Close
Faqja 83 prej 148 FillimFillim ... 3373818283848593133 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 821 deri 830 prej 1475
    Ernst Kaltenbrunner Maska e Bizantin
    Anëtarësuar
    26-01-2008
    Vendndodhja
    Swabia
    Postime
    670
    Erdhe të ngatërrosh qull dhe ti? lol
    Më thuaj fjala homerike "muaj" cila ishte? Dhe nuk gjen asnjë lidhje midis muajit, hënës dhe periodave?
    Είδα μουνί και μπήκα, lol....

Fjala homerike për muajin është μην. Me muajin sigurisht që gjej lidhje pasi është e njëjta fjalë, pasi muaji nuk është gjë tjetër veçse koha nga një hënë në tjetrën. Fjalë indoeuropjane (lat. mensis, arm. amis, irl. mi, got. mena, shq. muaj, lit. menesis, slav. kishtare mesec etj.). Në të gjitha gjuhët i.e. muaj = hënë. Madje edhe në gjuhët jo-i.e. prapë muaji identifikohet me hënën. NORMALE. Me vaginën të thash nuk ka lidhje. Periodat quhen έμμηνα si sot (dmth mujoret). Pra fjala εμμηνα (εν + μήν) është fjala që përshkruan periudhën.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Bizantin : 19-07-2008 më 12:22
    Slagt ham! Kristenmands sønn har dåret. Dovregubbens veneste mø.

Gott mit Uns

Citim Postuar më parë nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Une do ngrija pyetjen se perse ne kohen e Iliades ishin meshkuj, kurse me pas u bene femra ?
    Ndersa une insistoj qe orakulli ka qene gjithmone femer pavaresisht nga rendi shoqeror i kohes (matriarkat apo patriarkat). Kur flas per orakullin i referohem vetem atij te Dodones dhe Delfit pasi kane patur shume lidhje me njeri tjetrin. Dhe ketu ka nje tjeter mister qe pse nuk asociohen por gjithmone ai i Delfit trajtohet sikur ka qene shume i vecante ne nje kohe kur kane patur shume lidhje te dy. Orakulli nuk ka qene thjesht nje tradite qe kalohej brez pas brezi por ka qene nje linje gjaku, nje karakteristike gjenetike qe trashegohej. Nuk eshte ende momenti qe te zgjeroj kete pike por po jap si shembull ate te Delfit meqe dhe dokumentimi eshte me i madh. Cdo orakull quhej Pythia, pra cdo orakull qe merrte kete pozicion merrte po ashtu dhe emrin e lashte qe e kishte filluar historine e orakujve. Kur pershkruhej seanca e parashikimeve orakulli deshmohet te ishte ne nje gjendje transi dhe alterimi. Vetem ne kete gjendje ajo ishte e gatshme te kryente parashikimet. Ne 2001 u zbulua se poshte Malit Parnasus ka nje ravijezim te vecante te pllakave tektonike te cilat krijonin kanalizime duke nxjerre gaze hidrokarboni perfshi ketu dhe etilenin qe eshte nje substance shume e larte ne krijimin e gjendjes trans dhe halucinative. Per me teper perputhet me avullin qe pershkruhet ne rekordet historike. Por edhe me kete ndihme perseri jo kushdo ishte ne gjendje te kryente ate qe kryente orakulli.

Per me shume, kur ti vije koha...

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    ku eshte dodona!!!???

ps.une nuk vij per te ngaterruar qull
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anëtarësuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    Darius po atehere sipas teje Sellojte e Homerit, jane si ti perkufizojme Roje te Pytjes?
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

Orakulli ishte nje por jo i vetem. Shoqerohej gjithmone nga nje grup besnikesh te gatshem per te dhene jeten ne mbrojtje te saj. Funksionet e tyre kane qene te shumte dhe njeri e me i rendesisshmi, mirembajtja dhe sigurimi i pjeses me sekrete dhe te rendesishme te tempullit qe quhej adytum, aty ku orakulli perftonte gjendjen e transit.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    cdo germe kam lexuar lol,por nuk e kam marre vesh akoma ku eshte faltorja e dodones egzaktesisht.

jemi te sigurt qe dodona eshte 22 km ne jug te janines?arkeologet kane nje zakon te keq,cdo gje qe gjejne e quajne o greke o romake,plus qe me emertime shume here ja fusin kot.
    Ndryshuar për herë të fundit nga land : 19-07-2008 më 14:58
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Citim Postuar më parë nga zenith Lexo Postimin
    cdo germe kam lexuar lol,por nuk e kam marre vesh akoma ku eshte faltorja e dodones egzaktesisht.

jemi te sigurt qe dodona eshte 22 km ne jug te janines?arkeologet kane nje zakon te keq,cdo gje qe gjejne e quajne o greke o romake,plus qe me emertime shume here ja fusin kot.
    Nje gje eshte e sigurte , Dodona eshte ne Epirus nje rajon midis Albanise se siperme dhe te poshtme:

e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Tani une dua te jap dy mendime shkurt per femren dhe seksin e saj ne gjuhen antike """"""""""""""greke"""""""""""""""""'.

Sic shihet jane 2-3 sinonime qe konvergojne ne dy:

1.thelli
    2.thelleia

sic shihet nga ana leksikore ato ngjajne me fjalen shqipe THELLE, I THELLE, (me u) THELLU.

Pra seksi i femres ne ""greqishten""" e vjeter eshte e 'ngjashme' me fjalen shqipe thellë.

Ndoshta rastesi fonetike.
    Le te shohim sinonimin 3
    3. P(h)US-is.
    Kjo me ngjan me fjalen PUS.
    Ne fakt PUSET jane te gjithe te ceket.
    e verteta dhe e drejta jane miq me te mire se edhe vete Platoni, miku im

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •