Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 37

Pėr: E verteta Mbi Kryqezatat

Citim Postuar mė parė nga Evian Lexo Postimin
    E verteta qendron krejt ndryshe, dmth, tash e sa vite besonim qe kryqezatat ishin te kcija, e tash e tutje, do besojm qe ata vetem keq, nuk beren.
    Dua te komentoj serisht mbi kete pergjigjen tende sepse me tregon edhe njehere qe ju as qe i lexoni shkrimet fare, vetem komentoni mbi ndonje rrjesht qe lexoni perciptaz.

Ne materialin qe une pergatita, ne asnje moment nuk thote qe kryqezata ishte gje e mire, qe nuk shkaktoi viktima apo qe nuk shkaktoi mjerim. Ne te kunderten, ne shume vende e kam shkruar per ato qe ndodhen, per krimet e luftes, pogromin ndaj cifuteve etj. Se nga dole ti ne ate konkluzion po vras mendjen dhe se gjej dot. U detyrova dhe e lexova nga a para cfare kam shkruar me dyshimin se mbase kam hartuar ndonje rrjesht qe le te kuptosh se ishin ndryshe nga sa dihet ne histori dhe se gjej dot. Lum ju per forcen e deduktimin qe keni. Ne fakt ne shkrimin tim nuk ka ndonje trajtim specifik mbi krimet gjate kryqezates. Tema merret me shume me faktoret shtytes qe cuan ne fillimin e kryqezates. Pra ka shume ndryshim nga konkluzioni qe ke arritur ti. Serisht, sesi dole ti ne kete konkluzion une se gjej dot. Qofshi ju per mendjen qe keni.

Citim Postuar mė parė nga Wrangler Lexo Postimin
    te thash qe nuk kam ndermend te kunderpergjigjem se e di qe do t'i fshish dhe do mbash mendimet e tua " te drejta per njerzimn "
    Kjo eshte pikerisht gjeja me e padrejte. Une nuk fshi kurre asgje qe eshte kunder mendimit tim. Do ishte absurditeti me i madh te pretendoja qe te gjithe te mendonin si une. Pra te shprehesh ne ate menyre nuk eshte aspak e drejte, madje eshte shume tendencioze dhe ofenduese. Mendimin tim une nuk kam nevoje ta mbroj ne forum ku nuk njoh realisht asnjerin prej jush.

Nese ti ke materiale qe na qenkan komplet te pakontestueshme por qe nuk denjon t'i sjellesh ne forum apo te shpenzosh kohen per t'i pergatitur, ajo eshte zgjidhja jote dhe une nuk te gjykoj e as detyroj. Por ne momentin qe ti gjykon e shprehesh ndaj nje materiali dhe nuk e mbeshtet ate me argumenta atehere kjo nuk eshte serioze ne teme. Madje quhet llafollogji. Nese une sipas teje e kam bere kete gje, pra kam degraduar nje shkrim me nje rrjesht, dua te te kujtoj qe kam qene gjithmone i gatshem ta zgjeroj komentin tim dhe paraqes argumenta qe mbeshtesin ate qe them. Pra bindjen time e mbroja dhe me argumenta po te ishte e nevojshme. Mjafton te lexohen temat qe jane hapur vite me pare ne kete nenforum dhe te tjere. Lexo komentet, materialet dhe shkrimet e sjella aty si dhe debatin e bere. Po fatkeqesisht ajo kohe ka ikur, bashke me te dhe ata antare qe kishe qejf te debatoje. Kane mbetur disa sozi banale alla pseudo Qazim Mulleti (i sforcuar) qe te fryne koken me fene apo disa te tjere qe pervec ps e pd nuk dine gje tjeter. Ne thelb nuk te ve faj qe shprehesh ashtu. Fajin me shume ja ve vetes qe ende perpiqem te hap tema e te sjell materiale qe kujtojne emrin dhe famen qe ka patur ky forum dikur.

Me mire mos e zgjas me fjale te tilla qe jane komplet jashte teme. Besoj i thame se cfare mendojme per komentet e njeri tjetrit. Le ta leme temen per ate qe eshte hapur dhe diskutuar per kryqezatat.

Qe te jem korrekt me te gjithe, komente jashte temes do fshihen ketej e tutje.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Vendndodhja
    Mudder
    Postime
    447

Ne 1099 masakra e banoreve te Jerusalemit nga ushtria e Kryqezates se pare nuk ishte rezultat i zellit fetar, por zbatimi me gjak te ftohte ... 'spastrimit etnik'."

Darius, nese i ke lexuar librat , shkrimet apo dokumentaret nga autoret Alan Murray - Albrecht Classen kan shkruar disa libra mbi fakte te pakontestueshme mbi kryqezatat se ēfare ndodhi kur kryqtaret sulmuan qytetin e shenjte Jeruzalemin pas nje rrethimi te gjate . Shume episode pershkruajne dhunen si kryqtaret theren muslimanet dhe banoret hebrenj. Per shembull, Raymond i Aguilers ne librin e tije per kryqtaret shkroi: "Disa prej paganeve u pre koka pa asnje lloj meshire, te tjere u shpuan me heshta, dhe te tjere i torturuan per nje kohe te gjate, dhe ne fund u dogjen ne flake brenda shtepive te tyre apo turra drush. Shume histroiane jan shprehur te bindur se masakra masive ishte rezultat i zellit fetar ndryre, e cila ishte intensifikuar gjate kryqezates dhe luftimeve jashte mureve te Jeruzalemit. Bile qe te jesh ne djeni, profesor Murray ngre disa ēeshtje interesante, ai veren gjithashtu se llogarite e masakres jane shume te ngarkuara me frazat biblike dhe shkaterrime skulpturash. Ai shkruan se "perdorimi i gjere i imazheve biblike duket me shume si nje justifikim retrospektive e masakres.

Saladini jua gjeti diagnozen kryqtareve masakrues dhe shkatrrues. Viti 1187 ishte funerali tyre i merituar.

Pjese e shkeputur nga materiali im:

Kryqezatat ishin luftra dhe do ishte teresisht e gabuar qe ato te karakterizohen si dicka e mire dhe me qellime te mira. Luftrat mbeten luftra. Dhe si ne cdo lufte kishte dhune brutale. Kishte padrejtesi, grabitje, vjedhje, krime. Dhe keto jane ato qe zakonisht kujtohen sot.
    Ku qendron kontradikta ketu me ate qe ke sjelle ti? Ku qendron mohimi i asaj qe ke sjelle ti ne paragrafin qe une po citoj? Autoret qe ke permendur aty e qe jane disa nga te shumtit emra qe eshte mbushur google dhe internet, nuk kane asnje rendesi ne ate qe po them une. Sa here duhet ta them qe ky material nuk mohon apo pohon krimet gjate kryqezatave. Nuk trajton fare sesa u vrane e sa shpetuan. Por merret ne menyre shume specifike me arsyen pse filluan kryqezatat.

Citim Postuar mė parė nga Wrangler
    Saladini jua gjeti diagnozen kryqtareve masakrues dhe shkatrrues. Viti 1187 ishte funerali tyre i merituar.
    Kjo eshte pershtypja jote personale dhe jo rezultat i asaj qe ndodhi ne histori. Historia tregon qe kryqezata filloi si rezultat i dyndjes islamike.

Pėr: Perse Filluan Kryqezatat

U detyrova e nderrova titullin nga E verteta mbi Kryqezatat ne Perse Filluan Kryqezatat. Keshtu besoj do shmangen komentet e panevojshme per vrasje e krime, nese ndodhen ose jo.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Vendndodhja
    Mudder
    Postime
    447

Pas ndryshimit te titullit, as une nuk kam ē'a te komentoj me, sepse ndoshta neser do te te duhet te ndryshosh dhe dy postimet e para.

Vazhdo e ngriji nje faltore Saladinit ti se shkrimet nuk ndryshohen. Thjesht ndryshova titullin qe mos lodhesh me ti e te tjere te gjeni "argumenta" per ta rrezuar permbajtjen e materialit e sidomos komentoni komplet jashte asaj qe paraqitet ne teme.

Pra meqe pergjigjet tuaja skane asgje te perbashket me materialin hapes, konsideroje si nje favor qe po te bej qe mos dalesh shemtuar.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Vendndodhja
    Mudder
    Postime
    447

Nuk mė intereson mendimi i tė tjerėve nė dal shėmtuar apo jo. Unė nuk shkruaj pėr tė dalė bukur nė sy tė tjerėve. Vetėm se disinformimi nuk mė pėlqen.

Tani ose sdo te kuptosh ose dashke me cdo qellim te prishesh temen. Po e perseris dhe njehere per here te fundit: Ketu po flitet perse filluan kryqezatat. Ne shkrim ska asnje fjale qe mohon krimet dhe maskrat qe ndodhen. Nuk diskutohet sa u vrane e u prene dhe se kush vriste per fe e kush vriste per bindje politike. Renditen disa fakte historike qe jane kronologji, pa komente, pa deduktime e pa interpretime. Pra nuk ka sesi te konsiderohet disinformacion kur nuk trajtohet se cfare ndodhi por pse filloi. Dhe arsyeja pse filloi eshte e hekurt, e pa diskutueshme dhe e pa ndryshueshme.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Vendndodhja
    Mudder
    Postime
    447

Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin

Ne shekullin e 11-te, te krishteret ishin njerez te qete dhe aspak fanatiket paranojake qe mendohet se mund ishin. Ndersa myslimanet sa kishin filluar te pretendonin per tokat e tyre.
    Ku e bazon kete qe ke shkruar ? Te djegia Xhordano Brunos, apo te vrasja e mijra shtrigave, apo te ndalimi i astronomise, apo te qindra akte dhune dhe ndalesa te tjera qe bien ndesh me kishen ?
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Ndonese vete myslimanet mund te jene paqesore, vete feja Islame lindi ne lufte dhe u rrit e tille me te njejtin mentalitet. Qe nga koha e Muhametit, menyra e zgjerimit te islamit dhe e mylsimaneve ishte nepermjet shpates. Mendimi mysliman e ndan boten ne dy pjese, ate islame dhe ate te luftes. Ndersa krishterimi dhe cdo fe tjeter jo myslimane nuk ka nje ndarje te tille.
    Ja pse te them se ka disinformacion:

Islami u pergjigj me shpat ndaj moslejimit te kesaj feje. Shpata u perdor per te mos u zhdukur nga faqja e dheut kushdo qe perqafonte kete fe. Shpata ishte vetem per vetmbrojtje dhe jo per te perhapur fene. Bile edhe gjate periudhes Osmane, ata qe nuk donin te beheshin Myslimane duhet te paguanin "xhizje" / takse. Nese do te ishte perdorur shpata, Ballkani do te ishte sot me fe Islame dhe jo ashtu siē eshte.

Ej thirri mendjes... feja e krishterenuk u perhap me dhune si Islami thote !!!

Mjafton te te kurdis pak dhe te te kujtoj Ameriken e Jugut se ē'u be gjate ekspansionit te Krishtere

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •