokal qe varet nga fakti se sa afer ndodheni prane nje burimi gravitacional. Ky eshte nje shembull i teorise qe trajton 'guackat kohore' te cilat progresojne ne madhesi dhe intensitet perreth nje pike gravitacionale nga e gjithe materia. Sa me masiv te jete objekti aq me influencuese jane guackat kohore perreth tij (si nje qepe). Nje tjeter degezim i kesaj teorie eshte energjia kinetike.

21 Dhjetor 2000 10:59

Ne nje Univers te perbere nga nje infinit vijash kohore (superunivers) cdo gje eshte e mundeshme dhe ka nje probabilitet 100 %, pra si rezultat jo paradokse.

30 Dhjetor 2000 10:28

Jam i sigurt qe ata jate duke kryer nje numer eksperimentesh ne te njejten kohe ne CERN. Njeri te cilit i referohem perfshin energji shume te medha duke perdorur protonet. Nga perspektiva ime historike ne linjen time kohore me kujtohet se kjo ceshtje ishte nje pike zenke rreth 18 muaj me pare. Ishin disa shkenctare te cilet menduan se eksperimentet ishin shume te rrezikshem. Udhetimi ne kohe te cilit po i referohem nuk kerkon udhetim me shpejt se shpejtesia e drites dhe per shkak te boteve dhe realiteteve te shumta, nuk ndodhin paradokse. Makina kohe natyrore ekzistojne.

30 Dhjetor 2000 11:47

(Nese ekzistojne universet paralele, akane filluar ato ne menyre simultane? E kam fjalen qe per nje moment le te supozojme se universi u krijua nga nje vecanti. Ne ate moment a ka patur universe paralele? Kjo nuk do ishte shume llogjike pasi kjo do te linte te kuptohej qe eshte nje univers paralel ne te cilin universi yne nuk ka ekzituar kurre.)

30 December 2000 11:47

Eshte menduar se ngjarja e quajtur Big Bang ka qene fillimmi jo vetem i kesaj vije kohore ose universi por i te gjitha vijave kohore dhe universeve qe perbejne superuniversin. Po ashtu eshte menduar se superuniversi mund te imagjinohet si nje sfere qe zgjerohet duke patur big bang ne qender te saj. Vija kohore individuale (ose timelines) mund te imagjinohen si vija qe e kane fillesen nga qendra dhe qe priren ne forme spirale perreth sferes deri sa arrijne skajet e saj.
    Vijat kohore individuale zgjerohen ne gjatesi dhe gjeresi ndersa ti i ndjek ato nga qendra. Cdo moment individual ose ngjarje individuale ne nje vije kohore ka nje infinit mundesish ose perfundimesh. Imagjino kete si nje pike te vecante me vija te pafundme qe dalin prej saj te cilat si rrjedhoje jane te perbera nga nje numer pikash me mundesi dhe rezultate te pavarura. Tani sill nder mend qe keto vija kohore individuale me gjithe keto pika dhe vete mundesite jane te percaktuara nga aftesia e tyre per te mbajtur banore vetem per udhetime kohore (jo me shpejt se udhetimi i drites).

Tani merr ne konsiderate realitetin e rrotullimit ose vrimen e zeze te elektrifikuar. (Kerr). Diagramat Penrose te ketyre ndodhive ne menyre matematikore tregojne se ju mund te kryeni nje udhetim simulues te ngjashem me ate hapsinor (me shpejt se drita) nepermjet vecantise, pa u shkaterruar. Ne menyre qe kjo te behet e mundshme pa rrezuar pjesen me te madhe te ligjeve moderne te fizikes, ti duhet te udhetosh ne nje vije kohore ose univers alternativ. Si rezultat, nese ekzistojne vija kohore te shumfishta atehere ekzistojne dhe vija kohore te pafundme.

Nese kjo nuk mjafton per te te dhene nje ide me te qarte atehere po te tregoj disa nga gjerat qe jemi duke u ndeshur ne vitin 2036.

1. A ka ekzituar vija jote kohore (D) perpara se te mberrija ketu nga (C)? Personalisht mendoj qe ska sesi te mos kete ekzistuar.

2. Cfare ndodh ne fund te nje vije kohore ne skajet e superuniversit?

3. Nese ka nje infinit vijash kohore dhe nje infinit mundesish si dhe nje skaj te superuniversit, a nuk do te thote kjo se ngjarjet aktuale ne vijat kohore jane te lekundshme ne momentin qe arrijne skajin? (koha mund te perfundoje ne cdo moment pa asnje paralajmerim).

vazhdon...

Ne perpjekje per te imagjnuar nje superunivers me nje infinit mundesish dhe linjash kohore perpiqu te imagjinosh nje dhome me pasqyra neper mure. Ti je i ndergjegjshem per refleksin tend neper pasqyra por ne momentin qe shikon ne distance, ve re nje numer infinit te vetes tende ne nje numer infinit dhomash me pasqyra. Makina e distorcionit gravitacional te lejon qe te 'dalesh' nga dhoma
    jote per ne nje dhome tjeter. Sa me afer te jesh me dhomen e pare aq me e ngjashme duket. Sa me larg nga dhoma te jesh aq me e cuditshme te duket.

06 Janar 2001 13:10

Duke testuar ide te ndryshme mbi teorine e telave u zbulua nje sasi e madhe teorish matematikore ne lidhje me udhetimin ne kohe duke eleminuar anomalite.
    Mesa me kujtohet ka qene kjo pune qe coi ne proven perfundimtare qe gjashte dimensionet nderthuren me njeri tjetrin duke na mundesuar keshtu pamjen e universit. Kjo si rezultat mbeshteti me shume matematiken teorike per udhetimin ne kohe etj. Eshte ironike qe bukuria e teorise se telave i jep inxhinjereve te ardhshem sigurine per te krijuar aparaturen e distorcionit (shtrembrimit) ndonese prova finale eshte ende e panjohur. Ti je nje studente fizike, a ke degjuar ndonjehere per lojen e Kuartetit me Tela te Princeton?

15 Janar 2001 13:36

(Vecoria artificiale me te cilen ti udheton, ti thua se eshte formuar nga nje fushe lokale gravitacionale. A e redukton fizikisht madhesine e objekteve te aferta gjate punes? Dhe nese po deri ne cfare mase?)

Aktualisht jane dy vecori ne aparature. Fusha gravitacionale eshte manipulohet nga tre faktore te cilet e ndikojne ne menyra te vecanta. Shtimi i shkarkimeve elektrike ne vecorite rrit diametrin e horizonteve te brendeshme te ngjarjeve. Duke i shtuar mase vecorise rritet zona e influences gravitacionale perreth vecorise. Rrotullimi dhe pozicionimi i boshtit polar te vecorise efekton dhe alteron sinusin gravitacional. Efektet e gravitacionit te prodhuara nga pajisja nuk kane kohe te mjaftueshme qe te alterojne ne menyre te ndjeshme objektet fizike perbrenda distances rezonuese nga jashte sinusit. Jo, gjerat nuk zvogelohen.

(Nese sistemi i injektimit te elektronit alteron formen e fushes a nuk do ta detyronte kjo gje pajisjen qe te pershpejtonte ne hapesire ashtu dhe ne kohe?)

Per shkak te tre faktoreve kryesore nuk ka nje moment relativ ne hapesire. Efektet induktive te medha te energjise kinetike te fushes gravitacionale kompesohen nga nderthurja e vecorive. Masa e pajisjes dhe cdo objekt brenda sinusit nuk shfaqin asnje rritje drastike gjate udhetimit per ne vijen kohore te caktuar. Observimi i rruges se udhetarit arrihet duke ndryshuar gravitetin dhe mjetin udhetues. Dhe keshtu vrima e zeze vjen tek ju.

(Pyetja eshte shpjego 'Kohe')

Per mua koha ka dy definicione. E shikoj kohen si nje komponent matematikor te nje superuniversi 10 dimensional. Eshte nje variabel te cilen e perdor per te percaktuar vendndodhjen dhe ekzistencen time. Po ashtu kohen e shoh si nje kompromis metafizik te cilin shqisat tona e perdorin per te percaktuar zonen kolektive te ekzistences ku na ka vendosur Zoti. Ne momentin qe do arrij ta mas dhe ndjej kohen atehere nuk do jem me me Zotin.

09 Janar 2001 09:28

(Si behet e mundur qe te nisesh nje mesazh neper Kohe?)

Vetem nqs mesazhi udheton fizikisht me personin atehere po perndryshe per aq sa di nuk eshte e mundur.

10 Janar 2001 23:10

(Ju thate 6 dimensione te nderthurura. Teoria aktuale sugjeron qe duhet te ekzistojne te pakten 7 dimensione te nderthurura.)

Mund te jem gabim por mendoja se tashme eshte bere e qarte se (N-10) eshte drejte.

15 Janar 2001 12:04

(Cfare eshte nje Vije Kohore?)

Vija kohore individuale perfaqesojne kufijte dhe rruget ne te cilat objektet fizike ecin neper hapesire-kohe nen ligjet e nje relativiteti special. Ato mund te tregohen ne nje grafik duke perdorur vlerat z-y ku x perfaqeson distancen ne hapesire dhe y perfaqeson kalimin e kohes. Ne fjalorin e udhetimit te kohes, vijat kohore perdoren si nje menyure per te pershkruar dhe ndare eksperiencat e nje udhetuesi ne kohe pasi duket se disa ligje te relativitetit special duket se thyhen dhe nuk mund te percaktohen me nje vije kohore te vetme. Po ashtu Vija Kohore eshte bere nje sinonim i 'universit alternativ' dhe/ose 'time line'.

vazhdon...

Faqja 7 prej 12 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Rexhep Mitrovica
    Nga PORTI_05 nė forumin Elita kombėtare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 06-04-2011, 08:15

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •