Close
Faqja 15 prej 38 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 374
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    15 gushtė=festa pellazge e nata fillon ti marrė ditės.

25 dhjetor=festė pellazge...fillim viti,dita fillon ti marė natės edhe shėnon "rikthimin e diellit edhe fitoren e tij"

Citim Postuar mė parė nga alfeko sukaraku
    15 gushtė=festa pellazge e nata fillon ti marrė ditės.
    Dhe jo vetem kaq. Shqiperia eshte i vetmi vend qe kjo feste celebrohet masivisht. Ndonese njerezit nuk e kane idene se cfare festojne, Shqiperia per siperfaqe ka numrin me te madh te popullsise si dhe shperndarjen gjeografike te festimit te ketij riti pagan saqe eshte tejet e habitshme. Ne kete dite fshataret shqiptare, ne pjesen me te madhe gra, te besimeve te ndryshme, shkojne te lahen veshur me rroba ne plazhet tona te Adriatikut me qellim qe te kene shendet e pjellshmeri te vazhdueshme.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anėtarėsuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Me aq sa kam lexuar une dardhane te tjere pervec trojaneve une nuk di qe t ket. Po nuk di qe te ket dhe dardhane te tjere perpos shqiptareve. Mire dardhanet e tojane jane shqiptaret e sotem, po troja kush eshte Shqiperia e sotme?

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar mė parė nga Darius
    Dhe jo vetem kaq. Shqiperia eshte i vetmi vend qe kjo feste celebrohet masivisht. Ndonese njerezit nuk e kane idene se cfare festojne, Shqiperia per siperfaqe ka numrin me te madh te popullsise si dhe shperndarjen gjeografike te festimit te ketij riti pagan saqe eshte tejet e habitshme. Ne kete dite fshataret
    shqiptare, ne pjesen me te madhe gra, te besimeve te ndryshme, shkojne te
    lahen veshur me rroba ne plazhet tona te Adriatikut me qellim qe te kene shendet e pjellshmeri te vazhdueshme.
    Ky pohim eshte pjeserisht i vertete,po ju spjegoj origjinen e festes se 15 gushtit,ne latinisht festa quhet Feriae augusti=riposo di agosto(italisht)=dita e pushimit ne gusht(shqip)vini re qe edhe fjalen gusht ne e kemi huazuar nga latinet,kjo indikon nje feste popullore pagane me origjine antike,qe mbahet ne 15 gusht per te festuar perfundimet e puneve bujqesore,festa eshte tipike romake qe festohej ne te gjitha teritoret e perandorise perfshire Ilirine,kjo feste i dedikohej perendise Conso(Konso) mrojtesit te agrikultures,ne kohen e periudhes perandorake kjo feste u quajt ferragosto per nder te perandorit Ottaviano Augusto nga i cili mori emrin dhe muaji agosto(Italisht)gusht(shqip).por interesantja eshte kjo,qe psh,ne Itali kte feste e kane nderuar kuptimin ne nje feste fetare,keta e quajne dhe festa e assunzione di vergine Maria,ndersa ne Shqiperi ajo mbetet thellesisht pagane,kjo ngaqe ne Shqiptaret jemi nje popull afetar mendoj une,dhe eshte nje gje shume e mire qe eshte keshtu,pershendetje Darius
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Citim Postuar mė parė nga LABI40
    Ju pershndes te gjith bashkeatdhetarve kudo qe ndodheni.Une jam nje shqiptare me banime ne Amerike.I lexoj tash disa kohe temat e ndryshme te forumi shqipetar per ceshtjen kombetare dhe u them nje gje qe po beni nje pune te mrekullushme,na beni te ndihemi krenar me shume se kurr per prejardhjen e popullit ton te lavdishem.Nuk dua te zgjatem shume por doja te ndaja me ju nj gje shume interesante qe une ndoqa nenje kanal televizive ketu ne amerike.Perpara disa muajsh ne kanalin histori chanel ishte nje emision ku diskutohej se a ishte e vertet historia trojes duke marr parasysh qe homeri rrojti dhe e shkruajti kete histori gati 500 vjet mbas suposimit te ndodhjes se kesaj ngjarje ose lufte.Mbas diskutimeve te ndryshme rreth zbulimit te Shillmanit per vendodhjen trojes per te cilen nuk kishte nje mendim te qart kishte arkeologe e historian te ndryshem qe mbeshtesnin dhe e hidhnin poshte zbulimin e Shillmanit per te cilat argumenta une jam i sigurte se shumica e juaj jeni te informuar.Me vona tema kaloi te si ka mundesi qe Homeri e shkroi illiaden 500 vjet me pas duke marre parasysh se asnjeri perpara tije nuk kishte shkruajtur per te ku e gjeti kete informacion qe me pas krioji illiaden e tije te famshme.Sipas ketyre historianve Homeri mblidhte gojdhenat e ndryshme nga populli dhe i hidhte ne poemat e tije te famshme.Me pas keta zotrinjte historian na sjellin nje shembull se si nje mbledhes kengesh te vjetra me origjine amerikane nga vitet 1920-1930 kishte regjistruar ne serbine e jugut e cila qe kosova rapsodat shqiptar me plisa ose qeleshe ne koke sic i quajm ne nga jugu dhe me lahuten e malsis duke kenduar per betejen e kosoves e cila kishte ndodhur afersishte 500 vjet me pare.Konkluzioni qe doli ishte se keto kenge qen shume te sakta mbas 500 vjetesh dhe kjo duhet te ket qene dhe metoda ekalimit te historis se Tojes deri tek Homeri dhe perfundimi i tyre qe se historia e trojes duhet te jet e vertet.Shume mire deri ketu por me tutje asnjeri nga keta historjan nuk mer mundimin te shkoje me tutje dhe te beje lidhjen e ngjashmeris se gjuhes se perdorur nga Homeri me shqipen dhe fenomenit te kalimit te historis nepermjet kengve dhe gojdhenave te shqipetaret esotem te historive te lashta edhe kur nuk ka kronika te sakta.Prandaj dikush nga ju ketu duhet te beje nje studim me te madh midis ketije fenomeni te ndodhur te shqiptaret dhe te mos lihet historia jon te vidhet nga greket por edhe nga sllavet qe nuk kane asnje hisrori te lasht ne keto troje.Kur keta palo historian, shqipetaret e sotem me plis te bardhe ne koke dhe lahuten ne dore duke kenduar shqipe na i quajne fshatare nga jugu i serbise cfare mund te presesh per historin tone mijra vjecare se cfare deformimesh ka marre duke u kthyer gjithcka ne greke.
    Labi40, Shkrimi juaje aqe i rrjedhet edhe pse shkruani nga amerika me la pershtypje te madhese me te vertet ka njerez qe dijne te mendojne drejte e me plote logjiken e mendimit te tyre edhe tek shqiptaret.
    Problemi i sotem qendron se historianet tane koheve te fundit kane mbetur te izoluar, mos te them te menjanuar fare nga ministria e arsimit(edukacioni kombtar) sepse s'ka buxhet e pa te holla nuk dilet as nje kilometer ne terren po nuk pate lekė.
    Te marrim shembll; ata hulumtuesit si paten mundesi qe te kalojne atlantikun 8000 KM e te marrin inēizime ne kosovė ?
    Po, ata paten mundesi se kane te holla.
    Pra per te zbuluar gjera te mirefillta duhet te dilet ne terren.

shendet

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Fakti qe nder autore te ndryshem edhe te huaj ekziston teoria se troja mund te ndodhet ne shqiperi apo dalmaci,verteton vetem nje gje,qe kudoqofte ka qene troja
    Troja ka qene qytet Shqiptar....

Per teukret herodoti sjell dicka interesante...
    Herodoti duke folur per bitinet te cilet i quan traket e azise,thote se sipas tyre
    Bitinet kishin banuar ne fillim ne Luginen e Strimonit (ne kohen e herodotit banohej nga Pajonet) e prej aty si pasoje e invazionit te teukerve dhe Mizeve ishin hedhur ne Azi...
    Interesantja eshte se bitinia,Mizia(Mezia nga shqipja Mez=kal) dhe troja e teukerve si dhe dardanet ndodhen afer njeri-tjetrit....Teukret rendom barazohen me dardanet....pra sic shihet nga te dhenat e herodotit e gjithe prapatoka e trojes
    e vete qyteti i trojes popullohej nga banore te ardhur nga zona vardar strimon,zone pastertisht Ilire denbabaden,po ashtu prej asaj zone vijne edhe Friget(briget) dhe germimet arkeologjike kane nxjerre gjithe zonen si ilirike,perfshire anet e Malit Olimp biles futen thelle ne thesali....
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

*~100% Shqiptare~* Maska e Zemrushja
    Anėtarėsuar
    19-11-2002
    Vendndodhja
    Larguar!!!!!
    Postime
    2,753
    Me leje. Nuk do them ndonje gje te madhe por doja vetem te vija nje 'detaj' nga filmi "Troy", ne fillim te luftes (me ka mbetur ne mendje lol), Akili sapo hyn ne brigjet e Trojes sulmi i pare i tij ishte ne tempullin e Apollonit. Mbasi vrau gjithe ushtaret, per tu treguar ushtareve te tij qe ska perendi ta mbroje Trojen, ai preu koken e Apollonit.
    Jeta eshte labirinth.. nese do ta fitosh.. zbuloje

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    04-04-2006
    Vendndodhja
    Tirone
    Postime
    8,398
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser

He, he, nuk eshte nevoja. Greket e sotem e kuptojne ne pergjithesi Homerin pa perkthim se greqishtja ka ndryshuar fare pak (ne fjalor dhe gramatike) qe nga Homeri deri me sot se eshte gjuha me konservative ne bote sepse eshte shkruar vazhdimisht. Edhe greku me i pashkolluar do ta kuptoje Homerin ne momentin qe nje anglez ka veshtiresi te kuptoje Shekspirin ne origjinal, qe te mos themi per shqiptaret dhe Buzukun...

Ky djali ose eshte i paditur, ose eshte injorant.
    Me sa di une greqishtja e sotme ka ndryshuar mese 4 here nga greqishtja qe flitej ne kohen e Homerit(Omiros = Rrobi). Homeri ishte rrob lufte ne Greqi.
    Me kujtohet se pleqte e vjeter Greke nuk bisedonin dot as me nipat e tyre ne greqisht per aresye te ndryshimeve teper drastike qe greqishtja ka pesuar se fundmi, ketu e rreth 30 40 vjet me pare.
    Sa per paranteze, e kam permendur edhe here tjeter: Kur mesova greqisht, gjeja e pare qe me shkoi ne mend ishte te lexoja Iliaden ne origjinal.
    Me thene te drejten u zhgenjeva jashtzakonisht nga mundimi im i kote.
    Ne shqip me kish tingelluar me bukur e me kish pelqyer me shume.

Te jete valle aresyeja sepse perkonte me afer me origjinalin???????
    Unė jam njeri i thjeshtė.
    Kėnaqem me pak.
    Mė mjafton mė e mira.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar mė parė nga 2043
    Ky djali ose eshte i paditur, ose eshte injorant.
    Me sa di une greqishtja e sotme ka ndryshuar mese 4 here nga greqishtja qe flitej ne kohen e Homerit(Omiros = Rrobi). Homeri ishte rrob lufte ne Greqi.
    Me kujtohet se pleqte e vjeter Greke nuk bisedonin dot as me nipat e tyre ne greqisht per aresye te ndryshimeve teper drastike qe greqishtja ka pesuar se fundmi, ketu e rreth 30 40 vjet me pare.
    Sa per paranteze, e kam permendur edhe here tjeter: Kur mesova greqisht, gjeja e pare qe me shkoi ne mend ishte te lexoja Iliaden ne origjinal.
    Me thene te drejten u zhgenjeva jashtzakonisht nga mundimi im i kote.
    Ne shqip me kish tingelluar me bukur e me kish pelqyer me shume.

Te jete valle aresyeja sepse perkonte me afer me origjinalin???????

OMIRI= O I MIRI.NĖ KOHĖT E HOMERIT NUK FLITEJ GREQISHTE PASI NUK QE FORMUAR AKOMA SI GJUHĖ.....ATHINĖN E BANONIN DORĖT QĖ SHKRUANIN JONISHTĖ NA THUHET.....F.R.ADRADO NA THOTĖ:!1)SE SI FLITEJ jONIKJA NUK E NJOHIM ASPAK...2)DERI NĖ SHEKULLIN E 5 P E S DUHET TĖ PRANOJMĖ SE ATHINA FLISTE NJĖ JONIKE PA TIPE ATIKE.......F R ADRADO "HISTORIA DELA LINGUE GRIEGA".........................MĖ POSHTĖ LEXOJMĖ "HISTORIA TIS ELLINIKIS GLOSAS"ME PĖRMBLEDHEJE SHKENCORE NGA M Z KOPIDHAQI;
    "MRETĖRIA E MAQEDONIS SI EDHE MBRETRIT E TJERA BASHKKOHORE E QUANIN TĖ DOMOS DOSHME KRIJIMIN E GJUHĖVE TĖ PĖRBASHKĖTA(NGA KU EDHE GREQISHTJA)....KJO GJUHĖ NUK ISHTE E LEHTĖ TĖ PĖRHAPEJ NĖ POPULL PASI NUK ISHTE NJĖ GJUHĖ E CILI MBINTE NĖ BUZĖT E POPULLIT POR MĖSOHEJ ME ANĖ TĖ SHKRIMIT....NJĖ ROLĖ TĖ MADHĖ NĖ PĖRHAPJEN E KĖSAJ GJUHE LUAJTI ALEANCA E ATHINĖS ,PASI RREZIKU PERSIK MBLIDHTE NĖ ATHINĖ TĖ GJITH DREJTUESIT ,PENĖSHKRUAJTĖSIT.....QĖ TĖ BASHKOHESHIN NĖ QYTETRIMIN E ATHINĖS DUHEJ MBI TĖ GJITHA TĖ MĖSONIN GJUHĖN GREKE....NĖ KĖTĖ KOHĖ NJĖ ROLĖ TĖ RĖNDĖSISHĖM KREU THĖNIA E ISOKRATITREKĖT JANĖ ATA QĖ SHKOLLOHEN NĖ GJUHĖN GREKE" NGA "HISTORIA E GJUHĖS GREKE "E PĖRMBLEDHUR NGA M .Z KOPIDHAQI ATHINĖ 2002.....................TI GĖZONI MULLARĖT E KASHTĖS (SHKOLLAT EDHE KISHAT GREKE NĖ SHQIPĖRI)

NDAJ MIKĖ AS HERODOTI NUK SHKRUAJTI NĖ GREQISHTĖ EDHE JO MĖ HOMERI...POR HAJDE TI MBUSHĖSH MĖNDJEN NERITAN CEKĖS I CILI I BĖNĖ GREKĖT MĖ TĖ LASHTĖ NĖ FIER SE SA NĖ ATHINĖ??????????????????????????

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-08-2007
    Vendndodhja
    ne toke
    Postime
    1,100
    Citim Postuar mė parė nga Zemrushja
    Me leje. Nuk do them ndonje gje te madhe por doja vetem te vija nje 'detaj' nga filmi "Troy", ne fillim te luftes (me ka mbetur ne mendje lol), Akili sapo hyn ne brigjet e Trojes sulmi i pare i tij ishte ne tempullin e Apollonit. Mbasi vrau gjithe ushtaret, per tu treguar ushtareve te tij qe ska perendi ta mbroje Trojen, ai preu koken e Apollonit.

MUA MĖ KA SHPĖTUAR KJO SKENĖ NGA ILIADA.....A E PĖRMĖND HOMERI APO E THOTĖ KARAXHAFERRI.............NĖ HYRJE TĖ ILIADĖS ........KEMI VEĒ TĖ TJERASH LUTJEN E YJERIS KRISI EDHE APOLLONIN TĖ ZBRES NGA OLIMPO EDHE TĖ VRASĖ DISA ARGĖS ME SHIGJETA?????????????/

Faqja 15 prej 38 FillimFillim ... 5131415161725 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Si mund tė ulet ndikimi grek nė shqipėri ?
    Nga Anton nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 192
    Postimi i Fundit: 14-08-2011, 17:46
  2. Esse dhe artikuj të muslimanëve
    Nga ORIONI nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 35
    Postimi i Fundit: 09-12-2010, 09:31
  3. Kryepeshkopi Anastas ende pret nėnshtetėsinė shqiptare
    Nga Arrnubi nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 130
    Postimi i Fundit: 19-08-2009, 07:39
  4. Guerilasit e LANC
    Nga Tannhauser nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 28
    Postimi i Fundit: 21-04-2007, 14:12
  5. Debat mes anti liberalėve dhe liberalėve
    Nga liridashes nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 22-03-2005, 19:26

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •