15 gushtė=festa pellazge e nata fillon ti marrė ditės.
25 dhjetor=festė pellazge...fillim viti,dita fillon ti marė natės edhe shėnon "rikthimin e diellit edhe fitoren e tij"
15 gushtė=festa pellazge e nata fillon ti marrė ditės.
25 dhjetor=festė pellazge...fillim viti,dita fillon ti marė natės edhe shėnon "rikthimin e diellit edhe fitoren e tij"
Dhe jo vetem kaq. Shqiperia eshte i vetmi vend qe kjo feste celebrohet masivisht. Ndonese njerezit nuk e kane idene se cfare festojne, Shqiperia per siperfaqe ka numrin me te madh te popullsise si dhe shperndarjen gjeografike te festimit te ketij riti pagan saqe eshte tejet e habitshme. Ne kete dite fshataret shqiptare, ne pjesen me te madhe gra, te besimeve te ndryshme, shkojne te lahen veshur me rroba ne plazhet tona te Adriatikut me qellim qe te kene shendet e pjellshmeri te vazhdueshme.Postuar mė parė nga alfeko sukaraku
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 15-08-2007 mė 20:01
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Me aq sa kam lexuar une dardhane te tjere pervec trojaneve une nuk di qe t ket. Po nuk di qe te ket dhe dardhane te tjere perpos shqiptareve. Mire dardhanet e tojane jane shqiptaret e sotem, po troja kush eshte Shqiperia e sotme?
Ky pohim eshte pjeserisht i vertete,po ju spjegoj origjinen e festes se 15 gushtit,ne latinisht festa quhet Feriae augusti=riposo di agosto(italisht)=dita e pushimit ne gusht(shqip)vini re qe edhe fjalen gusht ne e kemi huazuar nga latinet,kjo indikon nje feste popullore pagane me origjine antike,qe mbahet ne 15 gusht per te festuar perfundimet e puneve bujqesore,festa eshte tipike romake qe festohej ne te gjitha teritoret e perandorise perfshire Ilirine,kjo feste i dedikohej perendise Conso(Konso) mrojtesit te agrikultures,ne kohen e periudhes perandorake kjo feste u quajt ferragosto per nder te perandorit Ottaviano Augusto nga i cili mori emrin dhe muaji agosto(Italisht)gusht(shqip).por interesantja eshte kjo,qe psh,ne Itali kte feste e kane nderuar kuptimin ne nje feste fetare,keta e quajne dhe festa e assunzione di vergine Maria,ndersa ne Shqiperi ajo mbetet thellesisht pagane,kjo ngaqe ne Shqiptaret jemi nje popull afetar mendoj une,dhe eshte nje gje shume e mire qe eshte keshtu,pershendetje DariusPostuar mė parė nga Darius
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Labi40, Shkrimi juaje aqe i rrjedhet edhe pse shkruani nga amerika me la pershtypje te madhese me te vertet ka njerez qe dijne te mendojne drejte e me plote logjiken e mendimit te tyre edhe tek shqiptaret.Postuar mė parė nga LABI40
Problemi i sotem qendron se historianet tane koheve te fundit kane mbetur te izoluar, mos te them te menjanuar fare nga ministria e arsimit(edukacioni kombtar) sepse s'ka buxhet e pa te holla nuk dilet as nje kilometer ne terren po nuk pate lekė.
Te marrim shembll; ata hulumtuesit si paten mundesi qe te kalojne atlantikun 8000 KM e te marrin inēizime ne kosovė ?
Po, ata paten mundesi se kane te holla.
Pra per te zbuluar gjera te mirefillta duhet te dilet ne terren.
shendet
Fakti qe nder autore te ndryshem edhe te huaj ekziston teoria se troja mund te ndodhet ne shqiperi apo dalmaci,verteton vetem nje gje,qe kudoqofte ka qene troja
Troja ka qene qytet Shqiptar....
Per teukret herodoti sjell dicka interesante...
Herodoti duke folur per bitinet te cilet i quan traket e azise,thote se sipas tyre
Bitinet kishin banuar ne fillim ne Luginen e Strimonit (ne kohen e herodotit banohej nga Pajonet) e prej aty si pasoje e invazionit te teukerve dhe Mizeve ishin hedhur ne Azi...
Interesantja eshte se bitinia,Mizia(Mezia nga shqipja Mez=kal) dhe troja e teukerve si dhe dardanet ndodhen afer njeri-tjetrit....Teukret rendom barazohen me dardanet....pra sic shihet nga te dhenat e herodotit e gjithe prapatoka e trojes
e vete qyteti i trojes popullohej nga banore te ardhur nga zona vardar strimon,zone pastertisht Ilire denbabaden,po ashtu prej asaj zone vijne edhe Friget(briget) dhe germimet arkeologjike kane nxjerre gjithe zonen si ilirike,perfshire anet e Malit Olimp biles futen thelle ne thesali....
Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
Me leje. Nuk do them ndonje gje te madhe por doja vetem te vija nje 'detaj' nga filmi "Troy", ne fillim te luftes (me ka mbetur ne mendje lol), Akili sapo hyn ne brigjet e Trojes sulmi i pare i tij ishte ne tempullin e Apollonit. Mbasi vrau gjithe ushtaret, per tu treguar ushtareve te tij qe ska perendi ta mbroje Trojen, ai preu koken e Apollonit.
Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje
Postuar mė parė nga Tannhauser
Ky djali ose eshte i paditur, ose eshte injorant.
Me sa di une greqishtja e sotme ka ndryshuar mese 4 here nga greqishtja qe flitej ne kohen e Homerit(Omiros = Rrobi). Homeri ishte rrob lufte ne Greqi.
Me kujtohet se pleqte e vjeter Greke nuk bisedonin dot as me nipat e tyre ne greqisht per aresye te ndryshimeve teper drastike qe greqishtja ka pesuar se fundmi, ketu e rreth 30 40 vjet me pare.
Sa per paranteze, e kam permendur edhe here tjeter: Kur mesova greqisht, gjeja e pare qe me shkoi ne mend ishte te lexoja Iliaden ne origjinal.
Me thene te drejten u zhgenjeva jashtzakonisht nga mundimi im i kote.
Ne shqip me kish tingelluar me bukur e me kish pelqyer me shume.
Te jete valle aresyeja sepse perkonte me afer me origjinalin???????
Unė jam njeri i thjeshtė.
Kėnaqem me pak.
Mė mjafton mė e mira.
Postuar mė parė nga 2043
OMIRI= O I MIRI.NĖ KOHĖT E HOMERIT NUK FLITEJ GREQISHTE PASI NUK QE FORMUAR AKOMA SI GJUHĖ.....ATHINĖN E BANONIN DORĖT QĖ SHKRUANIN JONISHTĖ NA THUHET.....F.R.ADRADO NA THOTĖ:!1)SE SI FLITEJ jONIKJA NUK E NJOHIM ASPAK...2)DERI NĖ SHEKULLIN E 5 P E S DUHET TĖ PRANOJMĖ SE ATHINA FLISTE NJĖ JONIKE PA TIPE ATIKE.......F R ADRADO "HISTORIA DELA LINGUE GRIEGA".........................MĖ POSHTĖ LEXOJMĖ "HISTORIA TIS ELLINIKIS GLOSAS"ME PĖRMBLEDHEJE SHKENCORE NGA M Z KOPIDHAQI;
"MRETĖRIA E MAQEDONIS SI EDHE MBRETRIT E TJERA BASHKKOHORE E QUANIN TĖ DOMOS DOSHME KRIJIMIN E GJUHĖVE TĖ PĖRBASHKĖTA(NGA KU EDHE GREQISHTJA)....KJO GJUHĖ NUK ISHTE E LEHTĖ TĖ PĖRHAPEJ NĖ POPULL PASI NUK ISHTE NJĖ GJUHĖ E CILI MBINTE NĖ BUZĖT E POPULLIT POR MĖSOHEJ ME ANĖ TĖ SHKRIMIT....NJĖ ROLĖ TĖ MADHĖ NĖ PĖRHAPJEN E KĖSAJ GJUHE LUAJTI ALEANCA E ATHINĖS ,PASI RREZIKU PERSIK MBLIDHTE NĖ ATHINĖ TĖ GJITH DREJTUESIT ,PENĖSHKRUAJTĖSIT.....QĖ TĖ BASHKOHESHIN NĖ QYTETRIMIN E ATHINĖS DUHEJ MBI TĖ GJITHA TĖ MĖSONIN GJUHĖN GREKE....NĖ KĖTĖ KOHĖ NJĖ ROLĖ TĖ RĖNDĖSISHĖM KREU THĖNIA E ISOKRATITREKĖT JANĖ ATA QĖ SHKOLLOHEN NĖ GJUHĖN GREKE" NGA "HISTORIA E GJUHĖS GREKE "E PĖRMBLEDHUR NGA M .Z KOPIDHAQI ATHINĖ 2002.....................TI GĖZONI MULLARĖT E KASHTĖS (SHKOLLAT EDHE KISHAT GREKE NĖ SHQIPĖRI)
NDAJ MIKĖ AS HERODOTI NUK SHKRUAJTI NĖ GREQISHTĖ EDHE JO MĖ HOMERI...POR HAJDE TI MBUSHĖSH MĖNDJEN NERITAN CEKĖS I CILI I BĖNĖ GREKĖT MĖ TĖ LASHTĖ NĖ FIER SE SA NĖ ATHINĖ??????????????????????????
Postuar mė parė nga Zemrushja
MUA MĖ KA SHPĖTUAR KJO SKENĖ NGA ILIADA.....A E PĖRMĖND HOMERI APO E THOTĖ KARAXHAFERRI.............NĖ HYRJE TĖ ILIADĖS ........KEMI VEĒ TĖ TJERASH LUTJEN E YJERIS KRISI EDHE APOLLONIN TĖ ZBRES NGA OLIMPO EDHE TĖ VRASĖ DISA ARGĖS ME SHIGJETA?????????????/
Krijoni Kontakt