Close
Faqja 7 prej 148 FillimFillim ... 567891757107 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 1475
    Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Mire djem a dini te spjegoni arsyen: perse letrat e Vatikanit derguar Skenderbeut pothuaj te gjitha ekzistojne por ato qe ia kish shkruar skenderbeu jo?

Athua s'do te duhej te ishte e kunderta. Te mos ekzistonte relacioni i vatikanit me skenderbeun sepse, ishte Arberia ajo qe u dogj nga turqi e jo Vatikani?!!

Duket per te njejten arsye as ky quni, zbulues i dokumentit te vjetit 1210, nuk eshte ne gjendje te publikoje deshmine per ekzistimin e dokumentit ne fjale .

Une nuk di shume nga historia e ketij zbulimi por me kujtohet kjo: ende pa lexuar askund lajmin per gjetjen e tij, une po lexoja sulmet dhe kundershtimet e tij pa e ditur ende as per cfre ishte fjala tash 4 vjete me pare, me sa e kujtoj.

Kush i ndenji aq gati kesaj historije qe ta varroste ende pa e pare driten e diellit asnjehere dhe pos tjerash te tallet me njeriun? Me cfare frymezimi? Me cilin motiv? Me c'vullnet e ben shqiptari nje argat te tille?

Flisni burra
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Ikon-thyes Maska e Qafir Arnaut
    Anëtarësuar
    27-07-2002
    Vendndodhja
    Shum po shndrit aj Diell, e pak po nxeh
    Postime
    1,542
    Citim Postuar më parë nga Baptist
    \
    Kush i ndenji aq gati kesaj historije qe ta varroste ende pa e pare driten e diellit asnjehere dhe pos tjerash te tallet me njeriun? Me cfare frymezimi? Me cilin motiv? Me c'vullnet e ben shqiptari nje argat te tille?

Flisni burra

Une po po flas pra si burrat! E keqja e besimtarit eshte se beson. C'hynte ne pune shqipja e shkruar ne shek e 13-te? Kujt i nevojitej ajo kur autoritetet nuk te lejonin te shkruaje asgje tjeter pervec Greqishtes dhe Latinishtes? Pastaj, pse u dashka shkruar ne nje qytet Latin si Shkodra shqipja kur denimi per herezi do ishte maksimal per Teodor Shkodranin.

nqs ma provon qe Teodor Shkodrani ka qene heretik atehere...po..ndoshta kjo histori ka te vertete ne te. Perndryshe...mos beso shume.
    Adresat e faqeve personale mund ti vendosesh ne profil por jo ne firme. Stafi i Forumit

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Pellazgët ekzistonin dhe përpara permbytjes "Pellazgët, sipas referimeve ishin popull helen (helen?..c ne greket jane helene ) i periudhës përpara përmbyjtjes, të cilët u larguan nga Tesalia pas përmbytjes së madhe të Defkalionës, përpara luftës së Trojës dhe u vendosën në vende të ndryshme" (Diodori IV 113.2)

gjithsesi ky referim mund te jete edhe i dyshimte

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga Qafir Arnaut
    Vehbiu ben mire te degjohet nga shume ju pasi vetem po te mposhtni argumentat e tij e tregoni veten se keni pervetesuar historine e lashte.
    Argumentat? Argument i barazvlefshem eshte shkrimi yt.

Darius, ku eshte shkrimi Harmonies? Moderatori nuk duhet te lere vetem anen e tij te debatit.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga BARAT
    Pellazgët ekzistonin dhe përpara permbytjes "Pellazgët, sipas referimeve ishin popull helen (helen?..c ne greket jane helene ) i periudhës përpara përmbyjtjes, të cilët u larguan nga Tesalia pas përmbytjes së madhe të Defkalionës, përpara luftës së Trojës dhe u vendosën në vende të ndryshme" (Diodori IV 113.2)

gjithsesi ky referim mund te jete edhe i dyshimte
    Bie dakort me rreshtin e fundit. Mendo sikur kjo reference te lexonte "Pellasget ishin nje popull shqiptar..." .

Se dyti, do na duhet te dijme (ne se ekzistonte) cili ishte perkufizimi i termit "helen" ne kohen e Diodorit.

Me lart eshte modeli i referencave me te cilat kerkon te pasurojne mendimin nje kategori e caktuar (e shitur ose e gjymte).
    Aeneas Dardanus

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Cme shkoni tek Teodor Shkodrani duke me devijuar. Por meqe shkuat atje, me lejoni te shtoj dy gjera qe Klosi dhe Plasari ne shkrimet e para te tyre nuk besoj ti kene permendur, por te lejne pershtypjen sikur ky tipi nuk ka ekzistuar kurre.

Ky njeri me ket emer ka ekzistuar qe cke me te, problemi eshte ne cfare gjuhe e ka shkruar vepren e tij origjinale.

Georgii Acropolitae opera
    vell. 1. Continens Historiam, breviarium Historiae, Theodori Scutariotae additamenta
    vell. 2. Continens Scripta minora, praecedit dissertatio de vita scriptoris.

Ne prill te 2007 do dali ne botim ne Gjermanisht :

Theodori Scutariotae Chronica
    Hrsg. v. Tocci, Raimondo
    This volume presents the first critical edition of the anonymous world chronicle titled Chronika which gives a condensed account of events from Adam up to the death of the Byzantine Emperor Alexios I Komnenos (ruled 1081–1118). The introduction includes a discussion of the relationship of the Chronika to the Synopsis chronike of Theodoros Skutariotes (13th cent.), and the Chronika is shown to be a preliminary by Theodoros (autograph) to the Synopsis chronike.

Libra te tjere :

Opera: Historia, Breviarium Historiae, Theodori Scutariotae Additamenta (Greek)
    by Georgius Acropolites, Heisenberg, P. Wirth, Theodorus Scutariotes

Hardcover, Univ of Michigan Pr (January 1981)

Tani zelli letrar i mosketiereve fillon me aludimet se Musa Ahmeti ka ngaterru emrin duke e qujt si shqiptar ket tipin, dhe rrjedhimisht sikur mund te kete shkruar shqip. Nuk e besoj qe Musa Ahmeti te jete kaq gomar dhe te bej te tilla aludime pa i pare vete me sy, aq me teper qe keto gjera, duke ditur karakterin rrebel dhe harbut te shqiptarit te sotshem do i kushtonin Musa Ahmetit rende reputacionin e tij. Tani, Aurel Plasari, mundohet ta nxjerri njeriun ne fjale nga Chrysopolisi, "Shkodra" Uskudari ne pjesen Aziatike te Turqise. Tani mua me duket pak si e cuditshme kjo gje, sepse nese ky njeriu ka shkrujt Greqisht(dhe faktikisht ka perkthime te tija ne Greqisht dhe vetem ajo ka mbijetu neper bibliotekat e vizitueshme nga njerezit e thjeshte, dhe ka jetu ne ate pjese ku ka patur "greke", atehere perse emri i tij u vulos ne Latinisht ku dihet qe vendi emrin nuk e ka Scodra por Chrysopolis.

The origins of the city's name remain shrouded in mystery. Some scientists believe that the name derives from "Shko-drin" which means "where Drin goes", Drin being the Drin river that connects with the Buna river next to the castle of Rozafa. Others believe the name to be of Latin roots, which remains unproven . Another hypothesis claims that the name "Skodra" was used even before the area was occupied by the Romans.

Ka gjera shume te dyshimta ne ket mes. Megjithate do dilka nje liber kete vit ne Prill, te shohim deri ateher. Heshtja e Musa Ahmetit mbetet e pashpjegueshme sidoqofte, dhe nuk besoj te jete heshtje fajtori mbas gjith kesaj balte, por ka gjera me te thella se aq.

Me 23-09-2002

Dokumenti më i vjetër në shqip më 1210
    -- nga arkivat sekrete të Vatikanit...

Dorëshkrimi përbëhet nga 208 fletë. Është i shkruar në pergamen dhe i tëri është në gjuhën shqipe. Ndahet në tri tërësi: atë teologjike, filozofike dhe historike. I gjithë teksti është autograf.
    Së shpejti në botim dorëshkrimi i 1210-s me autor Teodor Shkodranin.

Dr. Musa Ahmeti -- nga Dr. Musa Ahmeti

Eshtë folur e shkruar, por gjithnjë deri tani në formë të supozimeve, "duhet" të ketë libra, dorëshkrime apo dokumente të shkruara në gjuhën shqipe, të cilat janë më të hershme sesa "Formula e pagëzimit" nga viti 1462 apo nga libri i parë i shtypur në gjuhën shqipe "Meshari" nga viti 1555.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 04-02-2007 më 20:56
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar më parë nga D@mian
    E drejte!
    Per mendimin tim Vehbiu perfaqeson nje nga penat me te mprehta dhe mendjet me te kthjelleta te Shqiptarizmes sot (ne fakt me kujton orthologjizmin dhe racionalizmin e rrymes se neoshqiptarizmes se viteve 30', e cila e pati fatkeqesisht te pamundur te imponohej politikisht ne mjedisin feudalo-otoman te asaj kohe (jo se sot ka ndryshuar shume)).
    Arnauto, djali ketune po te llafos se si Konica, Noli e me radhe, edhe Vehbiu i takokon se njejtes rryme e kulture por ne kohera te ndryshme. Po te shpegon se Janullatoes eshte njelloj si Papa Kristo Negovani.

Ju sugjeroj ti vini veshne, jo vetem sepse super moderon po edhe sepse eshte nje :

Alpha Dominant Male

"The Alpha male - Many animals have a dominant male who is able to have sex with all the females in his group, while the other less dominant males get no sex while waiting for him to die or until they are strong enough to take over command of the group and become the alpha dominant male."

Tchus.
    Aeneas Dardanus

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Une po po flas pra si burrat! E keqja e besimtarit eshte se beson. C'hynte ne pune shqipja e shkruar ne shek e 13-te? Kujt i nevojitej ajo kur autoritetet nuk te lejonin te shkruaje asgje tjeter pervec Greqishtes dhe Latinishtes? Pastaj, pse u dashka shkruar ne nje qytet Latin si Shkodra shqipja kur denimi per herezi do ishte maksimal per Teodor Shkodranin.

nqs ma provon qe Teodor Shkodrani ka qene heretik atehere...po..ndoshta kjo histori ka te vertete ne te. Perndryshe...mos beso shume.
    Ne pajtim te plote me ate qe the si burrat e me urtesi. Une nuk besoj. Une ia le mendimin njohjes dhe ate pres ta mbeshtes ne informate.

Nuk e perjashtoj arbitrarisht asnje mundesi sado e logjikshme apo e palogjikshme qofte ajo per rrethanat e veta. Dua ta shoh genjeshtren ne menyre qe te jem ne gjendje per ta vleresuar. Pastaj do te jem ne gjendje te them po, edhepse e pabesueshme gjithesesi paska qene e rreme. Por perjashtimi apriori eshte shenje
    paragjykimesh te cilat shnderrohen ne ushqim te njome te "bindjes", si paramase per te krijuar "besimin". Besim per perjashtimin e cdo lloj mundesie te ekzistimit te nje shkrimi shqip para formules se pakezimit pa lejuar hapesire as te hulumtohet nje mundesi e tille.

Keshtu me kete mendjen time une shprehem haptas se nuk besoj as njeren as tjetren perderisa nuk vertetohet, o' se: dokumenti nuk ka ekzistuar fare dhe pretendimet e hulutuesit ishin thjeshte nje genjeshter, ose kur te vertetohet: se dokumenti i prezentuar paska qene falsifikim.

Mendoj une ky qendrim eshte me i drejte.
    Aeneas Dardanus

Ai dokument nuk eshte prezantuar nga 'zbuluesi' i tij dhe u be vite qe nga koha kur 'lajmi mori dhene'.

Vehbiu ben mire te degjohet nga shume ju pasi vetem po te mposhtni argumentat e tij e tregoni veten se keni pervetesuar historine e lashte.
    Sa qejf keni ta coni temen sa andej ketej. O qafir une kur shpreh mendimin tim nuk marr mendimin e te tjereve. Shpreh ate qe mendoj, ndjej dhe di. Dhe ajo qe kuptova une nga reagimi i Vehbise (qe mund te jete thjesht instiktive dhe si e tille dhe e gabuar) eshte nje acarim komplet i pajustifikuar. Une nuk pashe asnje argument nga Vehbia. Ke quan argument ti? Elokuencen apo pompimin e shkrimit me shprehje bombastike? Apo sulmin e pashoq qe i beri dokumentin kur sic e thote dhe vete nuk ka asnje te dhene nese ekziston apo jo. Apo Ardian Klosi qe direkt e quan bllof apo Plasari qe i vuri emrin direkt forgery. Te tre keta te mesipermit kane nje pike te perbashket, asnjeri se ka pare dokumentin, asnjeri ska patur njohuri per dokumentin dhe te tre nuk priten te informohen me shume po shpalosen kapacitetin intelektual dhe perzjen mish e mash, faqe interneti e forumi dhe e hodhen helmin me aq mjeshtri sa njehere e nje kohe e hidhnin ata qe vishnin rrasot nga Voskopoja ne Ardenice.
    Mos valle per kete duhet te degjoj une Vehbine? Apo Klosin apo Plasarin? Pse mos degjoj Moikom Zeqon:

A duhet ta paragjykojmë dr. Musa Ahmetin? Ai ka shkruar se, së shpejti, do të botojë në aparatin shkencor edhe dëshmitë autentike, tekstin e 1210-s, shoqëruar edhe me dokumentin zyrtar të tre paleografëve të Vatikanit, si dhe dokumentin pop të Vatikanit, që lejon botimin e këtij dorëshkrimi. Kur ta bëjë këtë botim kemi të drejtë të japim mendime shkencore për të. Pa këtë botim nuk mund të bëjmë as kriticizmin, as paragjykimin. Shpreh mendimin se studimi do të jetë shumë i gjatë, i shumë studiuesve e ndoshta i brezave.

Pse mos te degjoj Dh. Shuteriqin:

Aleks Buda i kërkonte origjinat e shtetit shqiptar që nga mesi i shekullit XI, kur njihet me emër një zot i një qyteti alban në Shqipëri të Veriut, si dhe emri i peshkopit të peshkopatës, që e ka qendrën në atë qytet. Për t'iu vënë punës së kërkimit të ndonjë dokumenti shqip me rëndësi, dr.Ahmeti u nis nga botimi i Eqerem Çabejt, të cilit arbëreshi i Italisë, Nilo Borxhja, që është marrë me kërkimin dhe botimin e fragmenteve të moçme të shqipes së shkruar, i kishte thënë filologut tonë të madh se kishte rënë në gjurmë të një vepre shqip përpara Buzukut. Dr. Musa Ahmeti, si edhe Çabej e të tjerë, ka pasur parasysh dëshminë e Adamit, të vitit 1332.

Pse mos te degjoj Nasho Jorgaqin:

Kush është interesuar për historinë e shqipes së shkruar, e ka pritur një zbulim të tillë, sado jo të këtyre përmasave. Më optimistët e kanë konsideruar vetëm çështje kohe. Hamendjet dhe gjurmimet periferike të F.Konicës, N.Joklit, M.Shuflajt, , por edhe të Dh.Shuteriqit, E.Çabejt, a ndonjë tjetri kanë qenë sinjale shprese dhe besimi për brezat e rinj të hulumtuesve dhe të studiuesve. Ata të çonin te mendimi se shqipja duhej të jetë shkruar përtej shek. XV, në periudhën paraturke.

Personalisht do e filloja degjimin nga keta qe permenda me siper qe i kane dhene jo pak ketij vendit tone. Pastaj do degjoja dhe qurravitjet e Vehbise dhe te Kloseve e Plasareve. A eshte dokumenti i vertete? Nuk e di!!! Ma do shpirti dhe zemra te jete i vertete dhe mezi pres lajmet per te. Dhe me e pakta qe mund te bej eshte te pres qe te vertetohet sa real eshte. Besoj se kete gje do besh dhe ti apo tjetri qe i thua vetes shqiptar. Dhe kur vjen puna per kete pike jo vetem qe se degjoj Vehbine po mundesisht po te me vinte rasti, do e peshtyja ne surrat.

Tani le te rikthehemi tek tema. Disa vite me pare Profesor Selim Islami (punen e te cilit e adhuroj) ka shkruar nje material te gjate per Dodonen por qe fatkeqesisht nuk po e gjej dot. Personalisht do e filloja me Selim Islamin pasi per mua eshte nga ilirologet me te medhenj qe ka patur Shqiperia. Madje shume studime dhe kerkime te tija sot perdoren si referenca neper universitetet e botes, fakultetet e arkeologjise dhe historise. Pra a mund te gjehet ky material ne Shqiperi?

alpha dominant Maska e D@mian
    Anëtarësuar
    20-09-2005
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    1,170
    Neo-shqiptarizma e viteve 30? C'eshte kjo? Rryme filozofike? What? No more 'blud und boden'?
    Link
    Link
    Qafir,
    sic mund ta dish edhe ti, shprehja politike si materializim i pikepamjeve filozofike-shkencore ndryshon ne varesi te periudhes historike dhe mjedisit shoqeror dhe gjeopolitik. Konceptet, kur ato kane baza te shendosha, i qendrojne kohes dhe hyjne ndoresh ne cdo epoke!

Shiko c'thote Branko Merxhani ne 1930 (a thua se jeton e shkruan sot):

Shqipëria jonë e sotme është një Botë kaotike e vogël. Në rrembat tona rrjedhin shumë hidhërime dhe helme, gjurmë të prishjes, të robërisë, të një tronditjeje historiko-shoqërore të pakapshme. Trazimi dhe anarkia, që mbretërojnë sot në gjuhën tonë, nuk janë veçse vetëm një pjesë, një pamje, një fazë e prishjes sonë historiko-shoqërore. Gjithë ky trazim, gjithë kjo anarki mbretërojnë edhe në të gjitha shfaqjet e tjera të dinamizmit tonë qytetëronjës. Në idetë dhe tendencat tona shoqërore, ca më shumë në kuptimet tona mbi formën dhe esencën e instituteve tona shoqërore. Është një anarki, e cila ka thëthitur të gjithë pothuaj jetën tonë. Ideale s’kemi. Racionalizmi ynë është pothuaj si i djemve. Dispozita për një gjurmim të ngulur shkencor dhe sistematik na mungon krejt. Ku e ka rrënjën e saj kjo e keqe? A ka vallë arsye historike? Nga pikëpamja e kuptimit sociologjik cili është shkaku i kësaj gjendjeje?

Styx,
    flm per reklamimin e seksualitetit tim!

Genesis,
    Teodor Skutarioti eshte nje kronist mjaft i njohur bizantin i lindur ne Skutari te pjeses aziatike te Konstadinopojes. Edhe sikur ta marrim te mireqene zbulimin e Musa Ahmetit (per cka nuk ekziston asnje fakt deri tani), vete Ahmeti shprehet se T.Shkodrani dhe T.Skutarioti jane dy persona te ndryshem, madje se shkodrani yne nenshkruan si Theodor Shcrodranitee (a dicka e tille), dhe jo Skutarioti.

Darius,
    na fal per daljen nga tema
    FLUCTUAT NEC MERGITUR

Faqja 7 prej 148 FillimFillim ... 567891757107 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •