Close
Faqja 27 prej 29 FillimFillim ... 172526272829 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 261 deri 270 prej 287
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    Jasht teme:

Para ca kohesh e kisha nje bisedė me nje historian dhe me informoi me nje gje qe nuk e kisha ditur me parė ne lidhje me Faraonin e egjiptit...

Me informoi se Emri FARAON rrjedh nga gjuha shqipe Fara Jonė ,sa e mbeshtesni kete fakt ,ne lidhje me kete ...????(le te pergjigjet dikush qe ka pergjigje)

Mire se ke ardhur ne teme njehere.

Nese dikush pretendon i pari nder shoket duke thene se "Bota eshte e rrumbullaket" nderkohe qe askush tjeter nga njerezit e asj bote nuk e di kete gje, bile as qe ka ndonje perfytyrim ne lidhje me formen e saj.

Nuk ka fare rendesi se a eshte e vertete apo jo!

Mos u cudit, ky gjykim eshte paradoksal por eshte i drejte. Tani do ta sqarojme perse.

Nderkohe qe ky njeri e tha nje te vertete te madhe dhe te panjohur nga askush deri atehere: -realisht nuk ka thene asgje!

Te shohim perse:
    Shumica do te vrapojne ta perqafojne ate thenie dhe ta respektojne ate qe u dhuroi nje njohuri te re. Por kjo ne mos asgje do te zgjoje xhelozine ne shumicen prej tyre/atyre qe e lakmojne ate respekt per vete.

Nje qe eshte me i paftyre se te tjeret do te dalete thote: -Jo! Bota eshte e rrafshte. Pasi qe t'i bindur ky nje pjese te konsiderueshme ne te kunderten pavaresisht sa e pavertete qofte kjo, e verteta do te jete me te. Dhe respekti do ti drejtohet ketij te dytit tani. Por ky nderrim disponimi do te hape udhe per ambicjet e atyre qe ndenjen te heshtur deri atehere dhe do te ngritet secili per vete duke mohuar dy theniet e para.

Njeri, "jo nuk eshte e rrumbullaket, por eshte katrore!". Tjetri: "jo, nuk eshte katrore, por eshte kube" e keshtu me radhe pambarim.

Kur te jete bere tolllovi dhe kaos i papajtueshem plotesisht sepse ne kete menyre secili prej tyre ka te drejte te barabarte ne ate qe pretendon pavaresisht se ku qendron e verteta, ne fund do te vije radha forces. Me i forti prej grupeve te percara do t'i detyroje te gjithe te pajtohen dhe te betohen se bota eshte nje rreth me nje vrime ne mes. Dhe kjo qeshtje do te shnderrohet ne nje tabu te paprekshme dhe askush nuk do te guxoje te shprehe dyshimin se nuk eshte ashtu sepse te nenshtruarit tjere do ta hane per se gjalli ose do ta lecisin.

Fatmiresisht gjendja e mjerueshme nuk mund te qendroje gjithmone keshtu sepse nje e vertete e tille pothuaj perjetesisht aktuale megjithate ekziston diku. Argumentit te forces i vie fundi vetem nga forca e argumentit.

Euklidi qysh ne shekullin 5 pes, lere qe e kishte kuptuar se bota eshte e rrumbullaket por ai edhe e kishte matur perimetrin e saj.

Voah??? si eshte e mundur ?

Shume thjeshte, me nje shkop. E kishte lutur nje mik qe ta maste hijen e atij shkopi te vendosur pingul ne mesin e dites kur dielli eshte saktesisht ne zenit ne nje qytet te cilit ia dinte saktesisht largesine dhe po me kete shkop e kishte matur hijen e diellit ne mesdite diku ne Egjipt. Diferenca e gjatesise se hijes, distanca e pikematjeve te saj per gjatesine konstante te shkopit, ia dha atij shkallen e lakeses se siperfaqes se tokes dhe ai me ane te saj perfitoi nje rreth ne baze te te cilit gjeti perimetrin e globit tokesor.

Ja kjo eshte e vertete, ky eshte argument dhe ky njeri mund te thote se Toka eshte e rrumbullakte dhe vetem tani ky pretendim ka vlere. Ky mendim ka vlere per secilin njeri sepse ka argument dhe ky argument nuk mund te fshehet as te shtremberohet as te prishet e demtohet asgjesohet as shketerrohet nga asnje njeri kundershar. Dhe tani secili prej atyre qe e degjuan se bota eshte e rrumbullket nese ia thot dikujte dhe ai e kundershton me nje pretendim tjeter personal se jo eshte katrore, ky miku edhe mund t'ia argumentoje te kunderten duke i thene se hija e shkopit ne nje siperfaqe te rrafshet do te duehj te ishte gjithkund te siperfaqen e tokes e njejte, por nuk eshte. Ky do ti thote -jo eshte. Ky do t'ia ktheje ani eja ta masim pra. Dhe serish do te ngadhnjeje e verteta pavaresisht faktit se kush e tha, sherbetore apo mbret.

Dikush mund te ngritet e te thote: Pharaon do te thote paraja-jone pra ari jone apo pasuria jone. Atehere si do ta bindesh ti se, jo ore, e verteta eshte kjo qe them une. Ketu kemi fjale perballe fjaleve dhe asgje me teper.
    E verteta dosido duhet te jete disi, por ajo nuk varet nga kush cka thote por ne cka e mbeshtete dhe a ka ne cfare ta mbeshtese.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    [QUOTE=Baptist;1751898/QUOTE]
    Aresi eshte Harusha. Ares eshte ari. Nje nder kafshet e egra me te rrezikshmene keto ane. nuk e di nesa egjiptianet kane pasur rastin te shohin arushe ndonje here ne jete. Ariu eshte totem njatij populli qe quan veten arian. /QUOTE]

Baptist ka arsye edhe kete here...
    Arctique apo poli i veriut, vendi i Ariut eshte zbuluar per here te pare nga nje grekė Pitheas i cili ngreu ekpediten nga Marsej(francė) i cili udhtoi ne veri ku atje hasi vetem ne Ari dhe sipas kesaje bishe te eger mori emrin Ari-tikė.
    Tani shtrohet pyetja; Ari, a eshte me origjine shqipe apo e kunderta greke dhe si ka mundesi qe greket ta quajne kete bish ARI njesoje si ne qe e quajmi sot...
    Nese qe nga antikiteti i kemi thene ariut ari, atehere del se ky kontinent ka marrur emrin nga gjuha shqipe= vendebanimi i arinjve....

IVe sičcle av. J.-C.. Une expédition, menée par le Grec Pythéas, quitte Massalia

Citim Postuar mė parė nga kiniku
    Pse Shqiptaret populli qe ka krijuar alfabetein e pare dhe ka krijuar Britanine e shume mbreteri tjera per te cilat kam lexuar ketu ne forum, si u be qe mbetem kaq te vonshem?
    Eshte bere e qarte nga disa anetare qe kjo teme nuk eshte hapur as per dengla dhe as per pretendime boshe. Spo teorizohet asgje por vetem jane sjelle referenca nga studiues te huaj dhe me pas jane komentuar nga te interesuarit. Sa per vonesen tone sme duket ndonje argument per te qene. Edhe egjyptianet ndertuan piramidat (te pakten sic pretendohet) por ne kohen kur bota levizte me makina ata ende perdorinin gamilet dhe devete. Sesi ke qene ne nje te kaluar te larget nuk ka pse te perdoret si kunderargument me ate qe je sot dhe e anasjellta.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Kreksi nuk na the gje. Pervec ne se ke dashur te thuash qe jemi te tere jashte teme.

Ketu po diskutohet ne se Ares eshte sinonim I ariut, dhe jo kush toke ne Eskimo mori emrin Ares. Po u nisen nga emri, Italia eshte poseduese e gjysmes se universit.

Ne po diskutojme ne se Ares ishte ari. Ky debat lind pyetjet:

Fjala ari eshte fale shqipe apo e ardhur?
    Ne se eshte e ardhur, cila eshte fjala shqipe per ariun? Ballkani ka pasur dhe ka arinj (te murrme me shume)

Arianet u quajten "ariane" nga bota te ndikuar nga shqiptaret qe i shoqerojne ata me kafshen qe ne shqip quhet "ari", apo bota i quan ariane per arsye tjeter?
    Kini parasysh se ne Shqiperi ka dallim midis arixhinjve (gabeleve, nomadeve) dhe jevgjve. Te paret jane me origjine vllahe, te dytet jane me origjine indiane. Jane te paret qe mbajn arinj me vete.

A jane arianet ata qe shoqerohen me etimologjine e arinjve, apo etimologjia e vertete dhe grupi etnik se cilit i referohej jane mbuluar nga koha.

A jane Ares dhe Artemisa perendi autoktone apo te importuara? Ju sikur keni thene qe Artemiza dhe Mizat jane autoktone. Tani po na del qe Ares (vellau) qenka arrixhi. Duhet te mendojme se edhe Mizet jane arrixhinj, jo?

Po Dana dhe Apollo? Si shpjegohet qe Apollo, Osiris dhe Ausares jane te tre sinonime te diellit. E me radhe.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Bera nje fshirje 'masive' shkrimesh te cilat ishin komplet jashte temes. Duke vleresuar maksimalisht kontributin tuaj ne kete teme dhe te tjera si keto do ju lutesha ti permbahemi subjektit te kesaj teme qe flet sic e dini per Mbreterite dardane qe krijuan Britanine, mbreteria e YLLI-t. E di qe njeri argument nxjerr tjetrin dhe nga nje koment dilet tek tjetri por brenda mundesive kur shikohet qe drejtimi i temes po spostohet nga ai origjinali atehere postimet te kryhen neper tema qe trajtojne subjekte te ngjashme.

Faleminderit

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    E ben shume gabim qe ben 'fshirje masive'....Ato jane gjera me vlere se diskutimet mbi etimologjine e gjuhen behen me pakice...Ti po te ishe Moderator e jo fshires,do i merrje e do hapje nje teme ku do i postoje te gjitha....

Pse nuk e dime qe eshte mbi Mbreterine e Yllit? cfare do e mbyllim kete teme se skemi me gjera te drejtperdrejta mbi te?
    Ky forum pa keto tema eshte forum budalliqesh...Ti duhet te ndihesh i nderuar qe je mod i ketij nenforumi...Baptist,styx,xhgashi,barat etj jane ajka e ketij forumi e ti ke pergjegjesi te medha....

Ky eshte i vetmi forum ne internet e une kam vizituar shume,qe ti ofron keta persona....E vetem prej tyre,pranoj te rri ne nje forum qe dihet shume mire nga 'cfare' komandohet....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Zoteri une shqip flas dhe skam nge te sqaroj sejcilin anetar privatisht. Nese ti sdo te lexosh atehere ky nuk eshte problemi im. Je ti si anetar i detyruar te postosh aty ku eshte tema e duhur dhe jo detyra ime per te pastruar apo spostuar shkrimet qe ti perton ti hapesh ne vendin qe duhet. Sa per qenien i nderuar si mod i ketij forumi dua te te kujtoj qe jam une ai qe i dhashe kete drejtim ketij forumi. Dhe Barat, Baptist e Styx etj jam po une ai qe ti kam bere te njohur privatisht keshtuqe mos me permend mua te njejtat argumenta qe une ti sqaroja ne mesazhe private.

Nese nuk paska me gje per te thene per temen atehere kjo nuk justifikon ngarkimin e saj me gjera qe nuk i perkasin. Ka plot tema ne kete nenforum dhe te tjera ku mund te trajtohen ato qe po trajton ti. Sidomos e quaj tejet pa vend faktin qe smerret aspak parasysh nje kerkese shume e miresjelle nga ana ime per tju permbajtur temes ne nje kohe qe sjam aspak i detyruar ta bej ate gje por mund te perdor shume mire aksesin qe kam. Dhe eshte fale Styx, Baptist e Barat e XhGash qe une bera ate nderhyrje dhe nuk perdora komandat e moderatorit.

Tani ti rikthehemi temes.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    masonet shqiptare jane te "ritit skocez"....pse?apo skocezet jane te ritit DARDAN...MBRETERIA E YLLIT...!!!

Ps.Fustanella.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 24-12-2009 mė 15:33

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    03-12-2008
    Vendndodhja
    ATJE KU ME RESPEKTOJN SI SHQIPTAR
    Postime
    1,015
    Citim Postuar mė parė nga Eros- Lexo Postimin
    masonet shqiptare jane te "ritit skocez"....pse?apo skocezet jane te ritit DARDAN...MBRETERIA E YLLIT...!!!

Ps.Fustanella.
    Nuk quhet fustanell lol por fustan.

FUS+TE+TAN=FUS TAN TRUPIN NE TE

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Styx Lexo Postimin

Po Dana dhe Apollo? Si shpjegohet qe Apollo, Osiris dhe Ausares jane te tre sinonime te diellit. E me radhe.
    sipas meje romanet jane shume me afer emrit origjinal shqip(antike)....DIANA eshte DHIANA.....e dime shume mire nga miti,hyjnesha,dhia...Artemisa eshte nje emertim i korruptuar,po keshtu dhe APOLLO>YLLI>DIELL.....emri origjinal,antik,DIELL(i apollos) ka mbetur i pandryshuar per mijra vjet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 24-12-2009 mė 16:11

Tema tė Ngjashme

1. Identiteti evropian i shqiptarėve
    Nga Iliriani nė forumin Portali i forumit
    Pėrgjigje: 572
    Postimi i Fundit: 02-05-2012, 15:45
  2. Historia e Popullit Shqiptar
    Nga Darius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 128
    Postimi i Fundit: 03-03-2009, 12:16
  3. Nga Iliret deri tek Shqiptaret!
    Nga tani_26 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 111
    Postimi i Fundit: 06-03-2007, 21:53
  4. Ungjilli si bazė e jetės
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 5
    Postimi i Fundit: 08-06-2006, 22:59
  5. Mbretėria shqiptare e seksit nė Londėr
    Nga Shijaksi-London nė forumin Problematika shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 13-02-2004, 12:59

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •