Cmendoni per kete realitet?
Femrat-ikona televizive
Tirana mbushet çdo ditë e më shumë me femrat-ikona ku nga çdo reklamë dhe poster të hedhin një vështrim ndjellës
Milena Selimi
Imazhi femëror shet sot në mënyrë të padiskutueshme parfume, por edhe autovetura, shtëpi, mobilje e madje edhe materiale ndërtimi. Histori e vjetër dhe e përjetshme kjo. Tirana mbushet çdo ditë e më shumë me femrat-ikona ku nga çdo reklamë dhe poster të hedhin një vështrim ndjellës. Përzihen së bashku miss-e e postera shumëngjyrëshe që ofrojnë vaj, detergjentë, cigare, vezë e ndonjëherë edhe një Çiljetë e nxehtë që reklamon numrin telefonik 0900. Përpara dhjetë vitesh thuhej se publiciteti ishte shpirti i tregtisë, sot me plot gojën mund të thuhet se është tregtia vetë. Trupi i femrës është padyshim objekt i publicitetit. Aq më tepër kur të hyn dhunshëm nëpërmjet një kohe televizive të pafundme nga ekrani i vogël. Pak rëndësi ka se çfarë ofrojnë, ato janë gjithmonë shumë pak të veshura, ato janë gjithmonë e më tepër shumë larg imazhit të vërtetë të publicitetit. Xhemi të lutet të blesh një aparat dixhital me minifund dhe barkun përjashta, Alketa të kërkon të jesh i pari në një garë, një bjonde del nga vaska e lagur për të shijuar vajin më të shijshëm me komshiun (?!), disa të tjera janë shtrirë në dyshekun më të mirë e të ftojnë edhe ty. Janë të gjitha të bukura, “ta heqin trurin”, reklamojnë veten dhe produktet, pa kuptuar imazhin e tyre dhe përfaqësimin.
Trupi femëror që shet produktet e ndryshme, që shfaqet televizioneve është armikja numër një e asaj femrës së zakonshme, e asaj që nuk do të mund të bëhet kurrë si Miti-Reklamë. Gruaja-reklamë është ëndrra, ëndrra e madhe e një burri dhe publiciteti jo vetëm që e përkëdhel këtë ëndërr, por ia plotëson dhe e mbështet. Ato shesin gjysmë të zhveshura dhe të përgjërohen për produktet që s’kanë asnjë lidhje me paraqitjen e tyre.
Përpara imazhit të një femre “reklamë” çdo mashkull ndihet më shumë burrë, ndërsa çdo grua një dështim i natyrës. Ajo merr rrugët të gjejë kremra, veshje ekstravagante, të realizojë lifting dhe të marrë masat për celulitin e saponisur. Ajo vrapon dhe kujdeset gjithë ditën për shtëpinë, fëmijët, punën dhe nuk mundet të plotësojë ëndrrën e bashkëshortit/partnerit/të dashurit, pasi ai deklaron se do të dëshironte që femra e tij të ishte si ajo vajza kinge e Vajit- Fiol, apo si balerinat e Fiksit, edhe ajo po përpiqet shumë të bëhet si Ajo, e adhuruara nga të gjithë, po mundohet të mbajë lart mitin-femër, por pa sukses. E nëse miti i saj shkatërrohet? Publiciteti është aty i gatshëm me femrën-objekt për të zgjidhur problemin. Fantazia është shpirti i mitit, idetë e çojnë përpara të bëhet realitet.
Femra, e destinuar të jetë në qendër të reklamës, i bën blerësit të kenë në duart e tyre zgjedhjet dhe zgjidhjet. Të gjithë vrapojmë drejt femrës së reklamës. Nëse jemi të vjetra urrejmë ato më të rejat, nëse jemi të reja nxitojmë të bëhemi si ajo, akoma sa mundemi dhe kemi kohë. Shumë pak prej nesh janë në gjendje të kuptojnë se çfarë ndodh përtej asaj që na ofron publiciteti, përtej vështrimit sensual dhe imazhit perfekt femëror. A janë të zonjat dhe të afta për të realizuar dëshirat dhe qëllimet e tyre?
Publiciteti është teknologjia e imazhit dhe vizionit. Ai duhet të krijojë tendencë dhe të këmbëngulë pa agresivitet dhe pa provokime . Nëse kompanitë shqiptare e kanë mësuar se duhet të shesin nëpërmjet imazhit seksual femëror le ta bëjnë këtë duke na ofruar një reklamë profesionale, të mos na prishin shijet estetike televizive. Në të kundërt do t’i lemë femrat-mite atje ku janë, të zbardhen e vjetrohen majë bilboardeve në diell dhe në shi. U zgjata shumë. Publicitet!
Krijoni Kontakt