Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 2
    i/e regjistruar Maska e Albin
    Anėtarėsuar
    06-03-2004
    Vendndodhja
    ???
    Postime
    242

Diktatura e opinionit

Diktatura e opinionit

Literatura post-komuniste ėshtė munduar tė pėrshkruajė "brain-washing" (shpėlarje truri) qė popullsitė qė jetuan nėn diktaturė, kishin pėsuar gjatė viteve tė monopolizimit tė hapėsirės sė lirisė nė "njė ideologji, njė udhėheqės".
    --------------------------------------------------------------------------------

Njė prej teorive "fataliste" ėshtė se monopolizimi i opinionit publik nė njėtrajtėsi, ka sjellė deformim tė kulturave tė shoqėrive qė kanė jetuar nė komunizėm. Zhdukja e hapėsirave tė lirisė vetjake, religjioze, politike e sociale, veēanėrisht nė vendin tonė, duket se ka qenė e tejskajshme, pasi kjo reflektohet edhe nė vitet post-diktatoriale. "Pėr tė harruar njė jetė, duhet tė paktėn edhe njė jetė tjetėr," thotė Josif Brodskij- ndėrsa "pėr tė harruar 45 vjet komunizėm, ndoshta ne do tė na duhen edhe 45 vjet liri". Por ēfarė ka ndodhur pas viteve 90' nė vendin tonė, me liritė individuale tė njerėzve. Pothuajse mosekzistenca e tyre nėn sundimin komunist, ka bėrė qė nė 15 vitet qė pasuan kėtė sistem, hapėsira e lirive njerėzore tė dalė e deformuar dhe lehtėsisht e kufizuar. Diktatura politike duket se nė shumė drejtime i ka lėnė vendin diktaturės sė opinionit. Operimi i prodhuesve tė "imazheve publike" me paragjykime e preferenca materiale ka krijuar njė "klasė virtuale intelektualėsh", tė cilėt, nė njėfarė mėnyre, pėrcaktojnė ēka ėshtė e mirė e ēka e keqe, ēka ėshtė etike e ēka joetike, ēka ėshtė e vlefshme e ēka jo pėr shoqėrinė shqiptare. Kėta intelektualė virtuozė kanė shtruar edhe tezėn e shumdėgjuar tė konvertimit tė shoqėrisė shqiptare nė tė krishterė, si dhe njė tjetėr tezė se tė qenit e mbi 70 pėr qind tė shoqėrisė shqiptare muslimane, nuk ėshtė e vėrtetė. Pėr hir tė sė vėrtetės, duhet tė themi se kjo tezė ėshtė artikuluar nga njerėz qė nuk e duan as Zotin e Muhamedit (a.s.), as Zotin e Jezusit (a.s.), por nga mbetje tė mendimit komunist, tė zgjatuar edhe nė vitet post-komuniste. Operimi me teza tė tilla tregon njė mosnjohje tė thellė tė religjionit dhe njė keqdashje satanike ndaj atyre qė kanė gjetur rrugėn e sė Vėrtetės. Mungesa e raportit me tė Vėrtetėn, pėr kėta njerėz ėshtė shndėrruar nė njė zbrazėti qė mbushet me artikulime kėrkesash mekanike. Tė thuash se njė shoqėri ose njė individ, duhet tė braktisė njė besim a njė fundament religjioz, do tė thotė ta konsiderosh religjionin njė petk qė vishet e zhvishet, nė bazė tė interesave momentalo-materiale. Historia e religjionit na tregon se lidhja spirituale e individit me tė Vėrtetėn Transcendetale ėshtė e pashtershme. Pra, mė thjesht, njė individ ėshtė shumė e vėshtirė qė tė kalojė nga njė besim fetar nė njė tjetėr. Kjo pėrgėnjeshtron pretendimin se shifrat e hershme pėr njė shumicė muslimane nė vendin tonė nuk janė tė qėndrueshme. Pėr tė mos folur pėr tė mirėn a tė keqen qė do tė sillte konvertimi i shoqėrisė, edhe nga pikėpamja e studimeve socio-psikologjike, kapėrcimi nga njė besim nė njė tjetėr ėshtė shumė i vėshtirė, ose i pamundur. Artikuluesit e kėtyre tezave e dinė shumė mirė kėtė, por kjo bėhet pėr tė ngritur njė tymnajė dyshimi ndaj muslimanėve dhe pėr tė krijuar perden e mosangazhimit publik tė tyre. Zgjatimi komunist i kėsaj shtrese intelektualėsh tregon pikėrisht tendencėn komuniste tė "deklasimit" tė njė shtrese tė shoqėrisė. Ndėrsa nė tė shkuarėn kishim shtresėn e ish-borgjezėve tė deklasuar, tashmė mund tė themi se jemi nė njė tendencė mediatike, pėr tė krijuar shtresėn e deklasuar tė muslimanėve. Fatmirėsisht, kjo ėshtė njė tendencė jo shumė e pėrhapur nė shoqėri, por tek njė grup individėsh qė kanė pushtet publik. Angazhimi publik i kualitetit Islam pėr tė mbrojtur dinjitetin e besimit tė vėrtetė, ėshtė "arma" mė e mirė, pėr tė shembur mitet e ndėrtuara nga "diktatura e opinionit".

i/e regjistruar Maska e Albin
    Anėtarėsuar
    06-03-2004
    Vendndodhja
    ???
    Postime
    242
    Stigmatizimi Modern i Islamit ose Paqja Tradicionale e Kryqëzuar

Asgjë nuk është rastësi. Asnjë ndodhi mbi këtë faqe dheu nuk mund të jetë produkt i përditshmërisë njerëzore. Pas gjithçkaje është një Dorë, që i rregullon të gjitha. Pak a shumë kështu do të shprehej Paolo Coelho, shkrimtari i dytë më i lexuar i Amerikës Latine në librin tij më të shitur “Alkimisti”. Kur flasim për Islamin dhe fushatat kundër tij, sjellim gjithmonë në mendje historinë… Por Islami nuk është sulmuar kurrë kaq shumë sa sot. Feja më e re, dhe njëkohësisht më e vjetra në botë, është vendosur në grykë të topit mediatiko-diplomatik duke u treguar si delja e zezë e globit.
    Agjencitë e lajmeve që përgatisin me zell mjeshtëror “rendin e ditës” në pothuaj gjithë redaksitë e botës i mbushin lajmet me termin “militantët islamikë, terroristët islamikë, kamikazët islamikë” etj.
    Pra, fjala Islam, gjendet e bashkuar me fjalë të cilat humbin kuptimin pranë emrit të kësaj feje që përkthehet PAQE. Çdo njeri që ka lexuar 5 rreshta për Islamin, e di që një terrorist nuk mund të jetë musliman, dhe një musliman nuk mund të jetë terrorist. Teoritë antiislame nuk kanë ndryshuar, ato janë transformuar dhe kanë marrë kamuflazhin e kohës. Ato janë bërë më të sofistikuara, duke përdorur edhe fuqinë e padiskutueshme të Medias, e cila ndodhet në duar të disa grupimeve me qëllime të caktuara. Më 11 shtator 2001, pas rrëzimit të kullave binjake në Nju Jork, rrjeti më i madh televiziv i lajmeve në botë CNN do të transmetonte pamjet e një grupi palestinezësh që po festonte: dixhitura ishte e qartë, palestinezët festojnë për suksesin e sulmeve në Amerikë. Në fakt pamjet ishin thuajse të një dekade më parë, dhe tregonin palestinezët që festonin pas tërheqjes së amerikanëve nga Gjiri Persik.
    Një tjetër shembull është padyshim filmi Black Hawk Down, i regjisorit Ridley Scott. Ushtarët e një gjenerali kriminel në Somali, tregohen duke falur namazin me një kallashnikov pranë…Imazhet e Bin Ladenit po me kallashnikov dhe me gishtin e shehadetit në ajër, janë thuajse pamjet më të treguara në botë në këto 4 vitet e fundit…Shembujt nuk kanë fund, të gjitha kanë një kuptim: të stigmatizojnë imazhin e fesë Islame dhe të muslimanëve në botë. Në jug të Shqipërisë përdoret një term popullor: Më mirë të të dalë syri se nami… E pra, populli i thjeshtë e ka kuptuar se kur dikush ta gërvisht syprinën e lëmuar dhe të shndritur të imazhit, do të ishtë më mirë të të kishte shkatërruar diçka përbrenda, pasi ajo që ke jashtë të prezanton keq tek të tjerët.

Në vend që të shajmë errësirën e të rrimë duarkryq, le të ndezim qoftë edhe një qiri kundër saj… M.F.G
    Në fillim vjen zemërimi, dhe të erren sytë…pastaj zemërimi ikën e të nxihet faqja. Ky është problemi i muslimanëve sot. Asgjë s`mund të ndërrohet me forcën mekanike në kohën që jetojmë. Revolucionet kanë vetëm një ngjyrë, dhe kush del jashtë këtyre kontureve shpallet “non-grata”. Islami kishte marrë një zhvillim të konsiderueshëm në Europë në fillim të viteve 70. Ishte koha e Bitëllsave, Rokn`rollit, hipive dhe drogës. Ishte koha e Jusuf Islamëve… Ishte koha e skandaleve të mëdha të Watergate-it në Perëndim, e luftës së pafund të Vietnamit. Perëndimi kishte nevojë për frymëmarrje. Dhe ky ishte Islami. Mijëra vetë u ndikuan në Evropë e në SHBA dhe përditë e më shumë iu afruan fesë Islame. Gjithçka mori tatëpjetën pas një akti që bënë vetë muslimanët. Ky ishte “i famshmi” revolucioni islamik i Iranit. Pamjet makabre në fund të mijëvjeçarit të dytë, e treguan edhe njëherë Islamin si një reagim agresiv dhe të rrezikshëm. Shumë njerëz u stepën, të tjerë u larguan. Islami mbeti sërish një fe që përfaqësohej nga lincimet politike të një kaste me sytë e errur nga pushteti në Teheranin e fillimviteve 80. Histori makabre ishin edhe ato të Talebanëve të rreth 4 viteve më parë… Trajtimet e grave si të ishin kafshë, gjyqet në stadiume, shkatërrimet në sy të botës të mbetjeve historike në Afganistan (ndërsa qarqe të ndryshme këndej bënin thirrje për të mos i prishur, e nga ana tjetër fërkonin duart nga gëzimi). Shumëçka mbetet e imporrtuar, e sajdisur, e vendosur nga jashtë në botën e muslimanëve, dhe rrjedhimisht antireklama do të vazhdojë deri ditën e fundit.

Ju do bëheni i suksesshëm, do të keni miq të rremë dhe armiq të vërtetë.
    Rritja sjell pa dyshim probleme. Konkurenca në njërën anë, suksesi në anën tjetër. Pa dyshim që bota për muslimanët nuk do të jetë një fushë me lule. E tillë nuk do kishte asnjë kuptim. Një proverb afrikan thotë: Për aq kohë sa luanët të mos nxjerrin historianët e tyre, historia do të ngrejë gjithmonë në qiell gjahtarët. Pra, për sa kohë muslimanët nuk do mendojnë vetëm për ruajtjen e historisë së tyre, përgatitjen e “historianëve”, e thënë ndryshe, intelektualëve dhe dijetarëve me përmasa botërore të kësaj feje, ne do të ishim përherë në rolin e deles së zezë në perdet e kinemasë globaliste.
    Sikur të mblidhen të gjithë njerëzit të të bëjnë mirë, nuk do të bënin asnjë gërrime më shumë se sa e ka caktuar Zoti. Sikur të mblidhen të gjithë njerëzit e të të bëjnë keq, nuk do të bënin asnjë gërrime më shumë se sa e ka caktuar Ai. Pra, e thënë më shkoqur, sado që të përpiqen të luftojnë e të baltosin Islamin, nuk do të mund ta dëmtojnë më shumë se ç’e ka caktuar i Madhi Zot. E gjithsesi çdo e mirë vjen prej Tij, e çdo e keqe na vjen prej të këqijave që bëmë në rrugën tonë drejt pafundësisë.

Por antireklama, është një reklamë në vetvete… (Rregull i fushës së reklamave)
    Islamit po i bëhet një antireklamë e hapur. Përditë. Në çdo edicion lajmesh, në Irak, në Çeçeni, në Afganistan, në Bosnje etj. E megjithatë, mijëra njerëz në Perëndim interesohen përditë e më shumë për Islamin. Një e njohura ime, me banim në Nju Jork më thoshte para pak kohësh se, pas turlisë së gatuar keqaz në median amerikane, ajo preferoi të thellohej e të lexonte vetë për Islamin, (mjafton të klikosh 10 minuta në internet, apo jo?). Dhe kishte arritur përfundime të çuditshme, duke kuptuar se jo çdo gjë është ashtu siç ta tregojnë të tjerët… Të shumtë janë ata që e kanë mësuar emrin e Islamit dhe traditat e tij nga vargjet e pavlera të Fallaçëve, Rushdive e individëve të tjerë që bënë emër duke baltosur Islamin. Por shumë prej këtyre njerzve të thjeshtë e të ndershëm, u thelluan duke lexuar e mësuar mbi Islamin, filozofinë e tij, traditën e Profetit, historinë dhe të tashmen.
    Si përfundim, njerëzit sërish po i afrohen Islamit, pasi ai mbetet një burim që sado ta turbullojnë, mbetet më i pastri dhe më i kulluari në botë. Islami do të stigmatizohet me mjetet dhe metodat më moderne, paqja tradicionale do të kryqëzohet pasi kështu ka ndodhur gjatë gjithë historisë.
    Mos harroni! Atje ku përfundon guximi, fillon nënshtrimi!
    Paqja dhe Mirësia e Allahut qoftë mbi të gjithë ne…

Tema tė Ngjashme

1. Diktatura ne nje tjeter aspekt
    Nga citizen insane nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 123
    Postimi i Fundit: 10-11-2010, 11:48
  2. Diktatura FIKS FARE dhe Persekutimi i Pusht-etareve
    Nga Duaje Siveten nė forumin Tema e shtypit tė ditės
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 25-03-2009, 02:02
  3. Pėrgjigje: 75
    Postimi i Fundit: 14-02-2009, 12:25
  4. Diktatura e adoleshentėve
    Nga ALBA nė forumin Grupmoshat e komunitetit
    Pėrgjigje: 6
    Postimi i Fundit: 25-04-2003, 23:35
  5. Letėr e hapur opinionit kulturor tiranas
    Nga ILovePejaa nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 30-11-2002, 15:23

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •