kreksi ne rep me keshillon te lexoj biografine e homerit dhe iliaden meqe s'di asgje( sipas kreksit).
ok, kam ne pc time te gjithe doreshkrimin me foto te venetus a(marcianus graecus 454) ku jane bazuar te gjitha perkthimet e iliadave te botes. eshte e vertete qe iliada fillon me disa fjale qe mund te lidhen me shqipen, por vazhdimi ! ju a merr mendja vete.
do i thoja kreksit a ka ndomje info per personin qe e ka doreshkruar, nga ka erdhur dhe cka bere(une i kam)?
qashtu kreks, kopja me e vjeter e iliades eshte version mesjetar me stil mesjetar.
persa i perket ymerit, thashethemet me rapsod i verber etc sigurisht qe i kam degjuar qe heret, por e kam veshtire te besoj qe marcianus graecus na qenka e homerit.
ai qe coi kopjen ne biblioteken veneziane e coi per greket jo per dardanet.
qashtu
$ € ₭ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫
giovanni aurispa ne 1424 coi iliaden ne venezia pas nje udhetimi ne greqi. komentet e iliades ne doreshkrim jane me stile te njejta mesjetare me vete iliaden. ne iliade ka disa stile shkrimi, perjashtohet te kete qene nje autor i vetem.
$ € ₭ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫
Viola, ti mund ta dish se nuk quhet Homeri , por OMIROS = rrobi
pra ka qene nje rrob lufte, ai qe beri inicimin e ILIADES . folklori pastaj e persosi dhe e redaktoi ne formen qe e kemi sot
Qe nga krijimi i Iliades e deri te ardhja e doreshkrimit rreth 600 vjet me pare, kaluar neper gojen e popullit, Iliada u persos dhe u formezua me e plote, por sigurisht shume detaje te saj te fillimit humben rruges e u zevendesuan me te tjera, te nxjere nga fantazia e kengetareve dhe rapsodeve, qe e mbajten gjalle ate![]()
Unë jam njeri i thjeshtë.
Kënaqem me pak.
Më mjafton më e mira.
Jo eshte tjeter lloj varri ai.
Jo jo bjeshka nuk luhet.
E ka ngaterruar kreku homerin me perrallen e herodotit, i cili cdo gje e rrotullon ne ane te kundert e duke iu referuar gjendjes aktuale te namit. Pellumbat profetik smund te ktheheshin ne nje vend nga i cili nuk kane vajtur. Qe do te thote pellumbat profetik te dodones ishin sjellur ne egjipt nga dodona, ndryshe sdinin te ktheheshin ne nje mal te humbur sic ishte dodona ne ate pike.
Eshte ngaterruar me herodotin miku, mos ia zi per te madhe. Kane shkronjen e pare te njejte, cdo kush e gabon :')
Domosdo, transkripta eshte traskripte botimi i pare i 'shtypshkronjes' veshtire ti kete mbijetuar shekujve te barbarizmit te religjioneve qe duan te djegin gjithe librat e botes pos nje asaj shkarravines se tyre qe 'spjegon boten' ashtu si e imagjinojne ata. Origjinale mund te quhet vetem ajo qe ka kenduar Homeri, sepse dhe botimi i pisistratit qe atehere eshte kritikuar per shume parregullsi pikerisht nga epiket homerid te kohes.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
kardinali emigrant grek besarion ne 1468 i dhuroi republikes se venezias gjithe biblioteken e tij(iliada perfshire). ky koleksion u be zemra e bibliotekes marciana, dhe filloi marrja hov e te ashtuquajturit qyteterim perendimor me rrenje 'greke', po po rrenje greke mesjetare. ja keshtu, autoret qe i dime aq antike(na kane bombarduar veshet, nje genjeshter e thene mijra here kthehet e vertete) nuk jane aq antike.
$ € ₭ $ ¥ ... ♥♫ - ♥♫
Se mos ka ndonje habi tek bombardimi i vesheve me termin grek kur vete Anglia e krijoi si te tille ne shek e 19-te. Megjithate do ju lutesha ti qendronit temes qe eshte per Dodonen dhe jo Homerin apo Ymerin.
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
Si e ben apo si behet grek ky njeri. Me c'formule? Sepse ne boten romane greci i thuhet emathise e emathia eshte pjesa qendrore e arberise.
---
Eshte shume provokative te mesojme... -kur ka pasur grekorthodoksia mulate Kardinal qe u intereson literatura marciane e sidomos ne vitin e migrimit masiv te parise dhe fisnikerise shqiptare te ndjekura nga hordhite turke te percjellura pikerisht nga vasalet e tyre besnik grek dhe serb?
1. Pyes sepse dihet mirefilli se greket nuk kane ofiq kardinalesh.
2. Pyes sepse nuk e di qe greku te ket besim ne kishen ariane,
3.Pyes sepse nuk di si ti vej greku te birit emrin shqiptar Besarion
[fjala bese eshte ekskluzivisht shqipe ndersa emerformimet si bes-art e bes-arion piskasin une jam shqiptar]
Ndryshuar për herë të fundit nga Baptist : 20-07-2011 më 15:58
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Folklori nuk ka lidhje me vepren e kadarese apo te cilitdo Kadare.
Heronjte mitike te Ballkanit jane perzier ne te gjithe kombet dhe secili mburet se i ka te vetet keta heronj.
Greket dolen me te fituar se te tjeret, pasi vodhen trashegimine kulrutore dhe folklorike te gjithe Ballkanit dhe e shkruan te paret ne gjuhen e tyre, duke ia paraqitur Botes si te tyren
Unë jam njeri i thjeshtë.
Kënaqem me pak.
Më mjafton më e mira.
Krijoni Kontakt