Close
Faqja 43 prej 66 FillimFillim ... 33414243444553 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 421 deri 430 prej 651
    Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Shqip muhabetiampiri(gjakpiresi) eshte serb, kurse dhampiri(ai qe gjuan vampiret) eshte kosovar.....ne rregull?????
    Lexoni Wikin italisht per me shume......
    Tjeta...
    Ska nevoje te lexohet wiki, mjafton te lexosh edhe ketu dhe e kupton se mu ne Shkoder ke familje me mbiemer Dhampiraj http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=99408, do te thote qe nuk eshte vetem kosovar. Gjithashtu edhe ketu ne forum e lexova ne nje teme, me heret se Dhampiri ka lidhje edhe me mitologjine rumune, prandaj nuk mund ti dihet sesa eshte i vjeter si term. Tek ne perdoret vetem dhampir, ndersa vampiri jo, edhe pse edhe une e lexova se jane si dy figura te ndara mitologjike.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Rina_87 : 21-04-2010 më 10:26

i/e regjistruar Maska e Sharri-Liburna
    Anëtarësuar
    13-09-2009
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    2,171
    Citim Postuar më parë nga Rina_87 Lexo Postimin
    Ska nevoje te lexohet wiki, mjafton te lexosh edhe ketu dhe e kupton se mu ne Shkoder ke familje me mbiemer Dhampiraj http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=99408, do te thote qe nuk eshte vetem kosovar. Gjithashtu edhe ketu ne forum e lexova ne nje teme, me heret se Dhampiri ka lidhje edhe me mitologjine rumune, prandaj nuk mund ti dihet sesa eshte i vjeter si term. Tek ne perdoret vetem dhampir, ndersa vampiri jo, edhe pse edhe une e lexova se jane si dy figura te ndara mitologjike.
    Ndoshta gabim e keni lexue,se fjala dhampir ashte kryekput fjal shqip dhe ska lidhje kurgja me gjuh te huja,pasi kjo fjal e ka ket kuptim(Dham pir),ose than shkurt dikush qe pin me dham,e qe dham pirsit(dhampirat)kan pi gjak me dham.
    Ndersa ngatrresa e dyt me fjalen(Vampir) kjo ashte tentim shtrembrimi i fjales Dhampir,qe do te thot se Skllavet(sllavet) me popujt tjer te lindjes qe jane ne evrop nuk kan dhe as qe mund ta shqiptojn shkronjen"Dh" dhe ne vend te saj e kan fut shkronjen"V"ose ne te shumten e rasteve vetem "D"psh.Bardhyl-Bardil,etj.
    Kurse ky term ne shqipni ashte ma i theksum dhe perdoret ma shum,por nuk e di pse.Kemi edhe te Arvanitet ne Greqi,ktu nuk kemi te bejm me nji popull jo shqiptar,por per ta shtremu emnin Arban,skllavogreket,ne vend te shkronjes laatin-e"B" e kan fut shkronjen orthodokse"B" pasi qe shkronja "B"tek gjuha skllave lexohet "V".
    falemeres per mirkuptim

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    Nuk di nëse është përmendur këtu, por një fjalë tjetër shqipe në gjuhët e tjera, është fjala "fort".

Shqip
    ndajfolje - fort
    mbiemër - i, e, të fortë
    emër - i forti, e forta, të fortët, etj.
    emër tjetër - fortesë (kështjellë)

Frëngjishte e vjetër
    fort

Latinisht
    fortis - fortesë

Anglishte e sotme
    fort - kështjellë, fortesë

Faqe të ngjashme me Vikipedian, thonë se fjala "fort" rrjedh nga frëngjishtja e vjetër, ndërsa "fortis" rrjedh nga latinishtja, por ka zëra që thonë se frëngjishtja e sotme dhe latinishtja, janë gjuhë të reja të krijuara në Mesjetë. Unë mendoj se frëngjishtja e vjetër dhe latinishtja kanë qenë gjuhë të ngjashme me shqipen e sotme.

Një tjetër është fjala "qaj". Në Kosovë thuhet "kaj". Në anglisht "cry - k(r)aj" është e njëjtë, sepse r-ja angleze nuk theksohet.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    11-06-2005
    Postime
    360
    Citim Postuar më parë nga bela70 Lexo Postimin
    Ne gjuhen boshnjake(te sangjaklive)

Barabar-Qe perdoret per nje veprim te pernjehershem.

Besa-ka te njejtin kluptim si tek gjuha jon.

Hal(Hall)-esht fjala per hall, jam ne hall.

Liqiti ( nga fjala leqit,qe ne gjuhen shqipe ka kuptimin e prishjes se mardhenjeve me nje fameilje brenda fisit apo fshatit.)ndersa ne gjuhen boshnjake ka kuptimin te heqesh dor nga diqka(pra i esht ndruar pak kuptimi).

mrzija-qe ne gjuhen boshnjake ka kuptimin inatosje.Poashtu dhe Mrziti dhe mrzhnja kan te njejten predharje nga kjo fjal Mërzi.
    Kam kujtua se gjuh boshnjake nuk ka, ata flasin gjuh sllave me duket, shum prej tyne din dhe shqipen shum mire.

Gone!
    Anëtarësuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Citim Postuar më parë nga Sharri-Liburna Lexo Postimin
    Ndoshta gabim e keni lexue,se fjala dhampir ashte kryekput fjal shqip dhe ska lidhje kurgja me gjuh te huja,pasi kjo fjal e ka ket kuptim(Dham pir),ose than shkurt dikush qe pin me dham,e qe dham pirsit(dhampirat)kan pi gjak me dham.
    Ndersa ngatrresa e dyt me fjalen(Vampir) kjo ashte tentim shtrembrimi i fjales Dhampir,qe do te thot se Skllavet(sllavet) me popujt tjer te lindjes qe jane ne evrop nuk kan dhe as qe mund ta shqiptojn shkronjen"Dh" dhe ne vend te saj e kan fut shkronjen"V"ose ne te shumten e rasteve vetem "D"psh.Bardhyl-Bardil,etj.
    Kurse ky term ne shqipni ashte ma i theksum dhe perdoret ma shum,por nuk e di pse.Kemi edhe te Arvanitet ne Greqi,ktu nuk kemi te bejm me nji popull jo shqiptar,por per ta shtremu emnin Arban,skllavogreket,ne vend te shkronjes laatin-e"B" e kan fut shkronjen orthodokse"B" pasi qe shkronja "B"tek gjuha skllave lexohet "V".
    falemeres per mirkuptim
    Sharri-Liburna lexoni edhe postimet e meparshme se keshtu dicka thashe edhe une (dhe jo vetem). Dhe, edhe une besoj ne kete teorine arBan - arVan.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga Rina_87 Lexo Postimin
    Nuk jan dy figura te ndara mitrologjike (ose tri, se e paskan sajauar edhe nje far Dampyr). Keta me keso far pallavra te budallme mundohen te mjegullojne e t'ia humbin tragun origjinalit , sepse po iu djeg shum qe dalngadal po dalin te gjitha ne fushe qe keta kan qene gjithmone dhe jan nje race e pavlefshem qe kurre nuk ka dalur diçka nga ta, pikerisht siç tregojne edhe emertimet e tyre Sllav (Skllav), Serb (serv) e Shkavi (alb), Schiavo (ita), şchiau (rum) = skllavi.

Ps.: leri t'ia bejne qefin vetit e ta genjejne vetveten, se per Zo e kan shum te nevojshme
    Ndryshuar për herë të fundit nga Zëu_s : 24-04-2010 më 07:11

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga detiad Lexo Postimin
    Kam kujtua se gjuh boshnjake nuk ka, ata flasin gjuh sllave me duket, shum prej tyne din dhe shqipen shum mire.
    Po pra boshnjaket flasin serbisht, dhe shum prej tyre thone keshtu: Elle (edhe), ulla (udha), llija (dhia), llami (dhami), lloma (dhoma) etj. etj. ... dhe ne fund edhe njehere ekstra per keta "ekspertet superinteligjent" qe po kan qef ti dine te gjitha ma mire se te tjeret, llampir (dhampir).

Kudo ne internet:
    Serbian вампир/vampir, or, according to some sources, from Hungarian vámpír. The Serbian and Hungarian forms have parallels in virtually all Slavic languages. The Bosnian Lampir which was the name of the oldest recorded vampire Meho Lampir. Bulgarian вампир (vampir)...)
    Nuk ka nevoje te thuhet asnje fjale me shum, se ma kjart se shum kjart nuk ke ku e qon ma.

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anëtarësuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Citim Postuar më parë nga Zëu_s Lexo Postimin
    Po pra boshnjaket flasin serbisht, dhe shum prej tyre thone keshtu: Elle (edhe), ulla (udha), llija (dhia), llami (dhami), lloma (dhoma) etj. etj. ... dhe ne fund edhe njehere ekstra per keta "ekspertet superinteligjent" qe po kan qef ti dine te gjitha ma mire se te tjeret, llampir (dhampir).

Nuk ka nevoje te thuhet asnje fjale me shum, se ma kjart se shum kjart nuk ke ku e qon ma.
    Lidhje me ate fjalet sigurte,sigurim,me siguri qe permenda me heret, vetem serbet/boshnjaket/kroatet/maqedonet/bullgaret (jo sllavet verior) thojne sigurno (sigurte), osiguranje (Sigurimi), siguran (me siguri).

Per cudi nuk kane adabtuar fjalet as nga sllavet e as latinet/greket (qe i kane fjalet totalisht ndryshe) por si duket eshte adabtuar gjuha autoktone shqipe (ilire apo thrake si te doni thuani).

Gje qe edhe akademiket austriak e vertetojne qe shqipja ka pas rol te madh ne formimin e gjuhes serbo-kroate, bullgaro-sllavomaqedonase edhe rumune deri diku.

linku:
    http://www.fwf.ac.at/en/public_relat...200805-en.html
    Ndryshuar për herë të fundit nga GL_Branch : 24-04-2010 më 10:44

Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin

Gje qe edhe akademiket austriak e vertetojne qe shqipja ka pas rol te madh ne formimin e gjuhes serbo-kroate, bullgaro-sllavomaqedonase edhe rumune deri diku.

linku:
    http://www.fwf.ac.at/en/public_relat...200805-en.html
    Pa kurrfar dyshimi hiq kojshi, kjo pune duket/ndegjohet/verehet/kuptohet shum kjart, por problemi numer nje jan keta smutanat e qyqanat tone inferiore me mentalitet te skllavit, e pastaj pjestaret e atyre popujve qe i permende ti, te cilve iu vjen shum inat qe kan qene gjithmone, jan dhe do te jene askushhiqa qe jan munduar gjithmone te na kopjojne neve e te behen si na.

(Sikur hinduset dhe arabet e vrugt qe ende e lyejne fytyren e tyre me te bardh te zhives per tu bere si zotat/perendite (si raca e bardhe) qe para nje kohe te gjate i ka sunduar dhe eshte munduar ti edukoj e ti beje njerz.)

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga GL_Branch Lexo Postimin
    Lidhje me ate fjalet sigurte,sigurim,me siguri qe permenda me heret, vetem serbet/boshnjaket/kroatet/maqedonet/bullgaret (jo sllavet verior) thojne sigurno (sigurte), osiguranje (Sigurimi), siguran (me siguri).

Per cudi nuk kane adabtuar fjalet as nga sllavet e as latinet/greket (qe i kane fjalet totalisht ndryshe) por si duket eshte adabtuar gjuha autoktone shqipe (ilire apo thrake si te doni thuani).
    segurs(prov),segur(cat), seguro(port)(sp).ETC

origjina e kesaj fjale eshte SECURUS(LAT)

pOST sCRIPTUM(sriptum kuptohet se nga del, shkrim).PERSERITJE.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 24-04-2010 më 13:33

Faqja 43 prej 66 FillimFillim ... 33414243444553 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni në forumin Komuniteti katolik
    Përgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dështimi i gjuhës standarde shqipe te gegët!
    Nga Davius në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtë e gjuhës shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 në forumin Historia shqiptare
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito në forumin Çështja kombëtare
    Përgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •