Close
Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 75
    Permbytja e shkaktuar nga shperthimi i Santorinit mund te jete burim i ndonje historie ose miti/legjende lokale por kurresesi me impakt mbare boteror.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Po mire Darius, deri ne sa metra ngritje uji e quan "permbytje e madhe " ?
    Ne Santorin mos gabofsha jane gjetur guert eponse(gurt si shpuza) nga ky vullkan ne ishullin e Kretes deri ne 30 metra naltesi...ku edhe vete egjiptasit kane lene shenime per kete kataklizem por si e dini bibla e interpreton pakez me ndryshe ne plaget e egjiptit....pra nuk po flas per permbytjen emadhe te Noes por kete permbytje historike te mesdheut qe njihet me katastrofike ne tere historine e njerzimit...

Qe distanca; nga Santorin deri ne egjipt ka 800 km poashtu deri ne kosove e njejta distanc...

Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 28-01-2008 më 13:06

Nuk ka fakte fakte shkencore qe shperthimi ne Santorini te kete patur ndikim kaq te madh.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Dalan Lexo Postimin
    Nuk ka fakte fakte shkencore qe shperthimi ne Santorini te kete patur ndikim kaq te madh.
    Kur kerkojmi fakte kemi mundesi edhe ti gjejmi...pse jo.
    Nuk e thash kete pa fakte i nderuari Dalan, po deshe edeh do sjelli...

Nuk thashe qe nuk ka ndodhur si permbytje por jo e permasave qe e ben ti.

kete permbytje historike te mesdheut qe njihet me katastrofike ne tere historine e njerzimit...
    Kjo fraze eshte shume e ekzagjeruar. Kete e fryjne ata qe duan ta nxjerrin Santorinin si Atlantiden po nuk afrohen fare si ne epoke kohore ashtu dhe ne permasat e katastrofes.

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Kur kerkojmi fakte kemi mundesi edhe ti gjejmi...pse jo.
    Nuk e thash kete pa fakte i nderuari Dalan, po deshe edeh do sjelli...
    Une di qe shperthimi ne Santorini nuk ka shkaktuar permbytje (Tsunami) ose te pakten edhe nese ka shkaktuar nje fenomen te tille ka qene ne nje shkalle shume te ulet per tu marre ne konsiderate per temen ne fjale.
    Edhe vullkani i Etnes mendohet te kete shkaktuar nje permbytje ne Mesdhe para 7-8 mije vitesh.
    Ja nje simulim ...

Por nese kjo ka ndodhur vertet dhe nese ka ndodhur a ka shkaktuar permbytjen, objekt i temes ngelet per kompetentet
    Edhe nga ky simulim nuk duket ndonje gje kushedi se cfare ... :P

mitologjia pellasge njeh tre permbytje,ogyges,deucalion,dardanus(mali ida...me vone tros,ndertoi trojen).
    miti dhe historia,cila eshte diferenca?

Citim Postuar më parë nga crazy_diamond Lexo Postimin
    miti dhe historia,cila eshte diferenca?
    Ska diference, vetem preference. Ata qe bejne sot historine e perdorin te paren si tu teket. Kur ju intereson e marrin per reference, kur ju bie ndesh me perrallat qe kane stisur historine e njerezimit e lene menjeane duke e konsideruar si pjelle e fantazise njerezore. Ketij une i them menefregizem.

Ragnald
    Anëtarësuar
    18-06-2006
    Vendndodhja
    london
    Postime
    4,442
    Me permasat qe pershkruan bibla , nuk ka ndodh. Nuk kemi prova per kete gje dhe asnje shkence nuk e mbron kete teori.

Por ekziston mundesia qe mund te kete ndodh vetem ne nje pjese te globit. Perderisa rreth kesas permbytje , jane thene mite ne cdo ane te globit , kjo tregon qe nje event i tille ka ndodh. Kurani e pershkruan kete lloj permbytje gjithashtu , por jo me permasa mbare-globale . Komentuesit e kuranit thone qe kjo permbytje ka ndodh vetem ne regjionin ku populli i Noas jetonte , e mundesisht perreth tij .

Mitet e shumta nga shume popuj qe pohojne kete event , na le te besojme se kjo permbytje ka ndodh diku .

Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Ska diference, vetem preference. Ata qe bejne sot historine e perdorin te paren si tu teket. Kur ju intereson e marrin per reference, kur ju bie ndesh me perrallat qe kane stisur historine e njerezimit e lene menjeane duke e konsideruar si pjelle e fantazise njerezore. Ketij une i them menefregizem.
    kurse une mendoj se ka.

ne pergjithsi, civilizimet antike konsideronin mitet e tyre si ngjarje qe realisht kane ndodhur,shpesh here te lidhura me vete origjinen e botes.
    vetem civilizimet te pajisura me nje kulture me te pasur dhe komplekse vene ne dyshim te verteten e miteve,dhe keshtu te pyesin per arsyet dhe menyren sesi linden keto mite te lashta.

ndoshta perendite antike kane qene ne realitet mbreter dhe luftetare qe me kohen u mitizuan dhe hyjnizuan.
    ndoshta mitologjia duhet konsideruar si nje corpus mesimesh morale te shprehura ne forme metaforike...ose ndoshta miti lindi nga paaftesia e njerzve te pare per te formuluar koncepte abstrakte,dhe keshtu shpreheshin me figura imazhesh poetike.

per mendimin tim,ngjarjet mitike nuk jane gje tjeter vecse nje e vertete e shtremberuar dhe egzagjeruar.................ka ndodh noi tsunam diku fjala bie...dhe op me vrap, permbytje boterore ja fut miti.

Faqja 5 prej 8 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Te kam thene ndonjehere...
    Nga Mina në forumin Ditari i meditimeve
    Përgjigje: 23
    Postimi i Fundit: 12-03-2024, 08:16
  2. Ndonjehere
    Nga Albioni në forumin Letërsia shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 13-03-2010, 17:40
  3. E vrava burrin tim pasi më keqtrajtonte..!!
    Nga Zemrushja në forumin Aktualitete shoqërore
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 23-04-2007, 09:13
  4. Filmat më koti që keni parë ndonjëherë...
    Nga *Ema* në forumin Kinematografia dhe televizioni
    Përgjigje: 97
    Postimi i Fundit: 30-07-2005, 05:30
  5. Përgjigje: 25
    Postimi i Fundit: 03-08-2003, 14:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •