Close
Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 69
    Hands up! Maska e Jack Watson
    Anëtarësuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Vllenjte as nuk e kane harruar gjuhen dhe as nuk e kane harruar traditen dhe as nuk e kane prishur kompaktesine e komunitetit te tyre. Te kujtoj "lagjen e cobeneve" ne Korce, lagje me vete, te kujtoj fshatrat e banuara vetem me vellenj ne Permet, Erseke, Korce. Ata jane minoriteti me i mire-integruar ne jeten e vendit, por kjo nuk do te thote se ata kane humbur identitetin e tyre etnik i cili nuk duhet anshkaluar por respektuar.
    Une kam plot shoke vllehe, nga ata qe e pranojne qe jane vlleh, dhe me kane thene ne biseda e siper qe gjuhen nuk e flasin pervec pleqve dhe plakave, qe e kane harruar. Kete besoj tashi, juve nga Filadelfia, apo ato shoket e mi?

Mbiemrat ne masen derrmuese i kane shqiptare, s'kane mbiemra te tipit Popesku, Rumunsku etj..., jane martuar pa hezitim me shqiptaret (nuk ka degjuar ndonjehere qe te mos jene martuar "jo se eshte vlleh", "jo se eshte shqiptar"). Ato qe permendni, dmth fshatra me vlleh apo lagje me vlleh, jane nje dukuri me se e pranueshme per nje komunitet me nje numer kaq te madh anetaresh. Po nuk eshte dukuri dominuese. Se fundmi "globalizmi" po ben te veten.

Pse nuk hapin nje shkolle ne gjuhen arumune? Nuk e hapin se vetem pleqte e plakat do te ishin nxenesit e saj. Sic e thash meso-brezi, dhe brezi pas demokracise nuk e praktikon gjuhen arumune. Kete se them une, e thone vete vllehet (ndoshta ndonje nga vllehet e forumit mund te na ndihmoje me kete).

Minoriteti turk eshte instaluar ne qendrat e vilajeteve qe perfshinin gjithe popullsine shqiptare: Janine, Shkoder, Prizren, Manastir. Keta jane ish-vezire, ish-oficere, ish-bejlere, qe zgjodhen te jetojne ne Shqiperi edhe pas renies se perandorise otomane. Dhe per tu asimiluar me vendasit, ata ndryshuan edhe mbiemrat qe jane ose fjale turke ose emra qytetesh, ose emertime nga vete popullata shqiptare.
    Pse nuk e ruajten gjuhen pra? Kater perqind te popullsise, eshte mese e mjaftueshme per te ruajtur gjuhen, te pakten nje evidence qe te themi se ne kete fshat apo ne kete qytet ka patur turq. Vetvetiu, lind pyetja tjeter pse e ruajten turqit turqishten ne Prizren, apo ne Maqedoni (sic e permenda), ndersa ne Shqiperi sot nuk gjen asnje qe te flase turqishten te trasheguar nga familja. Shume te paorganizuar paskenq ene lanetet!

Per te njejten gje, çudi ne Maqedoni nuk i ndryshuan emrat ne -ovski, po vetem ne Shqiperi paska ndodhur kjo.

Nuk eshte rastesi, qe Partia Islamike ne Shqiperi u themelua ne Shkoder ashtu sic nuk eshte rastesi qe pazari i Prizrenit gjuhe zyrtare ka turqishten e jo shqipen, apo qe kryetari i bashkise se Gostivarit, ngre flamurin shqiptar perkrah atij turk, kur shqiptareve iu njohen te drejtat kushtetuese me mareveshjen e Ohrit.
    Sipas teje, kjo tregon qe ne Shqiperi jetonka minoritet turk? Te lutem...

Duhet te dish qe me luften e Shqiptareve ne 2001 u sanksionuan te drejtat edhe per minoritet e tjera, mes tyre edhe turqve (qe jane 75 mije ne Maqedoni), keshtuqe nuk shoh dicka te vecante ne kete mes.

Ashtu si kolegji turk, i hapur me fondet e ministrise se jashtme turke, eshte kolegji i pare privat i hapur ne Shqiperine pluraliste ne te cilen kane kaluar plot studente shqiptare, shume prej tyre femije te minoritetit turk ne vend. Ministria e jashtme turke e ka hapur kete kolegj pikerisht per kete minoritet. U be edhe nje reportazh nga nje TV turk ne Shqiperi para dy vitesh, kerkoje ne youtube se mbase e gjen, dhe mbase i shikon se si reporteri turk fjalosej edhe turqisht me minoritetin turk ne Shkoder.
    Ketu ke bere nje gabim te pafalshem. Ndoshta ngaqe je i informuar gabim, nepermjet internetit. Nje shembull: nje kusheriri im mbaroi maturen para dy vitesh te kolegji turk, mos valle kjo e ben ate turk apo mua turk??

Jo aspak, e ke gabim. Ne kolegjet turke kane studiuar femijet e atyre qe kane patur mundesi ekonomike (psh kusheriri e ka patur diku te 700 Eur viti, me pak se te tjeret se kishte fituar burse). Po te jete ashtu si thua ti: "kolegj per minoritetin turk", duhet te dish qe ka qene kolegj privat, me pagese, dhe nuk mund te shkonte kushdo (falas, pa paguar kuoten).

Bie fjala, nqs une do te isha "turk", dhe do te ikja te kolegji turk, e tu kerkoja shkollim ne kete kolegj meqe jam turk, nuk do ma jepnin kete te drejte pa pagur kuoten. Praktike per pranim nxenesish falas nuk ka patur (te sigurte ete pohim).

Sa per ate video te cilen e kam pare, mund te te jap kete kundershembull: Çka ndodh nese pas 5 vitesh do te realizohet nje viedo e ngjashme me ate qe ke pare ti ne kolegjin grek te Boboshtices? Perfytyro femije duke kenduar greqisht. Mos do te vish ne forum e te thuash: Ata jane minoritar! (vetem prej asaj video-je). S'besoj.

P.S. Sa per dijeni, ne kolegjet turke mesimet jane bere ne anglisht, shqip dhe gjuha turke vetem sa eshte mesuar. Ne menyre qe pas matures, nxenesit te ishin te gatshem nga ana gjuhesore per shkollim ne Turqi/apo Qipron turke ku ka nje mori universitesh.

P.S. 2 Ai kusheriri im vazhdon sot shkollen ne kolegjin amerikan ne Sofje, Bullgari.

Fshati Tirane, qe tani se fundi na ngriti edhe nje bust per "pashain turk themelues te Tiranes", ka qene vatra e familjeve te medha bejleresh e pashallaresh shqiptare, ku spikat ajo e Toptaneve dhe disa te tjere. Pra meritat e mbretit Zog qe e levizi qendren e qeverise nga Durresi ne Tirane pas kongresit te Lushnjes, i mori pashai turk, perpara bustit te te cilit ka hedhur valle edhe nje "minister i Berishes" (sic thote Kadare), minister qe tani nuk eshte me ne kabinet.

Elbasani i bukur o, eshte qyteti qe themeloi Sulltan Mehmeti i II, mbi rrenojat e qytetit te vjeter antik Skampa. Vulen e Sulltanit e gjen edhe sot e kesaj dite ne Elbasan ne murret rrethuese, dhe vete emri Elbasan eshte fjale turke.

Kavajasve u pelqen qe ta mbajne veten si "safi myslimane" (dallim ky nga myslimanet shqiptare) dhe jane te paret qe reagojne sa here qe ne menyre direkte apo indirekte preket feja Islame. Te kujtohet fjalimi i presidentit Moisiu ne Oksford dhe reagimi i myftiut te Shkodres e Kavajes?!
    A e kupton se c'fakte po jep, per te vertetuar edhe njeher se paska 4% minoritet turk ne Shqiperi. Lexoje edhe njeher c'ke shkruar. Pash zotin...

Sipas kesaj llogjikes tende, meqe toponimet e shumices se fshatrave ne Shqiperi, e kudo ne trevat shqiptare, jane ne sllavisht, ne qenkemi sllave?! Ncncnc, goxha konkluzion ky!

Sa per bosnjaket e Shijakut dhe fshatrat rreth tij, lexim te kendshem:

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=4061
    Lexoje pak:

Jetojnë fare pranë Shijakut në fshtrat Koxhasë e Borakë ndërsa kanë mbërritur në Shqipëri më 1878.
    Lol, nuk e dija qe Shijaku perbehej nga dy fshatra. Rrofsh qe me mesove dicka.

JW.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Jack Watson : 31-07-2007 më 12:28

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Citim Postuar më parë nga xhori
    kuku moj nene si i thone shkodranet
    c'me lexojne syte shqiptari kunder shqiptarit po ne njifemi qe 100 m larg qe jemi shqiptar sikur e kemi te shkruajtur ne balle
    Aq me vend e ke thene sa ste levizet dot as presja...Ne jashte e nuhasim menjehere njeri-tjetrin...e jo vetem nga nockat,po edhe po pe ndonje qe ecen si i forte eshte shqiptar,po pe cuna qe rrine ne kembe duke shqyer shalet pa i pare fare ne fytyre thua,ata jane tanet...

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    O Albo, une kam bere kolegj turk, madje jo si ai i tiranes, por me karakter fetar,
    e nuk me ka zene veshet asnje te thote qe ka prejardhje turke, ne fakt ne pergjithesi i shanim turqit.

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Citim Postuar më parë nga Albo
    Vllenjte as nuk e kane harruar gjuhen dhe as nuk e kane harruar traditen dhe as nuk e kane prishur kompaktesine e komunitetit te tyre. Te kujtoj "lagjen e cobeneve" ne Korce, lagje me vete, te kujtoj fshatrat e banuara vetem me vellenj ne Permet, Erseke, Korce. Ata jane minoriteti me i mire-integruar ne jeten e vendit, por kjo nuk do te thote se ata kane humbur identitetin e tyre etnik i cili nuk duhet anshkaluar por respektuar.
    E kane harruar qe cke me te, edhe pse Rumania u mundua ti tjetersonte. Vllehet jane popull i ngjashem me Shqiptaret ne mos nje perzierje iliro-trake qe meritonte te kishte si shtet Maqedonine(perfshi disa toka te medhaja ne Greqi) dhe jo ta kishin sllavo-bullgaret qe i asimiluan avash avash.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,008
    Postimet në Bllog
    22
    Une kam plot shoke vllehe, nga ata qe e pranojne qe jane vlleh, dhe me kane thene ne biseda e siper qe gjuhen nuk e flasin pervec pleqve dhe plakave, qe e kane harruar. Kete besoj tashi, juve nga Filadelfia, apo ato shoket e mi?
    Ti ke shoke vllenj, une jam rritur me shoke vllenj dhe njoh jo nje e dy por me dhjetra familje. Dhe ata vllenj qe une njoh nuk e kane per turp te jene vllenj, e flasin gjuhen e tyre vllace (disa me mire e disa me keq) dhe kane edhe kostume etnike qe i kane trasheguar nga brezi ne brez.

Prandaj mos i trego nje permetari apo nje korcari se kush jane vllenjte.

Pse nuk e ruajten gjuhen pra? Kater perqind te popullsise, eshte mese e mjaftueshme per te ruajtur gjuhen, te pakten nje evidence qe te themi se ne kete fshat apo ne kete qytet ka patur turq. Vetvetiu, lind pyetja tjeter pse e ruajten turqit turqishten ne Prizren, apo ne Maqedoni (sic e permenda), ndersa ne Shqiperi sot nuk gjen asnje qe te flase turqishten te trasheguar nga familja. Shume te paorganizuar paskenq ene lanetet!
    Qe kur gjuha diktoka etnine e dikujt? Ata shqiptaret e Amerikes qe nuk flasin shqip nuk jane shqiptare?

Dhe qe te kuptosh se pse minoriteti turk nuk ekziston ne "defteret zyrtare" te shtetit shqiptar, duhet te kesh parasysh qe Enver Hoxha, ashtu si Adolph Hitleri u hakemor ndaj vendit te origjines se babait te vet, Bimbashit te Gjirokastres. Urrejtja e tij ndaj Turqise dhe gjithcka turke, shkoi deri atje se shpalli edhe parrulen: "ta pastrojme gjuhen shqipe nga turqizmat", edhe pse keto turqizma ishin me evidente se kudo ne "kasabane e Gjirokastres" dhe ne vete fjalorin e diktatorit.

Sipas teje, kjo tregon qe ne Shqiperi jetonka minoritet turk? Te lutem...
    Une te sjell observime nga historia e se shkuares se aferme, sepse e kam te qarte qe ti nuk ke lexuar aq histori sa duhet. Po te kishe lexuar, "turqit e Shkodres" dhe "turqit e Prizrenit" jane me nam per dembelizmin, fodullekun dhe perkujdesjen e sulltaneve ndaj tyre. Mjafton te hapesh librat e historise nga 1887 e deri tek 1912. Por po do ti shkosh deri ne fund, te rekomandoj te lexosh edhe disa rrefime te koheve te fundit qe kane dale ne shtyp nga rrefimet e familjeve shkodrane te hershme qe kane dokumentuar emrat e familjeve shkodrane qe kane emigruar, dhe ato te familjeve turke qe kane zene vendin e tyre.

O Albo, une kam bere kolegj turk, madje jo si ai i tiranes, por me karakter fetar, e nuk me ka zene veshet asnje te thote qe ka prejardhje turke, ne fakt ne pergjithesi i shanim turqit.
    Femija nuk shkon vete ne kolegj, e dergon prindi dhe e mbeshtet prindi po financiarisht. Ai prind qe nuk do qe femija i tij te kete te beje me kulturen e vendeve fqinje, nuk e dergon femijen e tij ne nje shkolle te huaj, e dergon ne shkolle publike shqiptare ose ne nje shkolle private jo me karakter fetar apo etnik. Dhe opsionet per kete nuk mungojne. Ish-presidenti Berisha insistoi qe femijet e tij te arsimohen ne shkolla publike si gjithe shqiptaret e tjere, kurse pasardhesi i tij zgjodhi ta dergoje femijen ne kolegjin turk ne Tirane.

Eshte njesoj si te thuash, une u futa ne kenete si gjithe te tjeret, por nuk mu lagen kembet, dola prej andej pa u lagur!!!

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 31-07-2007 më 14:17

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anëtarësuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    E kane harruar qe cke me te, edhe pse Rumania u mundua ti tjetersonte. Vllehet jane popull i ngjashem me Shqiptaret ne mos nje perzierje iliro-trake qe meritonte te kishte si shtet Maqedonine(perfshi disa toka te medhaja ne Greqi) dhe jo ta kishin sllavo-bullgaret qe i asimiluan avash avash.
    Po jo mo Genesis, ca thua? Ata jane greki te lindur...

Nejse, sinqerisht ne lidhje me kete. Populli i korces i 'eleminoi' vllehet, duke i dhene Lagjen 1 dhe ndonje lagje tjeter dhe duke i lene te nencmuar. Populli i kultures dhe tradites nuk pranonte as shkembim martesor me vllehet, per kete arsye Albo thote se nuk kane mundur te humbin vleren e tyre. Me hapjen e kufijve, shumica u turren dhe u dynden si jo me pare ne drejtim te Greqise, duke perfituar ne kete rast dhe pensionet e ofruara nga grekite. Pra me pak fjale populli grek i shqiperise eshte = Shqiptare te shitur + vllehe + muslimane te shitur.
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Me pak fjale, duke degjuar dike siper i bie qe nuk ka shqiptare por turq, italian(latine), sllave, rumune dhe te vetmit shqiptare te mbetur jane ai 15%(per hater te Grekut dhe Rusit te themi 25%) orthodoks, ku ajka e tyre qe mund te quhet pasardhes i pellazgeve dhe ilireve eshte ai 5% i ketij 15% qe kerkon bashkim me Greqine.
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Citim Postuar më parë nga land
    Citim Postuar më parë nga BARAT
    Pra dhe njehere Landis..as ti nuk e e di qe je grek, si shume e shume te tjere.
    Hajt te rroje Billano...djali me patriot shqiptar. Ai po. E kuptoi nga frin era dhe o burra, te shpetojme memedheun. Keshtu pra ju thoni rraca...ju se dini po jemi afrikane me duket
    Shife i her mir ftyren time,se kam vu dhe foton,mos t'duket ftyr Greku(jevgu)apo afrikani,kto gjermont ktu i trajtojne si plehra ata jevgjit e tu Greke.ta them edhe nje gje tjeter,ai racizmi i grekeve kunder Shqiptareve ne Greqi eshte racizem absurd(razismo al incontrario thot italioni)e thene shkurt racizem i races me ngjyre(greket)kunder races se bardhe(Shqiptaret)por ngushellohu se sjeni vetem,ka edhe racizem egjyptian,marokin,kur kam qene ne Itali kam degjuar qyfyre te medhaja per kto muabete,e fundit kush t.r.a.p.i.n esht ky Billano.p.s.here tjeter kur te me citosh mos e ndrysho ate qe shkruaj une,mos tja filloj une,kesaj here po te flas me edukate,nese ti vazhdon ateher siç i do mushka drute
    Po cte duhet o barat me ironine dhe sarkazmen. Se edhe pak dhe do te te vihen bat bat si antiskipetar dhe greki. Ti nuk di as greqisht qe te mbrosh veten...

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Cfare s'po dalin ne kete shtet te quajtur Shqiperi, po pres diten kur minoriteti Alien nga Planeti Mars te kerkoje partine e vet pasi kane nje perqindje ne kete shtet. Gjithe keto minoritete (shumica) qe na qenkan ne Shqiperi, po te drejtat e minoritetit shqiptar ne kete shtet kur do te kerkohen?Ndjehem nje minoritar ne shtetin tim pasi shqiptaret qenkan nje pakice e vogel dhe papritmas ne mesin tone paskemi lloj lloj minoritetesh qe me pare nuk ekzistonin....Me vjen ne mendje nje pyetje-nga zbriten keto minoritete, pse nuk i pame anijet e tyre kozmike?????

Citim Postuar më parë nga BARAT
    Nuk eshte problemi nese je kafshe, por c'lloj kafshe je

Kafshe me fytyre njeriu jemi.

ose ai/ajo jane,
    ne jemi
    ata jane.

lol

Faqja 4 prej 7 FillimFillim ... 23456 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Rexhep Qosja: Të vërtetat e vonuara
    Nga ARIANI_TB në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 20
    Postimi i Fundit: 19-09-2006, 20:51
  2. A e duan shqiptarët bashkimin kombëtar?
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 82
    Postimi i Fundit: 05-05-2006, 11:56
  3. Lufta Italo-Greke dhe shqiptarët
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 20-02-2005, 20:07
  4. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •