Close
Faqja 7 prej 52 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 512
    E pse duhet te kem bere shkollen ne Greqi? Sme mjaftojne gjithe ata shoke greke qe kam? Sme mjaftojne teorite e grekeve dhe argumentimet e tyre? Nuk tregon ajo shkollen qe kane dhe ate qe mesohet aty?

Po me mire merru me temen dhe jo me Darius. Mendimin tim une e them si dua dhe si e gjykoj une, jo si do ti apo ndonje tjeter. Sa per ato qe kam thene me siper jane argumentuar dhe sterargumentuar prej kohesh ne kete forum. Tjeter gje pastaj nese filat e forumit kane qejf te bejne lojra fjalesh. Pastaj cke ti qe kercen ne kete menyre? Te edhi keq pse thashe dicka per Epirin dhe te mesuarin keq? Epo mos te te vije keq fare se ky eshte forum shqiptar dhe si i tille trajton gjera shqiptare dhe mbron brenda mundesive gjerat qe kane lidhje me shqiptaret.

Nese ste pelqen mendimi im mund ta injorosh dhe shpreh mendimin tend. Une ste kerkova leje as ty dhe asnjeriu tjeter per kete pune. Sic nuk me kerkon ti leje kur poston mendimet e tua. Mos u katandis reductio ad absurdum .

p.s. Per ate punen e profesionsteve, ti mund te surprizohesh per ato qe di une. Them ate qe duhet dhe jo ate qe kerkohet te blihet.

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Ke dhe shoke greke? Nuk ke frike? Apo kjo ''kam shoke greke'' eshte shprehje si ajo qe perdoret shpesh ne Amerike per hebrejte: "Une nuk jam antisemit madje nje nga shoket e mi eshte hebre, por...." dhe pas kesaj del nje bresheri antisemitizmi.

Une nuk kam problem me mendimin tend personal sepse nga momenti qe eshte shprehje e bindjeve personale eshte shume i respektueshem nga ana ime, por kur ti perdor 'argumente' ose deshmon per dicka qe nuk ke ide dhe kalon kufijte e mendimit personal me duket se kam te drejten te nderhyj, sipas mendimit tim se jemi ne forum ku te gjithe lexojne te gjtihe.

Po ja fut kot tani. Pse spaskam shoke greke? Kam dhe shume te mire biles. Tjeter gje qe ti do me cdo kusht qe mendimin qe une kam per rracizmin grek apo te keqen qe i bejne Shqiperise qarqe te caktuara, ta paraqesesh si nje standart te Darius. Megjithate ky eshte mendimi jot dhe mua nuk me afekton.

Argumentat une spo i pjell nga mendja por jane neper tema. Dhe fatmiresisht jo te shkruara nga une po nga shume anetare te tjere. Pastaj cfare te shtyn ty te mendosh qe kalimi i kufijve te mendimit tim personal te jep te drejten ty te nderhysh dhe cfare e ben kete nderhyrje nje ekspertize per tu pranuar si e tille?
    Pikerisht pse eshte forum dhe ndajme mendime, ato mbeten ne nivel personal dhe si te tilla duhen respektuar. Tann une mund te zgjedh dhe rrugen tjeter qe mos te te pergjigjem fare (sic e bej me ata qe nuk i llogaris) por duhet ta bej pasi nuk me pelqen personalizimi i temes dhe as perqendrimi tek Tannhauser apo Darius. Tema eshte e hapur per te gjithe dhe diskutimi i lire per te gjithe.
    E perseris, argumentat jane ne kete forum, temat jane te hapura prej kohesh dhe pergjigjet jane dhene aty.

i/e regjistruar Maska e Arcas
    Anėtarėsuar
    10-11-2005
    Postime
    162
    Hiqe morre ate ikone. Lexoe ketunje nje hre ta kuptoc mire se kushe jane e kush ishte Pirrua.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  

Pirro, re dell'Epiro, ci offre gia il tipo d'un ardito e perspicace condottiero albanese...

A quanto pare prima dell'invasione dei Greci gl'i Illiri occupavano une territorio considerevolente piu esteso...

Fraza te vyera. Arcas cfare teksti eshte ky se me duket italishte relativisht arkaike? Ose shume akademike...

Perjashtuar Maska e _SheJtaNia_
    Anėtarėsuar
    02-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    105
    Me lejoni te ve kete tekst ne anglisht pasi nuk kam kohe ta perkthej..

The Illyrians occupied lands extending from the Danube, Sava, and Morava rivers to the Adriatic Sea and the Sar Mountains. At various times, groups of Illyrians migrated over land and sea into Italy.
    The Illyrians carried on commerce and warfare with their neighbors. The ancient Macedonians probably had some Illyrian roots, but their ruling class adopted Greek cultural characteristics. The Illyrians also mingled with the Thracians, another ancient people with adjoining lands on the east. In the south and along the Adriatic Sea coast, the Illyrians were heavily influenced by the Greeks, who founded trading colonies there. The present-day city of Durrės evolved from a Greek colony known as Epidamnos, which was founded at the end of the seventh century B.C. Another famous Greek colony, Apollonia, arose between Durrės and the port city of Vlorė. (KJo eshte Ironia e fallsifikimeve.. )

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Kjo eshte nje harte e Ilireve dhe Epirit te dikurshem

Emri:  illyricum..JPG

Shikime: 4852

Madhėsia:  87.5 KB

Nga mitologjia Greke dhe legjendat Uranus (Qielli) dhe Gea (Toka) kishin si djale Titans, disa prej tyre ishin Cronus (Kohe) dhe Rhea/Cybeles; moter e vella kishin Zeusin si djale. Femijeria e Zeusit ishte ne Krete. Zeusi kishte si dalje Minos [Minoans], mbretin e ardhshem te Kretes. Atlas (nipi i Uranus dhe Gea) kishin nje vajze qe quhej Taygete; ajo dhe Zeusi kishin Lacedaemon si djale, dhe ky kishte Danae si nip. Zeusi dhe Danae kishin Perseus si djale, gjetesin e Mikenas (Mycenas). Djali i Oqeanit (Ocean) ose detit ishte Inachus (burri i pare ne Argolis dhe qe solli aty qeniet njerezore, shpikesi i zjarrit), kishte si nip Niobe. Zeusi dhe Niobe kishin djale Pelasgus [Pelasgians], ky kishte Lycaon si djale, Lycaon kishte Macednus [Macedonians], Oenotrus [Epiriotet] dhe Nyctimus si djem, dhe me vone paten Hellen [Greket] dhe Idomeneus [Kreten] si nipa. Djali i Hellen ishte Aeolus[Aeolians], Ky Aeolus kishte dy djem: Athamas [ Epirotes] dhe Sisiphus, te fundin e martuar me Merope, vajze e Atlas, dhe ata kishin Bellophoron si nip (heroin grek qe migroi ne Lycia, vrau lycians, dhe pushtoi Solymi).

Idea: Nese ne shohim Zeusin si nje hero mitik qe fliste nje gjuhe indoeurpopiane, dhe grate apo te dashurat e tij si nje prezantim i popullsise vendase, mite te tilla do te rregjistronin luftera te lashta, gjuhet, dhe marredheniet etnike. Ndryshe eshte e njohur qe klasikeve u pelqenin te fabulizonin dhe zbukuronin ... (me shume se c'duhej edhe ato ngjarje " te errta" te episodit te heronjve te tyre, sic mund te ishin plackitjet, perdhunimet, etj etj..)

Pausanias (nje shkrimtar grek), Pershkrimi i greqise libri 8: Arcadianet thone qe Pellazgu ishte vendii pare i banuar [Peloponnesus - Peloponezi]

Herodoti, "The Histories" (Historite)" "Keto raca Ionian dhe Dorian, ishin me te perparuarat ne kohen antike, te paret Pellazget dhe te dytet Helenet. Raca e pellazgeve nuk e braktisi kurre shpine, helenet u sorrollaten shpesh dhe larg. Ne ditet e mbretit Deucalion ata banuan token e Phthia, dhe me pas ky vend u quajt Histiaean, sipas Ossa dhe Olimpit, ne kohen e Dorus djale i Helen; u drejtuan ne vendin e Histiaean nga Cadmeans [Phoenicians], u vendosen rreth Pindus ne territorin e quajtur Macedonian (Maqedoni); prej aty ata emigruan ne Dryopia, dhe me vone nga Dryopia ne Peloponnese, ku moren dhe emrin Dorian ". (lokalitetet qe permenden ne historine e migrimit te heleneve jane te gjitha ne veriun e Greqise).

Idea: Sipas kesaj mund te konfirmohet se origjina e Europiane dhe Indoeuropiane vjen nga origjina e Phoenikeve? Mundet te jene Pellazget te riprezantuar gjithashtu si kombi grek perpara 1200?

C'fare gjuhe pellazget folen nuk mund ta them dot me siguri. Por nese ndonje mund te gjykoje prej atyre qe akoma ndenjen ne Pellazg i cili jetoi rreth Tyrrheni ne qytetin e Creston - te cilet u banuan njehere nga nje popull qe sot quhen Dorians, dhe qe ne ate koe banuan vendin qe quhej Thesallian (Thesalia) -- Dhe ne Pellazg qe banuan Placia dhe Scylace ne Hellespont (Dardanine), te cilet erdhen te jetonin me popullin e Athines, dhe nga vende te tjera te cilat njehere ishin Pellazge dhe me fjale te tjera moren nje emer tjeter: Nese, sic e thashe, nje mund te gjykoje sipas ktyre mendimeve me lart, Pellazget folen nje gjuhe tjeter qe nuk eshte greqisht. Nese, te gjithe pellazget se bashku folen kete, atehre kombi Attic i perbere nga nje gjak pellazg, mund te kete ndryshuar gjuhen e tij ne kohe gjithashtu kur u bene pjese te heleneve. Njerezit e Creston dhe Placia kane nje gjuhe te tyren (origjinale), e cila nuk eshte gjuha e folur nga komshinjte; dhe eshte e qarte se ata akoma trashegojne te foluren qe kane sjellur ne emigrimin e tyre ne vendet ku jetuan.

Idea: Edhe njehere nje reference e mundshme qe greket Attic ishin Pellazge, dhe keshtu gjuha pellazgjike mund te ishte identifikuar me ate greke ne linjen B, nje greke dialektale dhe shum primitive.

Edhe e deshifruar vija B (linear B) e tekstit eshte shume larg ose me sakte komplet e papranueshme sepse gjuha e grekeve Mycenaean nuk ka trashegimi ne greqishten e mevonshme. Interpretuesit argumentojne se fjalet Mycenaean u larguan nga gjuha greke rreth 1200 dhe 650. Ne nje numer shembujsh ku kto lidhje me greket e lashte te ekzistojne, paraprijesit e grekeve Mycenaean shume qarte nenkuptojne dicka ndryshe, nje indikim, ose ndonje argument skeptik, qe gjuha e vies B u forcua nga greket e ardhshem.

Idea: Pika qe greket klasike te jene greket e Linearit B do te ishte e papranueshme, keshtu qe konsiderimi i ktyre "grekeve" si Barbare: Jo-Greke.

(Vazhdon)

Nese doni ta lexoni vet ju ftoj te lexoni

http://www.illyrians.org/pelacase.html

ps. Me vone do vazhdoj me perkthimin e pjeses tjeter ....
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Strabo: "Sa per pellazget, pothuajse te gjithe bien dakort, ne vendin e pare, qe disa fise te lashta te ketij emri u perhapen pertej te gjithe greqise, dhe vecanerisht ne Aeolians te Thesalise. Perseri, Ephorus thote se ai eshte i mendimit, qekurse ata ishin te origjines Arkadiane, ata zgjodhen nje jete ushtarake, dhe se ne kthimin e shum njerezve ne te njejten menyre jetese, ata u dhane emrat e tyre te gjitheve, dhe keshtu ata zoterinin nje lavdi te madhe, jo vetem midis grekeve, por gjithashtu ndermjet te gjithe njerezve te cdo vendi qe ata paten shancin te shkonin [atehere ata nuk mund te konsideroheshin te ishin greke]. Per shembull, ata provuan te ishin kolonite e kretes, sic thote homeri, me cdo kusht, Odisea i thote Penelope: ' Por nje gjuhe me ta eshte perziere, aty banojne Achaeans, aty jane Kretas te cdo lloji, krenare te zemres, aty Cydonians, dhe Dorianet gjithashtu, mes valevitjes se puplave, dhe te medhenjte Pellazge." Dhe Thesalya eshte quajtur "Pellazget e Argosit" (nenkuptoj ate pjese qe shtrihet midis kufijve te lumit Peneius dhe Thermopylae si dhe nga malet e Pindusit), per vet faktin se Pellazget e kishin zgjeruar rregullat e tyre ne keto vende. Per me teper, Dodonian Zeusi nga poeti i vet eshte quajtur "Pellazg": " O zoti Zeus, Dodoniane, Pellazge." Dhe shume e kane quajtur fisin e Epirit Pellazg sepse ne opinionin e tyre pellazget e zgjeruan sundimin e tyre me shume se aq. Dhe, per me teper, sepse shum heronj u quajten "pellazg" nga emrat, njerezit e koheve te mevonshme, te ketyre heronjve, aplikuan emrat e shum nga fiset; psh. ata kishin quajtur ishullin e Lesbos "Pellazgu" dhe Homeri e ka quajtur gjithashtu "pellasg" njerezit qe ishin fqinj te ketyre Cilicians [ketu del qarte ndikimi i ketyre formimeve etnike rreth Lycians dhe Cilicians te cilet flisnin Anatonian IE] te cilet jetuan ne Troad: "Dhe prijesi i fisit Hippothous te shtizgjuajtesve pellasge, ata pellazge te cilet banuan token e thelle Larissa. "Por autoritet e Ephorus" per deklraten qe origjina e ksaj race ne Arcadia ishte Hesiod; per Hesiodet thote" Dhe djemte u linden nga zoti i Lycaon, i cili, ne nje kohe, ishte krijuar nga Pellazget." Perseri Aeschylus, ne Furnizimet e tij, ose te ndonje gruaje Dannan, thote se raca e Pellazgeve e kishte origjinen ne Argos i cili eshte rreth Mycenae. Dhe peloponezi gjithashtu, sipas Ephorus, u quajt Pellazg. Dhe Euripidi gjithashtu, ne "Archelaus" thote: " Danaus, babai i 50 vajzave, me ardhjen ne Argos, qendroi ne qytetin e Inachus, dhe rreth Greqise, ai shtroi nje ligj qe te gjith njerezit e asaj kohe qe quheshin Pellazg te thirreshin Danaans." Anticleidi thote se ata ishin te paret qe rregulluan trevat rreth Lemnos dhe Imbros, dhe ne fakt disa prej tyre iken larg ne Itali me Tyrrhenus djalin e Atys. Dhe bindesit e historise se tokes se Atthis marrin parasysh Pellazget, duke besuar se Pellazget ishin ne fakt Athinas gjithashtu, nderkohe qe Pellazget ishin njerezit e Attic te quajtur Pellazgji, Bindesit shtojne se ata ishin bredharake dhe si zogj, u vendosen ne keto vende me shpresen per ti udhehequr."

Idea: Shume gjurme per te konsideruar pellazget si mbajtesat e gjuhes Lineal B greke, qe Pellasgus ishte babai i Lycaon, dhe gjithashtu se pellazget ishin ne fakt Archadians, (Arkadiane), Greket e vjeter u vendosen ne Peloponnes, ku dhe ruajten mjaft nga origjina e tyre greke dialektore; ose fakti qe barazimi Grek barbar Epiriot referohen te jene Pellazgjike.

Ionianet furnizonin qindra anije, dhe ishin te pajisur si dhe helenet. Ionianet, pas shume kohesh qe ata u vendosen ne Peloponez, ne vendin qe shot quhet Achaia, dhe para kohes kur Danaos dhe Xuthos erdhen ne Peloponez, (sic raportojne helenet) pellazge te bregdetit, dhe me pas Ionians pas Ion djalit te Xuthos. Ishulltaret furnizonin 17 anije, me arme si helenet, ashtu si dhe raca e pellazgeve, u quajten Ionian sipas te njejtave rregulla te Ionianeve te 12 qyteteve, qe erdhen nga Athina. Aiolianet furnizuan 60 anije; keta kishin veshje si helenet, dhe therriteshin gjithashtu pellazge ne kohet e vjetra, sic thote raporti helen (Herodoti).

IDea: Duket e qarte se popullsia unike qe zbarkoi ne Greqi dhe ne Turqine e mesme dhe qe iu ngjit ishujve ishte kombi Grek i Achaeans, qekur helenet (Dorians) (?) zaptuan keto toka dhe jo te tjera.

Por.. (Vazhdon)

i/e regjistruar Maska e elen
    Anėtarėsuar
    07-01-2005
    Vendndodhja
    United States of Albania
    Postime
    919
    Edhe une keto thashe po keta i pickoi grenxa .
    Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway

Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Elen, kjo eshte nje pjes nga ajo qe Pretendojne Greket dhe ajo qe Ata kane shkruar nder shekuj, pra Shtremberimi i historise.

Tek materiali tjeter qe do fus tregohet qarte se sa bukur hidhet poshte gjithcka qe "pretendohet" apo "llustrohet"

Gjithsesi dy gjera jane pozitive

Zeusi pretendohet Pellazg dhe te gjitha perendite e tjera.. gje qe nuk le dyshime per etimologjine e lashte te tyre. Greket sic thuhet jane ata bredharake qe zune kto vende.. Por le tia leme kohes per ta zbuluar se ku jane realisht te vendosura kto furca..

Faqja 7 prej 52 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Hipoteza pseudoshkencore e "Prejardhjes se shqiptarėve nga Azerbajxhani"
    Nga glaukus 001 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 17-05-2013, 19:12
  2. Nezir Myrta - Iliristika
    Nga GL_Branch nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 09-02-2013, 13:51
  3. Pėrgjigje: 902
    Postimi i Fundit: 19-09-2011, 05:00
  4. Gjuha e Perėndive!
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 87
    Postimi i Fundit: 27-09-2007, 16:08
  5. Moisiu kreut tė ri tė OKB: Njihni vullnetin e popullit tė Kosovės
    Nga Xhuxh Xhumaku nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 10-03-2007, 11:07

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •