Postuar mė parė nga
21_Arber_21
Albo,
Meqe ju fute kesaj rruge,
***duhet te dish qe Veriu (Gegeria->Shqiperia e Veriut, Kosova, Maqedonia etj.) eshte djepi i shqiptarizmes. Kush e ka mbajtur peshen e luftrave per mbijetese te kombit shqiptar? Mendo.
Letersia e Vjeter Shqiptare eshte shkruajtur ne gegenisht, Buzuku, Bogadani, Buda, Bardhi etj... qe hodhen bazat e gjuhes se shkruar shqipe. Po me vjen cudi qe paske arritur se pothuajse te gjithe rilandasit ishin toske. Gabohesh.
Lexo ndonje liber te te Madhit Cabej, dhe meso dicka.
Une jam lindur dhe rritur ne Tirane, por jam me origjine nga Veriu, dhe e di se si trajtohej dialekti geg atehere.
Gjthsesi,
Fakti eshte fakt, qe sot shumica derrmuese e shqiptareve flasin gege, hajde ketu ne Tirane dhe meso se nga anon e folura e banoreve te Tiranes.
****Dialketi tosk ka vlera te pacmueshme, ashtu si edhe gegu, gjuha e kulluar e Naimit, bleta shqiptare e Mitkos, dhe e Veqilharxhit, jane te paperseritshme. Askush nuk i mohon keto.
Por jam kundra imponimit politik te padrejte.
Une jam per rishikim te kongresit te ’72, thelbesisht, sepse ai ishte nje kongres krejtesisht politik, nje masakrim kulturor.
Po marr nje shembull, qe e permenda me lart, ndoshta "banal", fjalen "tambel" qe ne toske dhe ne letrarshe i thone "qumesht". "Tambel" rrjedh nga "e embel" dhe qumesht nga "qu qu" (qe ben qumeshti ne kove, kur mjelet lopa). Ky kongresi profesional i '72 vendosi qe fjala "tambel" nuk ben per gjuhe standarte. Eshte e dhimbshme te mendosh per ato gjuhetare! Ne letrare kemi "zė" po per cudi kemi "(vale) zanore" dhe jo "(vale) zėrore", ashtu sic kemi "rėrė" dhe "ranishte". ROTACIONI ndodh nga gegenishtja ne toskerishte, dhe jo ne te kundert sic e ka vendosur gjuha e sotme standarte.
Krijoni Kontakt