Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 29 prej 29
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    21-06-2010
    Postime
    10
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    prrallat e mitet pellazge
    Ti nese don te "debatosh" per "perrallat pellazge" hiqe bllokun ne fb dhe ne grup, ne te kunderten mos me cito!

Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Artikulli ne ScienceDaily e pershkruan me sakte besoj, Neoliti i Hershem
    Ka nje menyre shume interesante sesi klasifikohen periudhat arkeologjike (gje qe tregon edhe njehere sesa nevoje ka kjo dege per reformim dhe perfeksion). Periudha e Neolitit ndahet ne tre nivele sic e thashe me larte por ndryshon koha nga zona ne zone. Psh ne Kine periudha e Neolitit fillon nga 10.000 p.e.s. deri ne 2000 p.e.s., ne Indine Veriore nga 8000 p.e.s ne 4500 p.e.s, ne Egjypt nga 7000 p.e.s ne 4500 p.e.s, ne Mesdheun Lindor nga 10.000 p.e.s ne 3300 p.e.s, ne Qipro nga 8500 ne 2500 p.e.s ndersa ne Ballkan dhe Greqi nga 7000 deri ne 3200 p.e.s., gadishullin italik nga 5000 ne 2000 p.e.s, ne veri dhe lindje te Europes nga 3000 deri ne 1800 p.e.s. Kjo eshte reference nga Metropolitan Museum. Pervec kesaj ka dhe nje ndarje globale ku nxirret nje mesatare . Kjo ka dhe hilen e vet qe ka lidhje dhe me nja dy tema te tjera qe kam hapur ne kete nenforum mbi arkeologjine.

Ne lidhje direkt me datimin e zones, po lexoj qe thone se eshte nje nga me te vjetrat. Kjo ka nevoje te saktesohet: Ferma e zbuluar ne Shqiperi eshte me vjetra ne Europe deri me sot zbuluar ndonjehere. !!!

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Falemenderit Darius,
    Këtu po e posoj këtë lidhje, nuk e di se a është e hapur ndonjê tem per gjetjet arkeologjike te Sovjanit...Fjala ështê kêtu për njê ekip tjetêr arkeo nga emisioni franko alb...

http://www.sovjan-archeologie.net/co...ite_sovjan.htmhttp://www.sovjan-archeologie.net/content/presentation/site_sovjan.htm
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga Scion Lexo Postimin
    Artikulli ne ScienceDaily e pershkruan me sakte besoj, Neoliti i Hershem

Gjithsesi, zhvillime mjaft interesante ne fushen e arkeologjise.
    Neoliti e thene keshtu popullorce eshte epoka e gurit.
    Hapi i pare qe beri njerezimi drejt civilizimit eshte pikerisht bujqesia, duhen vegla per te punuar token, dhe duhet dikush ti prodhoje keto vegla, ne fillim prej gruri, me pas prej bronxi.
    Nuk eshte rastesi qe qyteterimi filloi ne ballkanin e pasur me baker.
    Iliret bene hapin tjeter te madh, futen europen ne epoken e hekurit. Greqia nuk ka minerale hekuri, patjeter duhet te kene marre ne teritoret ilire dhe ne qipro hekurin qe u duhej.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 21-04-2012 më 05:01

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Sa për informim, epoka e bronzit është shumë e vonshme në krahasim më zbulimet e para të veglave prej bakri që janë qfaqur nê Mesopopotami kah milienari i IX-të para eres sê re, kurse Bakri më i persosur filloi të punohët në Anatoli rreth 3500 vite para krishti, kurse te ne në Gadishull qfaqet rreth 3200 para krishti..ndërsa në Egjiptë me vonê rreth 2700 para krishti pra si e permendet siper, ka dallime edhe prej kontinenteve.

Bakri ishte i nevojshëm edhe nê këtë kohën e gurit derisa njeriu ia arrijti të prodhoje armë e vegla mê të çendruseshme, çpiku bronzin, bashkëdyzim i bakrit më kalaljin os e etënin që gjêndej vetëm nê Qipro dhe Letoni, vendët baltike....pra bronzi i parë njihët nga 2700 1800 para krishti..shumê më vonë se ari, kur t kujtojmi se ne Varna nëBullgari tê sotme janê gjetur nê njê varrez që daton 4500 vite para krishti, stoli prej ari tê rafinuar aqë të persosur sa që askund më parë në botê nuk është hasur njê zbulim si ky.

Në Gadishullin Ilirikë bakri përdoret rreth 3500 para krishti.. si e shofim, edhepse ksihte miniera te mjaftushme, bakri eshtë çpikur mu në ato vënde ku nuk kishte lêndë të parë, pastaj vjen epoka e hekurit rreth 1100 para krihtit me ka ndryshon botên s i perketê armatimit.
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

i/e regjistruar Maska e Bajraku
    Anëtarësuar
    29-02-2012
    Postime
    498
    Ari ne Ballkan esht paraqit 5000 vjet me pare.

Enraged Maska e Scion
    Anëtarësuar
    22-07-2008
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    2,296
    Citim Postuar më parë nga Darius Lexo Postimin
    Ka nje menyre shume interesante sesi klasifikohen periudhat arkeologjike (gje qe tregon edhe njehere sesa nevoje ka kjo dege per reformim dhe perfeksion). Periudha e Neolitit ndahet ne tre nivele sic e thashe me larte por ndryshon koha nga zona ne zone. Psh ne Kine periudha e Neolitit fillon nga 10.000 p.e.s. deri ne 2000 p.e.s., ne Indine Veriore nga 8000 p.e.s ne 4500 p.e.s, ne Egjypt nga 7000 p.e.s ne 4500 p.e.s, ne Mesdheun Lindor nga 10.000 p.e.s ne 3300 p.e.s, ne Qipro nga 8500 ne 2500 p.e.s ndersa ne Ballkan dhe Greqi nga 7000 deri ne 3200 p.e.s., gadishullin italik nga 5000 ne 2000 p.e.s, ne veri dhe lindje te Europes nga 3000 deri ne 1800 p.e.s. Kjo eshte reference nga Metropolitan Museum. Pervec kesaj ka dhe nje ndarje globale ku nxirret nje mesatare . Kjo ka dhe hilen e vet qe ka lidhje dhe me nja dy tema te tjera qe kam hapur ne kete nenforum mbi arkeologjine.

Ne lidhje direkt me datimin e zones, po lexoj qe thone se eshte nje nga me te vjetrat. Kjo ka nevoje te saktesohet: Ferma e zbuluar ne Shqiperi eshte me vjetra ne Europe deri me sot zbuluar ndonjehere. !!!
    Faleminderit per sqarimin domethenes, Darius

Une nuk desha ta zgjas me shume por te gjesh ferma kaq te vjetra domosdoshmerisht lidhet me "risine" dhe "finesen" qe jane dy cilesi shume thelbesore e formimit te civilizimeve.

Shpresoj qe ky komenti im i fundit te mos nxise ndonje reagim debilitues sepse sdo me behej qejfi :P
    What can be asserted without evidence, can be dismissed without evidence

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    The Illyrians were European tribesmen who appeared in the western part of the Balkan Peninsula about 1000 B.C., a period coinciding with the end of the Bronze Age and beginning of the Iron Age. They inhabited much of the area for at least the next millennium. Archaeologists associate the Illyrians with the Hallstatt culture, an Iron Age people noted for production of iron and bronze swords with winged-shaped handles and for domestication of horses.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Iliret ishin fise europiane te cilet u shfaqen ne pjesen perendimore te gadishullit ballkanik(emri i sotem i gadishullit, shenimi im) afersisht 1000 vjet perpara Krishtit, periudhe e cila koincidon me mbarimin e epokes se bronxit dhe fillimin e epokes se hekurit. Ata banuan ne me te shumten e zones pergjate mijevjecarit tjeter.
    Arkeologet bashkangjitin iliret me kulturen hallstatt, njerez te epokes se hekurit te njohur per prodhimin e shpatave te bronxit dhe te hekurit me doreza ne forme krahu dhe per zbutjen e kuajve.

PS.The Illyrians produced and traded cattle, horses, agricultural goods, and wares fashioned from locally mined copper and iron.

Greqia s'ka mineral hekuri
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 21-04-2012 më 15:39

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    05-03-2012
    Postime
    641
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Sa për informim, epoka e bronzit është shumë e vonshme në krahasim më zbulimet e para të veglave prej bakri që janë qfaqur nê Mesopopotami kah milienari i IX-të para eres sê re, kurse Bakri më i persosur filloi të punohët në Anatoli rreth 3500 vite para krishti, kurse te ne në Gadishull qfaqet rreth 3200 para krishti..ndërsa në Egjiptë me vonê rreth 2700 para krishti pra si e permendet siper, ka dallime edhe prej kontinenteve.

Bakri ishte i nevojshëm edhe nê këtë kohën e gurit derisa njeriu ia arrijti të prodhoje armë e vegla mê të çendruseshme, çpiku bronzin, bashkëdyzim i bakrit më kalaljin os e etënin që gjêndej vetëm nê Qipro dhe Letoni, vendët baltike....pra bronzi i parë njihët nga 2700 1800 para krishti..shumê më vonë se ari, kur t kujtojmi se ne Varna nëBullgari tê sotme janê gjetur nê njê varrez që daton 4500 vite para krishti, stoli prej ari tê rafinuar aqë të persosur sa që askund më parë në botê nuk është hasur njê zbulim si ky.

Në Gadishullin Ilirikë bakri përdoret rreth 3500 para krishti.. si e shofim, edhepse ksihte miniera te mjaftushme, bakri eshtë çpikur mu në ato vënde ku nuk kishte lêndë të parë, pastaj vjen epoka e hekurit rreth 1100 para krihtit me ka ndryshon botên s i perketê armatimit.
    Po po, por perdornin baker nativ i cili ishte mjaft i paket, nuk ishin metalurge te mirefillte, kane perdorur metal te paster nga natyra.
    Metalurgjia e mirefillte e bakrit dhe e bronxit ka filluar ne qipro, nga ku merr dhe emrin vete metali, cuprum, copper(engl).
    Hekuri u perket ilireve.

PS. Si mund te shpiket bakri, se s'e kuptoj?!

PS2.Sa per kete ndarjen e epokave, cdo popull ka patur epoken e vet, kur iliret hyne ne epoken e hekurit, 90% e botes ishte akoma ne epoken e gurit,perfshire ariano-gjermaniko-goto-ostrogote( te hitlerit), te tjeret ne epoken e bronxit.
    gjermanet mund te tallen sot me metalurgjine e elbasanit, por dikur kane gjuajtur kafshe te egra me shkopinj druri.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Billy Joe : 21-04-2012 më 16:22

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •