Close
Faqja 38 prej 64 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 371 deri 380 prej 637
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar më parë nga nikas Lexo Postimin
    Darius, Kam respekt per ty dhe te konsideroj nje njeri intelligent me nje bazament dhe horizont shume te perhapur ne fusha te ndryshme. Megjithate, me vjen keq per nje gje; sepse nuk arrin te kuptosh ndryshimin midis mentalitetit antik dhe atij sot (Modern).

Edhe pse nuk e pranon hapur kam mendimin se ty dyshon se Atlanti mund jete diku ne Atlantik. Ky eshte nje gabim shume i madh per shume arsye.
    Ketu ke dy paragrafe te shkruajtuara nga Babai i histories, Heredoti:

The father of History, Herodotus writes this on his VI book:

for though he had pledged himself to bring Sardinia, the biggest island in the whole world, under the Persian yoke,

Shiko se cfare thote: Sardinia eshte Ishulli me I madh ne bote. A eshte e vertete? jo! Por ne.q.se bota jote eshte vetem Mediterenen atehere po, ne Evrope ai eshte ishulli me i madh. Kjo tregon se ne kohen e heredotit bota ishte shume pak e njohur. Dhe heredoti ka egzistur disa vjet pas Solonit dhe 1-2 dhjetevecare perpara Platonit.

Vetem me kete fjali shkaterrohen te gjitha teorite qe e vendosin Atlantit jashte Gibraltarit. Pasi Greqia e lashte nuk e njihte akoma Angline apo Greenlanden apo Antarktiken, si edhe ishujt Karaibe, te cilaj jane me te medhenj se Sardenja.
    Ky me posthe eshte nje pershkrim I Libri udhezimesh detare qe egzistonte ne kohen e Platonit. Ishin udhezime per detaret.

"...Мεта δε Ηρακλειας στηλας εις το εξω πλεοντι, εχοντι την Λιβυην εν αρσιτερα κολπος εστι μεγας, μεχρι Ερμαιας ακρας. Εστι γαρ και ενταυθα Ερμαια ακρα..."

Behind the pillars of Hercules, sailing into the outer sea, having Libya to the left, one comes to a large bay as far the hermaean cape.-------------------------------------------------------------------------------
    Perkthim: Pertej Pillareve te Herkulit, duke lundruar ne detin e jashtem (te pertejshem) duke pasur Libine ne krah te majte dikush (ose udhetari) vjen afer nje bregu (ose kepi) deri afer Kepit te Hermaean (Ermaia).

N.q.se I marrim shtyllat te jene ne Gibraltar atehere ky pershkrim nuk ka kuptim. Pse? Sepse po te lesh Gibraltarin del ne det te hapur dhe Libine e ke kaluar. Te kuptojme ketu se ne kohen e Heredotit (edhe Platonit) Libia ishte nje continent deri ne Marokun e sotem. Gjithashtu kur le mbrapa gibraltarin dhe ke libine ne te majte nuk shkon per ne Kepin e Hermaeanit.

Tani, n.q.se Pillaret jane ne Sicily atehere kjo gje eshte perfekte; Pasi kalon Pillaret ne Sicily, Duke pasur Libine ne krah te majte I afrohesh hermaean cape (Per ata qe nuk e dine kufi me kartagjenen.. sa kalon kepin e tunizise.)

A e shikon Darius sa gabim jane historianet e sotem. Gjithshka qendron tek pillaret e herkulit. Shume historiane modern shprehen se historianet e antikitetit e vendosin ate ne Gibraltar. Kjo eshte shume e gabuar. Une po lexoj perdite vepra te antikiteit dhe nuk egziston as edhe nje shkrim I tille. Une nuk I kam lexuar te gjitha por mund te them rreth 80% te tyre dhe te gjitha ato qe e permendin e vendosin ate diku afer Sicilise.

Nje arsye tjeter pse Pillaret nuk jane ne Gibraltar;

Απο Ηρακλειων στηλων των εν τη Ευρωπη εμπορια πολλα Καρχηδονιων, και πηλος, και πλημμυριδες, και πελαγη. ΙΒΗΡΕΣ. της Ευρωπης εσις πρωτοι Ιβηρες, Ιβηριας εθνος, και ποταμος Ιβηρ. και νησοι ενταυθα επεισι δυο, αις ονομα Γαδειρα. τουτων η ετερα πολιν εχει απεχουσαν ημερας πλουν απο Ηρακλειων στηλων... Ειτα εμποριον, πολιν Ελληνιδα, η ονομα Εμποριον, εισι δε ουτοι Μασσαλιωτων αποικοι..."

Ne kete pragrafin tjeter permended Iberia, qe do te thote se Gibraltari njihej me emrin Iberia. Pra n.q.se Platoni donte te thoshte Pillaret e herkulit ne Iberi do kishte permendur Iberine. Ai jep nje pershkrim me detaje dhe asnjehere nuk permend Iberine.

Megjithate, ai “zbulimi” qe kane bere ata injorantet eshte nje harte sonare qe perdorin at ate Hartologet detare ne menyre qe te gjejne thellesine e detit. Me fjale te tjera uk ka azgje ne det eshte thjesht ne harte. Eshte rruga qe ata duhet te pershkruajne kur e hedhin ne harte.

Une nuk jam ekspert ne ate fushe, por sa e pash ne gazette e kuptova jo nje topograph qe e di se cfare eshte. Si mund te jete ajo Atlanti, si mund te jene kanalet aq perfecte pas nje shkaterrimi masiv? A e lexon Platonin ky popull? Ai thote qe Ishulli u shkaterrua, u shperbe, dhe balta e saj u shvendos.

Mo sprit qe te gjendet Atlanti me rrathe edhe kanale, jo vetem qe u shperbe, por koha nen uje ben te veten, peshqit, ato bimet detare, Erosioni nenujor e.t.c flasim per 12,000 vjet kohe.
    Megjithate ketu e ke shpjegimin:

A UK-based aeronautical engineer Bernie Bamford has claimed to The Sun that he had seen on Google Earth a grid of lines undersea off the coast of West Africa, about 600 miles west of the Canary Islands, a location which experts believe where Atlantis had sunk. The exact coordinates on Google Earth - 31 15'15.53N, 24 15'30.53W - where he claims to have found the sunken city of Atlantis.

But Google is officially denying the rumors saying that the lines represented sonar data collected from boats.

According to a Google statement, "It's true that many amazing discoveries have been made in Google Earth including a pristine forest in Mozambique that is home to previously unknown species and the remains of an Ancient Roman villa."

"In this case, however, what users are seeing is an artifact of the data collection process. Bathymetric (or sea floor terrain) data is often collected from boats using sonar to take measurements of the sea floor."

P.S po egjeten do ta gjejne rastesisht ne Malte.

Para se t'ja shpjegosh te tjereve, lexoji nje here vete se mbase kupton dicka.
    Ndryshuar për herë të fundit nga javan : 07-03-2009 më 08:16

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291
    Citim Postuar më parë nga javan Lexo Postimin
    Para se t'ja shpjegosh te tjereve, lexoji nje here vete se mbase kupton dicka.
    Problemi im eshte se spo kuptoj se cfare do te thuash ty. komentet e mia i kam lexaur me vite dhe shume here ne te pakten 7 gjuhe te ndryshme. A mendon se duhet ti lexoj prape?

Shpjegohu mire se cfare do te thuash.

