Close
Faqja 13 prej 148 FillimFillim ... 311121314152363113 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 121 deri 130 prej 1475
    i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Po e hedh bllok si material dhe nuk po bej asnje koment se s kam kohe po them ti rikthehem ketij materiali, i cili ka te beje me nje liber te shkruar nga nje grek. Me interesante nga te gjitha eshte pohimi se pellazget kane egzistuar qe para permbytjes dhe emertimi thajet, ku rrenja e fjales eshte tha ose thaj totalisht e kuptueshme edhe sot ne shqip. Shkrimi i meposhtem vetem sa eshte seleksionuar nga une nuk eshte opinion imi as permbledhje qe e kam bere une

########################

THAJETËT: EKONOMISTËT PELLAZGË
    Thagetian Pelasgian Economists
    © 1996-2000 GRIGORIS J. ZORZOS

MBI PELLAZGËT

Libri mban titullin " Thajetët: Ekonomistët Pellazgët". Me termin "thajet" nënkuptohet i mbijetuari nga përmbytja. Më vonë përdoret termi "kelpë", njeri i bardhë i gjatë, për të mbijetuarit e një përm bytjeje të mëpasshme.

Termat "thajetë" dhe "kelpë" janë përmendur nga Taxiarchi Çoga (Promachos, No.323, faqe 3) dhe janë pikasur dhe tek Epiktiti ne Dissertationes D 5.

E gjithë Greqia quhej atëhere Pellazgi (Herodoti, Historia B 56).

Te parët që i përdorën shkronjat e gjuhës greke si gërma të thjeshta ishin pellazgët dhe për këtë arsye ato u quajtën Pellazge" (Diodori C 67.1).

Lini shkroi me gërma pellazge një histori për veprimet e Dionisit të parë dhe tradita të tjera mitologjike (Diodori C 67.4). Gërmat pellazge i përdorën dhe Pronapidi (mësuesi i Homerit) dhe Orfeu (Diodori C 67.5).

Pellazgët përfaqësojnë kryesisht banorët e ishujve dhe quhen në hëbraisht Pelisthim, në gjuhën egjyptiane Peleset dhe në greqisht Pelazgi, Pelazgiqi apo Pelastiqi (La vie quotidienn en Crete au temps de Minos, faqe 123, Librairie Hagette).

"Këto janë ngjarjet e vërteta, pra që në lashtësi banoheshim nga pellazget e lashtë dhe helenet (Herodoti, Historia A 56).

Të gjithe historianet janë dakord me faktin që pellazget ishin nje fis i lashtë helen i cili u shpërhap dhe zotëroi në të gjithë Greqinë. Efori (historian) përmend që pellazgët ishin fillimisht arkadë të cilët preferonin jetën ushtarake duke marrë pas vetes edhe të tjerë në këtë lloj jetese, të cilët dhe ata u quajtën pellazgë. Fituan emër të madh në gjithfarë vendi që shkuan. Mbërritën madje dhe në Kretë si banorë te saj dhe sic thotë dhe Homeri (Odisea ô 175) në pikën kur Odisea i flet Penelopës: "Ekzistojnë shumë dialekte dhe gjuhë të përziera në Kretë dhe kjo ndodh sepse atje gjënden akejt, eteokritët zemërmëdhenj, qidonët, dorianë nga tri prejardhje të ndryshme si dhe te ashtuquajturit pellazgë". Pastaj dhe Tesalia quhet "Fushë Pellazge" dhe më saktë, zona midis grykëderdhjes së Pinios dhe Termopileve deri dhe në vendin malor që gjendet pranë Pindit, për arsye se ne këtë zonë banuan pellazgë. Poeti Homer e quan zotin Dias te Dodones (F 142) pellazge (Iliada P 233) me fjalët "Zeus mbret dodonas pellazg". Shumë [historianë] i quajnë si pellazgë dhe kombet epirote duke qenë se regjimi i pellazgëve kishte mbërritur deri atje. Me vonë pothuaj të gjithë i emërtonin heronjtë e tyre Pellazgë duke e bërë të njohur këtë emër në shumë kombe ashtu si për shembull dhe Lesbos [ishull] u quajt Pellazgi dhe banorët e zonës përreth Troadhës u quajtën pellazgë, sipas Homerit (Iliada B 84O). "Ipothoo ishte prijësi i luftëtarëve nga fiset pellazge, që jetonin në krahinën pjellore të Larisës". Që fisi pellazg e ka prejardhjen nga Arkadia historiani Efor e mbështeti me tekste te Isiodit, i cili thotë se (F.44 Rz3) "lindën bij të gjysëmzotit Lukaon të cilin e lindi Pellazgu". Po kështu mbështet edhe Eskili tek Iketes dhe Danaid (v.25O ff) ku thotë se fisi pellazg vjen nga zonë e Argos që ndodhet pranë Mikenës. Historiani Efor përmend se madje i gjithë Peloponezi u quajt Pellazgi, sic thotë dhe Euripidi tek Archelai (F.228 N2) ku përmend se "Danau ishte baba i pesëdhjetë bijave dhe pasi erdhi ne Argo ndërtoi qytetin Inak dhe me vendosjen e një ligji banorët e Greqisë u quajtën danaj ndërkohë që më parë quheshin pellazgë (Efori 2a.7O, F.113, Stravoni V 2.4, Komente për Dion Per.348).

Pellazgët shkuan dhe në Kretë "Siç sapo përmendëm në Kretë banuan të parët eteokritët të cilët konsiderohen si autoktonë. Shumë breza pas tyre mbërritën atje pellazgët me endje të vazhdueshme, fushata, eksplorime dhe emigrime" (Diodori Sicili E 80.1).

Pellazgët ekzistonin dhe përpara permbytjes "Pellazgët, sipas referimeve ishin popull helen i periudhës përpara përmbyjtjes, të cilët u larguan nga Tesalia pas përmbytjes së madhe të Defkalionës, përpara luftës së Trojës dhe u vendosën në vende të ndryshme" (Diodori IV 113.2).

Ky eshte teksti i postuar ne gjermaisht nga Zeu_s

Temporally fits in addition, that around 1000 v. Christs the Illyrier out of Epirus over the Adria set and took the south east coast of Italy of the Garganus to south in possession, what recognized first Heibig in the famous treatise, over the origin of the Japyger' in that, Hermes' 11, 1876, 257 ff. on the basis of the agreements in the Toponomastik this and on the far side of the Adria, after Mommsen in its, Unteritalischen dialect', Leipzig 1850, S. 85 ff. the Messapischen an own and. Were, from north to south advancing, the tribes of the Daunier, Peuketier, Kalabrer, Japyger, that we can prove also at the Balkan Peninsula, in addition gravel of Dardanern and Chaonern. On the other hand the Messapier (d. i., the settlers between two waters', the Adria and the gulf of Tarent), Sallentiner (that, sea resident') and Poediculi (, the settlers at the foot' the Apennin) gained themselves these names obviously not until the new homeland. It, that took over the name of the Greeks from Dodona to Italy, were you, that became later in Roman mouth than Grae-ci (with the ko-Suffix of the italischen peoples names) the total label of the Greeks. In addition the fact agrees, that the oldest Greeks. Colonists in under-Italy there Messapier found because they avoided that of these already occupied italische south east coasts. Also many an illyr. Support word might have approached the Romans of the Messa-pis. But also south of Epirus, the Illyrier knocked to means Greece, where the Akarnanen and Ätoler of the Greek. Authors as full Greeks looked at become not, yes into the Peloponnes before. R. v. Scala meant in its Rektoratsrede, around-tore of the oldest story of Europe', Innsbruck 1908, the Illyrier had itself in the south even until Crete and to the occupation of south-Italy until Sicily spread.

Une spara i kam besen ketyre perkthimeve neper webe pasi jane paska si lemsh megjithate gjykoheni vete.

Perjashtuar Maska e Zëu_s
    Anëtarësuar
    02-05-2006
    Postime
    1,672
    Citim Postuar më parë nga BARAT

"Te parët që i përdorën shkronjat e gjuhës greke si gërma të thjeshta ishin pellazgët dhe për këtë arsye ato u quajtën Pellazge" (Diodori C 67.1).
    Barat, me fal qe nuk po jap komente per te tjerat, se duke e lexuar per se shpejti (pasiqe me duhet te flej se neser ne pune) me beri pershtypje ky texti yt dhe deshta te ndalem vetem pak te keto fjale te Diodorit te cituara nga ti, te cilat fjale, siç po me duket mua, e argumentojne ate qe e kam kuptuar une dhe qe e kam shprehur ne kete forum mbi domethenjen e emrit Pellazgoi.

(ndoshta nuk jam absolutisht gabim, edhe pse jam ne anen e pakices)

naten e mire

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Te dhenat e autorve te ndryshem mbi Dodonen japin qarte se ky vend, ky orakel= kuvendi i orave, ne shqipe ora-kli, apo kuvendi i grave, apo i gra-kua, te gjithe shprehen te nje mendimi se ketu ne Dodon flitej nje gjuhe jo helene por epirote apo pellazge e vjeter.
    S'kemi nevoje te dalm prej teme, perveç se nese tentojmi te gjejmi ndonje lidhje tjeter te ndonje permbysje si ajo e Noes.
    Mirepo sipas pozites gjeografike qe ka sot ky vend, pra ne lugin e jo ne maje te malit Tommorr, mendoj se kjo falltore ka filluar te sherbeje pas permbytjes, ta zem te kohes se Deukaleonit qe permendet ne Thesali.
    Mirepo Dodona eshte krejte ne veri, e ketu eshte problemi se nuk ka lidhje Dodona fare me ndonje permbysje.
    Mos te harrojmi se permbysja e madhe ka ndodhur saktesishte 5000 e ca vite para eres sone kur niveli i ujit u ngrit dhe hapi gryken e Bosforit dhe vershoi uji per te formuar Detin e Zi qe dikur ishte vetem se nje liqe i vogël....
    Po nejse, gati se te gjitha u than, mbetet te deshifrohet ky shkrimi i gjetur ne Dodon, e per mua eshte fondamental, se ne te shifen shkrime te hershme etruske apo fillimet e para te shkrimit pellasg edhe pse askush nuk mendon se aat kan lene shkrime.

ps; me se gjysmen e shkrimeve apo te referancave tani i dhat ne gjuhe te huaajaaa. A keni pakez kohe qe ti perktheni ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 07-02-2007 më 19:59

Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Mos te harrojmi se permbysja e madhe ka ndodhur saktesishte 5000 e ca vite para eres sone kur niveli i ujit u ngrit dhe hapi gryken e Bosforit dhe vershoi uji per te formuar Detin e Zi qe dikur ishte vetem se nje liqe i vogël....
    Kreksi mos harro se ka patur disa permbytje dhe jo vetem nje. Mesa del nga shume mite dhe legjenda te kulturave te ndryshme te botes permbytjet kane karakter ciklik dhe ndodhin shpesh ne Toke ne cdo mijera vjet. Shume shpejt do hap nje teme te vecante vetem per permbytjen dhe do te bind per kete qe them. Me pak fjale ende nuk eshte e qarte se per cfare kohe behet fjale. Mund te jete 5000 vjet p.e.s., 3000 vjet p.e.s. por edhe shume me teper se kaq.
    Kronologjia ne kete rast nuk ka asnje rendesi pasi eshte dicka qe nese zgjidhet ajo pershtatet globalisht.

i/e regjistruar Maska e BARAT
    Anëtarësuar
    20-07-2006
    Vendndodhja
    Himarjot jet' e jet', Zot mbi male Hyll mbi det
    Postime
    2,565
    Zeusi pellazgjik

Ofiqe
    Krijuesi suprem dhe organizuesi i te tera gjerave e qenieve, por i konceptuar e krijuar me nje forme njerezore ai aupozohej se jetonte mes njerezve. Malet e ne vecanti mali i Tomorrit ishin te shenjte dhe ia tribuohej atij kjo shenjteri.
    Emblema
    Rrufeja
    Shqiponja
    Dushku (profetik)
    Ujvara e lumenj ..si shenja e jetes

Dione

Ofiqe
    Simbol i fuqise krijuese te natyres-se pari si toke prodhuese, se dyti si njomeshti gjalluese
    Emblemat
    Bimet dhe ujrat

Kulti i Dodones
    Orakulli-Ne kohet e "zoterve te pa-emert" dushku ishte i shenjte per ta dhe nje i tille profetik perconte deshiren e Zotit mes te gjalleve.
    Tempulli-Tempulli i Zeusit ne Dodone, te i cili silleshin e merrnin kontakte nga te tera anet e Greqise
    Kasta prifterore-Prifterinjte, Tomorri (Tomouri). Shefi i tyre quhej Naiarque (lexuar nga anglishtja shqiptohet dicka qe une besoj se ka kuptimin NJERKU..dmth babai adoptiv se babai shpirteror eshte vete Zoti)

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Di ndonje nga vendalite te thote se is quhe(j)t ajo dega e lumit Devoll qe kalon ne rreze te Tomorrit?

PS. Me lart keni cituar qe priftereshat e Dianes quheshin Pelejade (pellumba). Shpendi qe i atribuohet Aferdites eshte pellumbi.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

R[love]ution Maska e Hyllien
    Anëtarësuar
    28-11-2003
    Vendndodhja
    Mobil Ave.
    Postime
    7,708
    Ne Tomorr ka keto lumenj

Gropa
    Lybesha(dege e Tomorrit)
    Pashtani qe behet Karakanjozi me siper
    Tomori ka gjithashtu Radovecin i cili vazhdon ne gati tre dege te cilat jane te paidentifikueshme, por qe fshataret e zones duhet t'i dijne. Ato mesaduket jane perrenj sezonal.
    Kemi Vodicen, Pashtanin etj.

Per Devollin(qe ke qindra dege duket), mund te them vetem deget se kjo puna e formatimeve te fotografive qe nuk ja kam fort idene, nuk po me pelqen se dobesohet cilesia.
    Disa nga deget e Devollit --> Sulti,Qekini, Liqenthi, Lubonja, Broshtani, Kocaj, Plakoltina, Holli(dege relativisht e madhe qe ka dhe ky Terkollin, Selten, Gergjovinen etj), Dushku(jo ai i politikes ), Bregu, Zalli Kacivelit, Skembica, Varrezave, Leskoveci, Shpina, Pusi, Banja, Zalli i Gostimes(kendej fillon kthimi per nga poshte i Devollit), Kalimi, Shica(tani ndodhemi perseri poshte) etj etj etj ka shume dege.

Po postoj dy figura qe tregojne me qartesi disa here me te madhe se cfare ndodh ne shqiperi se sa programet e Nases etj. Problemi eshte qe duhet ti beja save me 20 % te cilesise dhe madhesise sepse ky forum nuk te lejon te postosh asgje me te madhe se 100 kb(Mos ka ardhur koha Darius te kemi disa vecantira ne nga Historia ? mbase nje set rregullash te vecanta vetem per postimet kendeja ?).

Tek ajo e madhja, Osumi ndodhet poshte fare ne jugperendim. Ndersa tek te tjerat mund ta shikoni se sa perrenj e lumenj derdhen nga Tomorri e sa ka ne rrenze te tij. Ka shume emra sic permenda siper, por ka dhe shume perrenj qe nuk me jepet emri fatkeqsisht. Megjithate nuk eshte keq.
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura   
    Ndryshuar për herë të fundit nga Hyllien : 08-02-2007 më 00:27
    "The true history of mankind will be written only when Albanians participate in it's writing." -ML

Citim Postuar më parë nga Genesis

Po postoj dy figura qe tregojne me qartesi disa here me te madhe se cfare ndodh ne shqiperi se sa programet e Nases etj. Problemi eshte qe duhet ti beja save me 20 % te cilesise dhe madhesise sepse ky forum nuk te lejon te postosh asgje me te madhe se 100 kb(Mos ka ardhur koha Darius te kemi disa vecantira ne nga Historia ? mbase nje set rregullash te vecanta vetem per postimet kendeja ?).
    Genesis madhesia e postimit te fotove eshte e njejte per te gjithe. Nga ky rregull nuk perjashtohen as adminet. Por mi dergo mua ne adresen e e-mail qe te kam nisur ne mp dhe i postoj une nepermjet photobucket ose imageshack.

OPENMINDED Maska e land
    Anëtarësuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Citim Postuar më parë nga Kreksi
    Edhe une u habita, se ku eshte roli i Mont Ararat ketu me dodonen ?
    Na trego pak legjenden pra...
    Miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinchia!
    E nxore Janinen me ne veri se Tomorri! Aty ku e ke vene zotrote eshte Gramshi! Shtyje pak me poshte, he te keqen.

Ehhhh, nuk rri dot pa u marre me ty, o Tannhauser i greqerise!
    Ju, sic ke emrin zotrote, ashtu i keni te gjithe heronjte!

Po si na kane zbritur iliret nga veriu me vone se greket, o bujkrob i kafenese se pensionisteve? Po nese kemi zbritur ne shqiptaret me vone se ju greket, duhet te kishim shume gjera te perbashketa, te pakten ndonje ngjashmeri ne gjuhe. Dhe, cfaredo te thuash zotrote, nuk mund t'i nxjerresh iliret shume me te vone se greket, se nuk ke mundesi, dhe kafja ne Athine, sa ne Tirane kushton; te perzene nga klubi e nuk te lene te mendohesh me!!! Ilireve, mbreti i pare u permendet "Hyllus-i", 1280 vjet PK, - ju grekeve ne ate kohe nuk ju gjenden as kockat! Si ka mundesi atehere qe flasim gjuhe kaq te ndryshme?
    Flasim kaq gjuhe te ndryshme, sepse, ju greket nuk keni ardhur para ilireve, por, jeni popullsi e krijuar ne nje hark kohor mijeravjecar, dhe, te themi te drejten, ende nuk e keni mbaruar procesin e formimit. Jeni krijuar me perzjerjen pellazgo-egjipto-fenikase, me nje baze te forte gjenetike babilonase e cila mori revansh me vone, dhe ne kohen ne te cilen po flasim, keni urgjence sudaneze, per ta zbutur paksa, - etiopase. Vetem ne "librat" e "Homerit"(qe eshte me kollaj te vertetohet egzistenca e Homer Simpsonit) ka mbi 650 fjale te pastra shqipe. Kontrasti i greqerishtes se sotme me shqipen, i ngjan atij shqipo-sllav.
    Eshte pakez me i theksuar ai shqipo-sllav, sepse sllavet na dolen me te trashe se ju, por edhe per faktin qe, meqe erdhen me vone, nuk paten kohe te mjaftueshme per te arritur te pakten ne shkallen e neandertalit. Nderkohe qe, ju, ende arabo-uro-sudaneze do kishit mbetur, po te mos ishte per ate perqindjen e mire te brumit gjenetik qe keni kabull nga ne shqiptaret.
    Nejse, edhe kjo eshte e kote, sepse nuk ka burre ne bote qe te vertetoje qe greket e lashte te kene ndonje lidhje sado te vogel me "greqerit" e sotem.
    Nderkohe qe greket e lashte merrnin diploma per bukurshkrim nga Sidoni apo Piombina...
    Nje gje e the mire po nuk e vazhdove dot...
    Qe Dodona eshte paragreke, kete e dine te gjithe dhe nuk e diskutojne....
    Qe greket u formuan ne Ballkan nga krundet e pellazgeve me qyrret egjiptiane, kete duhet ta keni kuptuar tashme.(nje rrenje shqiptari e keni, perdoreni trurin pra...)
    UNE JAM TI-TI JE UNE

E LA NOSTRA GIOIA CON NOI

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •