Postuar mė parė nga
Konig
Me te thene te drejten ndoshta mbreme mora pak turr, por nese...
Ne nuk jemi te distancuar. Ti thua se ne i quajme "kaurr". Po ta argumentoj:
1. Kaurr ose Kafir quajme cdo njeri qe nuk beson ne Zotin Nje ose Allahun. Pra nuk quajme vetem te krishteret ne vecanti.
2.Nga gjithe rrymat fetare qe ekzistojne, Islami eshte me afer me krishterimin dhe hebraizmin, dhe ne Kuran Zoti (Allahu)i quan Ithtaret e Librit, dhe i ve nje status te vecante ne lidhje me muslimanet. P.sh. Muslimani normalisht duhet te marre grua muslimane, por i lejohet qe ta marre edhe te krishtere apo hebreje, por te asnje feje tjeter.
3.Ne muslimanet e njohim Isain apo Jezusin si Profet i Zotit dhe besojme se Merjemje(Maria) ishte e virgjer dhe ne Kuran ke sure Merjem dhe Ali Imran (familja e Imranit per familjen e Jezusit). Kurse ne te kundert te krishteret nuk njohin protesine e Muhamedit. Kjo eshte nje nga pikat me thelbesore.
4. Ne e quajme Zotin Allah sepse Zoti yne e ka emrin Allah (dhe shume emra te tjere), por nuk do thote se nuk e quajme edhe zot. Puna eshte se suret e Kuranit duhen te kendohen ne arabisht gjate namazeve, kurse gjate hutbeve diteve te xhuma flitet shqip.
5. Edhe te krishteret nuk e therrasin Zotin e tyre Zot. Ata kane per Zot (dhe secilit i luten ne emer) edhe Jezusin, edhe Atin, edhe Shpirtin e Shenjte, edhe nje mori shenjtesh. Pra i thone Zotit te tyre Zot, po aq sa ne, ne mos me pak.
6. Ne te gjitha burimet krishtere muslimanet quhen "te pafe", apo jo? Pra nqs ne i thome kaurr (njerez qe nuk besojne ne Zotin Nje, ne Allahun,dhe qe eshte e vertete se ata besojne te Jezusi, te Ati...) ata na thone te pafe. Besoj se kjo eshte me fyese dhe me poshteruese se kaurr.
7. Ta kesh te qarte se une nuk kam asgje kunder te krishtereve. Ata kane fene e tyre dhe une timen. Ata punen e tyre dhe une timen. Mund te jemi miq (dhe kam miq te krishtere), mund te jemi tolerante, por ama gjithmone egziston nje kufi mes nesh.
8.Ta kesh te qarte se une nuk kam asgje kunder te krishtereve, por jam kunder krishterocentrizmit. Besoj se e kupton kete term.
Krijoni Kontakt