Close
Faqja 23 prej 24 FillimFillim ... 1321222324 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 221 deri 230 prej 240
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    Nuk eshte per te qeshur kjo qe thote Ektoras, por reagimi yt. Se me te drejte qesh me postimin e Ektoras, por legjionave te budallenjve qe po shkruajne te njejtat gjera me Ektorin (sigurisht nga pikeshikimi shqiptar) u mban iso. Je i gatshem te bashkohesh me njerin qe thote se shqipja eshte gjuha me e lashte nga kjo apo ajo gjuhe, apo e treta, por te duket qesharake kur njeri e thote per greqishten. Te duket e arsyeshme qe Aleksandri i Madh apo Dodona te jete shqiptare (!) por te duket objekt propagande qe te kene qene greke. Sigurisht nuk drejtohem vetem tek ty. Nuk te pash te tregosh te njejtin zell me qindrat e anetareve ne kater anet e forumit qe thone gjerat me qesharake.
    Kjo ndodh sepse ti nuk e ndjek forumin me vemendje sic e ndjek une dhe ske sesi te lexosh cdo koment qe bej une. Pse te mos qesh une me komentin e Ektoras kur thote qe shqipja eshte gjuha e trete nga fundi?
    Dhe pse duhet te qesh kur dikush thote per Aleksandrin e Madh apo Dodonen qe jane shqiptare? Aty i ke temat zoteri, kundershto me argumenta. Ketu nuk behet fjale per tifozllik po per fakte. Spo te ndalon njeri te shprehesh dhe japesh provat e tua. Tema eshte e hapur per te gjithe. Komenti i Ektoras nuk mu duk aspak objekt propagande se po te jete katandisur propaganda greke ne nivele te tilla, mjer ai vend atehere. Pastaj zoteri mos i trego nje moderatori apo supermoderatori sesi te administroje forumet qe ka ne ngarkim. Ka staf dhe drejtues per ate pune.

Citim Postuar mė parė nga Tannhauzer
    Ajo qe mund te thuhet me siguri ne indoevropaistike eshte dokumentimi i gjuheve dhe deshmimi i tyre. Nga kjo ane ne evrope gjuha greke vjen e para (me nje dokumentim 3500 vjetesh) dhe pasohet nga latinishtja kurse shqipja eshte nga gjuhet e fundit ne renditje bashke me rumanishten dhe lituanishten.
    Ma fakto pak kete zoteri apo fillove cirkun me loje fjalesh tani. Me duket se komenti i Ektoras e trajtonte Shqipen si nga fundi ne rang boteror dhe jo Europian. Apo kaluam tek akrobacite?

Pastaj pse te pickon miza ty per gjuhen shqipe? Cfare te keqe ka qe shqipja te jete nga gjuhet e para? Apo tu hap barku per te 'verteten' dhe se duron dot spekulimin? Ti po shkruan shqip dhe po flet shqip. Mos u bej bukeshkale dhe te meritosh me plote gojen emrin e pabese qe ju kane vene gjate gjithe historise.

i/e regjistruar Maska e terili
    Anėtarėsuar
    04-02-2007
    Vendndodhja
    jashte atedheut
    Postime
    39
    Citim Postuar mė parė nga Tannhauser
    Nuk eshte per te qeshur kjo qe thote Ektoras, por reagimi yt. Se me te drejte qesh me postimin e Ektoras, por legjionave te budallenjve qe po shkruajne te njejtat gjera me Ektorin (sigurisht nga pikeshikimi shqiptar) u mban iso. Je i gatshem te bashkohesh me njerin qe thote se shqipja eshte gjuha me e lashte nga kjo apo ajo gjuhe, apo e treta, por te duket qesharake kur njeri e thote per greqishten. Te duket e arsyeshme qe Aleksandri i Madh apo Dodona te jete shqiptare (!) por te duket objekt propagande qe te kene qene greke. Sigurisht nuk drejtohem vetem tek ty. Nuk te pash te tregosh te njejtin zell me qindrat e anetareve ne kater anet e forumit qe thone gjerat me qesharake.

Dhe qe te vij dhe pak tek tema, asnje gjuhe nuk mund te thuhet se eshte me e vjeter nga nje tjeter. Kjo eshte nje idiotesi e kalibrit te madh dhe nje injorance e majme e shkences se gjuhesise. Nuk mund te thuhet se nje gjuhe A eshte me e vjeter se nje gjuhe B, pasi kjo do te thote se ka egzistuar nje popull A para nje populli B dhe eshte folur, gje qe nuk mund te vertetohet ne asnje menyre dhe eshte nje llogjike pa rrugedalje.

Ajo qe mund te thuhet me siguri ne indoevropaistike eshte dokumentimi i gjuheve dhe deshmimi i tyre. Nga kjo ane ne evrope gjuha greke vjen e para (me nje dokumentim 3500 vjetesh) dhe pasohet nga latinishtja kurse shqipja eshte nga gjuhet e fundit ne renditje bashke me rumanishten dhe lituanishten.

Ne evrpopaistike gjuhet ndahen edhe sipas rendesise se tyre ne rikonstruktimin e protoindoevropaishtes (PIE). Gjuhet e para sipas rendesise jane: gjuhet indoiraniane, greqishtja e vjeter, gjuhet e Lindjes (hetitishtja etj), gjuhet kelte, gjuhet italike...dhe ne fund gjuha shqipe.

Kjo nuk behet se shkencetaret kane ndonje mllef kunder shqipes. Por nga fakti se shqipja ka ruajtur tiparet me te pakta te protogjuhes (PIE), si nga fjalori edhe nga morfologjia, nga huazimet e teperta qe ka, dhe nga rezistenca e vogel qe paraqet kundrejt gjuheve te tjera. Nga ana tjeter sigurisht qe greqishtja e vjeter do jete ne vendet e para pasi greqishtja e vjeter eshte nje gjuhe qe ka ruajtur karakterin e PIE ne nje numer shume te madh, eshte nje gjuhe me rreth 170.000 fjale dhe 46.000 emra te pervetshem (ne nje kohe qe latinishtja ka patur 45.000 fjale), eshte gjuha me e pasur e njerezimit, paraqet fleksibilitetin me te madh si dhe rezistencen me te madhe tek gjuhet e tjera, ka qene nje gjuhe shume konservative ne evolucionin e saj, eshte gjuha me e lavdishme (gjuha e Bibles, gjuhe e shkences dhe e filozofise, gjuhe qe sot eshte futur ne arsimin e e mesem dhe te larte te shume shteteve evropiane, amerikane, afrikane, aziatike e australiane), eshte gjuha qe shperbeu gjuhe te tera te lashtesise dhe i beri te humbasin si dhe eshte gjuha qe ka nderhyre ne gjuhet kryesore te njerezimit.

Per kopete e balozeve qe me dergojne mesazhe fyese dhe qe do fillojne te citojne nga keto qe shkruajta, u them se nuk kam per ti marre parasysh dhe nuk do pergjigjem si dhe i ftoj te shikojne me mire te ardhmen e shqipes sesa te shkuaren se me ritmet qe ka mare sot shqipja per nja dhjete vjet nuk do egzistoje. Mjafton te degjoni lajmet ne ndonje kanal shqiptar apo te shikoni nje seance parlamentare qe te kuptoni per c'fare e kam fjalen.
    gjuha indoevropiane eshte gjuha pellazge dhe sot e kane vertetuar se ate gjuhe e pasuan iliret arberit dhe tani e flasim dhe ne me pak ndryshime se gjithe keta mijevjecare gjuha sdo rinte pa evoluar. ketu ka ndryshim gjuha e re greke me te vjetren qe i ka si ka 4000 vjet.
    kam frike se je janullatos ti qe fshihesh mbas maskes.

greku para se te behej grek ishte ARBER domethene pellazg... grek do te thote ARBER i qytetruar

Larguar.
    Anėtarėsuar
    02-11-2005
    Vendndodhja
    nė Blog
    Postime
    1,121
    Citim Postuar mė parė nga Darius
    Dhe pse duhet te qesh kur dikush thote per Aleksandrin e Madh apo Dodonen qe jane shqiptare?
    Ja, pikerisht per kete arsye ti duhet te jesh anetari i fundit qe do qeshesh me ato qe thote Ektoras. Se ti e shikon drurin qe ka syri i tij por trarin qe ke ti ne sy nuk mund ta shikosh.

Aty i ke temat zoteri, kundershto me argumenta. Ketu nuk behet fjale per tifozllik po per fakte. Spo te ndalon njeri te shprehesh dhe japesh provat e tua. Tema eshte e hapur per te gjithe. Komenti i Ektoras nuk mu duk aspak objekt propagande se po te jete katandisur propaganda greke ne nivele te tilla, mjer ai vend atehere. Pastaj zoteri mos i trego nje moderatori apo supermoderatori sesi te administroje forumet qe ka ne ngarkim. Ka staf dhe drejtues per ate pune.
    Veprimi i fundit qe do beja ne kete forum do ishte ti tregoja nje moderatori apo smoderatori si te beje punen e vete. As qe me intereson, une tu drejtova ty dhe te thash gjera konkrete.

Sa per argumentat, une kam postuar per te gjitha temat argumente shkencore dhe nuk ka pasur bir nene qe ti kete kundreshtuar apo ti hedhi poshte. Mua nuk me detyron asgje te mar parasysh c'do postim qe behet apo c'do koment qe 'bazohet' ne argumenta. Njerezit kane per historine shume here mendimin e vet, i cili ngelet i respektuar (per mua) por nuk e mar parasysh. Ne punen time kam mesuar qe te konsideroj opinionie te mbeshtetura ato qe botohen ne revista shkencore (pra qe kane nje komision shkencor qe kontrollon c'fare botohet) dhe libra qe botohen nga shtepi botuese serioze.

Per ato qe thua tek Dodona i kam shpjeguar me se miri tek tema ime per pellazget dhe ato qe kane te bejne me Aleksandrin i kam shkruajtur ketu e nje vit ne temen e posacme. Diferencen qe nuk e kupton, dhe me sa duket nuk mund ta kuptosh eshte se argumentat qe kam postuar anullojne c'do argument tjeter qe eshte paraqitur ketu. Dhe le te te duket kjo arrogante. Psh. kur thote Straboni se Maqedonia eshte pjese e Greqise, dhe e thote troc, kjo ben te bieri poshte c'do kunderargumend. C'te me thote mua pastaj njeri postim apo tjetri? Edhe kur postova pjese nga fjalimi i Aleksandrit ku i konsideronte armike dhe barbare (pra jo greke) Iliret dhe Thraket c'te them une me teper?

Ma fakto pak kete zoteri apo fillove cirkun me loje fjalesh tani. Me duket se komenti i Ektoras e trajtonte Shqipen si nga fundi ne rang boteror dhe jo Europian. Apo kaluam tek akrobacite?
    Nuk me intereson c'fare tha njeri apo tjetri. Ne qofte se kerkon fakte per lashtesine e greqishtes lexo librat e M. Ventris dhe te J. Chadwick per deshifrimin e Linearit B, tabelat e te ciles datojne nga 1400-1500 para Krishtit. Te paguaj bile edhe biletat te vish ne Athine dhe ti shikosh me syte e tu tabelat qe gjenden ne Muzeun Kombetar Arkeologjik.

Pastaj pse te pickon miza ty per gjuhen shqipe? Cfare te keqe ka qe shqipja te jete nga gjuhet e para? Apo tu hap barku per te 'verteten' dhe se duron dot spekulimin? Ti po shkruan shqip dhe po flet shqip. Mos u bej bukeshkale dhe te meritosh me plote gojen emrin e pabese qe ju kane vene gjate gjithe historise.
    Or burr i dheut, une nuk te pengoj qe ti te besosh ash ne qenie jashtetokesore, as se gjuha shqipe eshte me e lashta e universit. Kjo mua me le indiferent, eshte problemi yt. Por meqe ti e beson nuk do te thote detyrimisht se keshtu eshte. Une shkruaj shqip dhe flas shqip, me pelqen shqipja por nuk kam asnje detyrim qe te them se eshte gjuha me e lashte vetem e vetem qe te mos me thuash ti bukeshkale. Kush na quajti ne (besoj se e ke fjalen per ne greket) -gjate gjithe historise bile- bukeshkale?

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anėtarėsuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ja, pikerisht per kete arsye ti duhet te jesh anetari i fundit qe do qeshesh me ato qe thote Ektoras. Se ti e shikon drurin qe ka syri i tij por trarin qe ke ti ne sy nuk mund ta shikosh.
    Ik Darius pash nerin, se ky nga Herodot qeka bo Herakleios me duket ene pervec trarit po te fut ene ndonje plumb bitheve sic e kane zakon fqinjet e mire.

Per ato qe thua tek Dodona i kam shpjeguar me se miri tek tema ime per pellazget dhe ato qe kane te bejne me Aleksandrin i kam shkruajtur ketu e nje vit ne temen e posacme. Diferencen qe nuk e kupton, dhe me sa duket nuk mund ta kuptosh eshte se argumentat qe kam postuar anullojne c'do argument tjeter qe eshte paraqitur ketu. Dhe le te te duket kjo arrogante. Psh. kur thote Straboni se Maqedonia eshte pjese e Greqise, dhe e thote troc, kjo ben te bieri poshte c'do kunderargumend. C'te me thote mua pastaj njeri postim apo tjetri? Edhe kur postova pjese nga fjalimi i Aleksandrit ku i konsideronte armike dhe barbare (pra jo greke) Iliret dhe Thraket c'te them une me teper?
    Ti i ke shpjeguar apo autoritetet e lashta ? Kush je ti qe qenke mbi autoritetet e lashta ? Shko ore rufian.
    Perse Ventrisi u vra ? Apo e vrane Shqiptaret ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Hyllien : 08-02-2007 mė 15:24
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Kesaj i thone te pergjigjesh per hir te pergjigjes. Ato qe ti i quan argumenta skane qene te tilla per tjeret dhe ti kane kundershtuar po me argumenta dhe e anasjellta. Pra ne kete pike diskutimi kalon ne nivel besimi personal dhe aspak ne argument akademik apo shkencor. Flet per dokumenta shkencore dhe fakte te botuara ne revista shkencore. Ne disa nga temat qe permende ti (dhe sidomos tek e Dodones te cilen po e ndjek me shume vemendje) ke jo vetem argumenta shkencore dhe te dhena nga autoritete te fushes por edhe te vete autoreve greke. Nese ti nuk merr paraysh dicka qe ste pelqen atehere prit qe ky reagim te jete dhe nga pala qe kundershton mendimin tend. Ska asgje per tu habitur apo cuditur ketu. UNe skam pse kerkoj fakte per lashtesine e Greqise pasi lashtesia e Greqise i perket asaj. Une kerkoj fakte per te rimare ato qe i jane grabitur vendit tim dhe ate lashtesi qe i perket atij. Une e di qe ti sme pengon te besoj ne jashtetoksore dhe ne vjetersine universale te gjuhes shqipe sic nuk te pengoj une qe te besosh ti qe greket themeluan civilizimin madje dhe vete rracen njerezore. Ose dhe me keq qe pa greqi sdo kishim bote te civilizuar sot. Ndryshimi eshte qe une vjedhjen e historise dhe te lashtesise te kthyer ne art e gjykoj ne momentin kur shikoj efektin qe ka ne vendin tim. Te garantoj dhe e deklaroj perpara te gjitheve ketu qe do jemi gjalle nje dite kur cdo gje e thene dhe shkruar mbrapsht do rishkruhet nga e para.

Kush na quajti ne (besoj se e ke fjalen per ne greket) -gjate gjithe historise bile- bukeshkale?
    Per kete paragraf duhet valle te te pergjigjem?

p.s.
    Te paguaj bile edhe biletat te vish ne Athine dhe ti shikosh me syte e tu tabelat qe gjenden ne Muzeun Kombetar Arkeologjik.
    Rri se i keni rrogat e vogla andej nga Greqia ju. Mos e ngushto veten me bileta avionash.

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francė
    Postime
    5,636
    Tannhauzer,

E tere europa u njohtua me civilizimin e vjeter greke, vetem keta dy tre shekujt e fundit.
    Tani hulmtuesit e ketyre vendeve i shtrojne pyetje vetes; perse a thua me nuk pati figura te ndritshme greke si ne te kaluaren dhe ate duke pasur ne posesionin e tyre shkrimin, bazen e ngritur te nje civilizimi ?
    Kush i pengoje greket qe te vazhdojne te jene perparimtar e zbulues, si sot qe jane amerikanet ?
    Ku eshte arsyeja e kputjes se ketije zingjiri ne mes grekeve te vjeter(po helenve) dhe grekve modern te cilet mbeten gati se ne errsire te plote gati 1500 vite e per tu rishfaqur vetem ne kohen moderne ?
    Pra nga Trannhauseri kerkoje spjegime(jo me detyrim) nese eshte e mundur.

i/e regjistruar Maska e Ali Baba Tepele
    Anėtarėsuar
    15-03-2007
    Vendndodhja
    Greqi
    Postime
    1,968
    Pėrsa i pėrket gjuhės,Mė e lashta ėshtė PELLAZGJIKE,pasardhėse e drejt-pėrdrejtė e saj ėshtė shqipja e sotme.Nga gjuha shqipe lindėn,Latinishtja,Hebraishtja,Sanskritishtja,Greq ishtja,tė cilat tashmė jan zhdukur,sepse nuk kishin bazė tė qėndronin.Baza ishte gjuha shqipe,e cila flitej nga njerzit e nuk kishte frikė nga zhdukja!Gjuhėt e tjera jan shum mė mbrapa.
    Sa pėr Grekėt; Ēfar ka nxierr Greku gjatė 2000 vjetėve tė fundit?Pėrse mburret me periudhėn para e.s.(para krishtit)?Feja greke qė e luftoi zhvillimin e lashtė tė kulturės,nuk e luftoi pa qėllim?etj,etj,etj.......????

i/e larguar Maska e GL_Branch
    Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Ok e gjeta edhe nje harte interesante:

http://www.eliznik.org.uk/EastEurope...guage_tree.htm

Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Edhe tjera:

I. M. Diakonov, On the Original Home of the Speakers of Indo-European, Journal of Indo-European Studies (1985, vol. 13, pp 92 to 174)

Glottochronolical tree by Sergei Starotsin (2004):

Anėtarėsuar
    02-11-2003
    Vendndodhja
    Arbany
    Postime
    1,592
    Edhe 2 tjera qe nuk e di nga cilet linguista jane bere:

dhe:

Faqja 23 prej 24 FillimFillim ... 1321222324 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Gjuha Shqipe - Kisha dhe Kleri Katolik
    Nga toni77_toni nė forumin Komuniteti katolik
    Pėrgjigje: 14
    Postimi i Fundit: 02-10-2011, 14:48
  2. Dėshtimi i gjuhės standarde shqipe te gegėt!
    Nga Davius nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 460
    Postimi i Fundit: 31-01-2010, 20:27
  3. Armiqtė e gjuhės shqipe dhe triumfi i saj
    Nga brooklyn2007 nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 24-11-2008, 11:35
  4. A vihet ne diskutim Sovraniteti Kombit?
    Nga Dito nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 06-10-2006, 20:17
  5. Armiqte e Gjuhes Shqipe?
    Nga Tastiera nė forumin Gjuha shqipe
    Pėrgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 10-10-2005, 10:57

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •