Mirdita Malsori,
Kerkoj ndjese per "tollovitjet" qe ti shkaktojn shkrimet e mia, por, kerkoj pake meshire edhe nga ana jote....mos i mer shume serioz, ke te drejte edhe te qeshish....kryesorje te mbetemi te lumtur. Nese perfitojm dicka mire, nese jo, atehere do mundohemi rradhen tjeter....
Do te mundohen te jeme i shkurte dhe i sakte ne vijim:
Natyra e rregullave te sheriatit qe kane karakter civil dhe natyra e atyre me karakter hyjnore, jane shkrire aq shume, saqe per njerezit pa pergatitje te posacme jane bere rrende me u ndare.
Kjo e veshtireson gjetjen e nje pozite, ku pikepamja do te ish objektive dhe njekohesiht nuk do te cvleresonte subjektivisht natyrat e lartpermendura.
......muslimani per tu martuar me nje jomuslimane te krishtere ose cifute nuk kushtezohet nga shoqeria te ciles ai i perket (nje femer qe nuk ju perket ketyre di feve duhet te konvertoj ne njeren prej tyre ose ne musliane). Ansjelltsa PO, keshtuqe dhendri jomusliman ne shumicen e rasteve "konverton", ta ceka rastin e futbalerit te bayernit (finale oleeeeeeeeee).
.....sheriati nuk parasheh nje martese mes muslimanes dhe nje te krishteri apo cifuti, nuk ka vegel teknike per doremarje me nje rast te tille. Se paku une nuk kam lexuar nje rast te tille, edhe pse kam konsumuar literature te orientalisteve jomusliman, te cilet ne pergjithesi jane te interesuar ne puthjen e ketyre pikave me potencial konflikti.
.....duke ju referuar folklorit ne cfaredo shoqerie muslimane, nje dashuri e tille, ka qen, ose e injoruar, ose e fshehur, ose thjesht e pamundur per arsye te ndarjeve ne perditshmeri (mendoj ndarje ne lagje, mehalla).
.....ne ditet e sodit refimet me larte jane sa i perket jetes ne perendim jorelevante, ngase nuk ka force ekzekutuese te sheriatit (por edhe nese ju referohesh ambasadave te shteteve muslimane, mendoj se ligjedhenjet moderne kane nje qendrim te ngjajshem).
Keshtuqe nje martese nderfetare ne te dy kahjet e kushtezon sot "shoqeria", thjesht, nana bre, ajo te jep lejen......nuse nga gjermania kena plot, sic i kendojn neper kenge, dijn Pizza me bo.....kurse per vajzen eshte pune edhe dhjet here me e rrende....une njoh disa raste ku "dhendri" eshte konvertuar ne musliman.
Nuk e di a jeton ne nje vend gjermanfoles, aman ka nje film shume te lezetshem mbi kete tematike....evet, ich will !!, sidomos konflikti, perse te behet dhendri (Dirk) synet !!!, dhe perse te konvertoje ne pergjithesi (nena e Dirk-ut eshte pakez me e rrepte, kurse babai eshte liberal).....fantastike eshte nje skene ku prinderit e te dashuruareve takohen tek banesa e vajzes, dhe baba i len misafiret vet ne dhome per me e fal namazin qe ja paralajmeron ezani nga radio qe e ka ne mure te varur.
tung
Krijoni Kontakt