Close
Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 45 prej 45
    I qete Maska e BEHARI
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ME MENDJE DHE ZEMER NE SHKODER!!
    Postime
    2,119
    Citim Postuar më parë nga Darius
    Behar tingellon si tingellon ato mbiemra ekzistojne prej shekujsh dhe jane perdorur po prej shekujsh. Shume vende te botes dhe jo vetem shqiptaret e kane tradite qe te perdorin si mbiemer nje objekt te caktuar dhe shpesh edhe nje profesion te caktuar. Sa per mbiemrin Stefani kam lexuar disa kronika bizantine qe i perkisnin kohes se mijevjecarit te pare (vitet 840-970) ne kohen kur brigjet e Himares dhe te Vlores apo Dhermiut ishin te mbushur me mbiemra te tipit Gjonbaba ose Gjonbiri etj dhe ky mbiemer ka qene i perdorueshem ne Shqiperi. Po ashtu ne tradite ka qene dhe vendosja e mbiemrave duke perdorur emertime vendesh te ndryshme ne Shqiperi. Une personalisht e kam mbiemrin Shiroka pasi me origjine shume te larget nga njera ane jam shkodran. Dhe ky mbiemer i ka mbetur familjes sime ndonese prej me shume se 7 brezash kane jetuar ne Tirane.
    Nese mbiemri im do ishte Rrota (mbiemer i nderuar ky ne qytetin e Shkodres me piktorin e famshem Simon Rrota apo i biri kompozitori i talentuar Tonin Rrota) do e preferoja shume me teper sesa ta kisha Mehmeti apo Abdullai apo Qerimi apo Islami etj. (sdua te fyej asnje anetar qe mund te kete nje mbiemer te tille).
    Darius;as une nuk kisha per qellim te fyeja njeri me ate qe shpreha pak me lart.
    ndersa bie dakort me ty se mbiemrat si Gjonbaba apo Gjonbiri kan ekzistu dhe vazhdojne te xkzistojne,dhe jane mbiemra shqiptar.gjithashtu mbiemri shiroka nuk don shum koment perderisa dihet se eshte nje krahine e nderuar ne rrethin e shkodres.por mua me habit fakti se perse ne veshet tuaj apo te disave si juve,mbiemrat musliman tingellojne shum keq, sa qe tentoni a po mendoni se duke nderruar mbiemrat musliman mund te zhdukni muslimanizmin ne shqiperi qe nuk jan pak por mbi 75%e popullsise!githashtu une edhe se jam musliman i respektoj te gjith shqiptaret pa dallim qofshin ata marku, LLeshi,Muhameti apo Thomai!!ti duhet ta dishe se cdo mbiemer bazohet dikun,sic the ti per mbiemrin tend SHIROKA pra tregon se prejardhja jote qenka nga shiroka.atehere te pyes un ty,si te bejne shqipetaret musliman?te nderrojne mbiemrat duke mohuar stergjyshrit e tyre!?une them qe jo!!edhe ai mbiemri RROTA qe ti solle si shembull mund te ket pasur nje ndolli prandaj eshte quajtur RROTA,por nuk eshte e thene qe te gjith shqiptaret te ken mbiemrat RRota, GJoni, Kola,etj etj.duhet pranu edhe keta mbiemra si muhamedi Ademi Abdullahi etj etj me qense ajo eshte pune trashigimnie dhe preference,vetem ne ceshtje emri apo mbiemri nuk duhet te kete imponime!

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Citim Postuar më parë nga Darius
    Sa per mbiemrin Stefani kam lexuar disa kronika bizantine qe i perkisnin kohes se mijevjecarit te pare (vitet 840-970) ne kohen kur brigjet e Himares dhe te Vlores apo Dhermiut ishin te mbushur me mbiemra te tipit Gjonbaba ose Gjonbiri etj dhe ky mbiemer ka qene i perdorueshem ne Shqiperi.
    Emri Stefan nuk është aspak shqip.
    As emri Shtjefën nuk është shqip.
    Përse emri Shtjefën na qenka shqip?
    Nëse ky është emri i shqiptarizuar i emrit Stefan, atëherë edhe emrat muslimanë kanë variantet e shqiptarizuar kështu Mustafa bëhet Musa ose Tafa dhe nuk paraqet problem për përdorim.
    Emër shqip është vetëm emri që ka rrënjët në gjuhën iliro-shqiptare.

Citim Postuar më parë nga ArNaUtI_
    Po e keni dhi temen fare !
    hapni nje teme te hajrit ci keni keto k.rlleqe mor shok ,jo po pse si lyem floket bjond dhe te veme lente blu per syte ti kemi sic i ka pas rraca e paster shqipetare.
    Dhe ti DeLiRiUm TrEmEnS site quajne ty se sta di emerin hiqe ate photo se eshte shum stresuse per ty kuptohet.
    po ti paske problem me racen e? qe e ndjeke pak si trysni... kshu, se sikur s'foli njeri me bjondizu apo bluizu nanji tjeter. qysh t'erdhi?

nai prejardhje nga azia, non?

Citim Postuar më parë nga BEHARI
    ..por mua me habit fakti se perse ne veshet tuaj apo te disave si juve,mbiemrat musliman tingellojne shum keq, sa qe tentoni a po mendoni se duke nderruar mbiemrat musliman mund te zhdukni muslimanizmin ne shqiperi qe nuk jan pak por mbi 75%e popullsise!githashtu une edhe se jam musliman i respektoj te gjith shqiptaret pa dallim qofshin ata marku, LLeshi,Muhameti apo Thomai!!ti duhet ta dishe se cdo mbiemer bazohet dikun,sic the ti per mbiemrin tend SHIROKA pra tregon se prejardhja jote qenka nga shiroka.atehere te pyes un ty,si te bejne shqipetaret musliman?

Te thashe qe nuk dua te me keqkuptoje njeri pse thashe nje shembull me mbiemra mysliman. Ne fund te fundit mbiemri eshte dicka e trasheguar dhe nuk tregon asnje perkatesi fetare dhe as ndonje ndryshim ne mentalitet. Ne kete rast eshte vetem dicka subjektve. Por une i mbahem idese qe nje mbiemer qe eshte i importuar (si ne rastin konkret) nuk mund te jete me mire se nje mbiemer puro shqiptar. As me ate tjetren e 75 % e shqiptareve jane myslimane sjam dakort dhe nuk eshte shifer rreale. Sdua te dal nga tema sepse nuk jemi tek nenforumi fetar dhe aq me teper nuk me behet vone per fete ne kete pike por origjina jone sa asgje nje te perbashket me emra arabesh. Mund te jesh mysliman po ska pse mbiemri te perfaqesoje patjeter fene tende. Ne perendim ku ka njerez te konvertuar ne myslimanizem nuk e ben njeri mbiemrin Qamili apo Ahmeti apo Shehu apo ndonje tjeter per te perforcuar perkatesine fetare. Njeriu fene dhe besimin e ka ne shpirt jo ne mbiemer. Jo po tani te konvertohen disa shqiptare ne budise dhe mbas disa vitesh te degjojme Shpetim Nguen ose Alban Li Ciu Peng ...

...beyond Maska e Alienated
    Anëtarësuar
    19-09-2005
    Vendndodhja
    Cassiopeia Constellation
    Postime
    3,139
    Une jetoj ne Maqedoni. Mbiemrin e kam shqip por di raste qe u kane "maqedonizuar" mbiemrat.

Per te nderruar mbiemrin ne Maqedoni, eshte nje procedure e gjate dhe e lodhshme. Me lehte nderron tridhjete gra njera pas tjetres se sa te nderrosh mbiemrin.

Une per vete dua te kthej mbiemrin e vjeter qe ka patur familja, por ama per kete do me duhej nje procedure gjashte mujore, e lodhshme shume, dhe zorr se realizohet.

P.S.
    Per autorin e temes: Mundohu te vesh pika (.) ne vend te |
    Koha është e maskarenjëve
    Por atdheu i Shqiptarëve

Faqja 5 prej 5 FillimFillim ... 345

Tema të Ngjashme

1. Gjergj Kastriot Skënderbeu
    Nga Arbushi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 434
    Postimi i Fundit: 18-09-2022, 06:57
  2. Greqia u jep shtetësinë minoritarëve
    Nga DYDRINAS në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 411
    Postimi i Fundit: 12-03-2008, 06:59
  3. Paketa e propozuar nga Ahtisari për statusin final të Kosovës
    Nga Nice_Boy në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 451
    Postimi i Fundit: 21-10-2007, 12:59
  4. Armiqtë e shqiptarëve: Në kërkim të themelit të politikës
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 10-01-2007, 04:26
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •