Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 22
    Dieli Maska e [HD]
    Anëtarësuar
    12-11-2011
    Vendndodhja
    Suisse
    Postime
    464
    Vullkanet gjigantë janë të mbushur me pellgje të mëdhenj magme, të cilët gjendet nën Tokë.

Më parë mendohej se një vullkan i tillë mund të shpërthente pas 100 mijë apo 200 mijë vite, kohë e cila do të mjaftonte për të rritur presionin për një shpërthim të tillë.

Një kërkim i fundi i publikuar në revistën shkencore “One”, parashikohet se një proces i tillë mund të kërkojë edhe më pak kohë, njëmijë apo njëqind vjet.

Zbulimi i ri sjell lajme të këqija për shkak se në Parkun Kombëtar të SHBA-ve në Jelloustone, e cila ka një rezervuar magme 10 km nën tokë, po rritet me shpejtësi rekord që prej vitit 2004.

New York Maska e mario_kingu
    Anëtarësuar
    09-12-2004
    Vendndodhja
    New York
    Postime
    2,225
    e lexhova ne Yahoo kete lajm edhe them se cdo gje eshte b/s
    asnje se di kur edhe si edhe cfare mund te shkaktoj ky vullkan
    paramendime ka Plot

ne daten 12/22/12 do themi u ca nate kjo me ne fund sala dhe rama pin kafe
    Partizoni

Dieli Maska e [HD]
    Anëtarësuar
    12-11-2011
    Vendndodhja
    Suisse
    Postime
    464
    Jellostone ngjan si një kap i nxehtë i tenxheres së gatimit dhe është formuar 600 mijë vite më parë kur edhe ka ndodhur shpërthimi i fundit. Shkencëtarët besojnë se ajo mund të shpërthejë përsërit.

Një super-vullkan ka shpërthyer vetëm tre herë në 2.1 milionë vitet e fundit. Më i fundit ka qenë Toba, 74 mijë vite më para në Sumatra, Indonezi, i cili ka qenë 10 herë më i madhe se Shën Helenës dhe ishte një katastrofë globale.

“Studimi ynë tregon se këto rezervuare të mëdha magme janë kalimtare dhe nuk mund të rrinë gjatë pa shpërthyer”, thotë Dr Guilherme Gualda nga Universiteti i Nashville. “Fakti që procesi i formimit të magmës ka nisur në shumë vite më parë, kohëzgjatja gjeologjike ndryshon krejtësisht natyrën e problemit”.

►ⓣⓘ®ⓞɳ©◄™ Maska e [PaRTiZoNi]
    Anëtarësuar
    19-02-2009
    Vendndodhja
    ▬►ⓋⓛⓅ◄▬
    Postime
    2,531
    Sa foto e bukur ajo me gri, e dyta te postimi më lart. :P
    Më kujtoi Dragon Ball, "Esplosione Pianetta Namek" mungo Goku me Frizer. lol
    Pogba, Pogba l'hano visto nella spiaggia che diceva VU CUMPRA

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    mos perhap panik kot kur s'merr vesh !

shperthimi i fundit ne shkalle te gjere i yellowstone ka ndodhur 640 mije vjet me pare.

gjeologet e monitorojne cdo vit yellowstone, i cili ka nje ngritje mesatare reth 1.5 cm ne vit, pra indikator qe tregon presionin e magmes.
    nje ndryshim i papritur ndodhi ne vitet 2004-2008 ku ngritja ishte 7-8 cm ne vit, per te arritur kulmin ne vitin 2008 me 20 cm. por ne vitin 2009 ngritja u ngadalesua ne menyre domethenese per te stopuar fare ne vitin 2010.
    nuk ka asnje prove qe do kete nje shperthim kataklizmik.

scion i ke shume afer ato vitet e kataklizmes.....nuk mund te parashikosh asgje, aq me teper te besosh brockullat e fiseve maja.

mund te shpertheje si ne kete moment qe po shkruaj une yellowstone, po ashtu dhe pas 1 milion vjetesh.
    askush ne bote akoma nuk parashikon dot kur shperthen nje vullkan apo kur ndodh nje termet

boll me panik koti.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 31-05-2012 më 18:04

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga [HD] Lexo Postimin

Zbulimi i ri sjell lajme të këqija për shkak se në Parkun Kombëtar të SHBA-ve në Jelloustone, e cila ka një rezervuar magme 10 km nën tokë, po rritet me shpejtësi rekord që prej vitit 2004.

bullshit, u rrit deri ne vitin 2008 me pas filloi ngadalesimi ne vitin 2009. dhe ca shpejtesi rekord leshi, arriti kulmin deri ne 20 cm ne vit

jane gjera fare normale.

bobo qimen e bejn tra keta sensacionalistet

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    mund ti quash arrogante postimet e mia, por ne fakt jane postime anti-suicide, ta mbrojne trurin, dhe pse mund te me marresh inat ngaqe po kundershtoj temen, me duhet ta bej sepse ndryshe perfundon si kjo e gjora ketu

qe ja ben mendjen pordhe dhe vrau veten.

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=143550

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Billy Joe Lexo Postimin
    scion i ke shume afer ato vitet e kataklizmes.....nuk mund te parashikosh asgje, aq me teper te besosh brockullat e fiseve maja.
    Qe do te ndodhe shperthimi, eshte e sigurte 100%.

Diferenca nga 1000 deri me 10000 vite jepej nje nje artikull, por gjithsesi harrova te shtoj qe mund te ndodhi edhe me vone se kaq.

Une te jap te drejte ty, por gjithsesi shifrat i hodha qe keta "Dum-days-at" te mos presin fare, se edhe me 1000 eshte goxha shume larg ne raport me jeten njerzore
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Qe do te ndodhe shperthimi, eshte e sigurte 100%.

Diferenca nga 1000 deri me 10000 vite jepej nje nje artikull, por gjithsesi harrova te shtoj qe mund te ndodhi edhe me vone se kaq.

Une te jap te drejte ty, por gjithsesi shifrat i hodha qe keta "Dum-days-at" te mos presin fare, se edhe me 1000 eshte goxha shume larg ne raport me jeten njerzore
    absolutisht ke te drejte, ne raport me jetet njerezore as qe pritet te kete ndonje supervullkan sa te jemi gjalle.
    vdekja mund te na vije nga arsye krejtesisht te tjera banale, nga aksident rrugor, nga abuzim me alkol, nga semundje apo nga pleqeria, po te jete per supervullkanin rroj dhe nje milion vjet une dhe ti.

Billy ka te drejte. Te dhenat nga Yellowstone kane ndryshuar ne menyre kontradiktore ne vitet e fundit dhe nuk mund te konfirmojne aspak nje shperthim te mundshem (qe sidoqofte nje dite do ndodhe). Ka pasur aktivizime te vatrave vullkanike ne Yellowstone ne vitet e fundit por qe nuk mund te pergjithesohen. Ky vullkan konsiderohet si supervullkan nga permasat qe ka dhe ne menyre ciklike ka prodhuar ate qe quhet supersherthim. Nje shkarkese llave, hiri vullkanik dhe gazrash qe per nga instenstiteti jane ne gjendje te alterojne jeten ne gjithe planetin. Po ashtu duke qene se ndodhet ne nje zone tektonike (vete parku ka nje instensitet prej disa qindra termetesh ne dite te nje magnitude te vogel) qe shkon deri ne ishujt Aleutine ne Alaske ku i bashkangjitet te frikshmes Pacific Ring of Fire (pllaka tektonike me e paqendrueshme ne Toke), rreziku qe paraqet shperthimi shumefishohet nga termetet gjigande qe mund te shkaktoje. Vete Yellowstone ka nje karakter ciklik por te veshtire per tu parashikuar. Gjate studimit te kampioneve gjeologjike eshte arritur ne perfundimin se shperthimet gjigande te supervullkanit kane ndodhur respektivisht 2.1 million, 1.3 million dhe 640,000 vjet me pare. Disa shkenctare mendojne se koha per nje shperthim te ri ka kaluar dhe ai mund te ndodhe ne cdo moment. Po ashtu per t'ju kujtuar se cfare mund te shkaktoje nje shperthim supergjigand majfton ti referoheni shperthimit te Krakatoas ne vitin 1883 ne Java duke shkaktuar nje renie globale te temperatures ne pothuajse 1.2 grade celcius, shkaktoi kaos te madh ne stinet dhe klimen perkatese, shkaktoi rritje te gazeve ne stratosfere dhe si rezultat dobesim te drites se diellit ne shkalle globale gje qe u shoqerua dhe me ndryshime optike etj. Dhe ky ishte nje vullkan shperthimi i te cilit eshte fare i paperfillshem ne krahasim me ate te Yellowstone (kur ky i fundit te ndodhe). Keto jane disa fakte reale mbi kete vullkan. Por nuk mund te thuhet dot kurre se do shpertheje sot ose neser ose mbas 10 vjetesh apo 100 vjetesh. Nje fakt dihet qarte: duke ju refereruar shperthimeve te meparshme dhe afatet kohore ndermjet tyre, shkenctaret bashkarisht jane te nje mendimi qe shperthimi i supervullkanit Yellowstone is long overdue.

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •