a mendoni ju se ne universin e pafundem egziston nje tjeter planet i ngjashem me token ku ka njerez si ne toke?![]()
a mendoni ju se ne universin e pafundem egziston nje tjeter planet i ngjashem me token ku ka njerez si ne toke?![]()
Kur imagjinon shtrirjen e Universit ne menyre te tille qe distanca e objekteve te larget mund te llogaritet vetem me vite drite, dhe kur imagjinon se nga c'dime ne per Universin eshte pothuajse asgje..... ! Atehere arrin ne nje perfundim llogjik.Gjithcka eshte e mundur.
Bukuria eshte ngado, varet se nga cfare kendi e shikon.
de_Balzak (pergezime per emrin, autori im i prefereuar), ka disa tema te hapura ne kete forum dhe ne ate te fenomeneve paranormale te cilat trajtojne mundesine e ekzistences se jetes ne planete te tjere. Megjithate mbase ja vlen te ekzistoje si teme ne menyre me te koncentruar.Postuar mė parė nga de Balzak
Ne vitin 1961 astrofizikanti Frank Drake krijoi nje ekuacion qe sot njihet nga te gjithe si Ekuacioni Drake. Po ripostoj nje shkrim qe kam bere para disa kohesh ketu ne kete forum:
-------
Ekuacioni i Drake ( N = N* fp ne fl fi fc fL) u zhvillua ne 1961 dhe eshte gjithashtu i bazuar ne pune teorike por qe merret relativisht si i qene per shkak te llogjikes se probabilitetit. Sipas ketij ekuacioni numri i yjeve vetem ne galaksine tone eshte afro 200 miliarde.
Ketu eshte nje website nga SETI ku ju jep mundesine te beni perllogaritjet tuaja dhe sqaron me me detaje ekuacionin si funksionon: Try the Drake Equation Yourself
Po te ndjekesh link qe kam vendosur mund te kryesh nje llogari vete dhe te shikosh rezultatin. Megjithate po te ndjekesh nje llogjike minimale:
Ka mbi 200 miliarde yje vetem ne Galaksine tone. Mos harro qe eshte nje shifer me 12 zero. Po ashtu ka (per aq sa dihet sipas nje simulimi kompjuterik) mbi 500 miliarde galaktika ne universin tone. Sipas nje studimi te bere ne vitin 1999 Hubble Space Telescope llogariti qe ka 125 miliard galaksi ne univers por kjo ishte thjesht bazuar ne nje pjese te tij dhe nga keto ishin arritur te observoheshin vetem 3 mije te dukshme. Observimet me mjete te tjera sic jane ato te radio teleskopeve, kamerat me infra te kuqe etj, kane dedektuar nje numer qe e kalon dyfishin e atyre te Hubble dhe qe nuk ishin arritur te dedektoheshin prej tij. Sa me shume qe vazhdon observimi aq me shume rritet numri i ketyre galaksive. Pra sikur te bejme nje supozim te vogel qe cdonjeri nga 200 miliard yjet qe jane te pranishem ne galaktiken tone Rruga e Qumeshtit ka te pakten 1 planet (ne fakt ky numer eshte shume shume here me i madh.)dhe kete numer ta shumezosh me 500 miliard qe po e konsideroj nje numr te perafert te galaktikave ne Universin tone, merre me mend se cfare shifre na japet vetem me numrin e planeteve. Sipas astronomeve vetem ne galaktiken tone ka nje probabilitet prej 10 mije planetesh te ngjashem me token. Kjo bazuar ne te dhenat e yjeve te cilat ato i perkasin, perberjes kimike dhe faktoreve te tjere te ngjashem. Pra ne progresion ky numer rritet ne raport me numrin e galaktikave dhe shifra e planeteve te cilet kane mundesi te kene jete te ngjashme me ate ne Toke eshte jashtezakonisht e madhe. Mos harrojme qe format jetesore kane nje lermishmeri te madhe dhe natyra ka aftesi krijuese te pashtershme. Format jetesore mund te jene te ndryshme nga format jetesore te qenieve prej karboni (sic jemi ne). Mund te kete nga ato qe jane bazuar ne silic, azot, amoniak etj. Pra kjo rrit akoma dhe me shume mundesine e jetes ne planete te tjere. Per mendimin tim eshte jo vetem mendjemadhesi por dhe nje idiotsi qe te pretendosh se ne jemi te vetem ne kete univers dhe i vetmi krijim tekanjoz i natyres. Shifrat qe dhashe me siper jane te veshtira te imagjinohen por madhesia e tyre te ben te kuptosh sesa mundesi ka qe jeta ne kete univers te jete zhvilluar ne cdo skaj te tij. Po te jap nje shembull te vogel sa per te te krijuar nje ide per numrin me te cilin duam te 'matemi'.
Ideja e pergjithshme eshte se jane te pakten 70 mije milion milion milion (70 sekstillion ose 7 × 10 ne fuqi te 22) yje ne Univers. Vete Universi (marrim per te qene vetem nje shifer modeste prej 100 miliard) permban me shume se 100 mije milion (100 miliard ose 10 ne fuqi te 11) galaksi.
Dhe shkenctaret tane me nje fodullek prej imbecili thone qe ne jemi te vetmit?![]()
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 28-04-2007 mė 12:28
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Gjithesia eshte e pafund dhe ka mundesi te ekzistoje nje planet i ngjashem me token dhe qe ka njerez.
Nga pikepamja stokastike, modeli Drake eshte i pelqyeshem. Dikush mund te thote qe evoluimi i jetes mund te mos jete krejtesisht i pavarur. Per sa kohe qe nuk vertetohet ndryshe, Teorema e Landau per pavaresine fizike te objekteve implikon edhe pavaresi matematike. Per kete arsye, sipas modelit te mesiperm (me logjike te thjeshte probabilitare), ekziston nje mundesi per evoluim te jetes komplekse. Sigurisht, nevojiten modele stokastike shume here me te fuqishme.
Do te kisha kujdes me perdorimin e kesaj shprehje. Une pranoj Teorine e Big-Bang (ose Vezes Kozmike), sipas se ciles Universi do te ekspandohet deri ne nje pike, pastaj do te filloje kolapsimi. Kjo do te thote qe nuk eshte i pafundem (rrjedhoje logjike e elipsit jo te degjeneruar). GJithsesi, cdo argument tjeter na nxjerr jashte kesaj teme (pjeserisht).Postuar mė parė nga nolird
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Borix : 28-04-2007 mė 12:33
"The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)
Nese nuk ekzistojne askund ne univers planete te tjera te banuara me gjalleresa dhe nese nuk ka askund ne univers gjalleresa tjera inteligjente perveq neve njerzve, atehere lind pyetja pse ekzistojme neve, ēka jemi ne duke bere te vetmuar ne kete univers te pafund me miliarda miliarda Galaxi ne te cilat ka miliarda miliarda yje (dielle) dhe planete. Siē tha edhe Dariusi
Nuk ka asnje njeri ne kete bote qe mundet te me bind mua qe Toka jone eshte i vetmi planet "i gjalle" ne kete univers te pafund dhe nuk ka tjeter.
Ne nuk jemi te vetmuar ne kete univers siē e ndjejne veten shum njerz.
p.s. Borix, ēka ka ekzistuar para Big-Bangut dhe nga na erdhi apo si na erdhi deri te Big-Bangu ?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 28-04-2007 mė 13:09
[[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]
S. Hawking, "A Brief History of Time";p.s. Borix, ēka ka ekzistuar para Big-Bangut dhe nga na erdhi apo si na erdhi deri te Big-Bangu ?
C. Sagan, SJ Gould, merre hidhi nje sy artikujve te tyre.
Sigurisht, secili ka dhe mbron pikepamjet e tij; une jam i kesaj pikepamje.
"The rule is perfect: in all matters of opinion our adversaries are insane." (M. Twain)
Materia e parė qė e shkaktoj Bin-Bangun nga e ka origjinėn???!!!
Materia e parė qė e shkaktoj Bin-Bangun nga e ka origjinėn???!!!
Pyetje per miliona $$$$ .
Jam i mendim se gjetja e origjines se gjithckaje eshte nje mendim i kufizuar njerzor
Origjina eshte nje atribut qe ne i japim nje fenomeni fizik apo eshte nje fenomen fizik ne vetvete??
Pasi kam lezuar ne ket drejtim jam i mendim se materja nga e cila perbehemi ne dhe gjithe universi nuk kane nje origjine po kane qene gjithmon aty ne trasformim te perhershem.
Pra te gjejme nga e ka origjine BIG-BANG do te thote si paraqitej materja perpara ketij fenomeni .
Nese do arrijme ta gjejme ate atehere do na lind pyetja po para saj cfare kishte duke rene keshtu ne nje loop te pa fund qe ndoshta del jash perfytyrimit dhe imagjinates njerzore.
Sa interes ka kjo???
Pesa i perkete jeteve jashte tokesore dhe nese egzistojne fatkeqesisht jane large nesh. Fizikisht sote eshte e pamundur ti arrijme ato, falsim vjet drite large
Nese egzistojne kane evoluar ne menyre te pavarur nga ne
Sa te parbashketa kane me ne ???
Duhet patjete te kete uje dhe O2 qe te kete gjallesa ????
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga andiOS : 01-05-2007 mė 07:55
Natyrisht cdo gje ndryshon evulon dhe pershtatet me natyren ku ndodhet.
si ne proceset kimike dhe biokimike.
Natyrisht qe baza qe te kete gjallesa eshte H2 dhe O2.
nga e ka origjinen universi nuk dihet.
dihet qe universi 80% te materies qe ka eshte H2.
por une jam bere shum kurioz per faktin qe psh: nje proton i nje berthame hidrogjeni nga ndyshoh nga nje proton i nje berthame oksigjeni.
ndyshojne me sa di une vetem ne numer qe rrjedhimisht sjell ne ndryshim ngargesash.
keshtu qe gjithcka mund te evuloje.
nga e ka origjinen big beni.?
Universi kalon ne faza te ndyshme.
Ne dime qe sistemi yne levis me 14 milje ne sekond.
Dhe dihet dhe kjo tjetra qe galaktikat po largohen nga njera tjetra .
kjo normalisht sjell dhe ftohjen e gjithckaje.
po kur kjo ftohje te arrije kulmin do ndyshoje vektori i levizjes dhe kjo do sillte qe te te afrohen perseri me njera tjetren po kesaj radhe ne nje pike te vetme. duke u afruar dhe duke u ngrohur dhe kur te arrij bashkimi do shpertheje dhe do shperndahet ne hapesire. Gjithcka eshte nje proces nuk ka origjine thjesht ka egzistuar me pare
Krijoni Kontakt