Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 45
    .... ...
    Anëtarësuar
    30-01-2005
    Postime
    4,049
    Citim Postuar më parë nga BEHARI
    kjo eshte nje teme shume interesante dhe ja vlen vertet te diskutohet!
    persa u perket mbiemrave te shqiptarve ne kosove maqedoni mal te zi dhe kudo qe kan jetu nen sundimin serb,dhe jau kan deformuar mbiemrat e tyre me qellimin e keq per ti shkomtarizuar, si Per shembull;Osmano-vic: Jashar-ovic: Demo-vic,etj.
    per mendimin tim prapashtesa VIC duhet zhdukur sa me pare,dhe te mbeten ata mbiemra qe realisht jane tradicionalisht shqiptare
    ,si per shembull;Hasani; ABdullahi; Ibrahimi; Ademi; Muhamedi; Jashari,etj etj,meqense keta mbiemra faktojne mesemiri te qenurit shqiptare!te gjith mbiemrat shqiptare jane te bazuar ne emrat e gjyshervet stergjyshervet e katragjyshervet tane!
    e nese dikujt nuk ju pelqejne keta mbiemra te te parvet tane atehere do te thote te mohosh vetvehten!per mua jane mbiemra shqiptare si jashari ,si marku,si brahimi si gjergji,pra une nuk paragjykoj perfunimisht jan shqiptar te gjithe>
    kurse mbiemrat me prapashtesen VIC duhen hequr meqense jane serbisht!
    Osman, Abdullah emra tradicionalisht shqiptar? ....

I qete Maska e BEHARI
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ME MENDJE DHE ZEMER NE SHKODER!!
    Postime
    2,119
    Citim Postuar më parë nga Lioness
    Osman, Abdullah emra tradicionalisht shqiptar? ....
    Lioness,pa mi gjej ti disa mbiemra shqiptar se jam shum kurioz ta di nga ana jote??

I Pavarur nga poli.ditore
    Anëtarësuar
    29-12-2006
    Postime
    56

Tema nuk është interesante, Tema është shumë DELIKATE!!!

Behar i nderuar, pash të keni quajtur temen si diçka intresante, në këtë rast po të mos ishte forum (mundësia ç'dokujt) kjo do të ishte një Temë shumë Deliakte për tu diskutuar, e që duhej të merrëshin expertet me të.
    ViC, besoj ta kesh patur fjalen për VIÇ, se tamam puna të bëjm Vica edhe për kët punë.

Tash Cilët jan Mbiemrat karakteristik Shqiptarë?
    Të gjithë mbiemrat shqiptarë që nuk marrin prapashtesat e quditshme sllave janë shqiptarë.
    Por!
    Edhe ata mbiemra që praktikohën në disa familje shqiptare, si Idrizi, Jashari, Rexhepi. Thjesht nuk jan asgjë tjetër veqse mbiemra marr emrat e gjyshit.
    Unë dijë ku mbiemri Idrizi përpara pati për mbiemer BERISHA por pasi që i ati që vdiqë quhej Idriz, fëmijët e posalindur merrnin për mbiemer emrin e gjyshit. Natyrisht kjo i shkonte për syrësh kolonëve sllav, sepse me këtë arsyetojn një të kaluar të afërt të popullsis shqiptare e sidomos dikur në kosovë, tash në "maqedoni"dhe "Mal të Zi".
    Emrat nuk jan ndonjë problem i madhë, sepse emrat ndërrohen edhe më shpesh, pra gjeneratata të reja.
    Por Mbiemrat! Mbiemrat jan shumëëëëëë qështje delikate/serioze.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Ylldriti : 17-01-2007 më 19:51
    Edhe nëse do të vdisja nuk do të mërzitësha, ama ti bijer njëher autostrades Durrës-Morinë

Mbiemra shqiptare? Po ja po ti jap une disa mbiemra tradicionale shqiptare.

1-Muzaka

2-Balsha

3-Kastrioti

4-Topia

5-Kostandini

7-Mirakaj

8-Strati

9-Kryemadhi

10-Lazri

11-Muraku

12-Dreni

13-Demi

14-Marku

15-Stefani

18-Zara

19-Kote

20-Dune

21-Gjoleka

22-Gurabardhi

23-Korita

24-Rrota

25-Shkembi

26-Pellumbi

27-Kryeziu

28-Gjormi

29-Gjoka

30-Huti

Etj, etj, etj... Po ti hysh nuk i mbaron dot. Dhe jane te gjithe mbiemra jo vetem tipik shqiptare por dhe shume te vjeter e te perdorur. Me vone mbiemra te tille u zevendesuan me mbiemra myslimane dhe arsyeja dihet. Po te thuash qe 'me gjej nje mbiemer tipik shqiptar' eshte jo vetem injorance per historine e vendit tend por edhe miopi. Pse deri perpara se te pushtoheshim nga turqit dhe te nderronim sebashku me fene edhe mbiemrat, sipas teje shqiptaret kane patur vetem emra?

Ros Rosaku Maska e Tal Aga
    Anëtarësuar
    23-04-2002
    Vendndodhja
    Fin
    Postime
    228
    Dikush tha që kjo është një temë interesante, dikush tjetër tha që është delikate sipas dikujt tjetër e panevojshme sepse kemi probleme më madhore (rryma elektrike, varfëria, administrata, korrupsioni etj.), unë do të thosha se është temë e rëndësishme.
    Hapësi i temës, me sa e kuptova, kërkon ndërrimin e mbiemrave - të atyre mbiemrave që nuk janë shqip ose nuk tingëllojnë si të tillë; unë do të thosha se nuk është e nevojshme të ndërrohen por të korrigjohen - të shqiptarizohen, pikësëpari ata mbiemra me mbaresa të huaja (sllave, psh. -viq) dhe pastaj në përgjithësi që mbiemrave të shqiptarëve t'u vihet mbaresa shqipe -aj. Kjo e fundit nuk vlenë për të gjithë mbiemrat (llagapet) por për një pjesë bukur të madhe të tyre, sidomos kur mbiemri vjen nga një emër njeriu. Që të mos bëhet tepër i thatë ky shkrim ja disa shembuj:
    Hyseni > Hysenaj;
    Hasani > Hasanaj,
    Gjini > Gjinaj,
    Konstadini > Konstadinaj,
    Gurabardhi > Gurabadhaj etj. kurse
    Kryeziu, Kastrioti, Gashi, Berisha etj. mbeten si të tillë. Ja pse kështu:
    " Erdhën Hysenajt, shkuan Hasanajt, do të takohemi me Gjinajt, pimë nga një kafe me Konstadinajt, u ngatërrova me Gurabardhajt" etj., kurse:
    " Erdhën Kryezinjtë, shkuan Gashët, do të takohemi me Kastriotët" etj.

Edhe te kombet tjera kanë mbaresa tipike të mbiemrave (një apo më shumë) si dhe ka gjithashtu përjashtime (mbiemra jotipik), psh. te gjermanët -er, -en; te skandinavët -son, -sen; te finlandezët -nen; te sllavët -viq; te spanjollët -es, -ez;
    te grekët -is, -as sikurse edhe te lituanezët -is, -as (edhepse nuk kanë lidhje në mes veti këta dy të fundit) e kështu me radhë.

P.s: Lioness, shembulli i përmendur nga ti 15. Stefani a nuk do të duhej të ishte Shtjefni sepse kemi emrin ndërkombëtar Stefan të shqipëruar/shqiptarizuar Shtjefën ( psh. Shtjefën Gjeçovi që sipas mendimit tim do të duhej të ishte drejt Shtjefën Gjeçaj)? Dhe më tutje mendoj se më drejt(më shqip) do të ishte 15. Stefanaj/Shtjefnaj.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Tal Aga : 18-01-2007 më 06:14
    të gjitha me masë!

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ja si shqiptarizohen emrat:

Ibrahim Luta == Abraham Lloti
    Adem Nuhija == Adam Noeja
    Havë Ismaili == Eva Ishmaeli
    Skender Musa = Aleksandër Moisiu

Ky ishte një shqiptarizim apo Izraelizim i emrave muslimanë.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Darius
    Mbiemra shqiptare? Po ja po ti jap une disa mbiemra tradicionale shqiptare.

1-Muzaka

2-Balsha

3-Kastrioti

4-Topia

5-Kostandini

7-Mirakaj

8-Strati

9-Kryemadhi

10-Lazri

11-Muraku

12-Dreni

13-Demi

14-Marku

15-Stefani

18-Zara

19-Kote

20-Dune

21-Gjoleka

22-Gurabardhi

23-Korita

24-Rrota

25-Shkembi

26-Pellumbi

27-Kryeziu

28-Gjormi

29-Gjoka

30-Huti

Etj, etj, etj... Po ti hysh nuk i mbaron dot. Dhe jane te gjithe mbiemra jo vetem tipik shqiptare por dhe shume te vjeter e te perdorur. Me vone mbiemra te tille u zevendesuan me mbiemra myslimane dhe arsyeja dihet. Po te thuash qe 'me gjej nje mbiemer tipik shqiptar' eshte jo vetem injorance per historine e vendit tend por edhe miopi. Pse deri perpara se te pushtoheshim nga turqit dhe te nderronim sebashku me fene edhe mbiemrat, sipas teje shqiptaret kane patur vetem emra?
    Darius, shumë falemnderit !

Kjo eshte e mjaftueshme...

shendet

I qete Maska e BEHARI
    Anëtarësuar
    28-12-2005
    Vendndodhja
    ME MENDJE DHE ZEMER NE SHKODER!!
    Postime
    2,119
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Darius, shumë falemnderit !

Kjo eshte e mjaftueshme...

shendet
    KREKSI!!
    mire ti qe e falenderon DARIUS per ata mbiemra shqiptar qe na solli si shembull!!
    por une dua te bej nje pyetje ty,darius na solli si shembull mbiemrin RROTA!
    atehere lind pyetja,si do te tingellonte tek ti po te therrisnim KREKSI RROTA!!???
    apo Darius ta quanim DARIUS RROTA!??
    pastaj juvet kush ju ka then qe STEFAN na qenka emer apo mbiemer shqiptar!?

I Pavarur nga poli.ditore
    Anëtarësuar
    29-12-2006
    Postime
    56
    Pash disa ga mbiemrat që kishit dhënur nga lart, mirë shumë.
    Ja shtoi edhe disa sosh:

Lakra
    Pula
    Thaqi
    Kastrati
    Morina
    Dugagjini
    LLeshi
    Krasniqi
    Kuqi
    Puka
    Behari qenka hutuar me atë se si tingëllon po ta quaje dikën Rrota.
    Ja përshembull në kosovë ka edhe nga ata si:
    Filan Baballoqi
    Filan Pula
    Edhe nëse do të vdisja nuk do të mërzitësha, ama ti bijer njëher autostrades Durrës-Morinë

Citim Postuar më parë nga BEHARI
    KREKSI!!
    mire ti qe e falenderon DARIUS per ata mbiemra shqiptar qe na solli si shembull!!
    por une dua te bej nje pyetje ty,darius na solli si shembull mbiemrin RROTA!
    atehere lind pyetja,si do te tingellonte tek ti po te therrisnim KREKSI RROTA!!???
    apo Darius ta quanim DARIUS RROTA!??
    pastaj juvet kush ju ka then qe STEFAN na qenka emer apo mbiemer shqiptar!?
    Behar tingellon si tingellon ato mbiemra ekzistojne prej shekujsh dhe jane perdorur po prej shekujsh. Shume vende te botes dhe jo vetem shqiptaret e kane tradite qe te perdorin si mbiemer nje objekt te caktuar dhe shpesh edhe nje profesion te caktuar. Sa per mbiemrin Stefani kam lexuar disa kronika bizantine qe i perkisnin kohes se mijevjecarit te pare (vitet 840-970) ne kohen kur brigjet e Himares dhe te Vlores apo Dhermiut ishin te mbushur me mbiemra te tipit Gjonbaba ose Gjonbiri etj dhe ky mbiemer ka qene i perdorueshem ne Shqiperi. Po ashtu ne tradite ka qene dhe vendosja e mbiemrave duke perdorur emertime vendesh te ndryshme ne Shqiperi. Une personalisht e kam mbiemrin Shiroka pasi me origjine shume te larget nga njera ane jam shkodran. Dhe ky mbiemer i ka mbetur familjes sime ndonese prej me shume se 7 brezash kane jetuar ne Tirane.
    Nese mbiemri im do ishte Rrota (mbiemer i nderuar ky ne qytetin e Shkodres me piktorin e famshem Simon Rrota apo i biri kompozitori i talentuar Tonin Rrota) do e preferoja shume me teper sesa ta kisha Mehmeti apo Abdullai apo Qerimi apo Islami etj. (sdua te fyej asnje anetar qe mund te kete nje mbiemer te tille).

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjergj Kastriot Skënderbeu
    Nga Arbushi në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 434
    Postimi i Fundit: 18-09-2022, 06:57
  2. Greqia u jep shtetësinë minoritarëve
    Nga DYDRINAS në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 411
    Postimi i Fundit: 12-03-2008, 06:59
  3. Paketa e propozuar nga Ahtisari për statusin final të Kosovës
    Nga Nice_Boy në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 451
    Postimi i Fundit: 21-10-2007, 12:59
  4. Armiqtë e shqiptarëve: Në kërkim të themelit të politikës
    Nga Sabriu në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 10-01-2007, 04:26
  5. Kombi shqiptar ne prag te mijevjeçarit te trete - shkruar nga Ismail Kadare
    Nga Kallmeti në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 11
    Postimi i Fundit: 18-12-2002, 09:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •