Close
Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 68
    i/e regjistruar Maska e Skorpioni
    Anėtarėsuar
    18-12-2010
    Postime
    206
    qenjet evoluojne (pershtaten/zhvillohen) shum me shpejt se qe na mer mendja neve

p.sh mesatarja e madhesise se gjermaneve ne luften e dyte boterore ishte 168 cm, ndersa sot eshte 178 cm

sa i perket madhesise se trupit, njeri nder faktoret kryesore eshte ushqimi ... ne kohra te skamjes njerzit zvogelohen/pershtaten ...

PS.: gjat pushimeve ne vendlindje e pyeta njerin se si po e kuptojne ata menjehere qe ne jemi mergimtar nga evropa perendimore ... me tha:

"ju jeni bere me te bardhe se na".

FAKT
    Religion Is Curable

he he hee... Maska e halla mine
    Anėtarėsuar
    05-01-2011
    Vendndodhja
    brojė
    Postime
    1,466
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    Sepse njeriu eshte e vetmja qenie qe nuk perputhet fare me natyren e ketij globi. Cdo qenie pjese e flores dhe faunes jane ne perputhje te plote me natyren. Njeriu nuk eshte.
    Dy kampet qe ndahen sot, shkenca nga nje ane me teorine e evolucionit dhe denominimi judeo-kristian me kreacionizmin nuk shkulen nga istikami i tyre por sipas mendimit tim te dyja disiplinat jane gabim pasi evidenca ekologjike bie ne kontradikte me te dyja besimet.

Menyra jone e jeteses eshte komplet e huaj per ambjentin e Tokes. Psh, ne kundershtim me kafshet e ketij planeti, ne si njerez na mungon lekura e trashe dhe me lesh qe ta na mbroje nga elementet klimaterike dhe na duhet t'i marrim ato nga krijesat e tjera ose ti manifakturojme ne menyre sintetike. Aspak komode ne cdo lloj klime ne jemi te detyruar te ndertojme banesa, ti ngrohim ato ne dimer dhe ftohim ne vere duke konsumuar sasi te medha burimesh energjie qe i marrim nga toka. Krijesat subhumane kane armiq predator natyrale te dizajnuar per te mbajtur numrin e tyre nen kontroll, njeriu ska asnje. Per me teper, njeriu eshte i pajisur me nje inteligjence te larte dhe vetem ne kemi dominim mbi burmet ushqimore te planetit. Po ashtu ne si humane kemi aftesine per te perdorur artin e mjeksise per te zgjatur jeten pertej kufirit qe natyra normalisht do lejonte. Ne ndryshim nga kafshet te cilat jane fertile vetem nje here ne vit, njeriu mund te riprodhohet cdo muaj dhe ne kete menyre jemi vazhdimisht duke superpopulluar planetin, minimizuar burimet e tokes dhe ndotur ambjentin.

Ekologjia e tokes eshte e balancuar ne menyre delikate me sistemin e vdekjes. Cdo krijese pervec njeriut, jeton ne nje harmoni te plote me kete ligj natyror i cili riciklon burimet e planetit nepermjet ligjit te mbijeteses se me te fortit. Ky sistem eshte dizajnuar te ndaloje krijesat te cilat jane indigjene ne kete planet qe te mos demtojne ambjentin nepermjet mbipopullimit dhe ndohtjes. Nese nje kafshe sjell ne jete nje krijese te dobet, brenda nje kohe te shkurter nje kafshe tjeter grabitqare do e haje dhe mema e kafshes se ngrene vazhdon jeten me tutje e paprekur fare nga kjo ngjarje komplet natyrale. Ndersa humanet jane te dedikuar ne mbijetesen e me te dobtit. Ne marrim femijen me premature, e fusim ne nje inkubator dhe perpiqemi ta mbajme ne jete dhe me te njejten perkushtim perpiqemi te bejme te njejten gje me nje 80 vjecar te semure nga kanceri. Nese perpjekjet do thoja herkuliane te komunitetit mjeksor deshtojne dhe pacienti vdes, ne mbajme zi per nje periudhe te gjate pasi koncepti i vdekjes per ne eshte i peshtire.

Ne ndryshim nga kafshet, njeriu zoteron nje sens natyror pavdeksie. Perpjekjet e parreshtura tonat per te ruajtur jeten dhe frika e madhe ndaj vdekjes qendrojne ne pozicion komplet te kundert me principet bazike te ekologjise tokesore. Pra vete thelbi ose esenca e natyres njerezore eshte ne antitez te plote me konceptin Darvinian qe thote se speciet evoluojne qe ti pershtaten me mire ambjentit. Nje primat i cili jeton ne harmoni te plote me ekologjine e vdekjes nuk do evoluonte qe t'i peshtirosej ose neveritej vdekja. Me pak fjale preponderanca (qe ne psikologjine humane ose human behavior eshte termi EPERSI) e evdiencave sociologjike dhe ekologjike tregojne se njeriu eshte nje qenie jashtetokesore ne kuptimin qe origjina e tij nuk mund te lokalizohet ne toke.

Spo e vazhdoj me shume se kaq se sdua ta peshtjell temen me gjera qe nuk do i pelqenin shume prej antareve por thjesht paraqita disa ide qe ja vlen te merren ne konsiderate.
    Kurr s'besoj qe darius i ka shkruar keto reflektime, s'ka mundesi hiq.. teper dobet te arsyetueshme.. prandaj s'po i marr per origjinale nga ai!
    Beni publicitet pak temes se re(nese e sheh driten), sepse njeriu po humbet nganjehere andej nga temat "lloqe kavaje"..
    Asnjė kompromis, kurr asnjėher.. deri n'apokalips!

Citim Postuar mė parė nga halla mine Lexo Postimin
    Kurr s'besoj qe darius i ka shkruar keto reflektime, s'ka mundesi hiq.. teper dobet te arsyetueshme..

he he hee... Maska e halla mine
    Anėtarėsuar
    05-01-2011
    Vendndodhja
    brojė
    Postime
    1,466
    Citim Postuar mė parė nga Darius Lexo Postimin
    ahaa.. ke qene gjysme i fjetur, ok..
    Asnjė kompromis, kurr asnjėher.. deri n'apokalips!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    15-04-2008
    Postime
    496

E pare ndryshe

Nese me lejoni une modifikimin do ta shihja ne nje rrafsh tjeter dhe do arsyetoja ne nje linje tjeter. Njeriu u soll ne toke dhe nje dite do largohet qe ketu sepse toka eshte shtepi e perkohshme e mbreterise se njeriut. Nese do pyesni a mund te modifikohet njeriu gjenetikisht ne me te drejte do thoshim PO dhe do te tentonim me te drejte te percaktonim modifikuesin. Ajo qe do na vinte ndermend si pergjigje do te ishte se njeriu modifikohet nga AI qe e solli ne toke. Po cfare mund te perdoret per te na modifikuar gjenetikisht? Heh, mbase eshte e thjeshte! Ndoshta eshte MJEDISI qe na rrethon ne planetin Toke dhe ne te cilin kontribuojme te gjithe si pjese perberese e tij. Eshte ky mjedisi qe arrin te na modifikoje edhe aty ku nuk na e pret mendja! Ai ka aftesi qe te ndikoje direkt edhe mbi gjenet tona ne cdo moment te kohes. Aftesite e tij ndryshuese mund te aktivizojne dhe caktivizojne gjene por ka nje kufi deri ku ai mund te arrije. Ai kurre nuk mund te arrije qe me njeriun te luaje njelloj si me gjallesat tokesore te dukshme. Kjo sepse edhe njeriu ka njefare pushteti mbi te sepse AI qe e solli njeriun ne toke e ka pajisur ate me nje vecori te cilen gjallesat tokesore nuk e kane! Kjo eshte e famshmja ARSYEJA E ZHVILLUAR qe ka njeriu, nje vecori qe e diferencon ate nga gjallesat e tokesore. Kjo mund te beje qe njeriu te mos pesoje ndryshime dramatike por si krijese. Pra njeriu fare mire mund te ndryshoje ne madhesi, ne jetegjatesi dhe ne nje lume ndryshimesh te tjera qe mund te kene lidhje me te ushqyerit, me seksin, me semundjet, me aftesite perpunuese te informacionit e me shume gjera te tjera te cilat tek njeriu mund te modifikohen.
    Nese njeriu deshiron te hape mullirin e arsyes edhe ndaj kanaleve qe i duken te pasigurt ai mund ta beje kete gjer sa ta gjeje ate qe i jep atij rezultat. Atehere me siguri do te shohe se shterpesia e meparshme i kishte mbyllur syte e tij dhe e kishte fiksuar me shprsa te kota drejt nje uji qe nuk do te vinte kurre pavarsisht pritshmerise...

i/e regjistruar Maska e Alti Elezi
    Anėtarėsuar
    04-04-2010
    Postime
    794
    Citim Postuar mė parė nga G.D Lexo Postimin
    Nese me lejoni une modifikimin do ta shihja ne nje rrafsh tjeter dhe do arsyetoja ne nje linje tjeter. Njeriu u soll ne toke dhe nje dite do largohet qe ketu sepse toka eshte shtepi e perkohshme e mbreterise se njeriut. Nese do pyesni a mund te modifikohet njeriu gjenetikisht ne me te drejte do thoshim PO dhe do te tentonim me te drejte te percaktonim modifikuesin. Ajo qe do na vinte ndermend si pergjigje do te ishte se njeriu modifikohet nga AI qe e solli ne toke. Po cfare mund te perdoret per te na modifikuar gjenetikisht? Heh, mbase eshte e thjeshte! Ndoshta eshte MJEDISI qe na rrethon ne planetin Toke dhe ne te cilin kontribuojme te gjithe si pjese perberese e tij. Eshte ky mjedisi qe arrin te na modifikoje edhe aty ku nuk na e pret mendja! Ai ka aftesi qe te ndikoje direkt edhe mbi gjenet tona ne cdo moment te kohes. Aftesite e tij ndryshuese mund te aktivizojne dhe caktivizojne gjene por ka nje kufi deri ku ai mund te arrije. Ai kurre nuk mund te arrije qe me njeriun te luaje njelloj si me gjallesat tokesore te dukshme. Kjo sepse edhe njeriu ka njefare pushteti mbi te sepse AI qe e solli njeriun ne toke e ka pajisur ate me nje vecori te cilen gjallesat tokesore nuk e kane! Kjo eshte e famshmja ARSYEJA E ZHVILLUAR qe ka njeriu, nje vecori qe e diferencon ate nga gjallesat e tokesore. Kjo mund te beje qe njeriu te mos pesoje ndryshime dramatike por si krijese. Pra njeriu fare mire mund te ndryshoje ne madhesi, ne jetegjatesi dhe ne nje lume ndryshimesh te tjera qe mund te kene lidhje me te ushqyerit, me seksin, me semundjet, me aftesite perpunuese te informacionit e me shume gjera te tjera te cilat tek njeriu mund te modifikohen.
    Nese njeriu deshiron te hape mullirin e arsyes edhe ndaj kanaleve qe i duken te pasigurt ai mund ta beje kete gjer sa ta gjeje ate qe i jep atij rezultat. Atehere me siguri do te shohe se shterpesia e meparshme i kishte mbyllur syte e tij dhe e kishte fiksuar me shprsa te kota drejt nje uji qe nuk do te vinte kurre pavarsisht pritshmerise...
    Ke te drejte,askujt me sa po shoh nga bashkebiseudesit ne teme,nuk i ka studiuar per dicka te tille,sic duket valet goditese te diellit po behen gjithnje e me te forta,bile sipas studimeve te fundit,priten gjallesa te tjera ne toke te marrin jete,per shakak te ketyre valeve...

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Temen po e mbaj te mbyllur deri sa ta mbaroj (do kerkoje pak kohe). Nderkohe po ju jap mundesine qe ta lexoni pjese pjese qe mos behet material shume i gjate per tu pertypur.

Darius, me vjen keq te them sepse e ke shpjeguar shume lehte ADN...por qe tema e ka vendin tek pseudoshkenca. Cfare po ben ti eshte shpjegim i ADN-se dhe me dy-tre fjalite e fundit e kthen temen per keq, edhe kjo per mua quhet keq informim ose miss-info. Per arsye se ka njerez qe s'kane njohuri mbi ADN-ne dhe kur vijne te lexojne temen e hapur do ti duket si material i veshtire per ta kuptuar. Pastaj kur vijne tek dy-tre fjalite qe japin mendim si " Kenyon thote se kjo i ka cuar shume shkenctare ne perfundimin se qelizat e gjalla jane dizajnuar nga Agjent superinteligjent jashte natyres." apo "Atehere pse nuk duhet konsideruar sequenca e mesazhit ne molekulen e ADN-se si nje evidence e dores se pare per nje burim inteligjence?" .... you are being biased. Pra ti nuk po sjell thjeshte informacione por po sjell edhe nje mendim te nje-anshem. Mendimi i nje-anshem i cfare do lloji nuk eshte shkence.

Nese pranohet qe "Kur kundershtohet Evolucioni, kujt i atribohet krijimi i qenieve te gjalla e sidomos njeriut? Nje krijese te mbinatyrshme, nje fuqie mbinjerezore, nje inteligjence superiore..." DHE "Atehere pse nuk duhet konsideruar sequenca e mesazhit ne molekulen e ADN-se si nje evidence e dores se pare per nje burim inteligjence?"

~Me kete llogjike qe po ndiqet duhet te pranohet qe jo vetem njeriu por e gjithe jetesa ne toke, bakteria,viruset, parazitet, lulet, pemet, cdo gje e gjalle ne toke meqe kane ADN-ne e tyre edhe keto jane krijese e mbinatyrshme, nje fuqi mbinjerezore, nje inteligjence superiore, molekula e ADN-se te cdo gjeje ne toke eshte evidence e dores se pare per nje burim inteligjence.

Atehere shpjegimi me i kuptueshem per mua eshte ky:

Citim Postuar mė parė nga Scion Lexo Postimin
    Personalisht per mua ka shume pak rendesi se si jemi krijuar ne raport me ate nga cfar jemi te krijuar. A nuk ju ka shkuar ndermend qe pothuaj te gjith elementet kimike qe perbejne trupin e njeriut dikur, para shume miliarde vitesh jane krijuar ne zemren e yjeve apo dhe nga supernovat? Mjafton vetem ky fakt qe ne te shpallim veten tone, kushurinje te larget me Yjet.

Me fal s0ni, ne cfare gjuhe duhet ta sjell materialin qe te kuptohet fjala teori ? Shqip besoj se kuptohet nga te gjithe dhe shqip e thashe: eshte nje teori. Jo me kot solla Kenyon qe ka qene partizan i evolucionit dhe ka ndryshuar qendrim. Duhet t'i them Kenyon qe eshte nje s0ni ne forumin shqiptar qe (paska njohuri shume te medha nga ADN-ja dhe eshte e gatshme te debatoje me shkenctaret me ne ze ne kete fushe dhe) mendon se ai po ben pseudoshkence Lexoje mire hapjen e temes se ka nje fraze aty ose me sakte nje keshille per cdo lexues. (sidoqofte po ta citoj ketu)

Citim Postuar mė parė nga Darius
    Do jepja nje keshille per lexuesit, mendohuni mire perpara se te beni komentet tuaja pasi pjeset qe po hedh jane te marra nga personalitete te fushes se gjenetikes, matematikes, biokimise dhe fizikes dhe jo thjesht njerez te cartallosur qe i shkrepet ne koke te humbasin kohen me teorira boshe. Pra mundohuni te mos e beni veten qesharake me komente siperfaqesore apo kundershti bazuar ne libra gjimnazesh apo seminaresh fillestare universitare (te tipit fakulteti i gjeologjise se Tiranes qe lexova ne nje teme tjeter).
    Tjetra, se ku e ka vendin tema ate e vendos une. Mos kaloni ne gjera qe sju takojne.

you are being biased.
    Jo une s0ni, po ata shkenctare qe kane hartuar dhe renditur kete teori ne formen qe e paraqes une. Une spo bej asnje interpretim personal. That being said, i'm being biased far less than the whole Evolutionary Theory.

Cfare po ben ti eshte shpjegim i ADN-se dhe me dy-tre fjalite e fundit e kthen temen per keq, edhe kjo per mua quhet keq informim ose miss-info.
    Une u mundova ta shpjegoj sa me lehte qe te kuptohet prej te gjitheve dhe nuk jam une ai qe i shtoj dy-tre fjalite ne fund qe ta kthej temen per keq. Por ndjek vijshmerine e materialit qe po sjell (duke e perseritur me te madhe) PA BERE ASNJE KOMENT PERSONAL!!! Dhe mos harro qe une nuk bej as keqinformim dhe as disiniformim. Ti qe po leshon kete akuze ndaj meje (qe ne fakt je duke ja u drejtuar aty doktorave qe kane bere studimet), ke ndonje kualifikim ne kete fushe? Dmth ke doktorature ne gjenetike apo biokimi, apo matematike? Se mesa shoh une, ndonese e bera te qarte qe tema sa filloi dhe vetem kam hedhur disa gjera aty, ti me vrap dole duke deklaruar qe na qenka pseudoshkence qe me 10 rrjeshta. Ky qendrim sikur nuk para i shkon nje studiuesi...

Nese pranohet qe "Kur kundershtohet Evolucioni, kujt i atribohet krijimi i qenieve te gjalla e sidomos njeriut? Nje krijese te mbinatyrshme, nje fuqie mbinjerezore, nje inteligjence superiore..." DHE "Atehere pse nuk duhet konsideruar sequenca e mesazhit ne molekulen e ADN-se si nje evidence e dores se pare per nje burim inteligjence?"
    Ketu ke spekuluar shume s0ni. Ke bashkuar komentin tim personal ne hyrje te temes, koment i cili nuk eshte thenie apo deduktim shkencor, me nje pjese nga shkrimi. Jo me kot e bera ne hapje te temes qe mos perzihej me pjesen tjeter pra ky komenti jot me poshte....

~Me kete llogjike qe po ndiqet duhet te pranohet qe jo vetem njeriu por e gjithe jetesa ne toke, bakteria,viruset, parazitet, lulet, pemet, cdo gje e gjalle ne toke meqe kane ADN-ne e tyre edhe keto jane krijese e mbinatyrshme, nje fuqi mbinjerezore, nje inteligjence superiore, molekula e ADN-se te cdo gjeje ne toke eshte evidence e dores se pare per nje burim inteligjence.
    rrezohet.

Atehere shpjegimi me i kuptueshem per mua eshte ky:
    Une temen nuk e hapa per ty po per te gjithe. Sejcili te nxjerri kuptimin qe do. Per ta mbyllur, cfare po ben ti ketu eshte e papranueshme. Komenton per nje teme ne nje teme tjeter dhe se kuptoj me cfare llogjike e ben kete. Gje qe edhe njehere me shtyn te mendoj qe mezi sa paske pritur per te thene fjalen tende per dicka qe sapo ka filluar te shtjellohet. E bera te qarte ne fund te asaj qe shkruajta qe po e mbaj te mbyllur deri sa te mbaroje si material dhe te shmang komente bjeri ti biem si ka ndodhur ne te kaluaren. I pelqen apo nuk i pelqen dikujt, kjo me fal po eshte nje zgjidhje qe e vendos une dhe asgje personale ndaj askujt. Thjesht perpjekje per te ruajtur kronologjine e postimeve dhe hedhjen e plote te te gjitha atyre qe ka tema si subjekt. Te lutem mos me humb kohen me me gjera te tilla.

_____
    Anėtarėsuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623
    Jam ne teme po flasim per modifikimin gjenetikisht, si kjo teme si ajo tjetra qe hape ti jane e njejta subjekt qe po trajtoj.

Atehere shkrimi im i drejtohet Kenyon. Ai po ben mis-info. Normale qe s'me rrihet pa folur kur pashe keq informim. Po ashtu jam e afte te bej diskutime me Kenyon dhe doktora te tjere sic ai sepse edhe une kam studiuar me vite te gjitha ato klasat qe ti rrjeshtove dhe subjektin e ADN-se e njoh teper mire. Mos te duket se ne foruminshqiptar ka njerez pa njohuri te gjere. Kenyon nese po ben shkence atehere nuk duhet ti kete problem kritikat nuk duhet ti ndrruhet kesaj. Po ashtu shkenca eshte ekzakte, rezultatet qe nxjerr Kenyon duhet ti nxjerr edhe une dhe ti nese e bejme ekperimentin qe ka bere ai.

Nese "ADN eshte dizajnuar qe te ruaje kopje te sakta dhe te shmange ndryshime ne informacionin qe permban. Kjo do te thote se eshte dizajnuar qe TE MOS EVOLUOJE!!! Ne vend te saj eshte dizjanuar qe te riprodhoje pafundesisht llojin e saj. Dhe kjo e ben evolucionin shkencerisht te pamundur."

Atehere do te pyesja Kenyon te me shpjegonte sesi eshte e mundur qe keto gjera qe me vijne ndermend tani ndryshojne:

1. Malaria dhe efekti mbrojtes qe eshte bere kundra kesaj semundje nga heterozygous gene te sickle cell disease. Pra per ti kundervire semundjes malaria njerezit ne afrike ne ADN e tyre kane formuar nje gjen te ri e cila nese eshte heterozygous (nje) eshte mbrojtese ndaj semundjes malaria. Nese eshte Homozygous (dy) te jep semundjen e gjakut sickle cell disease.

2. Te shpjegoj knockout gene

3. Te shpjegoj wobble theory ne tRNA

4. Te shpjegoj plasmid ADN ne bakteria dhe pse modifikohet lehte

5. Te shpjegoj point mutation (silent, missense, nonsense)

6. Te shpjegoj transgenic mutation (si virusi Ebstain Barr hyn ne genet e njeriut)

etj.

Citim Postuar mė parė nga Alti Elezi Lexo Postimin
    por ka shume qe lexojne ne HESHTJE dhe bejne matematike ne mendjen e tyre,sic ka dhe "Mic Sokola" qe i vene gjoksin topit,dhe e bejne temen bjeri ti biem se duhet ti biem,dhe ZULLUMI do te mbyse gjithcka.
    Mbase duhet riorganizuar,dicka..... se di?

Miqesisht,
    Kaq kisha.
    Ke shume te drejte, une jam nje nga ata qe futem here pas here ketu dhe lexoj pothuaj te gjitha komentet e reja qe jane shtuar te shkenca dhe jeta. Eshte nje nga pjeset me interesante te forumit, megjithese jo gjithmone jam i nje mendimi me Darius.

Komentet e shumta dhe replikat, qe ndonjehere i kam bere dhe une vete me pare, e veshtiresojne qe te gjesh komentet me rendesi qe ja vlejne me verte ti lexosh.

Faqja 5 prej 7 FillimFillim ... 34567 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •