Close
Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 101
    i/e regjistruar Maska e kotolili
    Anëtarësuar
    16-02-2008
    Postime
    12
    Mesa lexova une kete u vertetua dicka mjaft e rendesishme qe eshte se antlantida nuk eshte tjeter vec se antarktida pra kontinenti i ngrire te cilin nuk mund ta vertetojme se eshte atlantida vetem nqs ndodh ndonje dukuri gjeologjike e permasave te atilla sa ato qe e zhduken kete kontinent . Por une me teper do te doja te te pyesja se sa shanse ka qe ky kontinent te zbulohet duke qene se aty autori thote se masa e akujve po shtohet ne ditet e sotme.

Asgje nuk eshte vertetuar per vendndodhjen e Atlantides. Autori ngre nje teori dhe bazohet ne disa fakte te cilat anashkalohen nga te tjere. Vetem kaq. Per asnje moment ai nuk pretendon se ka zbuluar vendin e sakte te Atlantides dhe as nuk shpreh bindjen e tij qe eshte keshtu dhe jo ndryshe. Ka nje ndryshim shume te madh midis konfirmimit dhe teorizimit qofte ky i fundit edhe shkencerisht i mbeshtetur me fakte. Por perseri mbetet teorizim.

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291

Talking

Darius, My man.

Kemi bere disa biseda sebashku dhe pothuajse gjithçka ka qene rreth temës Atlantida ne Shqipëri. Megjithatë, unë kam lexuar dhe mbikëqyrur shume prej temave dhe postimeve qe ke bere. Kam arritur ne konkluzionin se Graham Handcock është një nga autoret e tu me te preferuar. Edhe ty beson shume ne HISTORINE ALTERNATIVE.

Unë vet personalisht e kam preferuar Hancock-un qe ne vitet 90 kur ai u prezantua për here te pare ne publikun e librarisë botërore. Ideja e tij se dikur ka ekzistuar një Super-Race ose Civilizim shume me i hershem nga ai i Egjiptit me ka mahnitur.

Nevertheless, me kalimin e kohës kam pare shume programe dhe debate qe ai ka bere me Te ashtuquajturit “Orthodox historians”. Gjithashtu horizonti si dhe bagazhi im historik si edhe intelektual u dendësua si edhe u përhap. Si përfundim kam arritur ne një konkluzion shume te ndryshëm nga ai fillestari.
    Para disa ditësh kam pare edhe program I cili ka qene shume kontroversial. Atlantis Reborn (1999). Besoj se duhet ta kesh pare këtë program:

http://video.google.com/videoplay?docid=-8732955067742201714

Pavarësisht titullit, nuk ka te beje shume me vet Atlantin por me provën e fakteve qe Graha-mi ka propozuar. Ishte një zhgënjim I madh për mua. Qe ne 10 minutat e para u tregua Amatoriteti I tij. Te gjitha faktet qe ai ka dhënë u vërtetuan te pa rregullta.

E keqja me këtë autor është se ai mundohet te mbledh sa me shume fakte qe te vërtetojë ekzistencën e kësaj super-races sa qe nuk ka kohe qe ti “fully” testoje ato. Te paktën 5 idetë e tij kryesore u shpartalluan nga arkeologe dhe gjeologe te njohur te kohës moderne.

E di qe do me thuash se ai program ishte bere apostafat për tiu kundervene punës sa tij. Megjithatë ishte një program madhështor (Ledio, i paparë një program i tille!!). I përpunuar, me fakte konkrete dhe shume bindëse. Imagjino qe edhe ai gjeologjisti nga Bostoni, i cili është i hapur ne Historinë alternative, e kritikoi punën e Grahamit.

E di qe do kesh një mendim shume te kundërt me mua prandaj pres përgjigje, por jo te me vërtetosh se Grahami ka te drejte, por një kendeveshtrim tjetër; Anti-faktet te dhëna nga këta gjeologe ose historiane ti vërtetosh qe janë gabim.
    Pres përgjigje:

P.S. Mos kujto se unë jam kundra ekzistencës se super-racës, thjesht kundra fakteve qe Graham ka propozuar.

Ne perfundim te librit Gjurmet e Civilizimeve te Zhdukura kam bere nje komentin tim perfundimtar dhe jam shprehur se ne disa gjera nuk jam dakort me Hancock. Thua qe eshte nje nga autoret e mi me te preferuar por je gabim. E zgjodha kete liber per forumin pasi eshte i vecante ne llojin e tij dhe jo sepse jam tifoz i Hancock. Qe ka patur debate shume te forta kunder thenieve te Hancock ato i kam ndjekur qe ne vitin 1998 e me pas dhe argumentat e kunder argumentat i kam ndjekur nga afer. Kjo eshte dhe njera nga arsyet pse thashe qe nuk bie dakort ne disa gjera me ato qe shkruan ai. Nevertheless ajo qe solli Hancock ne kete fushe eshte risia qe i mungonte mendimit alternativ publik. Asnje nga shkollaret, studiuesit dhe shkenctaret ortodoks nuk ka patur kurajon ta beje me pare dhe per kete gje i heq kapelen G.H. Nder vite kam ndjekur shume debate ne kete fushe. Kryesisht egjyptologjine e kam ndjekur nga afer ndonese nuk eshte fusha ime specifike sic kam ndjekur shume me nga afer dhe diskutimet per civilizimet e Paqesorit dhe ato te Amerikes Qendrore e Jugore e cila eshte fusha ime. Graham Hancock eshte po aq gabim me dashje sa eshte Hawas e kompani. Me nje llogari te thjeshte i bie qe nese Hawas si kreu i egjyptologjise sot ne bote i lejon vetes mospergjigje dhe injorim te pergjigjeve ndaj pyetjeve te cilat nuk mund te shpjegohen me teorite ekzistuese atehere Hancock i lejohet te teorizoje (asgje me shume dhe ne fakt ai vetem aq ben) per gjera te cilat askush deri me sot nuk ka dhene nje pergjigje rracionale. Duke filluar nga olmeket, vjetersine e civilizimit maja, ekzistencen e strukturave komplet te pashpjegueshme ne Nan Madol apo tarracave pjellore ne Indonezi te cilat e dhe sot japin nje prodhim te pamundur per tu dubluar nga agronomia moderne, te gjitha pyetjet qe ai shtron per strukturat ne Egjypt dhe ato ne Ameriken Jugore etj. Pra lufta midis dy kampeve behet e tille ku argumenti dhe kunder argumenti eshte kollajshem twisted por fiton kampi qe ka establishment me te forte dhe me te vjeter dhe ai eshte ai i mendimit ortodoks. E perseris qe jam shume koshient qe Hancock ka gjera te paqarta dhe te tepruara sic e perseris qe ka shume nga ato qe ai ngre te cilat meritojne nje studim nen nje kendveshtrim tjeter. Dhe mendimi im perfundimtar eshte ky: Shkenca e sotme ka rrenje te tilla qe jane shume te veshtira per tu shkulur dhe nuk pranon devijime apo hapje ndaj mendimit alternativ. Eshte e qellimshme apo jo une kete e mbaj per vete si mendim. Hancock nuk mund te gjykohet pasi sulmohet pikerisht si ai qe hap faqe qe sduhen hapur. Kane provuar te bejne te njejten gje me John Anthony West po i ka bere me turp ne mes te konferencave per Egjyptologjine duke filluar nga Zahi Hawas e deri tek Meltzer apo Leinman etj. Hancock nuk eshte arkeolog por gazetar investigativ dhe si i tille duhet trajtuar. Te njejtet egjyptologe qe perpiqen te rrezojne apo derrmojne Hancock spaten kellqe te benin te njejten gje me Bauval apo Schoch dhe sidomos ky i fundit i beri per uje te ftohte 14 vjet me pare aq sa ai Hawas qe me del sot si te ishte faraoni i fundit u detyrua iku nga salla se po behej qesharak.

Kapa pak me vone nje koment per gjeolgun e Bostonit qe eshte Robert Schoch. Nuk e di nese eshte ne kete teme apo ne nje tjeter ku e kam permendur qe Schoch nuk mbron idene e erozionit nga shiu 12 mije vjet me pare por e vendos ate ne nje periudhe kohore 6 mije deri ne 8 mije vjet me pare ose me sakte rreth vitit 8000 p.e.s. Por edhe per kete shifer Schoch eshte sulmuar keq vetem se ne rastin e tij si kompetent qe eshte ne fushen e gjeologjise nuk kane mundur dot ta 'masakrojne'.

P.S. Mos kujto se unë jam kundra ekzistencës se super-racës, thjesht kundra fakteve qe Graham ka propozuar.
    Ndersa une sjam aspak kundra fakteve qe ka propozuar Hancock por shpesh nuk bie dakort me interpretimin e bere te ketyre fakteve. Faktet jane aty dhe nuk i kundershton dot. Ndersa interpretimi eshte i lire dhe subjektiv.

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291
    Ne perfundim te librit Gjurmet e Civilizimeve te Zhdukura kam bere nje komentin tim perfundimtar dhe jam shprehur se ne disa gjera nuk jam dakort me Hancock .
    Nuk me interesojnë gjerat qe nuk je dakord Darius, thjesht ato qe je (Dakord). Me jep diçka konkrete

Thua qe është nje nga autoret e mi me te preferuar por je gabim. E zgjodha kete liber per forumin pasi eshte i vecante ne llojin e tij dhe jo sepse jam tifoz i Hancock.
    Ndoshta edhe e kam gabim, por me qe edhe e ke përkthyer mendova se ishe i pasionuar me te. Nevertheless, është diçka me interes për ty. Por mos harro se po ia servir edhe publikut shqiptar dhe ke një përgjegjësi për te. Po flet me zell për faktet qe ai ka dhënë.

Me qe ra fjala për një nga faktet qe është përmendur ne këtë teme; është edhe ajo e Antarktikes qe te këtë qene Atlanti para 12,000 vjetëve dhe duhet te ketë qene e vendosur 2,000 milje me lart (drejt Veriut) e cila e vendos ne një ambient pothuajse tropikal.

Klimatologjia e vërtetoi shume mire se te paktën 400,000 vjetet e fundit nuk mund te jetonin njerëzit ne Antarktike dhe jo me te kishte dhe një civilizim. Hancocku foli për nje lëvizje te trustit te tokës. Nje teori e dhene prej shume teoricintesh. Megjithatë, n.q.se kjo do ishte e vërtete nuk do te ishte e ngrire per rreth 400,000 vjet?!?!?! Mos harro se antarktika eshte biblioteka me e pasur e klimatologjise boterore. Sa me thelle te gërmosh “ne menyre speciale” aq me shume hollësira do gjesh për klimën ne mijëra vitet e shkuara, pothuajse me hollësi deri dhe për çdo vit!!!

Nevertheless ajo qe solli Hancock ne kete fushe eshte risia qe i mungonte mendimit alternativ publik. Asnje nga shkollaret, studiuesit dhe shkenctaret ortodoks nuk ka patur kurajon ta beje me pare dhe per kete gje i heq kapelen G.H.
    Edhe unë e respektoj për këtë gjë, por mos harro, ai është një gazetar dhe jo një Ekspert ne histori apo arkeologji!

Nder vite kam ndjekur shume debate ne këtë fushe. Kryesisht egjiptologjinë e kam ndjekur nga afër ndonëse nuk është fusha ime specifike siç kam ndjekur shume me nga afër dhe diskutimet për civilizimet e Paqësorit dhe ato te Amerikës Qendrore e Jugore e cila është fusha ime.
    Graham Hancock eshte po aq gabim me dashje sa eshte Hawas e kompani. Me nje llogari te thjeshte i bie qe nese Hawas si kreu i egjyptologjise sot ne bote i lejon vetes mospergjigje dhe injorim te pergjigjeve ndaj pyetjeve te cilat nuk mund te shpjegohen me teorite ekzistuese atehere Hancock i lejohet te teorizoje (asgje me shume dhe ne fakt ai vetem aq ben) per gjera te cilat askush deri me sot nuk ka dhene nje pergjigje rracionale.
    Shiko, Hawas nuk është teoricient. Është një doktor ne fushën arkeologjike, dhe si i tille ai duhet respektuar edhe duhet marre me për baze se Hancock. Nevertheless, mendimi im është se dr Hawas është një arkeologjist mediokër qe medoemos mbron idenë e vjetër se Egjipti evokoi vet pa ndonjë ndihme apo influence nga ndonjë civilizim tjetër. Pavarësisht se ai nuk e pranon haptazi, deklaron se egjiptianet e sotëm (Arabet) janë pasardhësit e egjiptianeve te asaj kohe te vjetër. Një gjë qe është absurde vetëm ta mendosh.

Mos harro qe Hawas është disi i varur nga arkeologjia Angleze dhe ajo franceze ku mbizotëron disi burokracia. Mendjemadhësia e këtyre “superfuqive” arkeologjike nuk lejon qe te dalin ide te reja dhe te cenojnë ato te dhëna prej arkeologe te vjetër te shekullit 19 te cilët gërmuan dhe zbuluan shume gjera arkaike ne Egjipt.

Duke filluar nga olmeket, vjetersine e civilizimit maja, ekzistencen e strukturave komplet te pashpjegueshme ne Nan Madol apo tarracave pjellore ne Indonezi te cilat e dhe sot japin nje prodhim te pamundur per tu dubluar nga agronomia moderne, te gjitha pyetjet qe ai shtron per strukturat ne Egjypt dhe ato ne Ameriken Jugore etj. Pra lufta midis dy kampeve behet e tille ku argumenti dhe kunder argumenti eshte kollajshem twisted por fiton kampi qe ka establishment me te forte dhe me te vjeter dhe ai eshte ai i mendimit ortodoks.
    Shume bukur e the. Por hancocku perdor nje metodologji te keqe. Ai mundohet te gjeje fakte dhe te vertetoje idete e tij alternative, dhe keshtu “ortodokset” e vendosin me shpatulla per muri pasi ai nuk eshte nje ekspert. Per mendimin tim ai do te bente mire te intervistonte keta arkeologe dhe ti bombardonte me pyetje te ndryshme. Diku mund ti kapte gabim dhe atehere do fitonte perkrhjen e publikut. Dhe jo te beje ekspertin “arkitekt” si ne rastin e ripit te Oreonit...

Shkenca e sotme ka rrenje te tilla qe jane shume te veshtira per tu shkulur dhe nuk pranon devijime apo hapje ndaj mendimit alternativ. Eshte e qellimshme apo jo une kete e mbaj per vete si mendim.
    Une jam dakort qe duhen shkulur por duhen edhe hapa te matur. Duhet ekspertiza e njerëzve qe kane eksperience apo qe kane bere nje kërkim shumekohesh. Ne rastin tim. Une vetem pretendoj se kam vërtetuar se c’fare ka përshkruar Platoni. Fillimisht pata shume pyetje prej publikut si edhe prej eksperteve. Asnjeri nuk mundi ti mi hedhe poshte tezat e mia. Sepse ata nuk jane kaq eksperte. Por ama, dhe une i përmbahem kufijve te mi, nuk mund te beje nje deklarate qe ka te beje me klimatologjine, per shembull, kur une nuk jam nje ekspert ne atë fushe.

Hancock nuk mund te gjykohet pasi sulmohet pikerisht si ai qe hap faqe qe sduhen hapur. Kane provuar te bejne te njejten gje me John Anthony West po i ka bere me turp ne mes te konferencave per Egjyptologjine duke filluar nga Zahi Hawas e deri tek Meltzer apo Leinman etj.
    Sigurisht qe ai duhet gjykuar derisa ai bene deklarata kaq ambicioze ku ve ne dyshim vjetërsinë e monumenteve te Egjiptit. Persa i perket John Anthony West une do desha prej teje fakt qe me te vertet ai ka dhene fakte per hipotezat e tij me respekt te Correlacionit te qiellit dhe vendndodhjen e monumenteve artificiale këtu ne toke. Po ke kohe qe e ke pare kete emisionin qe dhashë me larte hidhi një si andej nga fundi ku këta te BBC japin një rast ku një simbol, me duket ai i akrepit ne qiell, i përshtatet ne mënyrë perfekt rreth 10 godinave qe jane ndertuar ne NY city. Por ajo u vërtetua qe ishte një rastesi.

Hancock nuk eshte arkeolog por gazetar investigativ dhe si i tille duhet trajtuar. Te njejtet egjyptologe qe perpiqen te rrezojne apo derrmojne Hancock spaten kellqe te benin te njejten gje me Bauval apo Schoch dhe sidomos ky i fundit i beri per uje te ftohte 14 vjet me pare aq sa ai Hawas qe me del sot si te ishte faraoni i fundit u detyrua iku nga salla se po behej qesharak.
    E ke gabim, te paktën ne këtë program ata e bene rrecke Bauvalin, ku ideja e tij për Ripin e Oreonit u hodh poshtë. Ne rastin e Schoch, ai është një ekspert ne gjeologji dhe jo një teoricient. Është një gjeologjist shume me ekspertize dhe i matur. Ai nuk bën deklarata te pa menduara si hancock apo Buvali thjesht eshte i hapur ne Historine Alternative. Te vetmin rast qe kishte dale hapur ne mbrojte te ketyre teorive ishte per John Anthony West’s hipoteza se sfinksi eshte me i vjeter nga cmendohet. Dhe prape, nuk dha njdonje detaj per Atlantin, thjesht foli per erozionin e cila ndodh prej shirave, dhe dihet qe shirat e fundit qe kane rene ne Egjipt (shira te medha tropikale) kane ndodhur te pakten 4,000 B.C

Citim Postuar më parë nga nikas Lexo Postimin
    Nuk me interesojnë gjerat qe nuk je dakord Darius, thjesht ato qe je (Dakord). Me jep diçka konkrete

Ndoshta edhe e kam gabim, por me qe edhe e ke përkthyer mendova se ishe i pasionuar me te. Nevertheless, është diçka me interes për ty. Por mos harro se po ia servir edhe publikut shqiptar dhe ke një përgjegjësi për te. Po flet me zell për faktet qe ai ka dhënë.
    Po me merr kohe nga koha qe doja ti kushtoja nje teme tjeter qe sapo kam hapur dhe e kam per zemer por meqe sic e the kam paraqitur kete material per lexuesin shqiptar atehere kam detyrim te pakten moral qe te paraqes kendveshtrimin tim. Fillimisht dua te nenvizoj nje fakt. Ne krye te kesaj teme kam bere kete koment:

Citim Postuar më parë nga Darius
    Kjo teme eshte vetem per pyetje ne lidhje me librin Gjurmet e Civilizimeve te Zhdukura.
    Ne kete teme nuk marr persiper te bind asnje anetar per materialet qe permban libri. Arsyeja qe po e hap (sic veprova me Librin e Dulces) eshte per te dhene ndonje shpjegim mbi ndonje term, emer ose nocion apo ndonje paqartesi tjeter qe mund te dale gjate leximit.
    Qe do te thote se nuk perpiqem te mbroj dhe as te induktoj lexuesin me nje ide te gabuar apo te rreme por jap nje informacion ndryshe. Te gjithe jemi rritur duke lexuar dhe mesuar se piramidat u ndertuan me forcen e krahve dhe me hunj. Qe civilizimi filloi 5 mije vjet me pare dhe qe deri ne ate kohe ka patur njerez shpellash te veshur me lekure qe gjuanin kafshe dhe jetonin si kope. Pra keto i dime te gjithe. Ate qe bera une dhe qe do vazhdoj ta bej eshte qe lexuesit qe eshte i interesuar i jap nje tjeter informacion dhe ai qe ka deshiren mund te kerkoje materiale me shume per te bere krahasimin. Pra eshte nje lloj hapje mendje dhe aspak mjegullim. Fale internetit sot te gjithe e kane mundesine e kontrollit te informacionit. A eshte i gjithe informacioni ne internet i shendetshem? Aspak por dhe ky material i postuar ketu nuk eshte per cdo lloj lexuesi por per ate kategori qe ka interes te caktuar ne arkeologji dhe lashtesine e civilizimit ne kete planet. Dhe kete kategori une smund ta gjykoj si te paafte ne konkluzione pasi do ishte ofeza me e madhe. Sic e gjete ti informacionin krahasues, te siguroj qe e gjejne dhe te tjere. Dhe ne fund eshte bindja personale ajo qe vendos nga cila ane shkon peshorja.

Me cfare jam dakort une? Dakort le ta fillojme me hartat qe ka nxjerre Hancock ne fillim te librit. Kundershtimi me i madh qe i behet Hartes se Piri Reis eshte ai qe kjo harte faktikisht nuk paraqet fare Antarktiken por brigjet jugore te Amerikes Jugore. Kam lexuar shume kundershti per kete harte dhe kam debatuar gjate para 3 vjetesh me disa te interesuar ne subjekt. I njejti debat qe eshte bere dhe ne ambjentet shkencore madje me Hancock si subjekt. Po me qesharakja eshte qe te gjithe kapen me kete harte dhe harrojne harten e Finaeus apo Merkatorit apo te Buaches apo te te tjereve. Per keto harta nuk ka pergjigje po thjesht nenqeshje me perbuzje. Dhe ne rastin e hartes se Piri Reis debati perqendrohet nese paraqet ose jo Antarktiken por anashkalohet madje nuk permendet fare argumentimi qe behet ne lidhje me keto pika:

1. Determinimi i lokalizimit te vendeve ne nje kontinet kerkon te pakten metoda gjeometrike triangulare. Mbi distanca te medha (ne shkallen e 1 mije miljeve) duhet bere korrektimi i harkimit te tokes gje e cila kerkon disa njohuri mbi trigonometrine sferikale

2. Vendndodhja e kontinenteve ne marrdhenie me njeri tjetrin kerkon nje njohuri mbi qenien e tokes si objekt sferoid dhe perdorim te trigonometrise sferikale.

3. Kultura me nje njohuri te tille, plus precizionin e instrumentave per te realizuar matjet e nevojshme per te percaktuar vendndodhjen duhet patjeter te perdorin teknologjine e tyre matematikore per te krijuar harta dhe diagrama.

Ketu nuk ka pergjigje. Dhe ska per te patur ndonjehere pasi pergjigjja e vetme do ishte te pranonin qe kane ndertuar gjithe arkeologjine dhe historine njerezore mbi time line te gabuar. Me thuaj kush nga akademiket e sotem eshte i gatshem ta beje kete gje? (Kete pjese, pra per ato qe bie une dakort me Hancock do e vazhdoj ne nje shkrim tjeter pasi me mungon koha)

Me qe ra fjala për një nga faktet qe është përmendur ne këtë teme; është edhe ajo e Antarktikes qe te këtë qene Atlanti para 12,000 vjetëve dhe duhet te ketë qene e vendosur 2,000 milje me lart (drejt Veriut) e cila e vendos ne një ambient pothuajse tropikal.

Klimatologjia e vërtetoi shume mire se te paktën 400,000 vjetet e fundit nuk mund te jetonin njerëzit ne Antarktike dhe jo me te kishte dhe një civilizim. Hancocku foli për nje lëvizje te trustit te tokës. Nje teori e dhene prej shume teoricintesh. Megjithatë, n.q.se kjo do ishte e vërtete nuk do te ishte e ngrire per rreth 400,000 vjet?!?!?! Mos harro se antarktika eshte biblioteka me e pasur e klimatologjise boterore. Sa me thelle te gërmosh “ne menyre speciale” aq me shume hollësira do gjesh për klimën ne mijëra vitet e shkuara, pothuajse me hollësi deri dhe për çdo vit!!!
    Nuk thote per gjithe Antarktiken po per disa pjese te saj qe mund te kene qene te paekspozuara nga akulli. Kete nuk e thote Hancock dhe as Hapgood apo Velikovsky. Ka plot te tjere qe e thone. Pastaj thua 400.000 vjet. Normalisht qe me standartin shkencor qe jemi ngopur deri ne rrenje te flokeve njeriu ne ate kohe mbante ne dore shkopinj dhe gure dhe ishte thjesht nje kanibal i pa artikulueshem. Po sikur kjo te jete e gabuar? Po sikur ato gjurmet 250.000 vjecare te gjetura ne Ameriken e Jugut te provojne te kunderten? Po vendbanimet e nendheshme dhe sistemi subterrean qe nuk dihet se nga kush eshte krijuar dhe pse, te vertetojne qe mosha e njeriut te civilizuar eshte shume here me e vjeter se ajo qe thuhet? Dhe mua personalisht keshtu me duket se shtrohet argumenti nga ana e Hancock, ndonese ne menyre sugjestive.

Edhe unë e respektoj për këtë gjë, por mos harro, ai është një gazetar dhe jo një Ekspert ne histori apo arkeologji!
    Kete e kam shume te qarte madje e perserita disa here por kjo nuk e nxjerr ate jashte loje apo e ben me mangesi njohurie. Perkundrazi, eshte i admirueshem bagazhi qe ai ka ne kete fushe.

Shiko, Hawas nuk është teoricient. Është një doktor ne fushën arkeologjike, dhe si i tille ai duhet respektuar edhe duhet marre me për baze se Hancock. Nevertheless, mendimi im është se dr Hawas është një arkeologjist mediokër qe medoemos mbron idenë e vjetër se Egjipti evokoi vet pa ndonjë ndihme apo influence nga ndonjë civilizim tjetër. Pavarësisht se ai nuk e pranon haptazi, deklaron se egjiptianet e sotëm (Arabet) janë pasardhësit e egjiptianeve te asaj kohe te vjetër. Një gjë qe është absurde vetëm ta mendosh.

Mos harro qe Hawas është disi i varur nga arkeologjia Angleze dhe ajo franceze ku mbizotëron disi burokracia. Mendjemadhësia e këtyre “superfuqive” arkeologjike nuk lejon qe te dalin ide te reja dhe te cenojnë ato te dhëna prej arkeologe te vjetër te shekullit 19 te cilët gërmuan dhe zbuluan shume gjera arkaike ne Egjipt.
    Jeten e Hawass e njoh ne maje te gishterinjve sic mund te njoh dhe misionin e tij te vertete. E di ti nga e ka marre bursen e studimeve ne Amerike ai Hawass dhe nga kush organizate eshte mbeshtetur deri dhe ne emerimin si drejtor i pergjithshem i antikiteteve te Egjyptit? Ta them une, nga ARE qe nuk eshte gje tjeter vecse Association for Research & Enlightenment, organizata e ngritur per te promovuar Edgar Cayce dhe qe i ka rrenjet aq te forta sa shkojne deri ne kreun e Stanford Institute. Zahi Hawass nuk eshte aspak arkeolog medioker, perkundrazi eshte arkeolog shume i afte por eshte ne misionin e disinformatorit. Ai kafshoi keq doren qe e ushqeu dhe e beri me doktorature dhe tani i sherben padroneve qe zoterojne dhe ushqejne masat me opiumin e informacionit. Pjesa e dyte e komentit tend eshte mese e qarte me kete shpjegim shtojce timin. Ai zbaton urdherat qe i jepen. As me pak e as me shume.

Shume bukur e the. Por hancocku perdor nje metodologji te keqe. Ai mundohet te gjeje fakte dhe te vertetoje idete e tij alternative, dhe keshtu “ortodokset” e vendosin me shpatulla per muri pasi ai nuk eshte nje ekspert. Per mendimin tim ai do te bente mire te intervistonte keta arkeologe dhe ti bombardonte me pyetje te ndryshme. Diku mund ti kapte gabim dhe atehere do fitonte perkrhjen e publikut. Dhe jo te beje ekspertin “arkitekt” si ne rastin e ripit te Oreonit...
    Metodologjia e Hancock eshte agresive dhe shpesh pa vend por ne fund te fundit ai eshte produkt i disa dekadave mohimi dhe mashtrimi. I vetmi approach i duhur sipas mendimit tim.

Une jam dakort qe duhen shkulur por duhen edhe hapa te matur. Duhet ekspertiza e njerëzve qe kane eksperience apo qe kane bere nje kërkim shumekohesh. Ne rastin tim. Une vetem pretendoj se kam vërtetuar se c’fare ka përshkruar Platoni. Fillimisht pata shume pyetje prej publikut si edhe prej eksperteve. Asnjeri nuk mundi ti mi hedhe poshte tezat e mia. Sepse ata nuk jane kaq eksperte. Por ama, dhe une i përmbahem kufijve te mi, nuk mund te beje nje deklarate qe ka te beje me klimatologjine, per shembull, kur une nuk jam nje ekspert ne atë fushe.
    Ekspertiza nuk pi uje kur nuk jepet aty ku duhet. Nese ne vend te ekspertizes une marr mashtrimin dhe disinformimin atehere per mua ai shkenctar eshte po aq negativ dhe pa vlere sa ata prifterinj te inkuizicionit qe ndrydhnin masat dhe surpresonin shkencen dhe informacionin.

Sigurisht qe ai duhet gjykuar derisa ai bene deklarata kaq ambicioze ku ve ne dyshim vjetërsinë e monumenteve te Egjiptit. Persa i perket John Anthony West une do desha prej teje fakt qe me te vertet ai ka dhene fakte per hipotezat e tij me respekt te Correlacionit te qiellit dhe vendndodhjen e monumenteve artificiale këtu ne toke. Po ke kohe qe e ke pare kete emisionin qe dhashë me larte hidhi një si andej nga fundi ku këta te BBC japin një rast ku një simbol, me duket ai i akrepit ne qiell, i përshtatet ne mënyrë perfekt rreth 10 godinave qe jane ndertuar ne NY city. Por ajo u vërtetua qe ishte një rastesi.
    Po me kerkon shume. Smund te bie ne kete forum cdo gje qe eshte out there. John West ka nje website dhe disa file ne mp3 qe mund te konsultohen. Do e gjej dhe do e bie. Po ashtu mund te ndjekesh dhe dokumentarin Mysteries of Sphinx qe e pata vene ketu ne forum por eshte hequr nga serveri i faqes ku ishte.

E ke gabim, te paktën ne këtë program ata e bene rrecke Bauvalin, ku ideja e tij për Ripin e Oreonit u hodh poshtë. Ne rastin e Schoch, ai është një ekspert ne gjeologji dhe jo një teoricient. Është një gjeologjist shume me ekspertize dhe i matur. Ai nuk bën deklarata te pa menduara si hancock apo Buvali thjesht eshte i hapur ne Historine Alternative. Te vetmin rast qe kishte dale hapur ne mbrojte te ketyre teorive ishte per John Anthony West’s hipoteza se sfinksi eshte me i vjeter nga cmendohet. Dhe prape, nuk dha njdonje detaj per Atlantin, thjesht foli per erozionin e cila ndodh prej shirave, dhe dihet qe shirat e fundit qe kane rene ne Egjipt (shira te medha tropikale) kane ndodhur te pakten 4,000 B.C
    E kam lexuar me vemendje repliken qe behet me Bauval per Rripin e Orionit megjithese argumentat kane ndaluar aty dhe nuk i kane dhene pergjigje gjerave te tjera qe ai ka thene. Ndersa Schoch eshte i betonuar dhe ska bir nene ta kundershtoje pasi ka argumenta te mirefillta. Lere Atlantiden se ajo eshte permendur fare perciptaz. Ska rendesi ne teme dhe vetem ne fund G.H. e permend 2 ose 3 here thjesht per reference meqe ka hyre ne simbiozen kolektive si civilizimi i zhdukur. Skam kohe te te pergjigjem me gjere megjithese do doja ta ilustroja me hollesisht pergjigjen time. Por dua te permend edhe njehere se informacioni qe kam sjelle ketu nuk eshte aspak me qellim coroditjen e mendjes se lexuesit por hapjen e asaj mendje me shume.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    http://www.guardian.co.uk/science/20...-atlantis-myth
    "We found ceramics dating back to the end of the stone age, which suggested that the settlement was occupied some 5,000 years ago, at least 1,200 years earlier than originally thought," said Henderson, who co-directed the underwater survey.

"Our investigations also revealed over 9,000 square meters of new buildings. But what really took us by surprise was the discovery of a possible megaron, a monumental structure with a large rectangular hall, which also suggests that the town had been used by an elite, and automatically raised the status of the settlement."

(Oct. 22) -- Scientists have known for 40 years that a 5,000-year-old city lay obscured by water off southern Greece. But divers haven't had a chance to study the ruins until now.
    A team from the University of Nottingham in England is working with the Greek government in exploring the site. So far, archaeologists and geologists have learned that Pavlopetri is about 1,000 years older than they first thought, according to the BBC.
    Skip over this content
    'A Frozen Moment of the Past'University of Nottingham3 photos Scientists are just beginning to unlock the mysteries of Pavlopetri, a submerged city discovered 40 years ago off Greece. During a dive earlier this year, researchers from the University of Nottingham in England determined that the city was 5,000 years old, more than 1,000 years older than first believed. Here, a diver from the team surveys the site in an undated photo.

http://xml.channel.aol.com/xmlpublis...uts=1256322549

http://www.aolcdn.com/ke/media_galle...ry_wrapper.swf

'A Frozen Moment of the Past'
    Scientists are just beginning to unlock the mysteries of Pavlopetri, a submerged city discovered 40 years ago off Greece. During a dive earlier this year, researchers from the University of Nottingham in England determined that the city was 5,000 years old, more than 1,000 years older than first believed. Here, a diver from the team surveys the site in an undated photo.
    University of Nottingham
    University of NottinghamThe Bronze Age site is believed to have been submerged since 1000 B.C.
    In an interview in the Guardian, Jon Henderson, associate professor of underwater archaeology at Nottingham, explained the significance of the site.
    "It has remains dating from 2800 to 1200 B.C., long before the glory days of classical Greece," he said. "There are older sunken sites in the world but none can be considered to be planned towns such as this, which is why it is unique."
    The city may have inspired the myth of the lost city of Atlantis, the Guardian said.
    The divers have found a wealth of material on the sea floor, including pottery shards, streets, courtyards, tombs and 97,000 square feet of buildings, the Guardian reported. "But what really took us by surprise was the discovery of a possible megaron, a monumental structure with a large rectangular hall, which also suggests that the town had been used by an elite, and automatically raised the status of the settlement," Henderson said.
    The site was discovered in 1967 by Nicholas Flemming, a marine scientist at the University of Southampton, the BBC said. He is a part of the new expedition team, which plans to study the city for five years and publish its research in 2014, the BBC said.
    Greece's underwater antiquities department is co-directing the study. The site "is significant because as a submerged site it was never reoccupied," Elias Spondylis, an official with the agency, said in an interview with the Guardian. "As such it represents a frozen moment of the past."

For more on the team's discoveries, go to the BBC and the Guardian.

Below are two videos on the research project from the University of Nottingham. The second one has Flemming's account of his discovery of the city.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 24-10-2009 më 08:33

Me shtyve te vendosja dicka ne kete teme qe e kam gjetur para disa diteve. Ja si mund ta ndryshoje konceptin e vjetersise se civilizimit njerezor, zbulimi i Gobekli Tepe-s.

TURKEY: DISCOVERY OF 12,000-YEAR-OLD TEMPLE COMPLEX COULD ALTER THEORY OF HUMAN DEVELOPMENT

As a child, Klaus Schmidt used to grub around in caves in his native Germany in the hope of finding prehistoric paintings. Thirty years later, representing the German Archaeological Institute, he found something infinitely more important -- a temple complex almost twice as old as anything comparable on the planet.

"This place is a supernova", says Schmidt, standing under a lone tree on a windswept hilltop 35 miles north of Turkey’s border with Syria. "Within a minute of first seeing it I knew I had two choices: go away and tell nobody, or spend the rest of my life working here."

Behind him are the first folds of the Anatolian plateau. Ahead, the Mesopotamian plain, like a dust-colored sea, stretches south hundreds of miles to Baghdad and beyond. The stone circles of Gobekli Tepe are just in front, hidden under the brow of the hill.

Compared to Stonehenge, Britain’s most famous prehistoric site, they are humble affairs. None of the circles excavated (four out of an estimated 20) are more than 30 meters across. What makes the discovery remarkable are the carvings of boars, foxes, lions, birds, snakes and scorpions, and their age. Dated at around 9,500 BC, these stones are 5,500 years older than the first cities of Mesopotamia, and 7,000 years older than Stonehenge.

Never mind circular patterns or the stone-etchings, the people who erected this site did not even have pottery or cultivate wheat. They lived in villages. But they were hunters, not farmers.

"Everybody used to think only complex, hierarchical civilizations could build such monumental sites, and that they only came about with the invention of agriculture", says Ian Hodder, a Stanford University Professor of Anthropology, who, since 1993, has directed digs at Catalhoyuk, Turkey’s most famous Neolithic site. "Gobekli changes everything. It’s elaborate, it’s complex and it is pre-agricultural. That fact alone makes the site one of the most important archaeological finds in a very long time."

With only a fraction of the site opened up after a decade of excavations, Gobekli Tepe’s significance to the people who built it remains unclear. Some think the site was the center of a fertility rite, with the two tall stones at the center of each circle representing a man and woman.

It’s a theory the tourist board in the nearby city of Urfa has taken up with alacrity. Visit the Garden of Eden, its brochures trumpet, see Adam and Eve.

Schmidt is skeptical about the fertility theory. He agrees Gobekli Tepe may well be "the last flowering of a semi-nomadic world that farming was just about to destroy," and points out that if it is in near perfect condition today, it is because those who built it buried it soon after under tons of soil, as though its wild animal-rich world had lost all meaning.

But the site is devoid of the fertility symbols that have been found at other Neolithic sites, and the T-shaped columns, while clearly semi-human, are sexless. "I think here we are face to face with the earliest representation of gods", says Schmidt, patting one of the biggest stones. "They have no eyes, no mouths, no faces. But they have arms and they have hands. They are makers."
    Lidhja

Ndersa mendjendriturit e planetit ngulnin kembe qe sumeret jane civilizimi me i vjeter, Gobekli Tepe qendronte aty ku eshte i ndertuar qe ne vitin 9500 p.e.s. qe e ben veper te nje civilizimi 11.500 vjecar, pra 5500 vjet me te vjeter se sumeret.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    E pamundur faza glaciale Würm,9700-9600B.C nuk lejonte formimin e ndonje civilizimi.

Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Dosja e krimit politik në Kosovë
    Nga kosovar në forumin Tema e shtypit të ditës
    Përgjigje: 295
    Postimi i Fundit: 09-10-2012, 15:05
  2. Materiale mbi Provimet e Lirimit nga Ministria e Arsimit (MASH)
    Nga [Perla] në forumin Mentori akademik
    Përgjigje: 57
    Postimi i Fundit: 02-06-2012, 10:24
  3. Intervistë
    Nga sabit idrizi në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 23-03-2009, 10:14
  4. Lumturia E Librit
    Nga Xhuxhumaku në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 15-08-2005, 17:29
  5. Interviste e rradhes e Kadarese per "Korrieri"
    Nga Eni në forumin Problematika shqiptare
    Përgjigje: 3
    Postimi i Fundit: 03-06-2002, 19:25

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •