Postuar mė parė nga
Anesti_55
Pershendetje. Ne nje debat me KOSH per faktin e te qenit i krishtere, une mbrojta idene se per rastin specifik te shqiptareve ne duhet te pranojme qe ato jan te tere nje komunitet unik, i krishtere por jo cilesore. Pra ato duhen pranuar si nje shoqeri unike homogjene ne edukim dhe kjo eshte pjesa me e rendesishme per nje popull i cili aspiron per demokraci dhe bashkejetese me BE. Por kisha orthodokse pretendonte ne traditen e saj se per te qene i krishtere, duhet te jesh i vetedijshem per nje veprim te tille, qe permbushet me pagezimin. Atehere une i bera nje pyetje, " Ku i gjetet ju kleriket dhe politikanet, 15+15% te shqiptareve te krishtere, kur rate dakord per ta coptuar dhe formatuar Shqiperine si ne vitet 1913? Une mendoj se bibla e ka parashikuar nje rast te tille dhe per kete ajo i quan te konvertuarit "dele te humbura", per te cilat mbetet gjithmon ne pritje, pra nuk pranon qe ato jan musliman. Pastaj ne traditen tone, ne kemi pare e provuar se pagezimi behet kur femija eshte rreth 1, apo 3-4 vjec, pra dhe ne kete rast ai nuk eshte i vetedijshem per aktin e hyrjes ne krishterim.
Nisur nga sa u shpreha me siper une mendoj se shprehja qe "Shqiptaret jan me shumice muslimane , apo evidentimet ne media per ndasi ne perqindje mes besimeve" duhet te denohet me ligj, nese perdoret nga politikanet dhe institucionet. Procesin fiktiv te coptimit te shqiptareve ne fe, do ta kishte zili cdo sulltan qe luftoi per kete ceshtje ne keto troje.
Ligji duhet te percxaktoje fene e shqiptareve dhe te mbroje raportet e kesaj feje apostolike me fete e tjera te cilat in perkasin mbetjeve otomane, emigramnteve, ose dhe ndonje individ i cili gjen mundesine per te ndrerruar besimin, tek e drejta demokratike. Nje popull nuk mund te kete me shume se nje fe, pasi feja eshte sofwari shpirterore, me te cilin kapim mesazhin, e perpunojme dhe vihemi ne veprim, eshte vete sjellja jone. Mbi kete fe, ndertohet tere programi edukativ dhe kulturore i popullit dhe asnje llogjike muk e pranon te jete me shume se nje.
Krijoni Kontakt