Postuar mė parė nga
Darius
Datimi i bazuar ne C14 se Karbon 14 eshte shume i sakte deri ne 4 mije vjet hark kohor. Kjo vlen per drurin. Ndersa ne elementet e tjera shpejtesia e asaj qe quhet decay ose shperberjes se radiokarbonit eshte me madhe. Sidoqofte ne po flasim per dicka brenda 1500 viteve te fundit. Ne shkrim nuk specifikohen te dhena te sakta mbi afersine ne moshe apo saktesine precize pasi studiuesit i kane te qarta sesi levizin parametrat e radikarbonit ne raport me elementin nga ku lexohen. Aty jepet nje afat kohor por qe nuk e bej dot dallimin nese eshte toleranca kohore qe i lene radiokarbonit apo kohezgjatja qe eshte nevojitur per te shkruar librin. Me aq sa kam une njohuri radiokarboni lexohet sakte ne pothuajse cdo element ku eshte i pranishem deri ne 2 mije vjet. Me pas fillojne tolerancat. Sic e thashe, druri eshte ai qe e ka me te sakte ne kohezgjatje, 4 mije vjet.
Ne internet po dhe neper librari ka disa materiale te shkruara dhe te filmuara shume interesante mbi debate te ashpra midis kreacionistave dhe shkenctareve mbi saktesine e radiokarbonit 14. Ne nje qe kam pare kohet e fundit provohej se metoda ishte e sakte deri ne 50 mije vjet (me tolerance te vogel). Me pas gjerat mjegulloheshin.
Krijoni Kontakt