A e dini se ne qytetin e Pejes tashi esht "zbuluar"edhe nje shpell si e llojit te shpelles se gadimes,ku ne mbredesi te saj,diku afer 1 kilometer thell jan gjetur "shtylla"mermeri e stalagnite e stalaktite qe i kishte krijuar natyra me nje bukuri mahnitese,nders per nga madhesia jan edhe me te mdha se ne shpellen e gadimes.
Hyrjen per her te par ne ket shpell e ben ne vitin 1992 nje grup qekosllovak,ndersa ne vitin 1996 per her te dyt u futem(hera e par nje grup shqiptar)Un (autori i ketyre reshtave) dhe dy shok te mije,dhe e pam gjith at bukuri mahnitese,ne u futem rastesisht,pasi kam si hobi kerkimet shpella e vende te panjohura,ishim pa paisje,vetem me qirinje,keshtu qe per her te par nuk shkuam dhe aq larg.
Ndersa pas luftes ne 2000,u futa per her te dyte ku vazhdova dhe me thell,po prap pa paisje(sepse paisjet speciale kushtojn)vetem me nje bateri(llammp)dore,keshtu qe e eksploruam edhe nje pjes te saj.
Ndersa tashi sivjet2003 nje grup djelmoshash te tjer e "zbuluan"dhe e paraqiten ne TV dhe tek ministria e ambientit,ku edhe pas "zbulimit"te asaj bukurije mahnitese,ministria jon nuk ka ndermar asnje veprim ne lidshje me te,sepaku,ti vehet nje port qe mos te futen njerez pa pervoj e ta e demtojn.
PS:Larte ne disa vende e ceka fjalin zbulim ne thonjeza per shkak se edhe pse kjo grup qe e zbuluan tashi,edhe pse kishin dijeni per futjen time dhe ftesen qe te organizohemi dhe ta e eksplorojm gjer ne fund,ata tinzisht ,u futen vetemDhe kinse e zbuluan,vetem e vetem qe te marin lavdin ne supe te veta,e qe per mua nuk ka randesi lavdi,po rendesia eshte se u zbulua edhe nje bukuri e rall natyrore ne trojet tona.
Tani ne kohen e fundit jam duke e "studjuar"edhe nje lokalitet afer pejes ne kilometrin e tret kah gryka e rugaves,aty te gjith e din nje shpell(vendbanim)qe e thrasim shpella e mbretreshes,po askujt nuk i shkoj ne mend qe te shiqoj reth e qark,pasi esht e pyllzume me drunje shum,dhe esht veshtir te shkohet pershkak se e ndan lumi,d.m.th esht matan lumitBistrica,dhe nga drunjet nuk shifet se ne at zon esht nje vendbanim i ter e jo vetem nje shpell(ne ket rast kjo qe shifet nga ruga shpella e mbretreshes).
un gjer tani kam has ne njembdhjet kesi lloj vendbanime,si tip shpella ne mbrendi ndersa ballina eshte e murosur me gur,ne disa edhe gur te gdhendur,disa jan nje kateshe ndersa disa dy e me shum(kjo e mbretrreshes kishte tri kate ku shifeshin qart drunjet qe kishin mbetur ende,qe kishin sherby per ndarjen e kateve).
Gati te gjitha kishin portat hyrse ne form harku,poashtu dhe dritaret(dritare te ju them se ishin si te hapura per futjen e drites),
Un nuk jam ekspert per kesi lloj zbulime,po sa e pash nga menyra e murosjes dhe stili duhet te jen te mesjetes.
Ju kisha lutur qe te me kshilloni se kuj duhet tamam ti drejtona per keto zbulime qe te mos mbesin ne hares,dhe te investohet ne to qe te dalin ne shesh qe ti shof syri i vizitoreve,te shofin kulturen e bukurit e trojeve tona.
Pres ndonje kshill nga ju.Bela.
Krijoni Kontakt