BLEDI_SH, kur une shkruaj per gjera historike, ti lexo e meso. Me ate qe ke sjelle me lart, ti vetem po verteton ate qe une shkruajta me lart, packa se ti nuk e kupton kete gje, pasi aq njohje te historise ke.
Albo
BLEDI_SH, kur une shkruaj per gjera historike, ti lexo e meso. Me ate qe ke sjelle me lart, ti vetem po verteton ate qe une shkruajta me lart, packa se ti nuk e kupton kete gje, pasi aq njohje te historise ke.
Albo
Po si ka mundesi qe keta te diskriminuarit flasin ne gjuhen e tyre, kane varreza per ushtaret e tyre, kane udheheqesin e tyre shpirteror Grek, qe eshte emeruar ne krye te Kishes ne kundershtim me vete rregullat e Kishes? Si ka mundesi qe keta minoritare kane shkollat ne gjuhen e tyre, madje madje, na heqin edhe tabelat ne rruge me shkrime Shqipe e na i bejne Greqisht, ngrene flamurin grek ku iu do e si iu do qejfi? Aman tani mos na hapni barkun me keto. Nderkohe Shqiptaret ne Greqi, dihet se si trajtohen. Nxenesve me te mire te shkollave nuk u lihet te mbajne flamurin vetem pse jane Shqiptare. Etj etj etj...
Greqia nuk eshte Bashkimi Europian, Greqia ben pjese ne Bashkimin Europian, pra eshte nje anetare e BE-se. Normalisht qe fjala i degjohet çdo anetari, kete nuk po e disktuon njeri, por ama, anetare tashme te pabesueshem si Greqia, duhet te bejne kujdes kur flasin apo akuzojne te tjere per korrupsion e krim te organizuar, pasi jane vete shteti me i zhytur ne llumin e korrupsionit, aq sa po falimentojne si shtet.
Askush nuk e mohon qe ne Shqiperi ekziston fenomeni i korrupsionit, por kjo nuk do te thote qe ne Shqiperi nuk luftohet korrupsioni. Si nje shtet me demokraci te re, normalisht qe dhe lufta ndaj korrupsionit nuk mund te jete e njejte me luften ndaj korrupsionit qe kane shtete si Franca, Gjermania etj.
Sa per propaganden, e ka bere Greqia Propaganden me shumice. Edhe vete eshte anetaresuar ne BE me ane te propagandes e jo per merita te saj. Mos e kini merakun se po mer parasysh BE propaganden e politikaneve Shqiptar per anetaresimin. Rrini te qete, po te qe ashtu, do kishim mare statusin sot. Shqiperia do te punoje per t'u aderuar ne familjen e BE-se me meritat e saj e jo ne saje te meritave propagandistike.
Gjithe kete shkrimin tend e hedhin poshte mjaft lehte faktet Historike e sidomos ato Arkeologjike. Une e di qe ti se bashku me greqidashesit e tjere, nuk e beni dot Teuten, Gentin, Glaukian etj Greke. Po ashtu e di mire qe nuk e transportoni dot amfiteatrin e Dyrrahut per ne Olimp. As Apollonine nuk e dergoni dot ne Kalkidhiki. Shqiptaret kane ruajtur gjuhen e vet, i kane bere balle pushtuesve nga me te ndryshmit, duke filluar me Romaket, Bizantet, Greket, vershimit te tmerrshem sllav si dhe osmaneve.
Une e kuptoj qe ti me kte do te thuash se ne, Shqiptaret e sotem, kemi zene tokat e Ilireve, por kjo eshte nje absurditet aq i madh se dhe vete "Vorio Epiri" qe mban ne goje Greku here pas here.
Duke filluar qe nga Iliret, Arvanitasit, Arberit e Shqiptaret e sotem, ne asnjehere nuk kemi qene popull pushtues, por popull liridashes. Lere ti identitetin sipas greqise. Identiteti fillon qe me pellazget dhe vazhdon sot e kesaj dite.
Madje, ajo Greqishtja e vjeter, po te besh krahasimet sot, eshte me afer me Shqipen se sa me Greqishten e sotme. Mos te them qe Greqishtja e vjeter nuk ka lidhje pothuajse fare me Greqishten e sotme. Apo mos te them fare qe greqisthja e vjeter ka si baze Pellazgishten. Po nejse, se po devijojme nga tema keshtu, por vete e ke devijuar dhe qellimisht madje.
Sa per arbereshet, ti flit sado qe jane me shume greke se Shqiptare, por ata mbajne e puthin flamurin Shqiptar e jo ate grek. Flasin Shqip e jo Greqisht. Vijne e kendojne neper festivalet ketu ne Shqiperi e jo ne Greqi. Po te jene me grek se Shqiptar i e kishin shkruar "Moj e bukura more" ne Greqisht e jo ne Shqip. Po te ishin me grek se shqiptar do i shkruanin "Kenget e Milosaos" ne greqisht e jo ne Shqip. Por ti rri pa merak, Shqiperia Ka qene, eshte dhe do te jete.
E, megjithe asimilimet e fushatat e shumta qe ka ndermare greqia ndaj Shqiptareve, bashke me vellezerit e saj sllav, Shqiperia dhe Shqiptaret prape jane e do te jene, si kulture e veçante evropiane e jo ashtu siç deshiron ti apo te tjeret si ti qe te jene Shqiptaret.
Për inad të Djallit dhe Shqyptarëvet, Zoti ka me mbajtë Shqypninë më kambë me nder e me lumni
Albo........ben mire qe te lexosh edhe ti pak histori.
Nuk ka nevoje te mbrohet nga ti Marieta.......ka curven plak Europe qe e mbron.
Po te citoj nje thenie te nje analisti te njohur amerikan dhe besoj se do te qartesoj sado pak konfuzionin qe ke ne vetvete.....
EPIRI, SHQIPERIA, SHQIPTARET,ALBANIA, ARVANITASIT, ARBERESHET JANE E NJEJTA GJE.
Grekët erdhën në atë tokë ku jetojnë rreth 25 shekuj më parë; romakët 20 shekuj më parë; bullgarët rreth 11 shekuj; por shqiptarët gjendeshin aty ku janë sot, para se grekët e parë të shfaqeshin në tokë. Ky popull (d.m.th. shqiptarët) flet ende një gjuhë aq të vjetër sa edhe ajo e etruskëve. Ky popull nuk është asimiluar dot kurrë nga pushtimet e po kështu civilizimi s´ka mundur dot të depërtojë”.
Albert Bushnell Hart......analist amerikan
Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru
Profesor Niko Stillo: Në Greqi ka 70 mijë shqiptarë çamë
Çfarë janë çamët, shqiptarë, grekë apo turq?
Profesor Niko Stillo është çam ortodoks që jeton në Gjermani. Ka lindur në një fshat të Prevezës (Greqi). Është larguar në moshën 20 vjeçare nga Greqia dhe ka shkuar në Itali, ku ka kryer studimet për statistikë. Më pas ka jetuar në Gjermani ku ka kryer studimet për Petagogji dhe Ekonomi. Ka "mbetur" në Gjermani ku është marrë me gjuhën e vjetër shqipe, me shkrimet e vjetra në shqip dhe me Etruskologjinë. Në këtë intervistë për gazetarin Mentor Nazarko (Emisioni "Antinomi"), profesor Stillo thotë se në Greqi ka 70 mijë shqiptarë , professor Stillo thotë se në Greqi ka 70 mijë shqiptarë çamë
Profesor, cila është teza juaj kryesore në këto studime që keni bërë?
Teza ime është se gjuha shqipe është nga të parat në mesdhe. Kjo ishte një nga gjuhët e para dhe të gjitha mbishkrimet e gjetura etruske ishin të shkruar në gjuhën shqipe.
Pra ju mendoni se gjuha shqipe vjen nga gjuha etruske?
Jo unë mendoj se etruskët ishin një pjesë e gjuhës shqipe. Po ta shohim sot një copë nga ai vend thonë Toskanë që janë etruskët. Toskë kemi dhe në shqipëri. Toskanë do të thotë anë e toskëve.
Sot ka shumë studiues shqiptar si brenda ashtu edhe jashtë vendit që i japin shqipes një vend të rëndësishëm në Ballkan. A janë të mbështetura shkencërisht këto përfundime apo janë thjesht dëshira?
Janë të mbështetura. Më lër të të them si e kam nisur unë. Unë jam lindur dhe rritur në Greqi. Ne protestonim për mungesën e shkollave në gjuhën shqipe dhe grekët na përgjigjeshin duke na thënë se :- "Çfarë shkollash doni, se ju nuk keni as shkrim, as këndim. Në moshën 23 vjeçare kam marrë për herë të parë në dorë një libër të arvanitasve shkruar në gjuhën shqipe me alfabet grek. Nga njëra anë ishte ajo propaganda greke dhe nga ana tjetër ishin studimet. Pastaj rashë në kontakt me librin e Thomopullit ,ai fliste për pellazgët dhe Pellazgologjinë. Këtu në Shqipëri nuk e di se si është përkthyer. Ajo ishte e shkruar në gjuhën greke dhe Thomopulli si shqiptar. Etruskollogët dhe pellazgollogët e sotëm mbështeten tek ky libër si referencë kryesore.
Po ku mbështetet teza juaj? A ka konfirmime me natyrë shkencore tek autorë serioz që mbahen si pikë referimi për këtë fushë? Përfundimi juaj se shqipja është një nga gjuhët e para në Ballkan...
Unë kam bërë një libër historia e Shën Arvanitasve të cilin e ka nxjerrë para disa viteve ministria e kulturës së Kosovës në Universitetin e Prishtinë. Ky libër ka një tekst nga një mumje që është sot në Zagreb e cila kishte brenda saj një tekst me 12 faqe i cili ishte i shkruar i gjithi në gjuhën shqipe. Kush kupton çamërisht e kupton perfekt pasi është gjuhë çame.
Këtë drejtim të studimeve tuaja, për origjinën e shqipes e ka lëvruar dhe një figurë e rëndësishme arvanitase, Aristidh Kolia.
Unë me Aristidh Kolian ishim miq. Ne ishim nga ai brez që mendonim se gjuha shqipe kishte ekzistuar dhe më parë. Ai ishte një shkrimtar me talent.
Por nuk ishte studiues.
Unë nuk mund të them se nuk ishte studiues, por nuk ishte glosollog.
A i keni botuar studimet tuaja në ndonjë gjuhë tjetër, p.sh në greqisht?
Kam botuar dhe në greqisht.
Cili ka qenë reagimi i studiuesve grek për librat tuaj?
Në fjalorin e Marko Boçarit që kam nxjerrë shumë fjalë i gjen në çamërisht , shumë fjalë në fjalorin e sotëm të gjuhës shqipe dhe shumë fjalë të tjera nga fjalorë të tjerë. Për këtë botim më ka shkruajtur dhe rektori i Universitetit të Athinës i cili më thoshte se "keni bërë shumë punë, por pa mend".
Ky citim i tij më ka ardhur nëpërmjet një kartoline që më dërgonte. Këto lloj shprehjesh, thonë grekët për ato gjëra që nuk iu pëlqejnë. Pasi teza ime ishte kundër propagandës greke. P.sh. po t`iu themi se ne shqiptarët jemi më të vjetër se sa grekët nuk mund të kesh më diskutim me ta se nuk e pranojnë. Pra ky libër nuk mund të pranohej nga grekët
Në dijeninë tuaj, a është e gjallë ndjenja ose identiteti shqiptar?
Po është i gjallë, tek çamët.
Po çfarë janë çamët, shqiptarë, grekë apo turq?
Çamëria është një koncept gjeografik. Atje përveç banorëve të Epirit kishte grek, vlleh, hebrej por më të shumtë ishin banorët shqiptar. Shqiptarët çamë që ishin kristian nuk kishin probleme ndërsa ata që ishin musliman janë sot krejt të kthyer në Shqipëri.
Pra ju thoni që ata që mbeten në greqi ishin çamët kristian, por ato nuk thonë se jemi shqiptarë apo jo? Nuk duan ta thonë një gjë të tillë.
Ka shumë prej tyre që e thonë. Ndahen në dy lloj, në ata që janë të dhënë pas fesë kristiane dhe thonë atë që thotë prifti, të cilët nuk e thonë se jemi shqiptarë dhe pjesa tjetër që janë ateistë të cilët vënë në punë arsyen dhe e thonë pa ndrojtje se jemi shqiptarë.
Sa veta mund të bëhen këta, sa frymë?
Janë dy prefektura, ajo e Thesprotisë dhe ajo e Prevezës. Çamëria është më e madhe. Në Thesproti janë 35 mijë shqiptarë kristianë dhe muslimanë. Preveza ka 30 mijë shqiptarë. Në total përafërsisht 70 mijë shqiptar të Çamërisë.
Po pse këta nuk duan ta thonë se janë shqiptar? A u bën presion shteti që të shprehin identitetin e tyre? Apo ju vjen turp që të thonë se janë shqiptarë?
Disave ju vjen turp ta thonë, disa që punojnë në adiminstratën shtetërore kanë frikë.
Po sikur t`u thonë atyre se duam t`iu hapim shkolla. A do ta pranonin ata hapjen e shkollave në shqip. A do t`i ndiqnin apo nuk ka kuriozitet?
Për shkollat është një problem që nuk di t`iu them se si do të silleshin. Por unë kam thënë shumë herë që të futet gjuha shqipe në program mësimor ashtu siç hyn gjuha e huaj. Domosdoshmërisht në ato vende ku ka shqiptarë.
Këtë gjë e thoni ju, por a ka njerëz të tjerë që mendojnë dhe shprehen si ju atje?
Po ka shumë njerëz të tjerë që mendojnë si puna ime dhe që e shprehin.
Po këta a kanë organizata , komitete?
Jo nuk kanë.
Po pse a kanë frikë të kenë organizata ?
Mund të jetë frikë ,por mund të jetë interesi i tyre. Ka dhe disa që nuk e duan.
vijon neser INTERVISTOI MENTOR NAZARKO
Shko e thuaj nje arbereshi ne Itali apo nje arvanitasi ne Greqi: "ti je shqiptar si une" dhe me thuaj se cfare pergjigje te dha. Pergjigjia qe do te maresh eshte: "Ti mund te pretendosh se je pasardhesi im, por une nuk jam shqiptar si ti." Dallimi mes arbereshit, arvanitasit dhe shqiptarit orthodhoks dhe teje eshte se ne asnjehere nuk njohem asimilim fetar e kulturor ne ate shkalle qe njohe ti dhe familja jote, qe sot ke jo vetem nje fe muslimane ndryshe nga ajo e te pareve te tu, por ke edhe nje kulture, mentalitet e botekuptim osman. Dhe me e bukura eshte qe ti nuk e kupton kete gje pasi nuk ke kurajon qe ta shohesh veten ne pasqyre per ate qe je, por thua: "Arvanitasit jane si une, shqiptar". Fjalori arvanitas apo arberesh as nuk e permban fjalen "Shqiperi" apo "shqiptar". Kenget e vallet e tyre te lashta jane EPIROTE.Albo........ben mire qe te lexosh edhe ti pak histori.
Nuk ka nevoje te mbrohet nga ti Marieta.......ka curven plak Europe qe e mbron.
Po te citoj nje thenie te nje analisti te njohur amerikan dhe besoj se do te qartesoj sado pak konfuzionin qe ke ne vetvete.....
EPIRI, SHQIPERIA, SHQIPTARET,ALBANIA, ARVANITASIT, ARBERESHET JANE E NJEJTA GJE.
Sikur ata fisniket epirote te mesjetes te ngriheshin nga varri sot e te njiheshin me pasaardhesit e tyre, shqiptaret e sotem si puna tende, do te hidheroheshin ne kulm pasi do te kuptonin qe ju keni humbur esencen e te qenit shqiptar, qe per ta nuk ishte as gjuha e as toka shqiptare, ishte FEJA E TRADITA e te pareve te tyre, per te cilen ata luftuan deri ne martirizim qe ta mbrojne nga pushtuesi osman.
Qe ta ngulesh mire ne mendjen tende: Sot ti je shqiptar, pasi nuk mund te jesh epirot, or tunxh, thosh Dhaskal Todri.
Albo
Pse paska arvanitas? Po Marieta sikur po thote qe ne Grqi ska pike shqiptari pervec emigranteve te 20 viteve te fundit. Paternalizmi oriental nuk durohet po dhe shovinizmi grek na e ka sjelle ne maje te hundes. Sidomos tani qe jane duke ngordhur e terhequr zvarre. Eshte shume qesharak pretendimi qe deklarata per ekzistence te shqiptareve ne Greqi prej shekujsh (duke i bere ata atuoktone) qenka rrezik konflikti. Ndersa deklaratat pa fund, perfshi dhe aktet reale te Greqise ndaj Shqiptareve (si vijon) nuk na qenka aspak rrezik per konflikt?
1- pretendime te pafunda territoriale
2- Akte te mirefillta terrorriste ndaj shqiptareve dhe tokes se tyre
3- Manipulimi i hapur i historise
4- Perpjekje te njepasnjeshme per te induktuar nje fryme greqizimi ndaj shqiptareve te jugut duke krijuar minoritet inekzistent
5- Perdorim te Kishes Ortodokse Greke si mjet per te vene ne jete qellimet e mesiperme
6- Nderhyrja konstante ne punet e brendeshme te shtetit shqiptar dhe prania tejet e fryre ne ambjentin ekonomik shqiptar me qellim kontrollin e ketij te fundit
7- Minimi i vazhdueshem i cdo perpjekje te Shqiperise per t'u integruar ne strukturat Europiane, perfshi ketu dhe rastin me te fundit
8-Aksione te hapura antishqiptare nga ana e perfaqesuesve politike grek, perfshi ketu dhe diplomate te saj ne token shqiptare
9- Spekulime me varre te vdekurish per te krijuar heronj inekzistent greke ne token shqiptare duke i klasifikuar si mbrojtes te Vorio Epirit
10-Trajtim kafsheror ndaj emigranteve shqiptar te 20 viteve te fundit, terrorr konstant ndaj identitetit te tyre duke i detyruar te ndryshojne emra dhe fe, mohim i te drejtave me elementare si ajo e shkollimit ne gjuhen ametare nje komuniteti qe eshte nga me te medhenjte ne numer sot ne shtetin grek, trajtimi perbuzes edhe ndaj atyre studentave qe mund te jene krenaria e shkolles nga kane dale vetem e vetem pse jane shqiptare.
11- Mohimi i vazhdueshem i ceshtjes Came duke mohuar ne te njejten kohe nje gjenocid masiv ndaj popullates shqiptare came te veriut te Greqise....
etj, etj, etj....
Lista vazhdon pa fund. Sic e kam thene ne nje teme tjeter, problemi me grekun ne kete mes eshte qe nuk eshte mesuar te degjoje shqiptarin te ngreje zerin dhe reagimet e fundit jane thjesht shfaqje te panikut qe i ka pushtuar sepse e dine sesa te drejte kane shqiptaret ne ate qe shprehin. E kane ditur gjithmone dhe e kane luftuar gjithmone qe mos e thone por kane ndryshuar kohet. Le te llomotisin neper komisione europiane qe ska ndonje minoritet shqiptar ne Greqi. Harrojne gomeret qe historine ja u kane shkruar po keta Europiane (se te ishte per greket e sotem as qe do kujtoheshin se ne cfare toke jetojne) dhe keta te fundit e dine mire perberjen e Greqise dhe situaten aty. Kjo tregon dhe njehere se cfare putane eshte Europa, e njejta qe na ka marre ne qafe prej me shume se 100 vjetesh. Dhe shqiptaret skane pse te habiten por te fillojne e te ngrene kellqe qe vendi i tyre mos neperkembet me e te kete peshe ne rrajon, jo pse do Europa apo Greqia por sepse duan shqiptaret. Bashibozuke, te shitur, Haxhi Qamila e pushta qe vjellin vrer si ne forum, si ne shtyp ashtu dhe ne jete reale, ka patur, ka dhe do kete gjithmone. Ata sic vijne ashtu ju mbyllet dhe gurmazi e fjalet e tyre i merr era sebashku me detyrat qe ja u caktojne padronet e tyre. Ne ketu kemi qene, ketu jemi e ketu do mbetemi, i pelqen ose jo Grekut apo Europes.
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Greket thone(dmth keta te vetquajtur greket e sotem).....Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ αλβανεεεεεεεεεεε.Dhe kane te drejte ne kete qe thone.
Une sot jam shqiptar por njekohesisht jam edhe epiriot, ashtu sikunder edhe ti ......or i kozmait(ndrek luca tek "Pylli lirise")
Sado qe te mundoheni te ndani shqiptaret nga epiri nuk do tja arrini dot, sepse toka nuk leviz,nuk ndryshon, njerzit qe banojne ne te ndryshojne dhe jane kalimtare
sa per besimin fetar mua nuk me thote gje Albo dhe nuk ka asnje lidhje kombesine,traditat apo nenshtetesine.Secili beson ate qe i duket e drejte atij.
Une i perkas nje familje ortodokse albo......por me tradita shqiptare,jo greke.Te gjithe te afermit e mi kane emra tipik ordoks shqiptar dhe jo grek.
Sikur ata fisniket epiriote te ngriheshin sot nga varri, ty "do te kishin ngrene me gjithe lecka"
C'lidhje ka feja me traditen Albo????πασ καλλα παιδι μου;;;;;;;;ishte FEJA E TRADITA
Ke shume kontradikta ne kete copez shkrim Albo.
Nga keto qe ke shkruar i bie qe vetem ata 18% sipas statistikave greke te jene ne trojet e tyre te tjeret jane te ardhur sepse kane nderruar fene.
Fene mund ta nderroje cdo njeri zoti Albo (nje shembull banal eshte Ribery,por ky gjithnje francez mbetet nuk eshte turk)
Sa per arbereshet dyshoj se ke takuar ndonjehere ndonje te tille dhe te siguroj qe nuk e kane per turp te thone qe jemi ''albanese'',nuk thone jemi orthodhokse sepse jemi pasardhesit e epirioteve dhe as i vine ne mendje keto idera sepse per fat kane qene larg ndikimit te demagogjise greke.
Ja se si njihen arbereshet.
Peralle e bukur per femijet greke.
Ndryshuar për herë të fundit nga freeopen : 14-12-2012 më 18:17
MOS I NDY TEMAT no name
Arbereshet e flasin shqipen ashtu si ne. Ne plazza di spagna, rome, ndodhet nje kishe arbereshe-shqiptare me rite greke. pra feja ortodokse eshte greke, feja myslimane eshe turke ndersa shqiptari ngelet shqiptar nga gjuha.
kjo deputetja greke kot ka fole sepse berisha nuk e ka me grekun. ai po flet per serbine e cila kerkon te vendose kufij te rinj ne ballkan. greqise i takon te mbeshtese shqiperine, jo serbine. Se perndryshe do kete telashe ne te te ardhmen me evropen, ameriken, shqiperine, turqine.
Krijoni Kontakt