Close
Faqja 9 prej 25 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 246
    Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Darius
    Fustanellen e kane patur edhe geget po me vone u zhduk si veshje nga veriu i Shqiperise. Gjene e pare qe meson ne kostumografine dhe etnografine shqiptare eshte veshja popullore. Dhe fustanella ka qene nje tipar mbare shqiptar.
    Pasiqe jam Pellazgo-Ylliro-Shqiptar vuaj edhe une nga ajo "smundja" tipike Shqiptare me emrin "Unëdhepikë-kekushtjetër" dhe pasiqe vuaj edhe une nga kjo "smundje" mundohem çdo dite te sheroj vetveten, dhe per kete arsye po zbres nga kjo shkalla e lart e krenarise se tepert te Shqiptarve (Shqiptaret kan krenari te tepert veq mes veti se me te huajt jo), do ta pranoj haptas dhe do te them drejt qe nuk e di se a kan bartur edhe Geget fustanela a jo.

Eshte e mundur Darius, por kjo duhet te jete para kohes se Edith Durhamit, pasiqe nuk mbahet ne mend tek ne Geget ose me mire te them qe nuk mbahet ne mend tek ne Geget ne rrethinen time, eshte e mundur qe Fustanela dhe Tirqit kan qene te të gjith Shqiptaret veshje verore dhe dimrore, ndoshta, sepse une nuk e di dhe nuk ma mer mendja qe ne Shqiptaret i kemi huazuar Tirqit nga dikush.

Mirpo kjo nuk argumenton asgje lidhje me pyetjen e Styxit, se popujt e vjeter nuk kan qene klube futbollistike te dallohen me ndrresa te ndryshme, ju lutem .
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 07-04-2007 më 20:45

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Lioness
    Hmmm, interesante kjo lidhje qe ke sjelle Styx. Per hir te debatit, po permend nje aspekt tjeter te kesaj lidhje, e trajtuar ne Testamentin e Vjeter.

Sipas Testamentit te Vjeter Japeth ishte nje nga djemte e Noas. Dhe djali i katert i tij ishte Javan. Ne Hebraisht, apo ne gjuhet semite, me "Javan" nenkuptohet Greqi. (Greqia eshte permendur 5 here ne Testamentin e Vjeter, ne hebraisht ne te 5 here quhet "Javan", ndersa ne version e mbretit James u perdor fjala "Grecia".)
    Per sqarim, thjesht po prezantoj kete teori.

Nejse, Javan (Junan) kishte kater djeme: Elisha, Tartish, Kittim (Chitim) and Dodanim (Dodona? Dardania?).
    Keto lloj teorish i prezentuat ju dy Lioness dhe Styx ?
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura    

Citim Postuar më parë nga Zëu_s
    P

Eshte e mundur Darius, por kjo duhet te jete para kohes se Edith Durhamit, pasiqe nuk mbahet ne mend tek ne Geget ose me mire te them qe nuk mbahet ne mend tek ne Geget ne rrethinen time, eshte e mundur qe Fustanela dhe Tirqit kan qene te të gjith Shqiptaret veshje verore dhe dimrore, ndoshta, sepse une nuk e di dhe nuk ma mer mendja qe ne Shqiptaret i kemi huazuar Tirqit nga dikush.
    Po eshte pikerisht ashtu. Fustanella eshte mbajtur shume kohe me pare dhe ka te pakten mbi nje shekull e gjysem (ne mos me shume) qe nuk perdoret me ne veri.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Darius
    Po eshte pikerisht ashtu. Fustanella eshte mbajtur shume kohe me pare dhe ka te pakten mbi nje shekull e gjysem (ne mos me shume) qe nuk perdoret me ne veri.
    A je i sigurte?
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te dyja...
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Epo une fotot ti nxorra. Edhe shpjegimin e fustanelles se ku mund ta gjesh, ta thashe. Per kohen sjam i sigurt po per perdorimin jam. Me veri kam parasysh kufijte shteterore te Shqiperise, jo gjithe trevat shqiptare. Veriu i Shqiperise ne librat e folklorit perfshinte vetem kufijte administrative te pas 1920 (fatkeqesisht).
    Megjithate nese ke mundesi te sigurosh ndonje botim te Institutit te Folklorit apo te ndonje institucioni tjeter qe flet per etnografine, jam i sigurt qe ne faqet e ilustruara do kesh gravurat qe te permenda. Jane te famshme dhe te rralla per nga subjekti qe paraqesin.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Eshte e vertete qe tha Darius...fustanellat i kane mbajte kryesisht geget e Shkodres me rrethine dhe Ulqinit/Tuzit me rrethine. (nejse me vone une do i postoj disa foto nese mund ti gjej )

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    GL a je i sigurte se ulqinaket jane gege?
    Aeneas Dardanus

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    GL a je i sigurte se ulqinaket jane gege?
    Po sigurisht...ulqinaket i kane fiset e njejta si Shkodranet dhe gjithe Verioret...pse ka ndonje teori tjeter per ulqinaket?

Faqja 9 prej 25 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Mbi origjinën e disa fiseve në Shqipëri
    Nga Eni në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 891
    Postimi i Fundit: 29-06-2025, 18:23
  2. Genjeshtra me e madhe ne historine Shqipe
    Nga gladiator në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 219
    Postimi i Fundit: 06-01-2012, 14:55
  3. Shqiperia Dhe Greqia Antike
    Nga Pelasgian në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 55
    Postimi i Fundit: 27-12-2002, 06:12

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •