Dodoni mos u bej karagjoz ne forum duke hedhur nje shkrim 2-3 here ne forum. Une nuk e kam fshire temen tende por e kam bashkuar me ate teme te ciles i perket dhe e gjen ketu.
Albo
Dodoni mos u bej karagjoz ne forum duke hedhur nje shkrim 2-3 here ne forum. Une nuk e kam fshire temen tende por e kam bashkuar me ate teme te ciles i perket dhe e gjen ketu.
Albo
"Babai i shtetit ėshtė Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencėtari!"
EJ MOS FLISNI KUR NUK NJIHNI JANULLAOSIN (ASHTU SI I FLISNI JU).UNE E NJOHE ZOT ANASTASIN DHE E DI SHUME MIRE QE KUR NUK KA PER TE NGATRUAR ME POLITIK.SA PER MESHEN AI E BEN NE SHQIP DHE JO VETEM NE GREQISH.AI MESOI GJUHEN TON SE DO TA NDJEJM PRAN.DHE AI AFER KA DJEMT DHE VAJZAT TONA.
KENI DEGJUAR PER MITROPOLITIN E KORCES?ESHTE NJE DJAL SHQIPTAR.AI KA MUNDESI TE JET MBAS ARDHESI I JANULLATOS.
KAQ NGA UNE.
Jeto sot se neser si dihet..........
O Albo karagjozi e fute nė atė temė pas reagimit tim tani ė?
Unė e pashė edhe atė temė kur e solla atė shkrim e nuk e futa nė atė temė sepse nuk mė interesonte ajo temė e as lidhjet qė ai shkrim mund tė ketė pasur me atė temė. Unė e solla nė kėtė temė pėr lidhjet qė ka me kėtė temė e qė dėshmojnė se kush ėshtė Janullatosi dhe puna e tija nė kishėn shqiptare ortodokse, gjė qė juve e dini fare mirė por ....
Pėrshėndetje
Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!
Rrofte Shqiperia Etnike
Orku, mos e bej gabimin te luash me fene pasi eshte njesoj si te luash me zjarrin. Pyetja qe ti shtron eshte tendencioze dhe e ceket.Postuar mė parė nga Orku
Une dua te di nje gje. A do te ishin kaq tolerante ortodokset shqiptare nese ne krye te komunitetit mysliman shqiptar do te ishte nje arab qe do te perpiqej qe te bente dicka te mire per vendin tone ?
Fakti qe Shqiperia eshte i vetmi vend islamik ne Europe eshte ne kundershtim dhe pengese e hapur me aspiratat kombetare te shqiptareve per te pare nje Shqiperi te bashkuar dhe te integruar ne familjen e madhe europiane. Pak rendesi ka nese ne krye te komunitetit musliman ne Shqiperi eshte nje arab apo nje shqiptar. Vete fakti qe besimtaret muslimane nuk luten ne shqip por ne arabisht perben nje paradoks midis qyteterimit perendimor qe shumica e shqiptareve aspirojne dhe jetojne dhe qyteterimit islamik lindor qe eshte ne kurs perplasje me qyterimin perendimor ne keto kohe qe jetojme.
Ndryshe nga ju, besimtaret orthodokse dhe katolike, pavaresisht se mund te kene shqetesime serioze ne lidhje me bashkeatdhetaret e tyre te fese tjeter, e respektojne te drejten e tyre per te aplikuar fene e tyre duke mos bere asnje koment dhe asnje provokim.
Cdo kerkese per ndryshime ne kreun e KOASH apo cdo feje tjeter qe vepron ne Shqiperi, qe vjen nga njerez qe nuk i perkasin ketij besimi, eshte nje provokim i hapur fetar per gjithe komunitetin ne fjale. Prandaj dhe Albon nuk e keni lexuar ndonjehere ne forum te shkruaje qe ne krye te Kishes Katolike apo komunitetit musliman duhet te jete X apo Y. Nuk me takon mua te diktoj se kush duhet te drejtoje keto komunitete, pasi nuk eshte e drejta ime, eshte e drejta e besimtareve qe u perkasin atyre komuniteve.
Besimtaret orthodokse shqiptare jane ata qe zgjedhin dhe aprovojne punen e klerit te vet pasi jane keta qe i shohin nga afer si perkushtimin edhe veprat e klerikeve shqiptare dhe te huaj qe jane misionare ne Shqiperi jo me mision nga Greqia, Amerika etj, por nga Zoti.
Dy rreshta cektesi nuk meritojne gjysem faqe <Postuar mė parė nga Albo
Orku, mos e bej gabimin te luash me fene pasi eshte njesoj si te luash me zjarrin. Pyetja qe ti shtron eshte tendencioze dhe e ceket.> dhe trillim !!
Ne fakt je ti ai qe e ke konvertuar biseden ne nje koment fetar !
Nese te qenurit shtet me shumice myslimane perben nje problem per integrimin e vendit ne europe, atehere problemi nuk eshte me i yni por i atyre qe ligjerojne racizmin nderkohe qe pellasin nga mengjesi ne darke per demokraci .... sigurisht edhe i atyre qe nen kompleksin e minorances gjejne hije tek nje filozofi e tille !Postuar mė parė nga Albo
Fakti qe Shqiperia eshte i vetmi vend islamik ne Europe eshte ne kundershtim dhe pengese e hapur me aspiratat kombetare te shqiptareve per te pare nje Shqiperi te bashkuar dhe te integruar ne familjen e madhe europiane.
Sa per Shqiperine e bashkuar .... te dy e dime shume mire se kush e ka ndare ..... por mbase nen llogjiken tende mbi kundershtimet dhe pengesat kane pasur te drejte !
Gjuha qe perdor njeriu gjate lutjes percaktoka bindjet e tij politiko-shoqerore ? Asosacione te tilla ashtu si shume nga konkluzionet e tua, mund te vlejne vetem si <Postuar mė parė nga Albo
Pak rendesi ka nese ne krye te komunitetit musliman ne Shqiperi eshte nje arab apo nje shqiptar. Vete fakti qe besimtaret muslimane nuk luten ne shqip por ne arabisht perben nje paradoks midis qyteterimit perendimor qe shumica e shqiptareve aspirojne dhe jetojne dhe qyteterimit islamik lindor qe eshte ne kurs perplasje me qyterimin perendimor ne keto kohe qe jetojme> pasi shanset per t'i vertetuar ne saje te llogjikes jane 0.
Komente te tilla pergjithesuese tregojne se ti e ndjen veten kaq pale ne debate te tilla sa e ke te pamundur te dallosh gabimin kur ai i perket anes tende.Postuar mė parė nga Albo
Ndryshe nga ju, besimtaret orthodokse dhe katolike, pavaresisht se mund te kene shqetesime serioze ne lidhje me bashkeatdhetaret e tyre te fese tjeter, e respektojne te drejten e tyre per te aplikuar fene e tyre duke mos bere asnje koment dhe asnje provokim.
Mjafton te shfletosh disa faqe te ketij forumi per te kuptuar se sa serioze dhe e vertete shte ajo qe thua ..... ne fakt vetem rileximi i asaj qe ke shkruar ne pergjigje ndaj pyetjes time do te ishte mese i mjaftueshem per ta hedhur poshte!
Pyetja ime nuk ofendon ne asnje drejtim fene e askujt, madje nuk kerkon as t'i imponohet ortodokseve ne zgjedhjen e tyre. Ajo eshte thjesht nje pyetje e qarte qe cdo ortodoks duhet t'i beje vetes kur kerkon nga te tjeret te respektojne zgjedhjen e tyre.
Ne kete forum une jam bere shume here deshmitar i nje urrejtje per arabet qe jetojne ne Shqiperi dhe kontribojne per perhapjen e Islamit .... ofendimet ndaj tyre ne shume raste kane ardhur nga te <> qe nuk njohin se cfare eshte fyerja dhe qe shohin perhere punen e tyre.
Pikerisht per kete aresye une e pashe me vend te pyes te gjithe besimtaret ortodokse nese do te kishin te njejten filozofi mendimi qe e perdorin si mburoje per nje grek nese ne krye te komunitetit mysliman shqiptar do te vinte nje arab. Pra a do ta respektonin ate njelloj sic kerkojne dhe ngulin kembe t'u respektohet njeriu qe i udheheq ?
Pergjigja e te parit i cili nisi t'i bjere fyellit te perplasjes se qyteterimeve dhe barrierave qe myslimanet shqiptare perbekan per interesin kombetar .... nuk premton aspak per reciprocitet .... sidoqofte le te presim reagimet e tjera se ndoshta mund te jene me te drejta.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Orku : 11-08-2003 mė 12:57
Orku, problemi im eshte se i njoh nga afer si steriotipin e shqiptareve ne Europe e SHBA, dhe rolin qe luan feja ne politikat nderkombetare dhe shoqerore qe ti mundohesh te ndash nga feja.
Nuk kam deshire ta kthej kete ne nje debat fetar, por po te jap nje pergjigje te shkurter dhe kuptimplote qe ti e kupton por nuk e pranon. Nje nga aspiratat kombetare te popullit shqiptar eshte sanskionimi i lirise ne nje shtet demokratik. Une te pyes ty, cili eshte ai shtet islamik ku demokracia ka zene rrenje?! Ne boten arabe, arsyeja perse ne keto vende demokracia nuk ka depertuar eshte pikerisht feja islame dhe mungesa e ndarjes se shtetit nga feja. (sipas George Tenet, shef i CIA para kongresit amerikan)
Me lart ti gjithashtu shprehesh se nuk eshte faji yne qe jemi nje popull me besimtare muslimane si shumice, por faji i Europes qe nuk na pranon ne si te tille. Deri diku ke te drejte, por mos harro qe nuk eshte Europa qe ka nevoje per Shqiperine, eshte Shqiperia ajo qe ka nevoje per mbeshtetjen e Europes.
Cdo fe eshte si puna e fares nga e cila lind nje qyteterim. Une nuk jam aq naiv sa te minimizoj rolin e fese ne nje nivel individual. Feja eshte themeli i cdo qyteterimi te suksesshem qe ka pare njerezimi dhe po nuk beson fjalet e mia hidhi nje sy qytetrimit grek, romak, otoman, komunist, e deri tek ai Amerikan perendimor qe ti po jeton sot.
Albo
Shpejt e ktheve pllaken edhe ti Albo dhe i ''harrove'' fjalet/mesazhin e diaspores shqiptare ne SHBA, njerezit e shquar te se ciles i derguan nje mesazh C. Powell si dhe disa te tjereve ne Administraten e Kongresin Amerikan.
(me duket edhe ti firmose, apo gabohem?)
Dhe ajo deklarate nuk ishte shume kohe me pare por vetem me 10 janar 2003 !!!
Dhe cfare thuhej per z.Gage ne te? Pjeset me me spec:
Ja pra kush eshte miku yne me lekure deleje qe se fundi paska shkruar dicka ''te mire'' per Shqiperine.Nicholas Gage is a well-known opponent of Albanians' interests in the Balkans. It is a matter of public record that the Panepirotic Federation of America, Canada and Australia, the organization Mr. Gage represents, refers to Southern Albania as "Northern Epirus" and considers it to be occupied by Albania, an obvious provocation and a direct renunciation of Albania'ssovereignty.
Nicholas Gage (i) greatly, intentionally and publicly misrepresents the population of Albania's Greek minority up to an astounding30% of Albania's population of three million, compared to the official Albanian government number of 58,000, approximately 2% (ii) implicitlyportrays all of the Albanians of the Orthodox faith in Albania as Greeks,thus offending the Albanian Orthodox Church and its congregation throughoutthe world, and (iii) in an effort to vilify Albanians, has aggressivelycampaigned in Washington and elsewhere with his fabrications about the lackof human rights of Albania's Greek minority. These false claims are indirect conflict with the conclusions reached by DOS, the Council of Europe,the European Commission, and other international human rights organizationsin their various positive assessments.
In addition, Gage publicly opposed the US/NATO intervention in Kosova even as innocent Kosovar civilians were being massacred by the thousands,including American citizens of Albanian descent. Furthermore, as recentlyas May 22, 2001, he stated in the Washington Post that the thousands of Greeks in Albania should receive the same treatment as the nearly two million Kosovar Albanians, clearly implying that when Kosova attains its independence, Southern Albania should secede and follow.
... while being hosted in an official capacity by our Embassy in Tirana, Mr. Gage (i)reiterated all of the above-mentioned views, including the fabrications about the number of the Greek minority and the analogy of their situationwith the Albanian Kosovars, (ii) downplayed the plight of the several hundred thousand ethnic Albanians residing in Greece, who are subjected to the Greek form of ethnic cleansing known as Hellenization, and (iii) had theaudacity to malign all of the Albanian Chams who used to live in Greece as Nazi collaborators.
As highlighted in a 2001 press release of the Turkish Foreign Ministry, Mr. Gage's thesis is not only a blatant fabrication but itis a political and historical crime against Albanian Chams, since, in fact,many Albanian Chams died in Greece's liberation struggle during WWII.
Thus, we would like to remind Nicholas Gage, aswell as those who share or support his views, that, despite themanipulations, Mr.Gage cannot use history as a justification for hisdestabilizing agenda.
Mr.Gage is a private citizen who has a documented public record as one of themost fervent adversaries of Albanian interests and who, to our knowledge,does not have any standing either from the Greek government or from the American government.
We believe that asAlbanian-Americans, we have the right to demand that DOS and the U.S.Embassy in Tirana serve as instruments for the furtherance of democraticprinciples and economic development in Albania, rather than becoming facilitators of the interests of individuals with chauvinist agendas.
As Greek human rightsgroups and many international human rights organizations state clearly,Greece's policy of nonrecognition of the existence of ethnic minorities isno longer permissible. In addition, dialogue is needed to address thegrievances of the hundreds of thousands of Albanian immigrants living inGreece, who are being subjected to different forms of "Hellenization" aswell as societal and institutional discrimination.
By still maintaining a Status of Law of War with Albania over 60 years later, while at the same time signing a Treaty of Friendship, Greece not only has created an absurd situation, but is in clear violation of theU.N. Charter, which requires "[a]ll Members [to] refrain from the threat oruse of force against the territorial integrity or political independence ofany state ", as well as of other provisions of International Law.
JO or JO se nuk e ka shkruar per ne por per grekun Janullatos pasi po perpiqet te nxjerre ne drite vepren pergjithesisht te mire te ketij kryepeshkopi i cili eshte nga te paktet greke per te cilet un personalisht kam respekt. Dhe per miresine e tij kam degjuar nga persona qe punonin prane tij megjithese politika greke nuk e ka lene veten jashte NDIKIMIT/NDERHYRJES ne punet e brendshme te Kishes Autoqefale Ortodokse Shqiptare.
Duket se Nic. Gage po kerkon te lartesoje statusin e Janullatosit ne arenen nderkombetare se tashme edhe greket nuk kane shume gjera per tu lartesuar ( u rrofte helenizmi e lashtesia se sot nuk ndihen shume po jane nder vendet e fundit te Bashkimit Europian per fuqi ekonomike ...). Kam pershtypjen se Gage po kerkon ta beje Kryepeshkopin njesoj si Nen (Babe) Tereza e Greqise ne perpjekje per te permiresuar IMAZHIN ANTI-IMIGRANT/TOLERANT e ksenofobik qe ekziston ne nje pjese te popullit te perzier grek.
Vete sondazhi Eurobarometer i KE (2001) i nxorri greket si te tretet popull per tolerance me te vogel ndaj te huajve.
N. Gage fitoi pike per veten me kete artikull ku na mbizoteroka fryma e vllazerise dhe e ndjeshme ndaj Shqiptareve. Gage jo vetem nuk i perkrahu kosovaret kur keta po vriteshin e digjeshin nga serbet por edhe tani kur Kosova po kerkon te jete e pavarur ai na kujton se edhe shqiptaret e pashaportizuar si greke nga halli e nevoja , dhe qe shume do marrin 2-nenshtetesine se shpejti, do jene gur i mire rezerve ne lojerat e ndyra qe diaspora greke ben ne kurriz te Shqiperise. Vetem shikoni faqen e Min. Jashtme Greke dhe do kuptoni se sa RENDESI i ve Greqia DIASPORES se saj ! ( dhe mos u genjeni pas perrallave se Gage vepron per veten e vet si individ ''i pavarur'').
Po te jete tamam burre Gage ve ne vend nderim e cameve te neperkembur, ARVANITEVE qe kane humbur origjinen nga helenizimi agresiv i propanganduesve zyrtare greke ; ve ne vend dinjitetin e nje Greqia qe akoma fshihet pas shifrave qesharake te 98 % grekeve te paster duke ''harruar'' pakicat vllehe, arvanite, sllave etj.
Ja ku po e them: Zoti e bekofte Janullatosin per te mirat qe i ka sjelle kishes dhe shqiptareve qe ka ndihmuar por ne fund te fundit ne krye na duhet e do vihet nje SHQIPTAR. Ju e dini mire se kurre s'kishte per tu bere kjo zhurme nqs ne krye te katolikeve shqiptare do vihej nje italian. ( flas per besimin e krishtere ) Eshte pikerisht fakti qe Greqia ka mekate e inate me ne ajo qe e ben edhe Janullatosin te ndihej aq shume i keqpritur/dyshimte nga shqiptaret kur erdhi ne fillim.
Tashme kohet kane ndryshuar dhe shume gjera kane perparuar por dua vetem te permend nje incident qe ndodhi per pashket e 2000-t ne Durres kur ushtareket GREKE marshonin ne krye te kolones se njerzve duke mbajtur ne duar simbolet ortodokse. Kjo shkaktoi pakenaqesi e indinjate duke bere qe nje pjese e besimtareve te BRAKTISNIN grupin e madh ... Kjo ishte nje minus per Janullatosin pan-ortodoks pasi ne shqiptaret nuk ishim sllave dhe nuk mund te pranonim te na UDHEHIQNIN USHTARE GREKE ne nje territor sovran dhe te NDJESHEM ndaj cizmes ushtarake te fqinjeve, sidomos grekeve e serbeve ...
Po c'tjeter po na meson Gage, ky anti-shqiptar i prekur nga drama e popullit te Shqiperise ?
Na kujton 1997-n po harron te na kujtoje qarqet e gruper greke qe perpiqeshin te na percanin me keq duke na kujtuar se jemi 2 llojesh : gege e toske dhe se tosket i takojne Greqise apo kontrollit te saj.
Thote:Jo or se nuk jemi si irakienet ne se irakianet jane 97 % MUSLIMANE kurse Janullatos eshte grek ortodoks qe erdhi te ndihmoje/shpetoje besimtaret ORTODOKSE ne vecanti . Dihet ajo qe misioni i tij tashme ka ndertuar edhe klinika per shqiptaret e te gjitha besimeve por kur erdhi ne fillim ajo qe ishte themelore ishte ortodoksizmi! Shqiptaret ishin armiqesor ndaj tij pasi e shihnin ate si zgjatim te interesave politike greke dhe pikerisht ne 1993-in vete Micotaqis i bente presion Qeverise Shqiptare per te lejuar te rikthehej Arqimandriti grek Chrystostomos nje anti-shqiptar qe e kish treguar veten si i tille !"Right now, Iraqis, like the Albanians when I came here, are suspicious and hostile because they lived in fear and oppression for so long" the archbishop says.
"The secrect to changing those attitudes is to show that Americans care about and respect them. Respect for the other is the essence of both Christianity and democracy. It's especially important to stay true to that ideal in places where cultures clash."
Krahasimi me misionin e Amerikes ne Irak eshte i pavend pasi Amerika simbolizon krishterimin dhe nje sistem vlerash (demokracine perendimore) qe nuk eshte shume e mirepritur ne kete vend MUSLIMAN qe ka inate te vjetra ndaj Amerikes qe perkrah Izraelin ndaj palestinezeve te paatdhe ashtu sic ishte CIA qe ndihmoi Partine Baath te Sadamit qe te vinte ne pushtet etj etj... Krahasimi do ish me vend nqs Irakun do e kish pushtuar Malajzia, Indonezia a Turqia ... Te shkoje Gage e te coje ndonje prift te tijin ne Irak e ti mesoje Amerikes se si fitohen zemrat e irakianeve e te mos beje kot ciu-ciu me llafe boshe. Amerika nuk do qe te krijoje nje Iran te dyte, republike islamike, prandaj po perpiqet te kontrolloje (perkohesisht) sa te mundet jeten fetare ne menyre qe Iraku te behet nje Turqi e dyte dhe jo taleban iranian !
Me pas thote:
Pra duket se sipas Gaget, kushtetuta e 1994 deshtoi sepse shqiptaret donin qe Janullatos te mbetej ne vend e jo te perzihej nga ligji i ri qe do dilte. Se pari dihet qe kushtetuta deshtoi per motive te tjera politike dhe jo ashtu sic perpiqet ta paraqese Gage si nje MREKULLI ne emer te Janullatosit ... apo e kam gabim ?Albania's first democratically elected president, Sali Berisha, drafted a constitution that required the head of the Orthodox Church to be born in Albania and live there for 20 years. The constitution was put to a referendum; everyone was certain it would pass because it had the government's support. The archbishop packed his bags. But to everyone's amazement, theconstitution was defeated.
Sa kerkon e sa te duhen?
Burrat nga detyra s'druhen,
trimi i mire do t'te jape,
Sot me vrap e neser prape.
Hidhni, hidhni tok dollare,
te mos mbetemi te share.
Mbahu nene mos ki frike,
Se ke djemte ne Amerike.
Bijte e beses Skenderbeut,
qe i dalin zot atdheut!
Do te ndihim pa kursyer,
per ty, nena jone e vyer,
qe me drit' e nder te thuresh,
dhe me bijt' e tu te mburresh. - Fan Noli -
Shumica e vendeve myslimane pas renies se perandorise otomane u kthyen ne koloni dhe ashtu si tek pjesa me e madhe e ish botes se kolonizuar, demokracia e vertete nuk ka zene vend, ashtu sic shprehesh ti me <Postuar mė parė nga Albo
Nuk kam deshire ta kthej kete ne nje debat fetar, por po te jap nje pergjigje te shkurter dhe kuptimplote qe ti e kupton por nuk e pranon. Nje nga aspiratat kombetare te popullit shqiptar eshte sanskionimi i lirise ne nje shtet demokratik. Une te pyes ty, cili eshte ai shtet islamik ku demokracia ka zene rrenje?! Ne boten arabe, arsyeja perse ne keto vende demokracia nuk ka depertuar eshte pikerisht feja islame dhe mungesa e ndarjes se shtetit nga feja. (sipas George Tenet, shef i CIA para kongresit amerikan)>
Por kjo nuk eshte nje karakteristike qe buron prej fese sepse neper bote ke me qindra vende ne tranzicion te te gjitha ngjyrave, racave apo feve ... psh nese do te na duhej t'i masnim gjerat me metrin tend duhej ta kerkonim pergjigjen per komunizmin Rus tek ndikimi qe feja e tyre (ti besoj e di me mire se une) paska pasur ne psikozen sociale qe e ktheu Rusine ne djepin e komunizmit, do te na duhej te studionim me kujdes fenomene si Hitleri per te gjetur aty rolin e fese etj etj etj.
Por keto ide jane teper deshtake sepse asnje pjese e njerezimit nuk ka lulezuar ne vazhdimesi ... te gjithe kane patur momentet e tyre te shndritshme dhe te erreta ... ndaj dhe perkufizimet pergjithesuese do te ishte e pamundur te provoheshin.
Sot ne boten Islame ka disa demokraci si psh Malajzia, Turqia, Indonezia, Tunizia, Algjeria .... ka diktatura, ka dhe teokraci.
Teokracite nuk jane demokraci askund .... psh Vatikanin nuk e pranojne ne KE sepse nuk eshte demokraci.
Sidoqofte me perjashtim te Arabise Saudite, Emirateve Arabe, Kuvajtit dhe Iranit asnje shtet tjeter mysliman nuk eshte teokraci pjesa tjeter e tyre jane demokraci ne tranzicion ose diktatura qe nuk kane mbire prej fese por prej grushteve te shtetit dhe ndihmes qe paraardhesit e Tenetit kane dhene pa kokecarje.
Gjerat vijne sipas rendesise ..... ne kete radhe dinjiteti vjen para interesit sepse fjala vjen nevojen ja kemi edhe Greqise sepse aty ushqehen 500 000 shqiptare por nuk besoj se mendon se i duhet leshuar ne cfare kerkon ajo !Postuar mė parė nga Albo
Me lart ti gjithashtu shprehesh se nuk eshte faji yne qe jemi nje popull me besimtare muslimane si shumice, por faji i Europes qe nuk na pranon ne si te tille. Deri diku ke te drejte, por mos harro qe nuk eshte Europa qe ka nevoje per Shqiperine, eshte Shqiperia ajo qe ka nevoje per mbeshtetjen e Europes.
Pergjigja jote e pare dhe e dyte eshte jovetem jashte temes por edhe krejtesisht e palidhur me postimet e mia ne kete teme.
Pyetja ime ishte dhe ngelet a do te pranonin dhe nderonin ortodokset shqiptare nje arab ne krye te komunitetit mysliman shqiptar me te njejten menyre qe ata u kerkojne jo ortodokseve te pranojne kreun grek te kishes shqiptare
Kjo pyetje eshte shume e thjeshte dhe nuk e kuptoj perse e devijon debatin neper ceshtje qe nuk kane asnje lidhje me pyetjen ne fjale ?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Orku : 11-08-2003 mė 22:22
Glaukus, se cfare mendoj une per Gage dhe perse ai ka shkruajtur ate artikull qe vjen ne nje seri veprimesh "moderuese", e kam shprehur me lart dhe po te citoj fjalet e mia:
Gage me lart ka zgjedhur Janullatos per te moderuar qendrimet e veta dhe per te rregulluar imazhin e tij ne rradhet e shqiptareve. Zhvillimet politike ne Shqiperi nuk lene vend per dyshim se se shpejti pushteti do te shkembeje duar. Ndryshe nga 1996-97, kesaj here Gage nuk mund te diktoje apo sulmoje interesat shqiptare, pasi ato jane pjese e interesave kombetare amerikane. Gage po mundohet te rehabilitoje figuren e vet, ne menyre qe te mos fitoje serrisht statusin "persona non-grata" sic e fitoi ne 1994 mos gaboj. Kjo eshte ne nje seri levizjesh akrobatike qe Gage ka ndermarre kohet e fundit qe arriti pikun e vet me takimin e ish-presidentit dhe ish-kundershtarit te tij te betuar, Dr. Berisha.
Dhe une me duket se e kam thene shume qarte ne me shume se 10 tema qe mbulojne fete:Pyetja ime ishte dhe ngelet a do te pranonin dhe nderonin ortodokset shqiptare nje arab ne krye te komunitetit mysliman shqiptar me te njejten menyre qe ata u kerkojne jo ortodokseve te pranojne kreun grek te kishes shqiptare
Se ke zgjedh komuniteti fetar musliman ne krye te saj, nuk i intereson dhe nuk duhet ti interesoje askujt tjeter pervec besimtareve muslimane shqiptare. E njejta gje per komunitetin orthodoks, katolik e me rradhe.
Te futesh hundet ne punet e nje komuniteti fetar duke mos qene besimtar ose anetar i ketij komuniteti eshte nje provokim i rrezikshem per harmonine fetare ne Shqiperi. Tolerance fetare do te thote pikerisht qe te jesh i lire te besosh dhe praktikosh fene tende dhe ne te njejten kohe te respektosh dhe lirine e bashkeatdhetarit qe beson ne nje fe tjeter.
Albo
Postuar mė parė nga Albo
Se ke zgjedh komuniteti fetar musliman ne krye te saj, nuk i intereson dhe nuk duhet ti interesoje askujt tjeter pervec besimtareve muslimane shqiptare. E njejta gje per komunitetin orthodoks, katolik e me rradhe.
Nese kjo perzgjedhje cenon direkt dinjitetin mbarekombetar atere ky problem kalon jashte komunitetit fetar, behet problem i te gjitheve. P.sh: Nese ne krye te komuniteti muslyman vehet nje turk qe do ndryshonte dhe te verteten hisotrike, do mundohej me mish e me shpirt per turqizim te shqiptareve, atere ky eshte problem jo vetem per komunitetin muslian, por per te gjithe shqiptaret. E njejta gje vlen edhe per rastin konkret me komunitetin orthodokos ne krye me nje grek.
Krijoni Kontakt