Darius, Kam respekt per ty dhe te konsideroj nje njeri intelligent me nje bazament dhe horizont shume te perhapur ne fusha te ndryshme. Megjithate, me vjen keq per nje gje; sepse nuk arrin te kuptosh ndryshimin midis mentalitetit antik dhe atij sot (Modern).
    Mentaliteti antik dhe ai modern? Ky po qe ishte perkufizim interesant. Me duket e pamundur si anologji. Cfare njeh ti nga mentaliteti antik dhe kush ishte ai mentalitet ne rradhe te pare? Dhe tjetra kush eshte mentaliteti modern dhe cfare perfaqeson ai sidomos ne lidhje me kete teme? Me thua qe ke dyshim se une mund te pranoj qe Atlantida ka qene ne Atlantik. Me fal po se kam fshehur ndonjehere kete mendim. E kam thene shpesh qe bazuar ne ato qe di dhe kam studiuar nje nga vendet ku me duket si i mundshem eshte pjesa e Atlantikut ne afersi te Karaibeve dhe Antileve. Dhe e kam argumentuar pse-ne e ketij mendimi. Ka me qindra studiues sot qe kane dhene teori nga me te ndryshmet dhe ideuar se ku mund te ndodhet ky kontinet i permbytur. Dhe kam dhene me detaje se ku mendohet se mund te kete ekzistuar ky vend. Me fal po nese ti je i bindur qe ka qene aty ku sot eshte Malta kjo sme ben mua te paafte te kuptoj ndryshimin midis mentaliteteve po me ben me mendje hapur qe mentalitetet mos i krahasoj e sidomos mos i marr fare ne konsiderate. Ajo qe ti perkufizon si mentalitet shume mire mund te jete injorim i qellimshem dhe dhune informacioni qe tjetersohet per arsye te caktuara. Me permend Herodotin dhe se cfare thote ai. Jam dakort. Eshte informacion i konsiderueshem por a mjafton? Ne te njejtin kendveshtrim cfare mund te them per 'legjendat' e Aztekeve, Majave, Inkasve etj qe thone se kane ardhur nga nje toke e mbytur ne lindje qe quhej Aztlan? Nuk me duket se kane shume ngjashmeri rracore midis maltezeve dhe amerikano jugoreve te para 500 vjeteve. Po kodikeve, stelave dhe punimeve artistike te kulturave para kolumbiane cfare emri ti ve kur pershkruajne shkaterrimin e nje toke ne mes te oqeanit, pershkruajne largimin e nje mase njerezish nga kjo toke dhe themelimi i kolonive te te mbijetuareve ne nje toke te re? Mos duhet ti injoroj per hir te ketij te ashtuquajturi mentalitet modern qe pervec emrit mund te perfaqesoj injorancen, erresiren dhe surpresimin me te madh te informacionit qe mund te kete njohur historia e njerezimit? Lind pyetja, a mjafton kjo per te vene gishtin dhe te thuash me siguri: Ketu ka qene dhe se luan topi. Mendoj se jo. Por nese nisemi me predispoziten per te marre ne konsiderate informacionin ekzistues atehere shmangia e asaj qe nuk perputhet me nje teorizim te caktuar perben falsitet llogjik dhe pervec mediokritetit te con dhe ne absurditet. Do te keshilloja te lexoje Stitchin. Ka shume ne librat e tij qe mund te te japin ide se si kane qene disa gjera dhe pse kane qene.

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291

Talking

Mentaliteti antik dhe ai modern? Ky po qe ishte perkufizim interesant. Me duket e pamundur si anologji. Cfare njeh ti nga mentaliteti antik dhe kush ishte ai mentalitet ne rradhe te pare?
    Ky eshte pra ndryshimi i mentalitetit Antik dhe atij Modern; te jesh i “perkufizuar” ne menyre “interesante”?!

Mentalitet modern eshte kur e shikon nje bote te vjeter me syrin e nje moderni dhe sa degjon fjalen zhvillim ose civilizim te shkon mendja tek nje bote me teknology si kjo jona ose dhe me e zhvilluar. Ndersa Mentaliteti Antik eshte te shikosh Boten antike me nje sy antik, me syrin e dikujt qe ka jetuar ne ato vite.
    Te rikrijosh boten sa me te njgjashme me ate qe me te vertete Platoni ose Soloni ka jetuar. Cfare njoh une nga Mentaliteti antik? Une lexoj sa me shume vepra te kohes antike dhe mundohem te futem ne boten e tyre. I jap rendesi detajeve te vogla te cilat mund te tregoje se cfare dinin ata ne ato kohe. Te percaktoj kufijte e horizontit te tyre. Une i kam klasifikuar te gjithe sipas kohes qe kane jetuar dhe cdo periudhe i kam dhene kufijte teritorial qe ata njihnin si edhe zhvillimet kulturore apo teknologjike.

Dhe tjetra kush eshte mentaliteti modern dhe cfare perfaqeson ai sidomos ne lidhje me kete teme?
    Mentaliteti Modern eshte ti ngaterrosh gjerat dhe epokat. Flet per Azteket edhe Majat pa kuptuar qe ata kane jetuar ne epoka te ndryshme me Antikitetin Grek dhe ne vecanti me Atlantin si dhe midis tyre?!?! Ti shikosh gjerat vetem me syrin e nje DARIUS modern me Makine mercedes dhe cellular ne xhep, si edhe qe ia hipen aeroplanit ne mengjes ne amerike dhe gjendet ne Shqiperi ne darke....

Me thua qe ke dyshim se une mund te pranoj qe Atlantida ka qene ne Atlantik. Me fal po se kam fshehur ndonjehere kete mendim. E kam thene shpesh qe bazuar ne ato qe di dhe kam studiuar nje nga vendet ku me duket si i mundshem eshte pjesa e Atlantikut ne afersi te Karaibeve dhe Antileve. Dhe e kam argumentuar pse-ne e ketij mendimi. Ka me qindra studiues sot qe kane dhene teori nga me te ndryshmet dhe ideuar se ku mund te ndodhet ky kontinet i permbytur. Dhe kam dhene me detaje se ku mendohet se mund te kete ekzistuar ky vend.
    Nejse nuk e kam pare hapur qe je i atij mendimi. Flasim per karaibet. Ta tregoje une pse nuk mund te jete ne karaibe:

Historia na vjen ne nga Platoni. Ne.qe.se ty e lexon ate ne nje gjuhe tjeter pervecse Greqishtes se vjeter ty e lexon me nje mentalitet tjeter, jo mentalitetin Antik. Kur lexon platonin ne Greqishten e vjeter duhet te kuptosh cfare dinin ata ne ate kohe. Horizontin e tyre.

Te dhashe nje shembull te mire ku Heredoti shprehet se Sardinia eshte ishulli me i madh ne “bote”. Kjo tregon se bota e heredotit eshte Mediterani. Thua qe nuk mjafton, atehere te dhashe edhe nje shembull tjeter nga nje liber udhezimesh greke afersisht te kohes se platonit ku tregon me saktesi se pillaret e herkulit nuk jane ne Gjibraltar por diku afer Sardinies dhe mbrapa karthagjenes kur e ke libine nga ana e majte. Une te dhashe vetem dy shembuj, por ty nuk te mjaftojne. Une s’mund te sjell gjithe paragrafet historike ne nje forum. Megjithate do mundohem te te sjell disa te tjera akoma.

Le te kthehemi tek teoria jote per karaibet. Do te vertetoje se nuk qendron fare. Duhet te kuptosh qe Historine na e serviri Platoni keshtu qe duhet ti referoemi atij dhe vetem atij. Thua qe Indianet e amerikes flasin per nje vend qe quhej Aztlan. Aztlan nuk ka lidhje fare me Atlantas. Edhe pse bota e njeh Atlantin me ATLANTIS, ai eshte nje gabim. Platoni ka emertime te ndryshme ne librin e tij, qe nga Atlantida, Atlantikou e.t.c por thote qe qyteti quhej ATLANTAS. Keto i gjen vetem ne gjuhen antike greke. Megjithate ai shpjegon me se miri se keto emertime nuk jane te verteta por te perkthyra nga gjuha Egjiptiane e cila i perktheu nga nje gjuhe tjeter, nga ku morri edhe historine.

Me fal po nese ti je i bindur qe ka qene aty ku sot eshte Malta kjo sme ben mua te paafte te kuptoj ndryshimin midis mentaliteteve po me ben me mendje hapur qe mentalitetet mos i krahasoj e sidomos mos i marr fare ne konsiderate. Ajo qe ti perkufizon si mentalitet shume mire mund te jete injorim i qellimshem dhe dhune informacioni qe tjetersohet per arsye te caktuara.
    Darius nuk eshte bindja ime qe te ben ty apo disa te tjere te paafte ne kete pike, por mosinformimi ose me sakte keqinformimi i historise Atlantase. Mos te marresh parasysh mentalitetet e kohes eshte nje gabim fatal, te con ne rezultate absurde! Ajo qe une “perkufizoj” si mentalitet eshte te jesh i cliruar nga cdo emocion personal i nje kohe qe sperputhet me kohen e tregimit te kesaj historie.
    mos te jesh “kokforte” per bindjet e tua kur ke indikacione se mund te jesh gabim. Ty je i “dashuruar” me Karaibet ndersa une thjesht dua te verteten. Sme hapet barku mua per Maltezet. Vendi i fundit qe une doja te ishte Atlanti eshte Malta. Por ama Platoni thote qe eshte aty. Nuk mund ta ndryshojme. Ne.q.se mendon se jam gabim, jam dakort te hapim je teme te re dhe ta debatojme pike per pike. A pranon? Ne.qofte se me gjen nje gabim (jo gabime te vogla drejtshkrimore apo te parendesishme) atehere une do vendos teorine time ne pikepyetje dhe do pranoj qe mund ta kem edhe gabim!
    Shiko une mendoj se ty je nje njeri me horizont dhe nje njeri shume i zgjuar dhe me njohuri historike shume te gjere. Megjithate, mendoj, se ke nje mentalitet te gabur ne nje pike, historine e Atlantit. Te thashe qe mangesia jote dhe shume te tjereve, vetem ne kete pike, eshte paftesia te lexosh Greqishten e vjeter e cila me ben mua me te afte dhe me te vendosur ne bindjet e mia. E theksoj se kjo nuk tregon injorance nga ana jote, (une vazhdoj te mendoj se ty je nje njeri me bagazh). Thjesht ne kete pike nuk ke njohurite e duhura ose te sakta.
    Po te vertetoje pra pse idea e karaibeve eshte absurde.
    Platoni tha: 9,000 vjet perpara(9,600 B.C) Indianet e Amerikes nuk shkojne me teper se 2,000-3000 B.C

Platoni tha: Perpara se te arrish pillaret e herkulit (PRO TOU STOMATOS!) Ty thua qe jane pertej.

Platoni tha: Ishullin i Atlantit e perpiu uji dhe u shperbe, duke kryjuar nje llum qe ne kohen e Solonit ishte vetem disa metra poshte nivelit te ujit. Sipas Solonit kjo pengonte Udhetaret qe donin te kalonin nepermjet kesaj ngushtice per ne detin tjeter. A shkon kjo per Karaibet?

Platoni tha: Ne kete ngushtice per te cilen flasim (po fliste per Atlantin..nje vertetim qe Atlanti ishte brenda ngushtices) ka kete apo ate gje.

Platoni tha: qe vellait te Atlantit (djalit te dyte te Posedonit) i ra pjesa e ishullit nga drejtimi per ne Gadeira (Koincindence me Il Ghadira ne Malte?) qe ne Greqisht perkthehet Eumelon (E cil perkthehet Melite ne Latinisht...Emri Latin i Maltes....you tell me). A mendon se Grekerit njifnin nje krahine ne Amerike dhe e quanin ate Eumelon? E shikon Darius mentalitetin Modern.

Platoni tha: Atlanti shtrihen Nga ishulli isaj deri ne Egypt dhe nga ana tjeter nga Evropa (nga Greqia e lashte) deri ne tyrheny. Tyrhenia eshte deti sa kalon Malten dhe i afrohesh Sardines nga krahu i djathe (ne perendim te Sicilise!)
    Platoni tha: Deti Atlantikous jo Oqeani Atlantik. Ai perdori fjalen PELAGOS (det i vogel) qe eshte nje emertim Pellazag, per dete te vegjel dhe disi te mbyllur. Pelagos eshte edhe deshifruar ne librin(dictionary) e profesorit Babiniotis si det i vogel. Ne kohen e Solonit/Platonit Oqeani njihej me emrin Pan-Pelagos (gjithshka det), det i hapur ose outer Sea.

Platoni tha: Qe ne te njejtin moment qe Atlanti u mbyt u shkaterrua edhe ushtria greke e cila po udhetonte me kembe jo me anije?!?!?! Se dija qe vije nga karraibet me kembe? Si edhe Athina dhe shume civilizime te tjera ne Evrope?! Si mund te shkaterrohen dy civilizime ne te njeten kohe thjesht kur nuk jane larg njera tjetres. Po te lexosh pak per termetet qe bien ne Greqi do shikosh qe jane te lidhura direkt me levizjet tektonike edhe ne Sicili. Sodoms me aktivitetin e Malit te Etnes.

Platoni tha: Qe ishulli i Atlnatit kishte elefante, riconeronte, dhe pothuajse nga te gjitha kafshet tropikale. I vetmi vend ne bote (flasim per zona detare) qe jane gjetur grumbull kockash te kafsheve te ndryshme eshte Malta. Nje vertetim ky qe zona e Maltes ka kaluar nje nje katastrofe te vertete.

Une nuk them qe vet Malta eshte Atlanti, por eshte Gadira e famshme. Atlanti ishte shume me i madh. Po vendos nje fotografi sesi ka qene Atlanti sipas te dhenave te platonit.

http://atlantisinmalta.art.officelive.com/default.aspx

Por nese nisemi me predispoziten per te marre ne konsiderate informacionin ekzistues atehere shmangia e asaj qe nuk perputhet me nje teorizim te caktuar perben falsitet llogjik dhe pervec mediokritetit te con dhe ne absurditet.
    Precisly; ate po them edhe une. Gjithska fillon dhe mbaron me Platonin, dhe historianet apo teoricintet e Atlantit kane nje mentalitet Medioker dhe shprehen ne menyren me absurde. Mos me trego se ky apo ai civilizim ka historira me shkaterrime.

Gjithe bota ka histori me shkaterrime. Kjo tregon se ka pasur permbytje apo katastrofa globale. Vet Prifti egjiptian (ne historine e Platonit) tregon qe kane ndodhur shume katastrofa, te njepasnjeshme. Gjithshtu ne historine e Atlantit te gjithe u mbyten, nuk shpetoi njeri qe te shkonte ne amerike. Vet prifti tregon per nje rrace njerezore qe i mbijetonte cfaredo permbytjeje sepse jetonin ne nivele te larta Malore. Ai jep nje shpjegim te hollesishem per keta njerez te cilet nuk dinin te shkruanin por vetem mbanin mend emrat e Historise se Atlantit dhe ua vendosnin femijeve te tyre. Ky pershkrim me bind pothuajse 99% qe flet per popujte e vjeter Pellazg.

Do te keshilloja te lexoje Stitchin. Ka shume ne librat e tij qe mund te te japin ide se si kane qene disa gjera dhe pse kane qene.
    Stitchi nuk ka egzistuar ne kohen e Platonit, pra nuk te ndihmon dot ai te gjesh Atlantin. Prandaj te keshilloj te lexosh Platonin. Nejse, nuk ke shume faj...si eshte perkthyer ne Anglisht me shume ke per tu ngaterruar. Te imagjinosh qe edhe perkthimi ne Greqishten e re eshte bernut fare. Po e lexoja dje ne darke sepse po mirja permasat e ishullit dhe po i bija kokes me grushta.

Ne greqishten e vjeter Platoni thoshte; ne qender te ishullit me fytyre nga deti.....Modernja thosthe; ne qender te ishullit afer detit. Dhe llogjikisht nuk ka kuptim. Si mund te jete dicka ne mes te nje ishulli dhe pastaj te jete edhe afer detit (pra afer ujit, anes....ahahaha)

Ne nje vend tjeter Platoni thoshte; Kjo mbreteri (Atlanti) erdhi nga Deti Atlantik. Kaq vetem. (exothen ormithesan ektou Atlantiku pelagos!) Perkthimi i Grekut modern; Kjo fuqi erdhi nga nje vend i larget i Oqeanit Atlantik.

Ky DARIUS eshte nje rast i Mentalitetit Modern. Imagjino nje scholar (studjues) grek, profesor mos te jete ne gjendje te perktheje dicka kaq elementare. Dhe jo per gje por shton edhe nga xhepi. As edhe ne perkthimin anglisht nuk egziston ajo fjali. Te them te drejten Perkthimi anglisht eshte me i mire se ai greko-antik->greko modern.

Megjithate Darius; une jam gati te perballem me kedo per kete teory. E shoh qe me ke keqkuptuar disi. Nuk kam pasur si qellim te te ofendoj. E thashe edhe here te tjera qe je nje njeri me bagazh. Thjesht ne historine e Atlantit je i keqinformuar.
    Une deklaroj qe Cfare Platoni pershkroi eshte Deti i Maltes, ne.qe.se Atlanti ka egzistuar ai eshte afer saj dhe pik.

Dakort Nikas. Ja ti marrim me rradhe te gjitha gjerat qe mos humbasim ne komente e mendime.

Ky eshte pra ndryshimi i mentalitetit Antik dhe atij Modern; te jesh i “perkufizuar” ne menyre “interesante”?!

Mentalitet modern eshte kur e shikon nje bote te vjeter me syrin e nje moderni dhe sa degjon fjalen zhvillim ose civilizim te shkon mendja tek nje bote me technology si kjo jona ose dhe me e zhvilluar. Ndersa Mentaliteti Antik eshte te shikosh Boten antike me nje sy antik, me syrin e dikujt qe ka jetuar ne ato vite.
    Te rikrijosh boten sa me te njgjashme me ate qe me te vertete Platoni ose Soloni ka jetuar. Cfare njoh une nga Mentaliteti antik? Une lexoj sa me shume vepra te kohes antike dhe mundohem te futem ne boten e tyre. I jap rendesi detajeve te vogla te cilat mund te tregoje se cfare ata dinin ne ato kohe. Te percaktoj kufijte e horizontit te tyre. Une i kam klasifikuar te gjithe sipas kohes qe kane jetuar dhe cdo periudhe i kam dhene kufijte teritorial qe ata njihnin si edhe zhvillimet kulturore apo teknologjike.
    Si koncept une e gjykoj abstrakt. Nuk ka rishikim te botes se vjeter me sy modern. I bie qe mos i ndahesh per asnje cast subjektivizmit. Dhe e di pse? Sepse per boten moderne ajo antikja ishe e mbushur me legjenda mite, paganizem, shpellare e gure perdorues etj. Dhe ne kete pike e quaj absurde idene e nje kendveshtrimi modern ndaj atij antik. Jam dakort me pershtatjen qe mund ti behet antikitetit por cfare te shtyn te mendosh qe kjo gje nuk eshte bere dhe me pare?

Mentaliteti Modern eshte ti ngaterrosh gjerat dhe epokat. Flet per Azteket edhe Majat pa kuptuar qe ata kane jetuar ne epoka te ndryshme me Antikitetin Grek dhe ne vecanti me Atlantin si dhe midis tyre?!?!
    Ky nuk eshte mentalitet modern po njohuri e surpresuar qe pershperitet kendeve te akademive jashte syrit e veshit kontrollues te institucionit dogmatik. Kush te tha ty qe antikiteti grek na qenka me i vjeter se kultura para kolombiane? Ah po, e ka thene bota akademike e sotme. A mos valle nuk po bie dhe ti pre e ketij 'mentaliteti' modern? Fola per azteket e majat qe mos permendja tolteket, mizteket, olmecet e sidomos para inkasit qe asnjehere nuk eshte bere datimi i sakte sepse nuk mund te perputhej me shume teori te ngritura e te stabilizuara prej asaj qe une e quaj me kaq qejf, dogma. Ti me flet mua per Platonin 2500 vjecar kur une te flas ty per nje Tiahuanaco mbase 3 fish me i vjeter. Pra ideja eshte mos perdoret metri modern per te spekulluar me fjalen klasike dhe serisht te perdoret po i njejti meter kur nuk validiton nje teori te caktuar. Ky lloj double standart nuk perben shkence apo argumentim te shendoshe. Perben profanitet dhe mungese serioziteti.

Nejse nuk e kam pare hapur qe je i atij mendimi. Flasim per karaibet. Ta tregoje une pse nuk mund te jete ne karaibe:

Historia na vjen ne nga Platoni. Ne.qe.se ty e lexon ate ne nje gjuhe tjeter pervecse Greqishtes se vjeter ty e lexon me nje mentalitet tjeter, jo mentalitet Antik. Kur lexon platonin ne Greqishten e vjeter duhet te kuptosh cfare dinin ata ne ate, kohe. Horizontin e tyre....

Te dhashe nje shembull te mire ku Heredoti shprehet se Sardinia eshte ishulli me i madh ne “bote”. Kjo tregon se bota e heredotit eshte Mediterani. Thua qe nuk mjafton atehere te dhashe edhe nje shembull tjeter nga nje liber udhezimesh greke afersisht te kohes se platonit ku tregon me saktesi se pillaret e herkulit nuk jane ne Gjibraltar por diku afer Sardinies dhe mbrapa karthagjenes kur e ke libine nga ana e majte. Une te dhashe vetem dy shembuj, por ty nuk te mjaftojne. Une smund te sjell gjithe paragrafet historike ne nje forum. Megjithate do mundohem te te sjell disa te tjera akoma.
    Nikas ne kete teme me duket e kam shpjeguar shume gjate qe nuk eshte platoni burimi i vetem per kete informacion. Kerkoje se duhet ta gjesh ketu.

Le te kthehemi tek teoria jote per karaibet. Do te vertetoje se nuk qendron fare. Duhet te kuptosh qe Historine na e serviri Platoni keshtu qe duhet ti referoemi atij dhe vetem atij. Thua qe Indianet e amerikes flasin per nje vend qe quhej Aztlan. Aztlan nuk ka lidhje fare me Atlantas. Edhe pse bota e njeh Atinin me ATLANTIS, ai eshte nje gabim. Platoni ka emrtime te ndryshme ne librin e tij, qe nga Atlantida, Atlantikou e.t.c por thote qe qyteti ete quhej ATLANTAS. Keto i gjen vetem ne gjuhen antike greke. Megjithate ai shpjegon me se miri se keto emertime nuk jane te verteta por te perkthyra nga gjuha Egjiptian e cila i perktheu nga nje gjuhe tjeter, nga ku morri edhe historine.

Me fal sa njohuri ke ti nga transkiptimet dhe gjuhet mesoamerikane? Po me ben nje tollovi aty per emrin Atlan Aztlan (ke harruar te perfshish dhe AtLashte) sa nuk e kuptoj se ku do te dalesh. Pastaj se kuptoj pse e quan teorine time? Une e mbeshtes me shume si teori per shkak te njohurive qe kam per kulturat para kolumbiane dhe deshmive e artifakteve qe kam pare vete por po aq plausibel jane dhe teorite e tjera qe e vendosin kete kontinent ne cdo cep tjeter te botes. Dhe kur majat flasin per te paret e tyre te ardhur nga Aztlan i zhytur ne ujrat e oqeanit (po them oqeanit) nga nje fatkeqesi natyrore, madje dhe e pershkruajne kete ne artin e tyre mural

ne Tikal, une skam si mos e marr ne konsiderate (kur them une kam parasysh te tjeret).

Shiko une mendoj se ty je nje njeri me horizont dhe nje njeri shume i zgjuar dhe me njohuri historie shume te gjere. Megjithate, mendoj, se ke nje mentalitet te gabur ne nje pike, historine e Atlantit. Te thashe qe mangesia jote dhe shume te tjereve, vetem ne kete pike, eshte paftesia te lexosh Greqishten e vjeter e cila me ben mua me te afte dhe me te vendosur ne bindjet e mia. E theksoj se kjo nuk tregon injorance nga ana jote, (une vazhdoj te mendoj se ty je nje njeri me bagazh). Thjesht ne kete pike nuk ke njohurite e duhura ose te sakta.
    Absurdi fillon ne momentin qe thua ti cdo gje dhe kete se bej kurre. Por ti harron qe nuk je i vetmi qe ke lexuar Platon ne greqishten e vjeter. Vete Donelli nuk u bazua aspak ne perkthimin anglisht por e studioi ate ne greqishten e vjeter. Harrove qe deri ne mes te shek te 19 greqishtja e vjeter konsideroj si pjese e pergatitjes se domosdoshme te botes akademike te asaj kohe? Dhe nder te tjera Donelli ka bere nje studim shume te detajuar dhe te Proklusit qe dihet mire se cfare analize i ka bere Platonit.

Po te vertetoje pra pse idea e karaibeve eshte absurde.
    Ti gabon kur me thua mua po te tregoj pse kjo apo ide eshte e gabuar. E ke te qarte qe ti cdo teori qe eshte paraqitur sot mbi vendndodhjen e Atlantides eshte kaq e detajuar dhe argumentuar sa do habiteshe? Ti vetem tek shkrimet e Platonit mbeshtetesh? Provo te lexosh cdo teori te mundeshme nese pretendon te jesh duke kerkuar Atlantiden.

Stitchi nuk ka egzistuar ne kohen e Platonit, pra nuk te ndihmon dot ai te gjesh Atlantin. Prandaj te keshilloj te lexosh Platonin. Nejse, nuk ke shume faj...si eshte perkthyer ne Anglisht me shume ke per tu ngaterruar. Te imagjinosh qe edhe perkthimi ne Greqishten e re eshte bernut fare. Po e lexoja dje ne darke sepse po mirja permasat e ishullit dhe po i bija kokes me grushta.
    Besoj se po tallesh. Me te vertete Stitchin nuk ka ekzistuar ne kohen e Platonit por eshte i vetmi qe i solli botes 435 mije vjet te historise se globit. Stitchin duhet lexuar per te vetmen arsye madhore: nuk ben asnje interpretim, asnje konkluzion, asnje deduktim apo perpunim. Ai ka bere thjesht perkthim fantastik te tabelave ne kuneiform (pjesa derrmuese te e cilave nuk jane te njohura dhe nuk behen te njohura per publikun. Cfare fshihet?) Dhe kur lexon komplet epiken e tij te krijimit atehere i sheh gjerat me gjere ose the full picture.

Megjithate Darius; une jam gati te perballem me kedo per kete teory. E shoh qe me ke keqkuptuar disi. Nuk kam pasur si qellim te te ofendoj. E thashe edhe here te tjera qe je nje njeri me bagazh. Thjesht ne historine e Atlantit je i keqinformuar.
    Une deklaroj qe Cfare Platoni pershkroi eshte Deti i Maltes, ne.qe.se Atlanti ka egzistuar ai eshte afer saj dhe pik.
    Nikas nuk te kam keqkuptuar por thjesht po debatojme. As nuk ndihem aspak i ofenduar. Harrove entuziasmin tim kur paraqite foton e shtratit te Mesdheut ne afersi te Maltes me pamjen e rratheve? Me thua qe jam keqinformuar per historine e Atlantides ndersa une te them qe nuk mjaftohem vetem me nje intepretim por i lexoj te gjitha. Dhe tjetra, se kam hedhur poshte aspak mundesine e ekzistences aty ku sot gjendet Malta sic nuk hedh poshte ekzistencen dhe ne vende te tjera ku eshte teorizuar. Cdo teori eshte e tille perderisa nuk shnderrohet ne prove. Sjam ne pozicionin e mohimit te asnjeres prej tyre.

Mentaliteti Modern eshte ti ngaterrosh gjerat dhe epokat. Flet per Azteket edhe Majat pa kuptuar qe ata kane jetuar ne epoka te ndryshme me Antikitetin Grek dhe ne vecanti me Atlantin si dhe midis tyre?!?! Ti shikosh gjerat vetem me syrin e nje DARIUS modern me Makine mercedes dhe cellular ne xhep, si edhe qe ia hipen aeroplanit ne mengjes ne amerike dhe gjendet ne Shqiperi ne darke....

U detyrova te citoj kete koment per te ricituar nje komentin tim te meparshem ne kete teme. Nuk duhen harruar komentet qe behen. Koha kalon por gjeja e shkruar mbetet. (ky koment qe vijon eshte mirepritur prej teje me aprovimin me te plote).

Citim Postuar më parë nga Darius
    Ka me shume se 100 vjet qe kur Ignatius Donnelly themeloi Atlantologjine dhe u be pionieri i kerkimeve per kete toke te mbytur. Ka 100 vjet qe jane shkruar me mijera libra, artikuj... jane kryer studime pafund, kane dale teori pa fund... dhe kjo pyetje ska gjetur ende pergjigje. Pikat shume here bashkohen ne Ballkan dhe shume here largohen. Per mendimin tim Atlantida do gjehet se ku eshte vetem kur te riparohet historia qe eshte shtrembruar me pas. Ne kete rast i bie qe ta fillojme mbrapsht. Pra duhet shkuar nga fundi i p.e.s. dhe te vazhdohet duke u shtyre para ne kohe...

ALBANIAN ATTITUDE
    Anëtarësuar
    10-10-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    291
    Si koncept une e gjykoj abstrakt. Nuk ka rishikim te botes se vjeter me sy modern. I bie qe mos i ndahesh per asnje cast subjektivizmit
    Posi, ka shikim te bote antike me nje shikim modern. Kur e lexon Platonin ne Anglisht dhe pretendon se ne kohen e tij ata lundronin ne Oqeanin Atlantik cfare mendon se duhet te jete?

Dhe e di pse? Sepse per boten moderne ajo antikja ishe e mbushur me legjenda mite, paganizem, shpellare e gure perdorues etj. Dhe ne kete pike e quaj absurde idene e nje kendveshtrimi modern ndaj atij antik. Jam dakort me pershtatjen qe mund ti behet antikitetit por cfare te shtyn te mendosh qe kjo gje nuk eshte bere dhe me pare?
    Ja ky eshte nje rast konkret; kujt i thua ty botes antike? Duhet ti shikosh gjerat me perciptaze. Bota e kujt? Bota e popullit injorant qe jetonte ne atew kohe? E njerezve qe kullosnin delet dhe zdinin cfare ishte historia. Apo bota e Platonit edhe e Sokratit, bota e filozofeve shume te studjuar dhe shume kritike. Prandaj te them te lexosh mire veprat e Platonit te shikosh se cfare syri kritik ka si ai edhe Sokrati ndaj legjendave. Ne vecanti Sokrati tallet me legjendat e vjetra dhe nuk i beson ato.

Ky nuk eshte mentalitet modern po njohuri e surpresuar qe pershperitet kendeve te akademive jashte syrit e veshit kontrollues te institucionit dogmatik. Kush te tha ty qe antikiteti grek na qenka me i vjeter se kultura para kolombiane? Ah po, e ka thene bota akademike e sotme. A mos valle nuk po bie dhe ti pre e ketij 'mentaliteti' modern?

Cfare eshte njohuria e surpresuar sipas teje? Te enderosh per per nje ishull madheshtor ne mes te Atlantikut? Kur kam thene une qe Antikiteti Grek eshte me i vjeter? Kultura antike Greke eshte nje nga me te rejat ne krahasim me kulteren Pellazge, Entruskiane, Egjiptiane e.t.c Mos i ngaterro gjerat. Thashe kultuar Atlantase, jo Greke. Lexoi mire komentet e mia!

Une nuk bie pre e botes akademike. Pasi teoria ime kundershton disa idera te tyre. Por megjithate nuk do te thote qe ne tia fusim kot. Duhen fakte per cdo gje. Smund te thote dikus Atlanti ka qene ne Bimini apo ne antarktike?!

Fola per azteket e majat qe mos permendja tolteket, mizteket, olmecet e sidomos para inkasit qe asnjehere nuk eshte bere datimi i sakte sepse nuk mund te perputhej me shume teori te ngritura e te stabilizuara prej asaj qe une e quaj me kaq qejf, dogma. Ti me flet mua per Platonin 2500 vjecar kur une te flas ty per nje Tiahuanaco mbase 3 fish me i vjeter. Pra ideja eshte mos perdoret metri modern per te spekulluar me fjalen klasike dhe serisht te perdoret po i njejti meter kur nuk validiton nje teori te caktuar.

Une nuk te fola Per Platonin 2,500 vjecar, por per Atlanten 11,600 vjecar. Mos I ngaterro gjerat. Koha e platonit eshte thjesht nje zinxhir kohe i tregimit te historise. Ty me flet mua per kultura qe skishin te benin me Platonin fare.

Ky lloj double standart nuk perben shkence apo argumentim te shendoshe. Perben profanitet dhe mungese serioziteti.
    Sipas teje DARIUS kur Platoni thote qe zona afer ndodhjes se Atlantit Quhej Gadeiron dhe ne Greqisht Eumilon (ne latinisht=Melite) kjo eshte mungese serioziteti? Sipas teje Platoni/Soloni njihte ameriken dhe kishte emeruar nje krahine te saj Eumilon? Sipas teje cfare eshte profaniteti? Ty thua qe Tiahuanaco edhe Azteket jane te mbijetuarit e Atlantit. Dhe Platoni thote qe nuk shpetoi asnjeri pervec atyre qe jetonin ne Male (aty jep nje pershkrim qe i pershtatet Pellazgeve). Por ata skishin te benin me Atlantin. Sipas Platonit nuk mbijetoi asnjeri. Me thuaj tani a eshte argumenti jot serioz?

Nikas ne kete teme me duket e kam shpjeguar shume gjate qe nuk eshte platoni burimi i vetem per kete informacion. Kerkoje se duhet ta gjesh ketu.

Jo Darius ai eshte i vetmi BURIM serioz! Nje here me thua qe legjendat nuk duhen marre shume serioze tani me thua qe jane burime informacioni. Legjendat jane legjenda dhe Shkrimet historike jane fakte. Legjendat fillojne diku nga realiteti por ekzagjerohen e behen ....mite. Thone per Skenderbeun qe kaloi dy male. Dhe kane kaluar vetem 500 vjet nga koha e tij.

Duhet te kuptosh qe kane ndodhur shume shkaterrime ne shume vende te botes dhe gjithnje ka zhdukje te ishujve (qe jane shume te rrezikuara ne keto raste). Nuk do te thote qe gjithnje eshte Atlanti.

Me fal sa njohuri ke ti nga transkiptimet dhe gjuhet mesoamerikane?

Aq sa eshte available ne publik. Kam lexuar aq sa kam mundesi. Megjithate, une komunikoj me njerez te shkencave te ndryshme dhe ne rastin konkret me arkiologun me ekspert ne gjuhet dhe kulturen Mesoamerikane. Ken Feder. Une kam diskutuar me te shume here dhe ai me ka vertetuar me fakte qe Mesoamerikanet e “tu” s’kane te bejne fare me Evropianet. Ai eshte nje arkiolog shume perparimtar dhe eshte i hapur ne ide te reja por te faktuara.

Po me ben nje tollovi aty per emrin Atlan Aztlan (ke harruar te perfshish dhe AtLashte) sa nuk e kuptoj se ku do te dalesh.

Kjo tregon qe se ke lexuar Platonin fare! Atlas, Atlantis jane emra grek jo Emra Atlantase. Jane emra relative te reja. Shume te reja se koha e mesoamerikaneve te tu. Emrin e vertete te ishullit nuk e di njeri. Platoni shpjegon se Emrat e vertete u perkthyen ne Egjiptianisht dhe soloni i perktheu ne Greqishte. Keshtu qe une e kerkoj rrenjen diku rreth Greqise, Entruskianet...Latinet...e.t.c KU e gjete Atlashte?

Pastaj se kuptoj pse e quan teorine time? Une e mbeshtes me shume si teori per shkak te njohurive qe kam per kulturat para kolumbiane dhe deshmive e artifakteve qe kam pare vete por po aq plausibel jane dhe teorite e tjera qe e vendosin kete kontinent ne cdo cep tjeter te botes. Dhe kur majat flasin per te paret e tyre te ardhur nga Aztlan i zhytur ne ujrat e oqeanit (po them oqeanit) nga nje fatkeqesi natyrore, madje dhe e pershkruajne kete ne artin e tyre mural.
    Nuk e di se cfare njohuri ke ty. Ketu i ke “njohurite” qe nevojiten:

ve re minuten e 12 te shikosh se cfare ben njohuria e vertete.

Absurdi fillon ne momentin qe thua ti cdo gje dhe kete se bej kurre. Por ti harron qe nuk je i vetmi qe ke lexuar Platon ne greqishten e vjeter. Vete Donelli nuk u bazua aspak ne perkthimin anglisht por e studioi ate ne greqishten e vjeter.
    E pa mundur ta kete lexuar ne greqishten e vjeter. Shiko njehere kush ishte Donelli, nje ilizionist dhe nje politican i falimentuar.

Harrove qe deri ne mes te shek te 19 greqishtja e vjeter konsideroj si pjese e pergatitjes se domosdoshme te botes akademike te asaj kohe? Dhe nder te tjera Donelli ka bere nje studim shume te detajuar dhe te Proklusit qe dihet mire se cfare analize i ka bere Platonit.
    Shume gabim i madh! Ty ngaterron dy dialekte te ndryshme. Gjuha qe ty flet eshte Katharevousa e cila eshte nje gjuhe fallso. Jo shkrimet e Platonit! Ato jane disa arigjinale ne papyrus dhe disa te kopjuara nga Latinet dhe i ke sot ne vatikan. Donelli ishte nje injorant! Ai flet per nje kontinet qe zinte pothuajse Atlantikun dhe me pas u zhduk!? Me thuaj ty mua cfare studjoi ai?! Platoni thote asnje nuk mbijetoi kur Donelli thote qe ata u shperndane dhe perhapen kulturen Atlantase. Ai ishte nje sharlatan. Me vjen keq Darius qe nuk i analizon keto keqtrajtime te historise.

Ti gabon kur me thua mua po te tregoj pse kjo apo ide eshte e gabuar. E ke te qarte qe ti cdo teori qe eshte paraqitur sot mbi vendndodhjen e Atlantides eshte kaq e detajuar dhe argumentuar sa do habiteshe? Ti vetem tek shkrimet e Platonit mbeshtetesh? Provo te lexosh cdo teori te mundeshme nese pretendon te jesh duke kerkuar Atlantiden.
    Ahahaha, nuk ka teory aty jashte qe nuk e kam lexuar dhe testuar. Kush? Saramsti ne Qipro. E shpartallova fare. Sa me mbylli telefonin nga inati. Greg Litle me Biminis road. Dr Ash me Spain. Pothuajse 80% e tyre nuk e kane lexuar fare Platonin (jo ne greqisht por as ne Anglisht). Sarmasti beson ne nje liber te titulluar Urantia Book. Me thuaj kush ka teory me detaje te ta zberthej ketu ne forum. Me sill gjera konkrete jo opinione.

Besoj se po tallesh. Me te vertete Stitchin nuk ka ekzistuar ne kohen e Platonit por eshte i vetmi qe i solli botes 435 mije vjet te historise se globit. Stitchin duhet lexuar per te vetmen arsye madhore: nuk ben asnje interpretim, asnje konkluzion, asnje deduktim apo perpunim. Ai ka bere thjesht perkthim fantastik te tabelave ne kuneiform (pjesa derrmuese te e cilave nuk jane te njohura dhe nuk behen te njohura per publikun. Cfare fshihet?) Dhe kur lexon komplet epiken e tij te krijimit atehere i sheh gjerat me gjere ose the full picture.
    Sipas teje ta kerkojme Atlantin nga Stitchi jo Platoni?! Hmmm ta mendoj pak...jo Darius. Platoni solli nje History. Une thjesht analizoje historine e tij. Kaq! Teoria ime nuk verteton ku ndodhet Atlanti por thjesht cfare pershkroi Platoni. Kur fillova te merem me kete Teme nuk kerkpja Atlantin. Thjesht po kerkoja a egziston nje vend i tille qe i pershtatet pershkrimit te platonit. Dhe Deti i Maltes i perputhet 100% atij pershkrimi.

Nikas nuk te kam keqkuptuar por thjesht po debatojme. As nuk ndihem aspak i ofenduar. Harrove entuziasmin tim kur paraqite foton e shtratit te Mesdheut ne afersi te Maltes me pamjen e rratheve? Me thua qe jam keqinformuar per historine e Atlantides ndersa une te them qe nuk mjaftohem vetem me nje intepretim por i lexoj te gjitha. Dhe tjetra, se kam hedhur poshte aspak mundesine e ekzistences aty ku sot gjendet Malta sic nuk hedh poshte ekzistencen dhe ne vende te tjera ku eshte teorizuar. Cdo teori eshte e tille perderisa nuk shnderrohet ne prove. Sjam ne pozicionin e mohimit te asnjeres prej tyre.
    Po por une te jap fakte kur keta te tjeret “kryjojne” fakte i ndryshojne ato sipas qefit te tyre. Ne.q.se ata debatojne me mua pse largohen dhe nuk e mbarojne bizeden? Sepse une u vertetoje atyre qe jane gabim. Une jam i hapur per cfaredo teory. Por me sill mua fakte. Mos me thuaj mua Akademite sot jane gabim. Nuk eshte llogjike ajo! Me jep fakte konkrete. Dhe une do jem i pari ti mbeshtes ato ne.qe.se jam gabim. Ne.qe.se ty Darius me sjell nje FAKT te vetem qe tregon pse Atlanti nuk mund te jete ne Malta une do ta pranoj ate. Por fakt serioz dhe une duhet ta analizoje.

Shiko DARIUS e keqja eshte se ty jep vetem opinione jo fakte konkrete. Dhe gjithe keto te dhena dhe as nje fakt konkret. Te lutem me sill fakte per te gjitha ato te dheat qe ty paraqite.
    NIKAS

P.S ne.q.se Mesoamerikanet do ishin pasardhesit e Atlantit atehere shkrimi i tyre do paraqitej ne nje moment te caktuar jo gradualisht. Perse shkrimet e Egjiptit si edhe ato ne Mesoamerika u advancuan gradualisht? Shikoje ate videon me kujdes!

Hajt po te pergjigjem dhe njehere e Nikas

Posi, ka shikim te bote antike me nje shikim modern. Kur e lexon Platonin ne Anglisht dhe pretendon se ne kohen e tij ata lundronin ne Oqeanin Atlantik cfare mendon se duhet te jete?
    Ne fakt ka shume deshmi dhe harta qe tregojne se kjo gje ka qene e mundur. Pra navigimi ne Oqeanin Atlantik madje dhe dijenija per nje toke ne Perendim. Ke ndonje kundershtim me kete apo se ka thene Platoni dhe e ka tallur Sokrati?

Ja ky eshte nje rast konkret; kujt i thua ty botes antike? Duhet ti shikosh gjerat me perciptaze. Bota e kujt? Bota e popullit injorant qe jetonte ne atew kohe? E njerezve qe kullosnin delet dhe zdinin cfare ishte historia. Apo bota e Platonit edhe e Sokratit, bota e filozofeve shume te studjuar dhe shume kritike. Prandaj te them te lexosh mire veprat e Platonit te shikosh se cfare syri kritik ka si ai edhe Sokrati ndaj legjendave. Ne vecanti Sokrati tallet me legjendat e vjetra dhe nuk i beson ato.

Kujt i them une bote antike? Te siguroj qe i them asaj shume me para Platonit tend te dashur. Nikas po nuk vertitet antikiteti dhe as njohuria e lashtesise rreth Platonit or mik. Dele kullosesh ka dhe sot e kesaj dite. Qe kur nje tipar kthehet ne simbiotik per nje epoke te tere? Nuk me intereson syri kritik i Platonit dhe Sokratit ndaj legjendave dhe sidomos tallja qe i bejne ata. Jam i mendimit individual qe ato perfaqesojne rekorde historike te pashkruara dhe kodime gjeniale te ngjarjeve, fenomeneve dhe personazheve te nje te kaluare shume te larget. Kete mendim sma ndryshon dot as ti dhe as ndonje tjeter.

Cfare eshte njohuria e surpresuar sipas teje? Te enderosh per per nje ishull madheshtor ne mes te Atlantikut? Kur kam thene une qe Antikiteti Grek eshte me i vjeter? Kultura antike Greke eshte nje nga me te rejat ne krahasim me kulteren Pellazge, Entruskiane, Egjiptiane e.t.c Mos i ngaterro gjerat. Thashe kultuar Atlantase, jo Greke. Lexoi mire komentet e mia!
    Kam shkruar plot tema ne kete forum per njohurine e surpresuar. Mund ti konsultosh.

Une nuk bie pre e botes akademike. Pasi teoria ime kundershton disa idera te tyre. Por megjithate nuk do te thote qe ne tia fusim kot. Duhen fakte per cdo gje. Smund te thote dikus Atlanti ka qene ne Bimini apo ne antarktike?!
    Pse nuk mund ta thote? Pse nuk do Nikas? Po me mbush mendjen qe si paske lexuar fare teorite e te tjereve. Lexoji Nikas lexoji se jane shume dhe nga njerez qe merren me ate pune. Jo thjesht teoriciene ne leter po field archeologists.

Une nuk te fola Per Platonin 2,500 vjecar, por per Atlanten 11,600 vjecar. Mos I ngaterro gjerat. Koha e platonit eshte thjesht nje zinxhir kohe i tregimit te historise. Ty me flet mua per kultura qe skishin te benin me Platonin fare.
    Nikas nuk me pelqejne lojrat e fjaleve. Ate qe kam shkruar rilexoje se me duket se nuk e paske kuptuar. Nuk flas per kulture aspak po per timeline.

Sipas teje DARIUS kur Platoni thote qe zona afer ndodhjes se Atlantit Quhej Gadeiron dhe ne Greqisht Eumilon (ne latinisht=Melite) kjo eshte mungese serioziteti? Sipas teje Platoni/Soloni njihte ameriken dhe kishte emeruar nje krahine te saj Eumilon? Sipas teje cfare eshte profaniteti? Ty thua qe Tiahuanaco edhe Azteket jane te mbijetuarit e Atlantit. Dhe Platoni thote qe nuk shpetoi asnjeri pervec atyre qe jetonin ne Male (aty jep nje pershkrim qe i pershtatet Pellazgeve). Por ata skishin te benin me Atlantin. Sipas Platonit nuk mbijetoi asnjeri. Me thuaj tani a eshte argumenti jot serioz?
    Ok citimi sipas qejfit i humbet kuptimin kontekstit te gjithe mendimit. Ose cito dicka qe eshte brenda gjithe frazes ose mos u kap me nje rrjesht te vetem pasi ngaterrohesh me keq ne arsyetim. Ne asnje moment se kam konsideruar deshmine e Platonit si jo serioze. Kjo te jete e qarte. Tjetra nuk them une qe Azteket dhe Majat apo Inkasit jane te mbijetuarit e Atlantides. E thone ata vete ne shkrimet e tyre. E kupton ndryshimin? Apo e ka fajin dokumentari i meposhtem?

Jo Darius ai eshte i vetmi BURIM serioz! Nje here me thua qe legjendat nuk duhen marre shume serioze tani me thua qe jane burime informacioni. Legjendat jane legjenda dhe Shkrimet historike jane fakte. Legjendat fillojne diku nga realiteti por ekzagjerohen e behen ....mite. Thone per Skenderbeun qe kaloi dy male. Dhe kane kaluar vetem 500 vjet nga koha e tij.
    Per asnje moment nuk i kam konsideruar legjendat si jo serioze. Te lutem me gjej vendin ku e kam shprehur kete mendim. E perseris, i qendroj mendimit personal qe legjendat jane fakte historike te transmetuara gojarisht.

Duhet te kuptosh qe kane ndodhur shume shkaterrime ne shume vende te botes dhe gjithnje ka zhdukje te ishujve (qe jane shume te rrezikuara ne keto raste). Nuk do te thote qe gjithnje eshte Atlanti.
    Ku ke lexuar nje mendim te kundert nga ky (nga ana ime)?

Aq sa eshte available ne publik. Kam lexuar aq sa kam mundesi. Megjithate, une komunikoj me njerez te shkencave te ndryshme dhe ne rastin konkret me arkiologun me ekspert ne gjuhet dhe kulturen Mesoamerikane. Ken Feder. Une kam diskutuar me te shume here dhe ai me ka vertetuar me fakte qe Mesoamerikanet e “tu” s’kane te bejne fare me Evropianet. Ai eshte nje arkiolog shume perparimtar dhe eshte i hapur ne ide te reja por te faktuara.
    Nikas lexoje veten tende me vemendje se po shkruan gabim. E para e punes askush nuk ka barazuar mesoamerikanet me europianet. E dyta kjo llogjike do merrej apriori nese do konsiderohej qe Atlantida ka qene aty ku mendon ti. Ne te kunderten argumenti i paraqitur eshte pa vlere. Ti me bie mua shembull Ken Feder? Dhe ma permend me nje adhurim te tille? Po Ken Feder eshte nje maskara i te njejtit kaliber si Zahi Hawass. Ti qenke out fare more...Detyra e Feder eshte disinformimi dhe debunking. Personi me i urryer nga gjithe alternative thinkers. Me mire mos e kishe thene qe bisedoke shpesh me ate (do u?)

Kjo tregon qe se ke lexuar Platonin fare! Atlas, Atlantis jane emra grek jo Emra Atlantase. Jane emra relative te reja. Shume te reja se koha e mesoamerikaneve te tu. Emrin e vertete te ishullit nuk e di njeri. Platoni shpjegon se Emrat e vertete u perkthyen ne Egjiptianisht dhe soloni i perktheu ne Greqishte. Keshtu qe une e kerkoj rrenjen diku rreth Greqise, Entruskianet...Latinet...e.t.c KU e gjete Atlashte?

Skam lexuar Platonin ne greqishten e vjeter Nikas por e kam lexuar Platonin aq here sa me ka rene rasti. Ku e gjeta Atlashte? E shikon qe ti lexon ate qe do ti dhe jo ato qe jane te aksesueshme. E ke dhe ne forum, lexo Thoti Fliste Shqip.

Nuk e di se cfare njohuri ke ty. Ketu i ke “njohurite” qe nevojiten:

http://video.google.com/videoplay?do...53342992228597

ve re minuten e 12 te shikosh se cfare ben njohuria e vertete.
    Njohuria e vertete? Nikas do te te jap dhe nja 10 dokumentare te tjere te kesaj natyre? Me pelqen ky entuziasmi yt...

E pa mundur ta kete lexuar ne greqishten e vjeter. Shiko njehere kush ishte Donelli, nje ilizionist dhe nje politican i falimentuar.

Kerko dhe verifikoje. Po kam pershtypjen do dalesh me te njejten nofke sharlatanizmi per kedo qe nuk e vendos Atlantiden ku eshte Malta sot.

Shume gabim i madh! Ty ngaterron dy dialekte te ndryshme. Gjuha qe ty flet eshte Katharevousa e cila eshte nje gjuhe fallso. Jo shkrimet e Platonit! Ato jane disa arigjinale ne papyrus dhe disa te kopjuara nga Latinet dhe i ke sot ne vatikan. Donelli ishte nje injorant! Ai flet per nje kontinet qe zinte pothuajse Atlantikun dhe me pas u zhduk!? Me thuaj ty mua cfare studjoi ai?! Platoni thote asnje nuk mbijetoi kur Donelli thote qe ata u shperndane dhe perhapen kulturen Atlantase. Ai ishte nje sharlatan. Me vjen keq Darius qe nuk i analizon keto keqtrajtime te historise.
    Ti po kapesh tek Donelli te cilin ta dhashe thjesht si shembull. Kjo tregon dobesi te argumentit tend. Donelli ishte nje injorant sipas teje pasi flet per nje version tjeter te Atlantides qe nuk perputhet me Platonin tend te dashur (gje qe nuk e ve aspak ne diskutim dhe as e trajtoj si jo te plote). Por ti harron qe legjendat per Atlantiden i ke ne gjithe boten. Ne gjithe boten qe nga ishujt me te humbur e deri tek tokat kostale e kontinentale.

Ahahaha, nuk ka teory aty jashte qe nuk e kam lexuar dhe testuar. Kush? Saramsti ne Qipro. E shpartallova fare. Sa me mbylli telefonin nga inati. Greg Litle me Biminis road. Dr Ash me Spain. Pothuajse 80% e tyre nuk e kane lexuar fare Platonin (jo ne greqisht por as ne Anglisht). Sarmasti beson ne nje liber te titulluar Urantia Book. Me thuaj kush ka teory me detaje te ta zberthej ketu ne forum. Me sill gjera konkrete jo opinione.

Ti ke lexuar cdo teori? Po nuk ben vaki more djale. Nuk me duhen fare 2-3 emra qe me ke sjelle ketu. Me mjafton menyra sesi e argumenton pikpamjen tende dhe dritshkurtersia ne trajtimin e fakteve. Dhe kjo ma tregon qarte qe ti ke mungese informacioni ose je shume selektiv ne ate qe lexon. Kjo ty ste ve ne pozicionin e nje personi te afte per te konkluduar.

Por me sill mua fakte. Mos me thuaj mua Akademite sot jane gabim. Nuk eshte llogjike ajo! Me jep fakte konkrete. Dhe une do jem i pari ti mbeshtes ato ne.qe.se jam gabim. Ne.qe.se ty Darius me sjell nje FAKT te vetem qe tregon pse Atlanti nuk mund te jete ne Malta une do ta pranoj ate. Por fakt serioz dhe une duhet ta analizoje.

Te te sjell une ty fakte pse Akademite sot jane qellimisht gabim? Po me fal, sa here duhet ta them qe temat ketu i ke te shkruajtura. Madje dhe ne kete nenforum. Pse papagall do behem une te perseris gjerat nga e para sa here dikush perton te shfletoje dhe nje nenforum te vetem?

Shiko DARIUS e keqja eshte se ty jep vetem opinione jo fakte konkrete. Dhe gjithe keto te dhena dhe as nje fakt konkret. Te lutem me sill fakte per te gjitha ato te dheat qe ty paraqite.
    Jo ne fakt une mendimin tim e bazoj ne ate qe di dhe lexoj. Opinioni nuk krijohet out of the blue. Dhashe te dhena qe perbejne ushimin e debatit. Ato qe ti quan fakte konkrete (te dhena prej teje) sjane asgje me shume sesa versioni jot i deformuar i Occam's Razor. Po ketu nuk te ve faj. Eshte sindroma qe vuan me shume se kurre sot shkenca dhe sidomos arkeologjia.
    Ka dhe dicka tjeter qe dua ta ve ne dukje. Me bezdis fakti qe une citohem me fraza twisted. Nese ti ke nder mend te perforecosh teorine tende atehere beje pa e kerkuar ate neper fjale te shkeputura te shprehjeve te mija. E perseris me te madhe qe jam i hapur per cdo mundesi dhe vendndodhje te Atlantides. Nuk perjashtoj Malten sic nuk perjashtoj dhe vende te tjera. Gjersa te provohet te gjitha mundesite jane te hapura.

me 40 hajdutë Maska e alibaba
    Anëtarësuar
    12-12-2005
    Vendndodhja
    Ne shpellen e pirateve
    Postime
    5,671
    Ky pershkrim me bind pothuajse 99% qe flet per popujte e vjeter Pellazg.
    Këtu janë ca paqartësi.

Legjenda apo Historia thotë, që ishin dy palë ndërluftuese: Atlanteas dhe grekë. Grekët kishin hequr të zitë e ullirit nga Atlanteasit.

Por duke qenë se grekët në atë kohë nuk ekzistonin mua më del që këta ishin pellazgët. Pra Atlantida ishte armiku i pellazgëve, nëse nuk vërtetohet që kjo ka qenë vëllavrasje (luftë civile mes pellazgësh).

Nga ana tjetër do të ishte me rëndësi të shqyrtohej lidhja mes këtyre emrave: Atlantida (ishulli), oqeani Atlantik, Atlasi që mbante qiellin në shpatulla, etj.

Si i mbet Oqeanit Atlantik emri, dhe kur i mbet ky emër?

Çfarë lidhje ka Atlasi që mbante qiellin me duar, dhe Atlantida?

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-04-2003
    Postime
    28

Question

Debati sipas Nikas:
    Aksiom: Egziston vetem nje FAKT I SHKRUAR nga lashtesia dhe qe na vjen nga shkrimet e Platonit:
    Teoreme: Te vertetohet qe Atlanta ndodhet ne detin Mesdhe, prane Maltes

Debati sipas Darius:
    Aksiom: Egzistojne disa fakte qe vine nga lashtesia ne formen e GOJEDHENAVE dhe qe hasen ne kultura te ndryshme
    Teoreme: Te vertetohet qe monopolin e se vertetes se vendodhjes se Atlantes nuk e ka vetem nje kulture
    Shqipetaret te bashkuar ne nje shtet!

Faqja 38 prej 64 FillimFillim ... 28363738394048 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  2. Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 24-12-2006, 01:46
  3. Miti i 'tolerances fetare' në Shqipëri
    Nga Qafir Arnaut në forumin Toleranca fetare
    Përgjigje: 33
    Postimi i Fundit: 05-08-2006, 05:26
  4. Debat mes anti liberalëve dhe liberalëve
    Nga liridashes në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-03-2005, 19:26
  5. Ortodoksia dhe Shqipëria
    Nga shendelli në forumin Komuniteti orthodhoks
    Përgjigje: 258
    Postimi i Fundit: 07-04-2004, 18:16

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •