Close
Faqja 11 prej 52 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 512
    Sipas Catapanos fjala Pellazg/Pelasgico do te thote Primo Nato ose i linduri i pare ose sic i themi ne Femija i Pare (pra djepi i njerezimit).

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga arsato1
    Qe te mbeshtetet kjo theori deshifrimi e inicialeve, duhet qe sipas kuptimit te kemi edhe renditje te perpikte te ketyre inicialeve ne formimin e vet termit "Pellazg" dhe ne te njejten kohe duhet vertetuar, nese e kishin ate shkalle e inteligjence, sa te arrinin te krijonin nje epinom kaq te sofistikuar, kur mund te behet fjale per ketu e 10,000 vjet te shkuara!]
    Ka mundesi te na shpjegosh se cfare do te thuash me kete? Qe njerezit para 10.000 vjetesh qene majmune? Po c'te duhen stergjyshet majmune dhe origjinat kafsherore ne pergjithesi? Apo po mbeshtet tezen e Georgievit qe "Rumanian represents a completely Romanised Daco-Mysian and Albanian a semi-Romanised Daco-Mysian" ?

Teoria "Liqenore" e pellazgeve eshte nga teorite me arbitrare dhe me kundravenese te origjines se vertete te shqiptareve. Meqenese Pe-Lac-et i qenkan nga Liqenet dhe Indoevropiane, pason qe duhet te vijne nga Deti i Zi.

Ajzbergu ketu hodhi nje hipoteze interesante, qe per mendimin tim perputhet deri diku me ate te Catapano-s qe ka vene Darius-i per te perfituar te gjithe. Megjitheate kam rezervat e mia ne kete shpjegim lidhur me perputhshmerine ne harkun te ekzistences se zanoreve dhe alfabetit.

Sidoqofte, mali Bureto ka qene qojtur Pellak, pra Burre=Pelak=Plak. Kjo vertetohet edhe nga Plaka ne Athinen e ndertuar nga Pellazget. Plak ne shqip do te thote i vjeter por edhe i Urte , i Ditur. Ne vend qe te ndalemi pak dhe te mendojme, i anashkalojme gjerat e ralla dhe merremi me teori sllave boshe nga te internetit.

"The Bulgarian linguist Vladimir Georgiev claimed that the Pelasgians were Indo-Europeans, with an Indo-European etymology of pelasgoi from pelagos, "sea" as the Sea People.....Ketu kemi "Pelag-os" = det dhe per pasoje "Pelazg-oi" = Njerezit e detit ..."The word pelasgian means from the sea".
    ..Njerezit e pellgut dhe "Pelag = Det"?, ku nuk ka ku te veje me shqip (pellazgjisht), se c'eshte: "Pelag = Pellg" ne vend te liqen, apo det!, nga ku [B][U]"Pelazg/Pellazg = Njerezit e Pellgut"
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Baptist : 31-05-2007 mė 07:50
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    Arsato1
    Une mund te spjegoj ty dhe gjithe te tjereve qe edhe PELLG mund te deshifrohet perseri me germat e alfabetit te shqipes.Sic thashe me lart ku ju njoha me kuptimin e germes P ,kjo germe perfaqeson frutin e pemes ,te zarzavateve por edhe te ushqimit ne pergjithesi.Germa E perfaqsonte doren e hapur,germa LL lart,dhe germa G grushtin pra doren e mbledhur.
    Tani le te vime ke fjala PELLG. Kjo fjale nuk ka te beje me pellgun uje apo me detin ,lumin,oqeanin,por ka te beje me nje veprim te thjeshte dhe jetesor te njeriut,ka te beje me marjen nga uji frutin qe ne kete rast eshte peshku.Pra ai pellgun e ka pare si nje vend ku ushqehesh le ta krahasojme me pemen ku ai merte fruta.Deshifrimi i germave te shqipes ashtu sikurse hieroglifet egjyptjane eshte i cuditshem deri ne momentin qe nuk e dime celesin e tij.Si mund ta kete kapur njeriu peshkun ne uje pa u shpikur mjeti?me dore ,do te thoja une ,pastaj e ka shtrenguar qe te mos i ike dhe e ka nxjere nga uji lart.Nuk e di e kuptove apo jo spjegimin e fjales PELLG.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Te shkojme me metoden e stilit xhgashi, se pari i qesim pak piper shprehjes etimon, jo separi themi:
    PERSHENDETJE
    dhe themi etimoli i fjales pellasg eshte pel, pela, kali i trojes, pela e trojes, del se troja ishte prej drurit ndersa kali pele, sepse pela ishte e gurit keshtu kur deshen tia vinin flaken trojanet ne vend se te kallej pela u kall troja. Apolo dielli e premte 1234567 alfa, alfabeti, shqipja. prometheu pra. Kjo e verteton se teoria nuk eshte ne pajtim ? prandaj une mendoj, dhe nuk pajtohem. pra kjo eshte e vetmja zgjidhje per etimolin.

ose, asgje si origjinali:

""
    PERSHENDETJE-
    SUPOZIM
    Kur flasin argumentet
    1. Te gjith keta emra kan etimolin e njejt paresor ,
    2. forma harkore, shendritja, rrita, vendi i percakton emrat
    3. disa emra i kam pershkruar nga fjalori i hartuar nga Kostollari,Thomaj,Lloshi, Samara, Kola ,Daka , Haxhillazi ,Shehu , Leka ,Lafe ,Sima Feka dhe Keta ka edhe shum te tjer por per sot kaq .(se mos po kompleksoheni )

4. APOLLO, APOLLODI, DIELLI, YLLI edhe Shenja PLUSI +
    (Hehe si kuptoni ju keto "sheja plusi" mbani vemendjen ketu)

5. FALLUSI, (e ka fjalen per ate sendin qe ia be me dore pak para se ti hyje shqyrtimit) ALLEPH, APOLLO 11 (ka harruar appollo 12, 13 14 ...23)
    6. PELLA, PELLAZG-YLLIR, PELLAZGJISHT, (! eee)
    7. POLLOGU PALLOSH (serish eshte ngaterruar per ate sendin), PELLUM-BI, (he)PALLUSH, (po pra perafrohet)PLLUSKA, PULLA, PULLAZINA, PULLAZI, PALLOJ, (si zor te besohet kjo!) PALLE, PALLTO, PELER INE
    (ka ende "argumenta")
    8. PALLOSHK, PALLAD, PALLAS, PALLADIUM, PALLAT, PLISI, PLIS A, PLISH, PULLA (ky eshte nje tjeter llol pulle, eshte si pulla e (ko)palles)
    PELLĖ, SHPATA (send qe ther) AVLEMENTI, PALLA, (po kjo eshte palla siku nuk me kerset palla cfar mendoni ju) PELLG, PLLE (ketu koncentrimin!) –BARS PER GJEDHIN DELEN ETJ PIELL LINDJE VALLE,VAL ETJ ETJ . (kjo me pak e besueshme se nuk ka degjuar kush as ne antike se mund te pjell gje nga onania)

Pra te gjith keta emra jane emra qe i perkasin gjuhes SHQIPE .
    Qellimi im ishte qe ta afroj gjuhen ton me emrin e lashtesis me emrin e te parve tane PELLAZGVE.

(prandaj etimonin do e mbaj per vete ne onanine e radhes )

xy. Duke studjuar emrin YLLI -DIELLI-HYLLIAD-HELLIOS- DZEWZ- APOLLO ALEPH... kam ardh ne perfundim se emri PELLAZG dhe emriYLLIR jan emra te njejt .

Arife Dreci druzh Catapano, me kaq te fusin gjindja ne dhe. Kush mund ta kundershoje kete eTIMON?

PERSHENDETJE""

Kam shprese se nuk keni qeshur me seriozitetin dhe vleren e paarritshme te ketij shqyritimi te gjithanshem dhe serioz kombtar.
    Por para se tia filloj: PERSHENDETJE...
    diten e mire.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

i/e regjistruar Maska e ajzberg
    Anėtarėsuar
    22-09-2004
    Postime
    2,214
    STYX
    Edhe mua nuk me ka bindur spjegimi per PELLAZGET me ate qe keta popuj kane qene te lidhur mbas ujit, si pellgje.liqene ,dete apo lumej.Kjo jo vetem se une e shikoj ne nje kendveshtrim tjeter por dhe si do te grupoheshin pellazget e tjere jasht ketyre pellgjeve ose me mir me than si do te quheshin keta njerez .Domosdo qe njerezit e kane patur te nevojshem ndertimin e vendbanimeve te tyre anes lumejve dhe ne pegjithesi aty ku kish uje te pijshem por vend banime nuk ka patur vetem aty.Uje te pijeshem ndoshta me i shendeteshem ka qene uji i burimeve qe nuk perbejne pellgje.
    Mali Bureto i quajtur edhe PELLAK e ka mare kete emer ndoshta nga BURIMET e tija ,ndoshta me pellgjet e krijuara nga keto burime e kane theritur dhe PELLAK,mal i pellgjeve.Nuk kam qene ndonjehere ne kete mal por psh mbrapa Dajtit eshte mali me gropa ,aty kam pare gropa qe ne dimer mbusheshen me debore dhe ne vere shkrijjne per te mbushur me uje burimet e Selites dhe te Shenmerise.Ka emra ne Shqiperi qe njerezit me shume mencuri i kane theritur psh VALBON .Ky lume jo shume i madh por i vrullshem ne dimer, me uje si ne blu ne vere, per vete pjeresine e tija vjen me vale e me kreshta.
    U zgjata nje cike sepse ju i dini me mire keto gjera por tani do te mundohem te spjegoj ''YLLI,ILLI,te permendur me lart nga Baptist.
    Jam edhe une dakort me mosperqasjen e PELLAZG=YLLIR
    Ne fillim do te shpjegoj c eshte Y dhe I ne alfabetin shqip mbasi germen LL e kam spjeguar me lart.
    Germa Y paraqitjen grafike e ka ne formen e nje krrabe dhe ne pergjithesi eshte shkronja qe tregon nje veprim te caktuar sic eshte shtytja e cila shoqerohet dhe me nje yyy nga njeriu qe e ben kete pune .Gjithashtu kjo germe perdoret shpesh per momente te caktuara kur ne shprehim nje lloj habie ndaj nje dickaje qe ndodh apo ka ndodhur.Si germe eshte pak e perdorur si fillimi i nje fjale dhe pak me teper ne brendesi .
    Germa I eshte nje nga germat qe perdoret me shume ne ndertimin e fjaleve te shqipes .Paraqitja e tij grafike apo hiroglifi tij eshte nje qiri i ndezur.Kur themi I ,kemi treguar me gishtin tregues nje objekt si me than -shiko-.Dora mbyllet plotesisht dhe gishti tregues drejtohet nga objekti i cili nuk mund te shikohet po nuk u ndricua.Pra germa I eshte shikimi .Le ta bejme pak me te kapshem kete spjegim duke ditur qe germa Z eshte me kap ose me zene sic e kam treguar dhe me lart.Te me falni se u zgjata pak por edhe une e kam pak te veshtire te shprehem per nje dicka qe eshte teper abstrakte .Tani do te ju lutesha te vepronit keshtu ''mbyllini syte ,dmth ndaloni shikimin .Dalloni gje ? Me siguri jo .Atehere cfare ngjyre po themi ''shikoni''? Asgje ,zi gjithandej.Pra ZI eshte kur njeriu nuk shikon ,Pra kemi vertetuar qe germa Z eshte me zene dhe germa I me pa ,me shiku.Nuk e di a me kuptuat por do te me falni ne qofte se behem i pakuptushem.
    Tani le te vime ke YLLI ,sipas asaj qe spjegova YLLI eshte nje shprehje habie per nje dicka qe ndricon lart,ndersa ILLI eshte per te shikuar lart ate qe ndricon.

Faleminderit.............

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    pershendje

-----Arife Dreci druzh Catapano- -----

per te dhene mendime -supozime eshte e lejuar .

besoj se nuk e paske lexuar mire se qka kam desht te ceku ,apo nuk te konvenon mendimi im.

1 . JAM I BINDUR % PER % SE EMRI ALEPH - PHELLA-zg eshte shendritje ....
    dhe te gjith emrat qe i kam cek prej hylli e deri te emri i sotem i PELLASGVE emri
    SHQIPTAR kan te njejtin burim te njejtin etimol paresor.
    Nuk ju kam drejtuar asnjenit po me te verrtet kam veshtruar ne hollsi mendimet tuaj dhe te tjerve .
    mendimi, vrejtja ime kishte me qene ;
    Ju qe keni te kryer gjuhen apo letersin apo historin ta keni ne die se ju jeni ata qe duhet te ndermerrni diē kur lejoni qe me tre rreshta te paraqitet emri i te parve tane .

Emri i te parve tan ne Histori mesohet me tre rreshta ,ketu eshte edhe qellimi im ta kuptojn se Pellazget-Ylliret ishin germa A shendritja e gjdo sendi gjdo emri gjdo numri .
    PELLAsget - TROYanet te HOMERI ishin APOLLonet
    PALLAIshtja ishte gjuha, dialekti i pare Hethit

GREKET e kopjuan ALFABETIN PELLAZG .

PELLAZGET YLLIRET ALBANET ARBRESHET ARVANITET
    jan alfa - beta gama delta iksi dhe ypsiloni jan emra shendrites .

Te gjith ata emrat qe kam permendur, argumententohen qe sjan emra te erret por jan emra shendrites.

Keni mundesi qe te shendrisni me dijen tuaj pasi qe keni aftesi te profesionalistit per te miren e pasardhsve tuaj .
    Profesionalizmi juaj le te shendrit neper faqet HISTORIKE- GJUHESORE
    atje angazhimi juaj dija e juaj eshte me se e nevojshme , skeni nevoj ta lodhni koken me mua i kam nja kater qulla para teje dhe po bjen si e pa hishme,si mos rrespektim ndaj itelektit tuaj se une nese marr njish nga ju prap do te ha dark.
    Ju paraqiteni si mesues gjithni e ne fakt po ngatrrohesh pa lidhje ketu jemi te gjith te njejt .
    A te pelqeu apo jo mendimi im nuk po merzitem nuk kam njollos asnjenin .
    Emrin barbar u munduat ta beni te njejt me emerin belban, besoj s keni pas per te keq ,po ja tek une u krijua nje bindje se jam duke diskutuar me nje Grek se vetem ata emrin barbar mundohen ta zbusin ta bejn me kuptim te embel per qellimet e tyre ja siq po shifen dita e dites.

.Baptist pa hidhrime perpos ne nje paraqitje e di ēe kam gabuar edhe ajo eshte te mos dallimi i dy emrave pa dashje, por spo e ceku ku .

Sa i perket diskutimit me ju dhe te tjeret ne menyr vllazrore mund te diskutojm .

BAPTIST EDHE AY FALLUSI - KRYETARI I PARTIS SE GJELBERVE KA EMER SHENDRITES , EDHE LOPA PLLE DHE DELJA PLLE - KUR TE FRYHEN MARRIN KETE EMER KJO ZGJAT DERI TE PJELLIN TE QESIN NE DRIT TE VOGLIN E VET.

TE NE THON ; MA I MIRE ESHTE DRECI YT SE ENGJULLI I HUAJ

pershendetje

Citim Postuar mė parė nga Darius
    Sipas Catapanos fjala Pellazg/Pelasgico do te thote Primo Nato ose i linduri i pare ose sic i themi ne Femija i Pare (pra djepi i njerezimit).
    Qe te kuptohet ajo qe thote Catapano (nuk kisha me shume material pasi ajo qe po pergatis per forumin nuk trajton etimologjine e fjales Pellazg) duhet me pare te kihet njohuri nga arberishtja. Kam postuar nje teme tek nenforumi i historise per gjuhen arbereshe dhe kam hedhur aty disa histori te shkruara ne arberisht. Pra mund te perdoren si krahasime per kete qe po them. Ideja eshte qe shqipja e sotme eshte e 'moderuar' dhe ne shume gjera ndryshon nga ajo e vjetra (ndonese jo ne thelb).

Megjithate ajo qe une skuptoj eshte qe ku qendron gabimi i Catapanos dhe pse qenka kaq katastrofik?
    Ma ha mendja qe ndonje nga anetaret ketu nga Kosova duhet ta kete lexuar Catapanon pasi eshte sjelle aty qe ne vitin 1988. Ne kete menyre mbase elaboroni me shume per kete teme.

i/e regjistruar Maska e Centaurus
    Anėtarėsuar
    10-04-2007
    Postime
    166
    Citim Postuar mė parė nga arsato1

"The name Ελληνική survived as an adjective of Hellenic people while Illyria was called Illyricum by Romans. Taking into account Greek Ελληνική, the rhotacism n/r proves that Illyrians did not call their motherland Illyricum because rhotacism was a typical Latin phonetic mutation. Hence Illyricum was Latin reading of Greek Ελληνική!"

“Of all I E people: Greeks (Helenes), Illyrians and Trojans (Wilusa) would be called after the sungod” I E Ethymological Dictionary

"The first Illyrien king Hyll(us) was identified with alb. "hyll" - star, sun; gr. "helios" - sun ect.

“In Greece the Dardani people were called simply Doris”

"The Illyrian kingdom was founded by Hyllus around 1200 BC";

"It was only the later Romans who called the inhabitants of this region Greeks - they referred to themselves as Hellenes, hence the Hellenic Age".
    A ka mundesi te na tregosh kush i ka thene keto, referencat ... sidomos ate te paren ...

flm
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Centaurus : 31-05-2007 mė 15:02
    [[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]

i/e regjistruar Maska e Centaurus
    Anėtarėsuar
    10-04-2007
    Postime
    166
    Citim Postuar mė parė nga BARAT
    P(j)el(l)asg(j)
    njeriu i pare, parahenori

Po vete "asgje"-ja cfare ishte?
    Ishte drita/e bardha
    P(j)el(l)asg(j)
    I lindur i bardhe ashtu si dhe alban, por jo vetem i bardhe por edhe i pare
    A|s|zgan-djale a|s|zgan...ka qene gjithnje ne kuptimin e te mires
    Agim, ka perseri rol A(s)G / agu
    ose Pellazgoi = Pjell azgan (ne qoft se fjala AZGAN eshte shqip e jo huazim nga turqishtja)

pak si shum teori e kuptime po na dalin nga kjo fjale ... si mendoni ju ?

ēfar kishim deri tash ?

Pellazgoi = Njeri i Pellgut
    Pellazgoi = Pjell e bardh
    Pellazgoi = Njeri Shpellash
    Pellazgoi = Lejklek
    Pellazgoi = Pjell azgje
    Pellazgoi = Pjell e zgjuar
    Pellazgoi = konzumator frutesh
    Pellazgoi = Njeriu i pare
    Pellazgoi = Plak
    Pellazgoi = njeri i lagt
    Pellazgoi = Pjell azgan
    ...

e di qe i harrova disa teori dhe kuptime mbi emrin Pelasgoi, por po shpresoj qe do te vazhdoje ti ceki dikush tjeter ato qe i kam harruar une ...
    [[[[[[Proudly to be a son of the Eagle]]]]]]

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    metoda majtas djathtas

Per emrin Wilusha qe besohet se eshte emri i qytetit PELLAZG -YLLIR .

Nese marrim dhe lexojm per Hethitet studjust e ndryshem e ndajn gjuhen Hethite ne dy dialekte dhe ato jan ;

1. dialekti PALLA-ish
    2.dialekti LLUW-ish

Nga vete fakti rezulton se ketu behet fjal per gjuhen PELLAISHTE-PALLAISHTE.

Te dialekti dyte vetvetiu rezulton nga menyren e leximit pra emri WILL dhe emri LLUW jan nje kontinuitet nje brum por te lexuar majtas djathtas per te argumentuar me mire kete mund te bazohemi ne tjere emra psh emri TROY TROA TROJE TROLLI ana e PRESHEVES e BUJANOVCIT per ket emer perdorin emrin YRT - IRTE pra ky emer me leht kuptohet kur nisim te lexojm nga e djathta te renditja e diteve te shkronjat T - toka RO -Satuni - shpirti- era mjegulla dhe kjo e fundit A ose Y.
    JUPITERI - YLLI -njeriu mbisunduesi i rruzullit kopja e KRIJUESIT.
    Pra ja pse Preshevar truallin apo tojet i emrojn me emrin YRT IRT-E
    gjuha jon ruan fshehtesit .
    Edhe emri Ital - Lati jan nje brum vetem mvaret nga e lexon djathtas apo majtas.

Aizenberg per shkronjen Z dhe G shiqo at alfabetin e lemnosit besoj se mund te thurresh ndonje perfundim me adekuat me pelqen mundi juaj se si po manipulon me shkronjat.vetem po ju preferoj sepse germa Z eshte germa I .

Kam pyetje per ata qe e dine pse djali HERAKLEUT e kishte emrin HYLLI .

pun te mbare pershendetje

Faqja 11 prej 52 FillimFillim ... 91011121321 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Hipoteza pseudoshkencore e "Prejardhjes se shqiptarėve nga Azerbajxhani"
    Nga glaukus 001 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 98
    Postimi i Fundit: 17-05-2013, 19:12
  2. Nezir Myrta - Iliristika
    Nga GL_Branch nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 30
    Postimi i Fundit: 09-02-2013, 13:51
  3. Pėrgjigje: 902
    Postimi i Fundit: 19-09-2011, 05:00
  4. Gjuha e Perėndive!
    Nga AsgjėSikurDielli nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 87
    Postimi i Fundit: 27-09-2007, 16:08
  5. Moisiu kreut tė ri tė OKB: Njihni vullnetin e popullit tė Kosovės
    Nga Xhuxh Xhumaku nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 10-03-2007, 11:07

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •