Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 55
    i/e regjistruar Maska e Akuamarini
    Anëtarësuar
    19-02-2015
    Postime
    3,195

Për: Roli i turqve në formimin tonë kombëtar:

Megjithatë, feja është vendosja, feja është ende një shkak kulturore shqiptare, si dhe mungesa e një feje kombëtare do të thotë mohuar edhe kombin.
    Kur dekret i Gulhane (Hatisherifi nga Gulhane) 1839 popujt e Perandorisë Osmane mori të drejtën e përdorimit të gjuhës së tyre në shkollat dhe kisha, te shqiptarët kjo e drejte është mohuar.
    Shqiptarët myslimanë janë konsideruar turqe, ata vetume ne shkollën turke.
    Shqiptarët ortodoksë konsideroheshin grekë dhe për ta vetume janë siguruar ne shkollat greke.
    Per , katolikët shqiptar i quanin latinë, dhe ata mund të shkojnë në shkollat fetare katolike, që hapnin italianët dhe austriakët.
    Branko Horvat

Kosovsko pitanje (Die Kosovo-Frage), 1988
    Ndryshuar për herë të fundit nga Akuamarini : 06-03-2016 më 08:10

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2014
    Postime
    992

Turqit qene nje vazhdimesi normale pergjate procesit te vazhdimit te jetes se shoqerise shqiptare. Ata jane tatare ashtu si gjysherit tane, sllavet e vegjel, dikur.

i/e regjistruar Maska e Akuamarini
    Anëtarësuar
    19-02-2015
    Postime
    3,195

Toske e Gege
    Ndryshuar për herë të fundit nga Akuamarini : 10-03-2016 më 08:57

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

Roli i turqve në formimin tonë kombëtar?

Eshte po aq i madh sa edhe ne formimin e shetit Kurd.
    Na ndane ne vilajete ashtu si vepruane edhe me kurdet, na masakruan, na i ndaluan shkollat... Plot merita kan.
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

5. 2 antarët më poshtë falenderuan iliria e para për mendimin e shprehur në këtë postim:

Helikranon (17-03-2016),jarigas (15-03-2016)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    14-09-2014
    Postime
    992

Turqit qene te paret qe na konsideruan njerez dhe qe hapen portat e diturise, per ne.

i/e regjistruar Maska e fegi II
    Anëtarësuar
    19-10-2012
    Postime
    628

Shqiptaret

Ne klubet e partise ,,Ittihad ve Tarakki” flitet per tradhtine e shqiptarve dhe behen shume shpifje ne llogari te tyre .Thone se shkaku i vtum i disfates eshte tradhtia e shqiptarve dhe ikja e tyre nga fushbeteja.Te gjitha keto genjeshtra dhe shpifje dalin nga burimet e partise ,,Ittihad ve Tarakki” ,perkatesisht nga motivet e urrejtjes dhe hakmarrjes ndaj shqiptarve.
    Para se te filloi te flase te veteten per keto qeshtje me duhet te ceke se jam turk nga baba dhe nena,dhe nuk kam kurfar lidhje me shqiptaret apo ndonji interes nga pavarsia e tyre.
    Jam oficer i armates osmane.Ne armaten lindore nuk kam marre pjes,por e di mire se ne kete armate nuk ka pasur ushtare shqiptar,e megjithat kjo ushtri pesoi disfate.Pra, pra kush qe pergjegjesh per disfaten ne kete sektor? Ketu nuk do te beje fjale per disfaten e kesaj ushtrie,pasi qe tani per tani kjo qeshtje eshte jashte temes.
    Ketu do te perqendrohem ne shkaqet e disfates qe e kishte pesuar ushtria perendimore,pasi qe mora pjes gati ne gjdo betej te kesaj ushtrie,dhe do te argumentoi se krejt q flitej per shqiptaret jane thjesht genjeshtra te partise ,,Ittihad ve Tarakki”.Se pari qdo qytetar osman duhet ta dije mire se sikur mos te egzistonin shqiptaret musliman shteti osman do te kishte leshuar viset evropiane para 150 vjetesh.
    Shqiptaret jane nje komb i ndershem ,patriot dhe luftarake,kurse vuajtjet e tyre burojne nga politika famkeqe e mallkuar ,,Ittihad ve Tarakki” , qe e kishte zbatuar gjate kater vjetve te fundit.Kjo politik e mallkuar nuk i demtoi vetum shqiptare ,por edhe te gjithe banoret e tjere te Perandorise Osmane.Keshtu, sikurse ndodhi edhe me elementet tjer musliman,partia ,,Ittihad ve Tarakki” nuk dashti ti kursej as shqiptaret, duke deshiruar te shtrydhe ne balte krenarine e ketij kombi te ndershem.Keshtu,ne vitin 1326(1910),partia ,,Ittihad ve Tarakki” pergaditi nje fushate ushtarake kunder shqiptarve per qarmatimin e tyre ,duke rahur burrat me shkopinje e e kerbaq,e duke zhveshur grate me pretekse te kerkimit te armeve sa qe gjate aksionit per gjetjen e armeve edhe qeizin e nuseve e gjuanin rrugve.Qarmatimi i shqiptarve ishte ne te vertete si prerja e deges mbi te cilen qendronim.Sepse shqiptaret ishin para grekve e bullgarve fuqi e shtetit, te armatosur me bomba e arme tjera me moderne.Qeveria ittihadiste kishte tolerance ndaj grekve e bulgarve kurse, ne anen tjeter,u perpoqe t i qarmatose shqiptaret,gje qe do te thote se ne ua lynum armiqve buken me tlynin tone!
    Ligji kunder komitve,qe kishte nxjerre qeveria ittihadiste,nuk u zbatua kunder koitve bullgar e greke,por vetum kunder shqiptarve muslimane.Shume shqiptar bashke me familjet e tyre u internuan,kurse te rinjet e tyre u rekrutuan si ushtar per ne Erzerum e Jemen.
    Keshtu, ne shenje hakmarrjeje ,qeveria ittihadiste beri me shqiptaret ate qe nuk e beri fare as me greket as me bullgaret.Ne te vertete,shqiptaret ishin te liruar nga sherbimet ushtarake,sikurse te krishteret e Perandoris.Me zbatimin e ligjit per obligimin ushtarak eshte dashur qe shqiptaret te perfitohen qe te behen element i dobishem per ushtri,e jo te hidhen ne Jemen e Erzerum.
    Nga shqiptaret u mblodhen 50 mije arme. E nje pjes te tyre ia shiten komitve bullgar e greke me qmime te lira.
    Ndoshta lexuesi ne vete thot: mos jeni duke gabuar zoteri kapiten,se ketogjera po te ishin te verteta do te ishin vertet fund i poshtersise.
    Per lexues te ketille siguroj se keto fakte jane te verteta dhe per kete betohem ne Zotin. Keshtu,Xhavit pasha,qe shkeli viset shqiptare me ushtrin e vet iu drejtua hoxhollarve e ulemas shqiptar men je fjalim te ngjashem me fjalimet e komandantve te ushtrise se Shefqet pashes ulemas se Stambollit,duke thene: ,,Po te deshiroj, mund t ju shkule mjekrat tuaja”.Ai me vone, i sulmoi fshatrat shqiptare me topa e mitraloza, duke shkatruar e djegur shtepit sa qe te gjitha viset shqiptare u shenderuan zjarishte.Keshtu,ata vepronin pa meshire ndaj shqiptarve sa qe filluan te mos i konsideroin me shqiptar si musliman,por si renegat..Si pasoje,ne mesin e shqiptarve u kriju nje urrejtje kunder tyre,veqmas kunder oficerve.Gjithe keto qe po i them ketu e pashe me sy te mi.
    Qeveria ittihadiste, bile cioniste,kishte harruar se eshtrat e turkut e te shqiptarve jane ne nje varr,ne Jemen,Sudan,Bagdad,Vjene,Tripoli,Krete etj.,se ata se bashku luftonin per ngritjen e flamurit osman duke i ndare edhe te mirat edhe te keqijat.Kjo qeveri ittihadiste e cioniste kishte harruar faktet historike,pradaj dashti t i shfaros shqiptarety nga faqja e dheut,sepse kombi shqiptar i pengonte ittihadistve per realizimine qellimeve te tyre, sepse shqiptaret jan nje komb qe nuk pranojn fare as peruljen as shtypjen.Po ashtu,shqiptaret ishin lojale ndaj kalifatit,prandaj nuk pajtoheshin qe kalifi te behej rob i qifutve e bullgarve.
    Ne aksionin e mbledhjes se armeve nga shqiptaret,ittihadistet moren vesh se Sylejman Aga ne Diber kishte pese pushke.Ata e thiren ne gjyqin e jashtezakonshem ushtarak qe te ti paraqiste armet qe kishte.Ai iu pergjigj ju moret vesh gabimisht,se une s kam arme pese cope arme,por 28,dhe jam i gatshem t ju dorzoj kur te me urdheroni.Ai menjiher u kethy ne shtepi dhe i solli ne gjyq ato 28 arme qe kishte.Mirpo,ittihadistet nuk u kenaqen me keto ,por pas gjysme ore e derguan nje force ushtarake ne shtepin e tij dhe i thanSylejman Ages:,,dikush na informoi se ende e ke nje pushke te markes ,,Martin”.Sylejman Aga iu pergjegj,,Po e kam ,ja ku eshte vare ne mur si kujtim nga biri im q era deshmor ne luften e Tesalis, e prane saj eshte edhe trasta ushtarake e deshmorit.Keto jan kujtimet e te birit nese i nderoni keto kujtime ma leni kete pushke”.Mirpo,ata qe erdhen per kontroll nuk e kuptuan kete gjuhe dhe i than ati burri : ,,Ti e mban pergjegjesin pse se ke paraqitur kete pushke me ato te tjera”. Ata filluan ta rrahin me kundak dhe i kercnoheshin se do ta nxjerrin para gjyqite te jashtezakonshem ushtarake.Sylejman Aga hyri ne harem dhe u kthye me pushken e trasten e te birit deshmor si dhe nje qante tjeter dhe u nis me lot ne sy drejt gjyqit te jashtezakonshem ushtarake.Aty hapi qanten e tij,qe kishte dekoratat e lavdata qe deshmon guximin e tij ne luften e pare me Malin e ZI ne luften me Rusine,ne luften e Kretes dhe iu drejtua atyre me keto fjale: ,,Keto mirnjohje te shtetit deshmojn besnikerin gjate sherbimit tim” .Pastaj ai zbuloi trupin duke treguar lendimet nga rrahja me rastin e kotrollimit te shtepis hem e ne funde u tha: ,,Me par kam fituar dekorata, e ja tani q kam fituar prej jush”.Ai u larguar duke qare nga salla e gjyqit”
    ME GJERSISHT LINKU.http://www.forumishqiptar.com/thread...ABn-Ballkanike

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,746

Nje liber qe mbase duhet lexuar eshte libri i shkuar nga historiani Zekeria Cana " Levizja kombetare shqiptare ne Kosove 1908-1912"

AKA-MANO Maska e Maqellarjot
    Anëtarësuar
    16-06-2011
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    972

Une per vete nuk mund te dal ne konkluzione te palekundura per nje perjudhe qe nuk e kam jetuar vet. Sa me thelle futesh ne analet e historise aq me shume turbull behet. Me cfar kam par une zakonet dhe karakteristikat e shqiptareve, kokfortesia, bujaria, besnikeria po ashtu edhe armiqesite kundrejt njeritjetrit jane karakteristika te lashta qe nga antikiteti e me heret. Nuk kane qene vetem tonat 'eksklusivisht' te tille kan qene edhe popuj te tjere, si gjermanet te cilet nuk kan qene pushtuar nga osmanet anjehere. Po ashtu shqiptaret nuk ishin te vetmit qe luftonin kunder njetitjetrit. Kjo ishte psikoza e kohes dhe menyre me te cilen njerezit siguronin fuqi territoriale. Ne fakt turqit erdhen ne 'shqiperi' me ftesen e nji princi per te mposhtur nje rrival vendas. Nuk ka patur shtete apo kombesi ashtu sic e kuptojme ne sot. Mendo, arritja me e madhe e Skenderbeut ishte bashkimi i princave shqiptare, nje bashkpunim qe i mundesoj perballjen madje edhe fitore te nje pasnjeshme kundrejt nje perandoria ne kulmin e saj per me shume se 25 vjet rrjesht. Ndikimi turq tek formimi jon kombetar eshte ne me te shumten feja dicka superficiale. Psikoza, shpirti dhe morali i shqiptarit, tek pjesa derrmuese e popullates, ngali shume pak i ndryshuar. Keto tre te fundit jane pjese perberese shume te rendesishme te identitetit kombetar. Nuk ka se si turqit te ken ndikuar shume ne formimin ton kombetar nese eqipendra e identitetit tone ishte, gjate asaj perjudhe dhe vazhdone te jete edhe sote, Skenderbeu. Kaloresi dhe Princi shqiptare i famshem qe u shqua per lufterat kunder Turqeve. Eshte e pallogjikshem te aludosh se identiteti i nje kombi paska patur ndikim te madh nga pushtuesit kur heroi me i madhe i ketij populli eshte pikerisht figura dhe rezistenca me e madhe kunder pushtuesit. Nuk ka asnji shanc qe dicka e tille te qendroj. Bie posht menjehere as qe nuk vlen te analizosh me teper. Vertet qe shqiptari u luftua jashtzakonisht fuqishem nga turqit per edhe nga greket e serbet te cilen gjithmone paten dore te lire mbi shqiptaret edhe gjate perandorise osmane derisa identiteti i Arberit po fillonte te humbte ne vorbullen qe po krijoheshte nga keto tre te fundit qellimisht. Mesa duket edhe sot e kesaj dite fryma e tyre percarese per kombin tone vazhdon, shfaqet edhe ketu me deklarata si 'ata qe quajne veten sot shqiptar jane nje perzierje rracash dhe etnish'. Eshte e pamundur qe nje popull mos te ket patur perzerje gjate nje perjudhe 500 vjecare nen trusnine e nje perandorie qe si synimi te pare ka mbarevajtjen dhe rendin duke detyruar qe etnit e ndryshme te bashkjetojne. Ka patur perzjerje por kurrsesi ne ate shkall per te thene se shqiptaret qekan nje perzierje rracash, fesh dhe entish?! Sikur ne te ishim Shtete e Bashkuara, Izraeli apo me rend Greqia!!!!

Ma sa kam pare une duket se osmanet kan patur me shume efekt tek fqinjet tane sesa tek ne. Aq shume saqe greket spastruan gjuhen e tyre nga ndikimi i tuqishtes, nderruan emrate njerezve, rrugicave, rishkruajten historine ashtu sic ju nevoiteshte per te krijuar nje identitet kombetar te rrem. Ne nje kohe qe shumica e heronjeve te luftes per pavaresine e tyre ishin shqiptar dicka qe eshte mohuar nga greket kategorikisht. A nuk shtypen osmanet identitetin e arberit ne te njejten menyre? Nese osmanet te detyronin te ndrroje fen, emrin dhe etnin me ane te taxave dhe presioneve te ndryshme te kohes(flasim 200 me pare e me shume), greket jo me shume se 70 me pare kane vrare,perzen nga vendi i tyre ata qe rrefuzonin te nderronin fen ne ate ortodokse. Kurse serbet, per mos te shkuar me thelle ne histori, vetem para 18 vjetesh kan vrare 250,000 njerez gjate luftes se viteve 90-te. Par nga ky kendveshtrime greket dhe serbet por jo vetem, shumica e vendeve qe praktikojne fen ortodokse kane probleme themelore ne perberjen e tyre pervec ortodokseve shqiptare( flas per ata pjese qe nuk eshte bler me pensione nga fqinjet). Te gjitha keto vende kan probleme me fet e tjera dhe etnicitetet e tjera. Krahasoni shqiptaret jo vetem me fqinjet por me te gjith vendet ballkanike me perjashtim te Kroateve dhe Slloveneve (katolik). E pra te gjith kemi qene nen trusnine turke dhe c'eshte e verteta asnje nga vendet e ballkanit me perjashtim te Rrumanise nuk e ka luftuar turkun aq shume sa e luftuj shqiptari. Eshte e verte qe po ashtu edhe e ndihmuam madje arritem te mbanim postet me te larta ashtu sic kemi bere dhe me perandorite e tjera. Por ama tek shqiptari nuk gjen kurre urrejtjen qe fqinjet kane per njeritjetrin, per ate qe nuk eshte njesoj si ata. Shqiptari eshte teper tolerant, ka qene i till edhe perpara komunizmit, e them kete sepse me siguri dikush ketu do te vleresonte perjudhen 'ateiste' per kete karakteristik te shqiptarit.

Ne anglishte eshte nje thenie "if you can't beat them...join them" derisa te vij rasti per ti mposhtur!

Par nga nje kendveshtrime tjeter, per ata qe pretendojne se turqit paten me shume ndikim ne formimin kombetar te shqipetareve ne krahasim me fqinjet prap dalim te fituar. Le ta pranojme kete si nje fakt te mireqene. Prap dalim te fituar. Dalim te fituar sepse fqinjet tane, pra me pak te 'tuqizuar' mbajne mbi kurrizin e tyre krime cnjerezore kunder njerezimit te bera vetem 18 vjet me pare dhe sot vetem nje pjese e tyre po ballafaqohen me drejtesine. Pjesa tjeter (Grekeve) do t'ju vij rradha edhe atyre. Ne nje kohe qe shqiptaret e 'turqizuar' jane faqe bardhe ne kete aspekt.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Maqellarjot : 24-03-2016 më 16:37
    Ne kohe e rrethana kritike, si individi, ashtu edhe nji popull japin proven e forces morale te tyne

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    32,963
    Postimet në Bllog
    22

Citim Postuar më parë nga Kryeplaku Lexo Postimin
    Në lidhje me përgjigjen e Albos:

Identiteti epirot mund të ketë historinë e vet, por një gjë që dihet që në lashtësi është se gjithçka është në evolucion/lëngëzim të vazhdueshëm dhe si pasojë normale është që edhe identiteti epirot të kishte datë skadimi. Fqinjët grekë bëjnë sikur historia e tyre nuk ka datë skadimi, por të gjithë e dimë se sa herë ka vdekur dhe është ringjallur identiteti grek. Nëse ne sot nuk jemi epirotë, por jemi diçka tjetër, kjo nuk është negative vetvetiu. Për mua negative është diçka që shkon kundra natyrës apo logjikës, si psh. të më quajnë Mehmet, të falem pesë herë në ditë, dhe të them se Pirro është heroi im.

Megjithëse më quajnë Mehmet, unë e di që nuk jam 100% turk dhe se kjo tokë ku banoj unë dikur banohej nga Pirro apo Skënderbeu. Nuk është normale që unë të kërkoj një identitet të ri, diçka midis Pirros, Skënderbeut dhe turkut?

Që të mos zgjatem, kam vënë re tek intelektualët ortodoksë këtë nostalgjinë për të shkuarën (lexoni Kutelin dhe Blushin, që në të vërtetë vetëm se sjellin frymën greke në letrat shqipe, se letërsia greke është letërsi e nostalgjisë për të shkuarën) dhe nuk bindem nëse kjo nostalgjia është domethënia e identitetit. Që t'i mbushësh mendjen tjetrit se identiteti duhet të jetë nostalgjik, duhet ta bindësh se e shkuara e tij ka qenë më e mirë/premtuese se e tashmja dhe e ardhmja. Mund të ketë qenë kështu vërtet, mirëpo gjer më sot askush nuk na ka bindur në këtë drejtim. Zakonisht, kombet dhe kulturat nostalgjike janë ato që nuk shikojnë dot përpara, drejt të ardhmes. Këtë veti e kam vënë re tek fqinjët ortdodoksë (gjer në Rusi) dhe prandaj bëra pyetjen nëse shqiptarët e parafinuar nga turqinia do ishin më të preferuar.
    Ajo qe ti shpreh me lart, ne gjuhen popullore quhet: "hajde o baba te te tregoj arrat"! I biri i drejtohet babait me ato fjale. Ka ndodhur pa tregohet. Nje djalosh i tregon babait te tij arrat e familjes se tyre. Ne fakt, babai i beri koken te birit, i preu kerthizen kur lindi, e rriti e ushqeu dhe e beri burre, dhe i biri mendjemadh e i gjitheditur i tregon te atit tokat e familjes! Pse ta them kete gje? Qe te kuptosh se kur vjen puna tek identiteti i nje populli, ashtu si identiteti i nje njeriu te vetem, ky identitet eshte i trasheguar. Une identitetin tim e trashegoj nga prinderit e mi. Ata nga prinderit e tyre. Dhe gjysherit e mi nga stergjysherit e tyre, e keshtu me rradhe. Nje identitet i ngritur dhe i ruajtur mbi traditen e trasheguar breznore eshte karakteristike dalluese e popujve autoktone dhe me vlera ne historine e njerizimit. Kurse identiteti i ngritur mbi identitete personale, apo mbi ideologjine e kohes, apo mbi rrethanat politike te kohes, keto jane te perkohshme dhe te prirura per tu shuar nje dite ashtu sic linden. Dhe popujt qe kane keto identitete te ngjizura, jane popuj te asimiluar pa vlera dhe inferiore karshi popujve te tjere me tradita.

Mehmeti, nese eshte burre pa mend, do zgjedhi ate "identitetin e ri", qe ose e krijon vete sic i vjen per mbare ne mendjen e tij, ose perqafon ate identitetin e diktuar me forcen e propagandes ideologjike te kohes, qofte ky fashizmi, komunizmi, socializmi, globalizimi, panevropianizmi, etj. Nese Mehmeti eshte burre me mend, do te beje dy gjera: 1) Me duhet te mesoj se nga e kam origjinen une dhe familja ime. 2) Studion historine e popullit shqiptar, me deshiren per te mesuar te verteten e ketij populli, dhe per te mesuar kontributin e ketij populli ne shekuj per kulturen e historine e njerezimit. Mehmeti me gjak e me tradite familjare mund te jete i ardhur ne token e Arberit, por kjo nuk e ben ate me pak shqiptar se shqiptaret autoktone. Me kushtin e vetem, qe Mehmeti eshte i sinqerte me vetveten, dhe nuk hiqet si shqiptar autokton.

Njerezit si ty, presin qe pema te leshoje lule e japi fruta, pasi i presin me doren e tyre rrenjet pemes. Nje peme me rrenje te prera vdes. Nje peme qe i ka rrenjet thelle, eshte nje peme qe jep lule e fruta pasi ushqimi qe do te marri nga thellesia e asaj toke, do te ushqeje lulet, gjethet dhe frutat e asaj peme. Dhe ajo qe Jani Vreto dhe Naim Frasheri te kane thene 150 vjet me pare, por qe ti akoma nuk e ke mesuar, eshte: "As pema nuk leshon gjethe pa bekimin e Perendise!" Dhe nese nje peme nuk leshon gjethe pa bekimin e Perendise, si mund te leshoje nje popull?!

Albo

Shqiperia eshte Evrope Maska e iliria e para
    Anëtarësuar
    24-04-2002
    Vendndodhja
    Cunami ne Indonezi zgjati per disa minuta, kurse ne trojet tona 500 vjet.
    Postime
    4,907

Fatktet historike që nga koha e Gjergj Kastriotit se si serbët dhe osmanlinjët turq luftonin bashkë kundër shqiptarëve

Emri:  osmanlinjetserbet.jpg

Shikime: 2973

Madhësia:  41.1 KB
    Despoti serb Gjuragj Brankoviqi dhe jarani e vllau i tij Sulltan Muradi viti 1456

Fatkeqësia e një populli qëndron në atë kur ai popull, apo një pjesë e atij populli kultivon besimin dhe tradidat e pushtuesëve. Në një apo tjetër mënyrë kjo edhe sot në shekullin 21 kur shqiptarët të organizuar në dy shtete të pavarura po infektohen dhe po futen në nji pushtim të ri osmano-arab, dhe kësaj radhe pa asnjë lloj dhune apo trysnie, por shkurt e shqip për interesa dhe shitje identiteti te e keqja e këtij shekulli, islami xhihadist, dhe shëndërrimi i qyteteve dhe fshatrave shqiptare me minare arabo-turke, ku më shumë po lulëzon mënyra e frymëzimit me dheun e shkretëtirave arabe sesa me vvlera të mirëfillta shkencore e shqiptare historike. Pa dashtë të ndalem më shumë rreth kësaj teme une do të vë në këtë shkrim timin dy faktime dhe dokumente historike , njëra nga koha kur Gjergj Kastrioti me ushtritë arbnore mbronte tokat nga shumë anmiq, turqit dhe sllavët si aleat të turqëve osmanlinjë, barbar, dhe e dyta nga koha e Rankoviqit kur serbo-sllavia kishte lidhur memorandum me Turqin për shpërnguljen e shqiptarëve nga trojet e veta drejtë Anadollit fatkeq:
    Në vitet 1450 kur Gjergj Kastrioti tmerronte sllavët dhe osmanët despoti serb i asaj kohe Gjuragj Brankoviqi i shkruan letër Sulltan Muradit ( e që mjerisht dhe pisërisht sot në Kosovë ka xhami me emër të atij xhelati që ka vra me qindra mijëra shqiptarë), që ta shkatërrojnë Princin shqiptarë Gjergj Kastriotin dhe shqiptarët në ppërgjithësi, dhe kuptohet se Sulltan Muradi ka ndihmue serbët dhe sllavët ashtu sikur të gjithzë sulltanët barabar të tjerë me radhë, ja teksti i përkthyer nga anglishtja, që është marr nga libri Fratit kroat Andrija Kaqiq Mioshiq ; „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“
    Despoti serb Gjuragj Brankoviç, drejtuar Sulltan Muradit: «O Zot i krejt botës prej lindjës në perëndim, Perandori im Sulltan!, sido që jam shërbetori yt i padenjë, dhe nga dashuria e madhe që kam për kuroren tënde të pavdekshme, une nuk e lashë Gjergj Kastriotin- Skenderbeun, armikun tend për vdekje, të kalonte në tokat e mija, që të bashkohej me Huniadin e të sulmonte edhe mua sherbetorit tënd. M’a skllaveroi krejt tokën, m’i dogji fshatrat dhe qytetet pa mëshirë, e për këte, o Sulltan i Madherishem, tani është koha të hakmerresh për mua dhe për vete, sulmoje ti nga lindja, dhe une do t’a sulmoj nga veriu, që t’a shkulim këte armik nga themelet!».
    (ĐURAĐ BRANKOVIĆ AND SULTAN MURAD II AGAINST GEORGE KASTRIOTI SKANDERBEG AND HIS ALBANIAN SOLDIERS. The letter of Đurađ Branković (1377-1456), the serbian despot, to the turkottoman Sultan Murad II (1404-1451), CLAIMING HIS VASALITY TO THE SULTAN, AGAINST the ALBANIAN leader Gjergj Kastrioti known as Scanderbeg (1405-1468) and his ALBANIAN SOLDIERS. Despot Đurađ Branković to Sultan Murad II:
    «LORD OF THE ENTIRE WORLD FROM EAST TO WEST, MY EMPEROR! Despite the fact that I am just AN UNWORTHY SERVANT OF YOURS and THE GREAT LOVE I HAVE FOR YOUR IMMORTAL CROWN, I haven’t allowed SKANDERBEG your SWORN ENEMY, to pass on my land, to join Hunyadi to attack me, THY SERVANT. He enslaved all my land burned villages and towns without mercy, for this O SULTAN ALMIGHTY, now it is the right time to take vengeance for yourself and on my behalf, attack them from the East and I will attack from the North, in order TO DESTROY AND BANISH THEM .“
    Konventa jugosllavo-turke e vitit 1938 dhe marrëveshja Jugosllavi – Turqi -Greqi e 28 shkurtit 1953 e njohur si ” Pakti BallkaniK” i nënshkruar në Ankara
    Në bazë të hulumtimit sistematik të dy shërbimeve konzullare (sektorit të pasaportave) jugosllave dhe turke, dëshmohet se në periudhën 1951-1968 prej Jugosllavisë në Turqi janë shpërngulur 414.500 shqiptarë… ndërsa gjatë periudhës në fjalë (bazuar në statistikat sekrete jugosllave) në Kosovë ishin sjellur në heshtje 63.000 kolonë sllavë, prej të cilëve, pas rënjes së Rankoviçit (1966) duke mos u duruar një farë “barazie” me shqiptarët, shumica prej tyre udbash e kriminelë marrin ikën për Serbi . Ndërkaq sipas statistikave të publikuara më vonë del se në periudhën 1952-1965 per ne Turqi janë shpërngulur: 452.371 shqiptarë.
    Në ato vite me dhunë detyrohen të shpërngulen edhe mijëra shqiptarë, kryesisht nga Mali i Zi (nga Hoti, Gruda, Plava, Gucia, Vuthaj, Ulqini, Tivari, Triepshi, Shpuza, Kraja etj.)
    Në dimrin e vitit 1955/56 u organizua aksioni për mbledhjen e armëve dhe gjatë këtij procesi të dhunshëm i keqtrajtuan në format më mizore mëse 30.000 shqiptarë.
    Në këtë ekspeditë udbeske, nga rrahjet dhe torturat u mbytën 103 shqiptarë,ndërsa u gjymtuan për jetë rreth 10.000 të tjerë…!!!
    Hulumtimet shkencore për zbardhjen e një ngjarje historike siq është marrëveshja “Xhentëllmene” turko-jugosllave e vitit 1953 ndërmjet Titos dhe Kypreliut, sado që janë jo të mjaftueshme,prap na japin një pasqyrë shumë të mirë për ta kuptuar këtë marrveshje. Vlen të përmenden veprat e historianëve të kombit shqiptarë siq janë: Fehmi Pushkolli në vepren “Fronti Popullor-Lidhja Socialiste e Kosovës”, Jusuf Osmani në vepren “Vendbanimet e Kosovës-Gjilani”, Hakif Bajrami “Politika e shfarosjes së shqiptarëve dhe kolonizimi serb i Kosovës 1844-1995”, Sabile Basha “Dëbimet e shqiptarëve dhe kolonizimi i Kosovës 1877-1995” dhe në shumë hulumtime të punimeve shkencore të cilat e kanë për objekt të studimit këtë temë shum të ndishme për popullin shqiptarë. Të gjitha këto vepra dhe shum dokumente tjera të cilat do ti përmendim në fucnot janë të lidhura me marrveshjen e Splitit ndërmjet Titos dhe Kypriliut. Në këtë marrveshje gojore edhe pse askush nuk diti se çka përmbante, pasojat e sajë u panë menjëherë, pas fillimit të zbatimit të sajë. Pas vitit 1953 filloi dëbimi masiv i shqiptarëve për në Turqi, gjë e cila e zbardhi këtë marrveshje. Represioni serbë u përcoll nga instrumentet shtetrore dhe në mënyr të organizuar nga vet shteti serbo-jugosllav. Paraprakisht ishte një marrveshje në mes Jugosllavisë dhe Turqisë e njohur si “Konventa jugosllavo-turke e vitit 1938”, e cila parashihte dëbimin e shqiptarëve për në Anadoll. Çështja e shpërnguljes së shqiptarëve pothuaj se u hesht gjithëher, ndërsa u shkrua dhe u propagandua nga qarqet serbe, kinse për shpërngulje serbo-malazeze që në të vërtet nuk ishte asgjë tjetër veqse migrime të vogla, të vullnetshme të popullsisë.
    Marrëveshja turko-jugosllave e vitit 1953
    Takimi Splitit Tito-Kyprili
    Më 1953 në Split u takua kryetari i Jugosllavisë Josip Broz Tito dhe Fuad Kyprili, minister i punëve të jashtëme të Turqisë. Ata u moren veshë që të filloi shpërngulja e sërishme e shqiptarëve për në Turqi.. Marrveshja planifikonte vazhdimin e aksionit të shpërnguljes së shqiptarëve nga Kosova për Turqi, në baz të Konventës së vitit 1938. Dëbimi i shqiptarëve parashihej të bëhet përmes Maqedonisë.. Kjo erdhi në shprehje të zbatohet menjëher pas prishjes së marrveshjes jugosllavo-shqiptare, me pretekstin se i sherbenin Shqipërisë u denuan dhe internuan nëpër burgje mbi 500 shqiptarë të cilët u derguan në kampin famkeqë të Goli Otokut.
    Le të tingëlloi si të doni lexues të dneruar, por një duhet ta dijmë se edhe sot e kësaj dite, aleatët më të mirë të Serbisë e Rusisë janë arabaët dhe turqit, pra ata që ne disa si budallënjë i quajmë VËLLEZËR ??????, jo more po kofshin larg nesh këta lloj satrap „ vëllezërish“, larg tokave shqiptare pjellat arabo-turke….
    [Andrija Kačić Miošić, 1704-1760, )

Xhevat Rexhaj
    Lumi ka ujin e paster ne burim

Kombi mbi te gjitha

12. 2 antarët më poshtë falenderuan iliria e para për mendimin e shprehur në këtë postim:

dielli1 (17-04-2016),Maqellarjot (16-04-2016)

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •