Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 34 prej 34

Tema: E keqja?

Larguar.
    Anėtarėsuar
    04-08-2003
    Postime
    2,152

Pershendetje EXODUS :

E keqja dhe e mira egzistojne si dy faqet e nje monedhe. Nese "demtohet" njera ane i humbet "vlera" (kuptimi) "monedhes"(jetes) ne teresi.
    Dakort.
    Te mos harrojme se egziston edhe opsioni "pozitiv":
    Jeta eshte zgjedhje midis alternativash...
    Ndonjehere, fati yne eshte ne doren tone...
    Atehere ne e kemi ne dore se ciles skuader “duhet ti perkasim”?
    E keqja me e madhe qe i ka ndodhur njeriut eshte vete njeriu...
    Interesante kjo!

Artikulli i Zotit Arben Cobaj ishte interesant! Cobaj permend se jo gjithcka eshte ne duart tona ose jo gjithcka varet te ne. Po ndergjegja jone? A nuk eshte ajo ne duart tona?

Sa mė i mangėt tė jetė truri, aq mė shumė i hapet rruga instikteve. Ndėrsa njė tru i fortė kontrollon veten, pra kontrollon instiktet, truri i dobėt e mbush boshllėkun biologjik pėr kompensim, me epshet e instikteve bazė, sidomos atij seksual dhe agresiv.
    Atehere pyetja ime eshte: a eshte instinkti yne natyror i keq? Truri a nuk zhvillohet ne shoqeri? Ne qoftese zhvillohet ne shoqeri atehere a nuk duket pak kontradiktuese kur Cobaj thot se “e keqja e njeriut eshte vete njeriu”?

Njeriu i menēur prodhon, dhe virtytin e punės sė tij, ashtu edhe profitin e saj, e merr njeriu me tru tė mangėt.
    A eshte kjo mencuri, apo kjo miresi, dicka me te cilen ne lindim apo edhe kjo mencuri/miresi “e njeriut eshte vete nga njeriu”?

Puna e mirė dhe energjia e njeriut tė menēur shfrytėzohet nga budallai.
    lol Atehere njeriu i mire/mencur nuk eshte duke perfituar nga kjo mencuri/miresi e tij?

E keqja kėtu shfaqet me ato individė, qė nuk kanė tru, por marrin poste drejtuese, ose determinojnė dhunshėm fatin e jetės sė tė tjerėve. Pėr mė tepėr, njerėz pa tru (bėhet fjalė pėr njerėz deficientė e me tru tė mangėt), pėrcaktojnė shpeshherė drejtimin dhe ritmin e zhvillimeve nė tėrė shoqėrinė.
    Eshte e arsyeshme ajo qe shpreh Cobaj : kur edukohet njeriu (ose kur fiton njohuri) atehere eshte ne gjendje te veproj ne menyr me te mire.

‘Por’, cfare ndodhe kur ka njerez me plote tru, me plot ingeligjence dhe plot zgjuaresi qe perdorin ate tru qe kan per ti bere “keq” tjetrit. Si do ta shpjegonte Cobaj kete?

Per mua ketu ekziston nje ndarje e rendesishme midis trurit dhe shpirtit/zemres. Le te zhvillohet truri sa te doje, ne qoftese nuk eshte shpirti i mire, atehere nuk eshte as njeriu i mire…

Per me teper mendoj se "veprat e keqija" lindin fatkeqesisht si pasoje e prirjes "keqberese" te disa individeve te cilet justifikojne "veprat e tyre keqberese"
    Ndoshta ne disa raste qendron ajo qe thua. A eshte nje veper keqberese e justifikueshme per ty? (Sepse per ca njerez cdo veper ka nje justifikim, ndersa per mua edhe pse deklarohet nje justifikim nuk dmth se eshte i arsyeshem.)

Gjithe te mirat

i/e regjistruar Maska e EXODUS
    Anėtarėsuar
    15-06-2003
    Vendndodhja
    Intravenous..
    Postime
    1,667

PeRsHeNdEtje VeShTrUse:

Atehere ne e kemi ne dore se ciles skuader “duhet ti perkasim”?
    Ideja qe qendron ne thelb te komentit te shprehur nga une dhe te cituar nga ju ka te beje me faktin se disa prej nesh "zoterojne" aftesine per te kontrolluar veten, dhe ne te njejten kohe egzistojne edhe ata individa te cilet deshtojne te kontrollojne vehten. Po ashtu, rrethanat me te cilat secili prej nesh perballet ne situata te ndryshme ne jete imponojne individin te marre pjese ne ate "grupim" i cili i duket ketij individi si me i pershtatshem apo me i "kollajshem" per te mbijetuar midis veshtiresive te kesaj jete. Dmth, me pak fjale do e permblidhja se:
    Ndergjegja jone duhet te udheheqe aktet tona dhe si rrjedhim ky "proces" do te kurorezoje "ngjyren" e veprimeve tona miredashese apo keqdashese.
    Meqe ra fjala un jam "Zoti. Miredashes"..lol
    Atehere pyetja ime eshte: a eshte instinkti yne natyror i keq? Truri a nuk zhvillohet ne shoqeri? Ne qoftese zhvillohet ne shoqeri atehere a nuk duket pak kontradiktuese kur Cobaj thot se “e keqja e njeriut eshte vete njeriu”?
    Shprehja --> E keqja e njeriut eshte vete njeriu nuk eshte thene prej Cobaj.
    Une komentova se e kam lexuar diku tjeter dhe nuk ka lidhje me artiullin e Cobaj.
    Shprehjen "E keqja e njeriut eshte vete njeriu.." e permenda me te vetmin qellim per te theksuar faktin se e keqja njeriut i vjen prej vetes se tij, qe do te thote se njeriu abuzon me vetveten e tij dhe rrjedhimisht, shnderrohet ne qenie keqberese me "vullnetin" e tij dhe jo sepse dikush e shtyu. Ishin pikerisht botkuptimi irracional qe ky "njeri" kish zhvilluar per mjedisin ne te cilin ai u rrit dhe jetoi qe e nxiten ate te kryeje akte te "pahijshme"(te kqija).
    Besoj se pyetjet bombarduese nuk do te egzistonin ne citimin e mesiperm perderisa kish ndodhur ai keqkuptimi vocerrak me "shprehjen" e cila nuk i perkiste Cobaj, por nje artikulli tjeter krejt te ndryshem.
    P.S Kerkoj ndjese per keqkuptimin e krijuar.

A eshte kjo mencuri, apo kjo miresi, dicka me te cilen ne lindim apo edhe kjo mencuri/miresi “e njeriut eshte vete nga njeriu
    Pyetja me duket paksa jo shume e qarte por mos qesh nese pergjigja ime nuk perkon me pytjen e drejtuar pasi do te ta hidhja fajin ty nese do te ndodhte ashtu loool
    Egzistojne 2 paqartesi:

Se pari:
    Me duket paksa si e paqarte pjesa e fundit e fjalise......apo edhe kjo mencuri/miresi “e njeriut eshte vete nga njeriu”???
    A mos kerkon te thuash qe mencuria krijohet nga njeriu gjate jetes se tij? Une do pergjigjem sipas menyres se mesiperme se a ndertohet mencuria nga njeriu gjate jetes se tij?!
    ]Se dyti, kjo eshte e rendesishme
    Cobaj ne komentet e tij nuk ka bere sinonimin e mencurise/miresise, dhe po ashtu llogjikisht i bie se mencuria dhe miresia rrjedhin nga "burime" te ndryshme.
    Nuk eshte e thene qe nje njeri i mencur te jete edhe engjell(dmth i mire) ne te njejten kohe. Ndonese duket sikur autori i materialit eshte perpjekur te perdore miresine dhe mencurine ne te njejtin kontekst ai nuk ka patur per qellim te thote se mencuria krijoi miresira!

Pyetja eshte mjaft interesante sipas prizmit permes te cilit une kam mundur ta kap. (E kapa pyetjen per veshi e nuk e leshoj mazallah mer jahu..lool)
    Besoj se...(dhe kjo do te thote se pergjigja ime nuk mund te merret si baze per perkufizimin perfundimtar se mencuria eshte e lindur tek njeriu apo eshte vete prej njeriut) ...mencuria e njeriut ka fillese gjenetike por kjo nuk do te thote se nuk ka njerez mencuria e te cileve krijohet ndertohet pasurohet nga experienca te jetes se tyre.

Pak Perkufuzim
    Mencuria e njeriut matet kryesisht permes akteve te tij te cilat kurorezojne realizimin e nje projekti apo zgjidhjen e nje situate specifike, per te cilen pjesa derrmuese nuk eshte mundur ta realizoje.
    Mencuria lidhet ngushte me inteligjencen e njeriut per te "kapur" lidhjet qe egzistojne midis fenomeneve "fytyra" e te cileve eshte ??enigme??.
    Mencuria eshte zberthimi i ?enigmes?
    Mencuria e njeriut vleresohet dhe nuk e humbet vleren por gjithmone "punon" drejt perfeksionimit te saj, permes pasurimit te horizontit me njohuri mbi jeten dhe fenomenet me te cilat bashkejetojme.
    Me pak fjale mencuria punon ne dobi te njeriut dhe ne kohet e sotme mjaft rralle ne dobi te "miresise"
    Miresia eshte e lidhur me karakterin qe nje person ka krijuar gjate pjesmarrjes se tij ne "etapat" dhe "institucionet" e jetes (shkolla, shoqeria, familja) Jane pikerisht faktoret e siperpermendur te cilet masin "cilesine" dhe "sasine" e "miresise" se nje individi.
    Ndersa tani duke nderthurur cka thashe me lart dhe duke marre parasysh komentet e Z.Cobaj do konludoja per pyetjen e drejtuar se mencuria pavaresisht se lind apo ndertohet tek njeriu gjate jetes se tij, do sherbeje per te zgjidhur enigmat si dhe per te "pershtatur" njerezimin akoma me teper ne nje bote si kjo qe jetojme sot e cila nuk do te ishte ashtu nese nuk do te egzistonin Einstein, Newton, Galileo Galile, Freud dhe shume te tjere te cilet me perpjekjet e tyre experimentale na dhuruan ne sot nje jete me komode dhe me te pershtatshme per nevojat tona dhe nje jete kjo e cila eshte ne evoluim te vazhdueshem dita dites per te pershtatur me se miri nevojat tona.

Problemi qe lind eshte se personat qe e vetshpallin vetveten te mencem dhe jo me meriten e percaktimit te bere nga "shumica" minojne themelet e ndertuara prej "mencurise" duke abuzuar ne menyre te paperfillshme me frytet e punes se njerezve "te mencem" Ashtu sic ndodh sot me bomben atomike, qellimi i se ciles ishte fillimisht per te konservuar "energjine" ne menyre qe te perdorej sa me me efikasitet dhe ne sasi me te bollshme si dhe per te kultivuar nje menyre akoma me efikase te perdorimit te energjise nga njerezimi. Por fatkeqesisht bomba atomike si i thone nje fjale ra ne veshe te djallit keshtu qe merreni me mend se c'mund te ndodhe nese bomba atomike bie ne duart aspak te meshirshme dhe mjaft mizore te Hitlerit#2 apo Pinocetit#2 me shoke.

Atehere njeriu i mire/mencur nuk eshte duke perfituar nga kjo mencuri/miresi e tij?
    Kam besim se pergjigjen mund ta gjesh ne vetevete, nese perpiqesh pak me shume.

Por’, cfare ndodhe kur ka njerez me plote tru, me plot ingeligjence dhe plot zgjuaresi qe perdorin ate tru qe kan per ti bere “keq” tjetrit. Si do ta shpjegonte Cobaj kete?
    Kete pyetje beja Cobaj kur te futet ne fotumin shqiptar...lool
    lol..Hajt se ja gjejme adresen Cobajnit lol ose e marrim ne tel edhe i themi te marre pjese tek kjo tema jote dhe t'ju jape pergjigje pyetjeve te tua te PA fuNDmE...loool
    Lool....Mgjthse Cobaj me ka dhene autorizimin qe une te pergjigjem ne emer te tij, une nga edukata ime nuk do e lejoja veten te pergjigjesha ne emer te tij...
    Ah moj motra ta dish ti se pjesa me e madhe inteligjenteve sot kane nderruar vendin me te paaftet dhe jane pagezuar nga djalli me emrin "dreq"(i keq)
    Nuk eshte me ajo koha kur Einstein dhe koleget e tij punonin me kontribut vullnetar dhe me pasion per ti rritur emrin vetvetes ne arenen nderkombetare te cilen ata e arriten, por shperblimi i tyre per zbulimet e kryera paguhej shume lire ne ate kohe, sa per te blere nja pale opinga llastiku, nje pale pantallona te punuara me lesh derri dhe nje kazan me corbe te thartuar qe ne tregun e shitjes, dmth ne menbyr ironizuese ata pagueshin sa per te bere nje jete modeste e jo per tu bere pasanik ose V.I.P-CELEBRITY sic i quajne sot.

Ndersa sot gjithcka ka dale ne tregun e shitjes ku pikprerja e ofertes joshese dhe e kerkeses se pallogaritshme vendos per cmimin e "produktit" te prodhuar si rezultat i inteligjences se perdorur.
    Dmth me dy fjale jetojme ne nje periudhe te tille ne te cilen te ndikuar nga e kaluara Einshtainske ne e perceptojme ne menyre te gabuar realitetin ne te cilin ndodhemi aktualisht i cili e ka shnderruar njeriun fatkeqesisht ne "kafshe me ndjenja".
    Mendohet se jane zbukuluar medikamentet per sherimin e plote te AIDS apo CANCER por ato medikamente kane fituar statusin monopolistic dhe vetem "pak" njerez te cilet perballojne koston e tyre mund te perfitojne te "magjikshmen" qe rrjedh prej tyre. Ndersa ne te kaluaren zbulimet e Einstein dhe kolegeve te tij i erdhen ne dobi gjithe njerezimit ne teresi ne nje kosto relativisht te perballueshme nga masa.
    "E mira" ne bote eshte si te thuash, si puna e grykes se malit qe sa vjen e ngushtohet nga rreshjet e shumta te cilat transportojne gure, dhera te cilat plotesojne boshllekun e grykes.

Ndoshta ne disa raste qendron ajo qe thua. A eshte nje veper keqberese e justifikueshme per ty? (Sepse per ca njerez cdo veper ka nje justifikim, ndersa per mua edhe pse deklarohet nje justifikim nuk dmth se eshte i arsyeshem.)
    Mgjth une do e permendja te gjithe fjaline e thurur nga une ne citimin qe keni bere ju dhe do te theksoja pjesen e fundit te fjalise, pa te cilen fjalia ne teresi merr kuptim te ndryshem nga ai qe synohej.
    Si me poshte po e perseris edhe njehere duke nenvizuar pjesen e fundit

....Per me teper mendoj se "veprat e keqija" lindin fatkeqesisht si pasoje e prirjes "keqberese" te disa individeve te cilet justifikojne "veprat e tyre keqberese" ne pamundesine e tyre per te mbijetuar ne menyre "te ndershme"
    Nuk ka justifikim ne bote i cili te pranoje te keqen si rezultat "i pamundesise" per te vetpruar ndryshe
    Bashkohem me mendimn tend se edhe pse deklarohet nje justifikim nuk do te thote se eshte i arsyeshem. Qe prej ketu lind mendimi im personal persa i perket faktit se A do e cilesoja nje veper keqberese te justifikueshme?, per te cilen do te thoja me plote goje se "E keqja mbetet e keqe" dhe si e tille "perjashtohet automatilisht" nga "cdo lloj rrethi justifikues"
    Permes komenteve te mia ne postimin e meparshem kisha si qellim te "portretizoja" menyren se si "justifikon" veten "njeriu i keq" kur kryen veprimtarine "keq-keqo-keqese" sesa ta justifikoja une me fjalet e mia vepren keqberese.

Gjithe te mirat
    Gjithashtu! (^_^)

P.S Gjthe te mirat nuk do i gezoj sot, ndoshta "nje dite tjeter" se shkoi ora 1 e gjys e nates dhe e bera gjumin harram per sonte, pasi mu duk si detyrim te te replikoja e jo per gje..LOoL
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EXODUS : 12-04-2004 mė 02:36

i/e regjistruar Maska e Albin
    Anėtarėsuar
    06-03-2004
    Vendndodhja
    ???
    Postime
    242
    Veshturese skam p[as ndonje ironi me ty thjesht te komplimentova

perkufizmi e te keqes eshte i thjeshte

Cdo gje qe i ben dem njeriut, shoqerise eshte keqe

Por kriteret qe duhet te shikojne njerzit per te dalluar kete te keqe ndryshojne nga vendi ne vend ,nga shoqeria ne shoqeri , nga nje njeri ne nje tjeter .
    Dikush thote ska gje homoseksualizmi dikush thote eshte e keqe.Atehere cfare kriteresh duhet te ndjekim per te dalluar te keqen.

Une mendoj se religjoni i ka theksuar kriteret e te mires dhe te keqes qe ne krijimin e njeriut.Zoti kurre se ka lene njeriun ne balte pa i shpjegu kriteret te miren dhe te keqen ne cdo kohe por deshira e njeriut per te qene i gabim nen pavarsine nga kufizueshmeria e ka bere ate te veproje te keqen.

Mendoj se eshte domosdoshmeri qe secili njeri te indetifikoje se kush eshte e keqe dhe ta urreje ate.
    Mos indetifikimi i te keqes sjell veprimin e saj ne mynyre te vetdishme dhe te pavetdijshme.Shkenca jo per cdo gje mund te jap[i nje pergjigje standarte per te indetifikuar te keqes dhe une menoj se Zoti eshte aq i meshirshme kundrejt krijesave te tij sa i ka sjelle atyre profete per ti vendosur gjerat nen peshoren hyjnore e keqe dhe e mire.Mendja jone gabimtare dhe e kufizuar jo cdo gje e indetifikoje si te keqe.

Vendimarrja ose veprimi eshte i lidhur me Lirine ose vullnetin per te zgjedhur te cilet jane te lidhur shume me procesin e urretjes dhe dashurise ndaj gjithckaje.Nese njeriu urren dicka kurre ai ska per te bere perpjekje per te shkuar tek ajo dhe nese e do dicka ai gjithmone do perpiqet te shkoje tek ajo.Atehere le ti motivojme vetet me dashuri ndaj te mires dhe urretje ndaj te keqes ne mynyre qe te jemi te mire dhe mos behemi te keqinj duke i vepruar te keqen .

Sa i "keq" qe eshte ky cuni
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albin : 21-04-2004 mė 10:23

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    25-05-2004
    Vendndodhja
    Ne bishtin e kometes
    Postime
    20
    Pa te keqen nuk do te ishte krijuar e bukura, por edhe pa te bukuren nuk do te ishte krijuar e keqja... Prandaj e keqja dhe e bukura jane krijim artistik.
    Respektet e mia

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •