Ashtu e shoh dhe une, nuk eshte se them se ne si evropiane do te asimilohemi nga emigrantet afrikane e aziatike qe vijne ne Evrope ne numra te medhenj, por problemi eshte se ka rrezik do te behet nje si tip Ballkani, ku te ardhurit jane me ulet nga kulturore e zhvillimore, dmth me barbare, por ashtu ishin dhe sllavet kur erdhen te ne, dhe megjithese iliret ne ate kohe ishin shume here me te zhvilluar, u degraduan dhe u detyruan te emigrojne neper male. Ne ketu ne Iliri nuk u zhdukem, por barbaret moren pjesen me te madhe te territorit, dhe pastaj filluan te luftojne pervec se me ne, edhe me njeri-tjetrin. Ka rrezik qe pas nja 50 vjetesh te kesh nje shtet autonom apo kalifat ne France, nje ne Angli, ndonje Turqi te vogel ne Gjermani, ndonje Kongo ne Belgjike, e keshtu me rradhe shtete te vogla te ketyre emigranteve, qe megjithese do te jene josuperiore, do te shkaktojne shume luftera etnike. Perplasja eshte e pashmangshme. Ajo qe ne duhet te shmangim, eshte arritja deri ne kete pike sa te behen aq te shumte ne numer saqe nje perplasje me ta te shkaktoje lufte gjakatare.
Une nuk merakosem se pse 2000 arabe a afrikane shkojne ne nje shtet 10 milionesh bie fjala, por kur numri i tyre eshte 2-3 milione perballe nje popullsie vendase prej 7 milione, atehere ndryshon puna. Port sic thote dhe angmokio, ata kane bere planin qe te pushtojne te gjithe Evropen, e nuk behet fjale ketu per disa territore te vogla autonome.
Dhe frika tjeter qe kam, bazohet ne zhvillimet e ketyre 60 viteve te fundit. Shoh Francen, qe eshte nje shtet teper nacionalist ne zhdukjen e minoriteteve, saqe minoriti bask, breton, flaman, gjerman, ocitan etj, jane pothuajse teresisht te asimiluar nga nje kulture e dhunshme detyrimi te kthimit te tyre ne franceze. Nga ana tjeter, aziatike e afrikane qe kane ardhur ne France me shumice, kane vite qe po rebelohen e djegin pjese te Parisit, duke treguar qe megjithese u linden ne France, prape nuk u asimiluan e me rastin e pare kthehen kundra shtetit mikprites.
Krijoni Kontakt