Close
Faqja 8 prej 17 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 164
    i/e regjistruar Maska e Renegata
    Anėtarėsuar
    05-01-2006
    Vendndodhja
    perbri me ke
    Postime
    296
    PA LEN GJURME e kam lexuar dhe mes te tjerash me kujtohet se kish deshmi qe gjate lundrimit ne trekendesh kishin pare tu shfaqej per pak caste e te zhdukej serish nje anije e cila nuk i perkiste koheve moderne qe jetojme.
    Mos te gaboj tani,por me duket se ne kete liber autori mendeson edhe kalimin ne nje bot tjeter,mbase nenujore.
    Sh interesant si fenomen dhe intrigues.Pse gjith keta te zhdukur?Kaq veshtir eshte per te shmang udhet. ne te.

i/e regjistruar Maska e Renegata
    Anėtarėsuar
    05-01-2006
    Vendndodhja
    perbri me ke
    Postime
    296
    Darius!
    Me fal per injorancen time,por te lutem me shpjego "perkulja e kontiniumit hapsire-kohe".

FLM

Renegata une sjam fizikant megjithate do perpiqem te ta shpjegoj sa me thjeshte dhe shkurt qe te jete e mundur.

Teoria e kontiniumit (ose vazhdimesia) hapesire kohe eshte koncepti qendror i Teorise se Relativitetit te hartuar nga Albert Einstein (qe besoj e ke mesuar ne fizike ne shkolle). Nese nuk te kujtohet atehere shkurtimisht po ta shpjegoj qe Relativiteti eshte nje teori fizike qe shfuqizon konceptin e levizjes absolute dhe ne vend te saj trajton levizjen relative midis dy sisteme referencash. Nje koseguence e kesaj teorie eshte ajo qe koha dhe hapesira nuk shikohen me si te ndara nga njera tjetra por shikohen si pjese e asaj qe quhet nje vazhdimesi (ose kontinium) kater dimensional i njohur ndryshe si kohe-hapesire. Me shqip, ose sic e njohim ne menyre me te thjeshte eshte kur nje objekt i afrohet shpejtesise se drites (300.000 km/s) e cila eshte me e shpejta qe njihet nga shkenca, koha ndryshon rrjedhen e saj duke u ngadalesuar deri sa ndalon krejtesisht kur objekti e arrin kete shpejtesi maksimale. Pra kjo teori lidhet ngushte me kohen, hapesiren dhe levizjen e objekteve brenda ketyre.

Ndersa kur flasim per kontiniumin kohe-hapesire duhet patur parasysh qe nje si te thuash model qe kombinon hapesiren tre dimensionale qe njohim ne (gjatesi, gjeresi dhe lartesi) dhe kohen nje dimensionale ne nje trup te vetem qe e merr emrin kontiniumi hapesire-kohe. Ne kete rast koha eshte ajo qe luan rrolin e dimensionit te katert. Sipas perceptimit hapsinor Euklidian, universi yne eshte i perbere nga tre dimensione te hapesires dhe nje dimension te kohes. Kur te dyja konceptet kombinohen ne nje te vetem atehere behet me e thjeshte per te thjeshtuar ne menyre te ndjeshme ligjet e fizikes qe pretendohet se funksionojne te njejta ne univers, ne nivel supergalaktik dhe ate subatomik.
    Kontiniumi Hapesire-Kohe eshte si te thuash "vendi" ku ndodhin te gjitha fenomenet fizike. Psh, levizja e planeteve rreth Diellit mund te shpjegohet ne nje lloj te vecante hapesire-kohe, ose levizja e drites rreth nje ylli mund te pershkruhet si nje tjeter lloj hapesire-kohe.

Kjo do te thote qe ngjarjet ne hapesire-kohe jane ne varesi te cdo vezhguesi.

Tani kur thuhet perkulje apo distorcion te kontiniumit hapesire-kohe kihet parasysh "manipulimi" i ketij realiteti kater dimensional. Qe ta bej me te qarte po te jap nje shembull. Ne kemi nje vije te drejte le te themi 10 cm ku pika e fillimit po e emeroj me A dhe pika e mberritjes ose fundi po e emeroj me B. Per te pershkruar kete distance duhet nje kohe e caktuar, le te themi 10 minuta (imagjinare). Por nese kjo vije do perkulej atehere dy ekstremet e saj do bashkoheshin duke e bere mundesine e nisjes nga pika A dhe arritjes ne piken B shume me te shpejte sesa ne rastin kur vija ishte e drejte. Pra ne vend te 10 minutave qe duheshin per te pershkuar vijen e drejte ne rastin e pare, ne te dytin do te duhen le te themi 10 sekonda. (thjesht shembull)

Duke qene se vete shprehja e percakton Hapesire-Kohe, kjo llogjike perdoret jo vetem per distancat por edhe per kohen. Pra nje perkulje e tille e kontiniumit mund te shkaktoje ndryshime te referencave kohore ne raport me gjendjen tone fizike (levizje ne kohe, para ose mbrapa) sic mund te shkaktoje dhe ndryshim ne pershkimin e distancave te jashtezakonshme. Keto te gjitha jane teori por jane teori ne te cilat mbeshteten sot fizikantet.

Nuk e di sesa rracional eshte si shpjegim ky qe bera une por po e perseris qe sjam fizikant dhe ndonese personalisht e kam shume te qarte si koncept, mbase shpjegimi i bere mund te kete gabime. Do i lutesha ndonjerit qe eshte per fizike qe ne rast se shpjegimi im eshte i gabuar, te nderhyje ne shkrim per ta sqaruar me mire

i/e regjistruar Maska e KeidiSelmanaj
    Anėtarėsuar
    03-07-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    49
    Darius, je fantastik! Kam shume kohe(qe i vogel, mgjs i vogel jam akoma) qe kerkoj materiale per trekendeshin e Bermudeve! Faleminderit, sepse desha ta shuaja kureshtjen! Dhe eshte e vertete qe eshe nje mister i madh....kam lexuar se nje anije ne nje port afer trekendeshit(kohe me pare) eshte nisur nga porti dhe eshte zhdukur ne sekond, dhe eshte kthyer ne te njejtin vend pas disa sekondash(teletransport). Gjysma e njerezve qe kane qene ne ate anije, kane qene te coroditur dhe te tmerruar, madje disa kishin kaluar trauma psikike te renda, ndersa gjysma tjeter kishin qene me pak te tmerruar nga ajo gje duke shpjeguar se kishin hyre diku, ne nje vend te pashpjegueshem! Nje fenomen tjeter ka qene kur nje anije qe u zhduk ne trekendeshin e bermudeve, dhe pas tre ditesh eshte gjetur ne indi, pa asnje gervishje apo ndonje demtim te vogel ne anije. Brenda saj nuk kishte njerez.
    Do te sjell prape material po gjeta...

Anėtarėsuar
    03-07-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    49

Wink

Kam dhe nje pytetje! A eshte e vertete qe edhe koha e ka nje shpejtesi te caktuar? Pergjerisa kur arrin shpejtesine 300000 km/s dhe ndalon koha, dmth qe ke arritur shpejtesine e saj...dhe per te kaluar ne dimensionin e katert, me sa kam degjuar, duhet te levizesh me shpejt se koha. Po si mund te levizesh me shpejt se koha kur koha ka ndaluar? Eshte e paperceptueshme...mgjs eshte dicka qe kam pershtypjen se ekziston, pavaresisht se mendja e njeriut nuk e kalon limitin pertej dimensionit te trete...ose edhe ndoshta...(na falni se iu lodha nga trute)

Per aq sa perceptojme sot limitin e vendosim tek arritja e shpejtesise se kohes. Kalimi i kesaj shpejtesie teorizohet qe mund te krijoje levizjen mbrapa ne kohe. (thjesht nje teori qe kam lexuar) Ka nje tjeter mendim qe kohet e fundit po merret me seriozisht qe eshte shpejtesia e mendimin ose brain wave qe supozohet se ka shpejtesi me te madhe se ajo e drites. Persa i perket kalimit ne nje dimension tjeter me aq sa di une ska te beje me shpejtesine por eshte e nje natyre tjeter. Eshte dicka me abstrakte si koncept dhe ka lidhje me ndergjegjen njerezore dhe ate planetare.

i/e regjistruar Maska e faktor-G
    Anėtarėsuar
    30-06-2007
    Vendndodhja
    gilan
    Postime
    19
    kam ni pytje : per trekendshin e permudes se ne at vend ku asht terekendshi i permudes thuhet qe ne kohen e dinusaurve ne qat ven ka ra edhe meteori qe ishte kishe edhe shkaki i vdekjes se dinusaurve e deshta me dit a mos ka ndonje lidhje nermejt qati meteori edhe trekendshti te permudes .

Jo nuk eshte e sakte. Meteori qe mendohet qe ka shkaktuar zhdukjen e dinosaureve 65 milion vjet me pare ka rene ne te ashtuquajturin Chicxulub Crater ne Gadishullin e Jukatanit ne Meksike. Po ashtu gjate asaj periudhe ka prova te konsiderueshme ne te pakten 100 vende ne te gjithe boten per renie meteoresh te madhesive te ndryshme.

Anėtarėsuar
    03-07-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    49
    Citim Postuar mė parė nga Darius
    Per aq sa perceptojme sot limitin e vendosim tek arritja e shpejtesise se kohes. Kalimi i kesaj shpejtesie teorizohet qe mund te krijoje levizjen mbrapa ne kohe. (thjesht nje teori qe kam lexuar) Ka nje tjeter mendim qe kohet e fundit po merret me seriozisht qe eshte shpejtesia e mendimin ose brain wave qe supozohet se ka shpejtesi me te madhe se ajo e drites. Persa i perket kalimit ne nje dimension tjeter me aq sa di une ska te beje me shpejtesine por eshte e nje natyre tjeter. Eshte dicka me abstrakte si koncept dhe ka lidhje me ndergjegjen njerezore dhe ate planetare.
    Edhe une bie dakord me shpejtesine e mendjes. Ajo e tejkalon shpejtesine e kohes, dhe keshtu ndodh Deja-Vu...dhe kur dikush e perjeton kete gje, habitet dhe thote se ku e ka pare me pare, nderkohe qe thjesht e ka perjetuar ne te ardhmen...vetem se une mendoj qe leviz para ne kohe, jo pas kur e kalon ate shpejtesi...(mendoj, jo se kam prova...)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga KeidiSelmanaj : 06-07-2007 mė 04:10

Askush nuk ka prova, eshte thjesht teori. Po normalisht ska si te levizi para ne kohe. Nese me arritjen e shpejtesise se drites koha ndalon, atehere llogjikisht nese kjo teori eshte e vertete i bie qe koha te shkoje mbrapsht. Nuk ka pse te akseleroje perseri ne momentin qe ka ndaluar

Faqja 8 prej 17 FillimFillim ... 678910 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •