Postuar mė parė nga
BLEDI_SH
του Θεοδωρου Παγκαλου:
«Ως προς τον ετερον Βαλκανικον γειτονα ειναι πασιγνωστον και μαρτυρουν περι αυτου τα εν τω υπουργειω των Εξωτερικων αρχεια,οτι αι σχεσεις ημων εφθασαν μεχρι πληρους ομοσπονδιας το 1925 και 1926.
Απο της εποχης του Εσατ πασα και του Αχμετ Ζωγου ο εγκαρδιωτερος φιλος της Αλβανιας ειμαι εγω.
Απο της βρεφικης ηλικιας μου ωμιλουν την Αλβανικην,διοτι η μακαριτισσα μαμη μου,που με ανεθρεψε,δεν εγνωριζε την Ελληνικην.(Ητο θυγατηρ του πλουσιωτερου προυχοντος της Μεγαριδος Αντωνιου Βιρβιλη,εις την οικιαν του οποιου εν Σαλαμινι εξεπνευσεν ο στενος φιλος του αειμνηστος στραταρχης της Ρουμελης ,Καραισκακης).
Εχω συνεπως εις τας φλεβας μου αιμα κατα το ημισυ Αλβανικον και ειμαι υπερηφανος δια τουτο.Ο ναυαρχος Κουντουριωτης,οι τρεις Νικολαιδαι (παππος,πατηρ και εγγονος),ο αειμνηστος στρατηγος Κοντουλης,ο ναυαρχος Σακελλαριου,ο ηρως του υποβρυχιου «Λ.Κατσωνης» Β. Λασκος και πλεισται αλλοι εκλεκτοι Ελληνες ειναι ολοι Αλβανικης καταγωγης και ειναι γνωσται προς την πατριδα υπηρεσιαι των.Ο Παπαρρηγοπουλος γραφει οτι απο ολας τας φυλας που ηλθαν εις την Ελλαδα,η αναμιξις με το Αλβανικον αιμα παρηγαγε ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ ΑΜΑΛΓΑΜΑ.Οι Υδραιοι,οι Σπετσιωται,ο Μιαουλης,ο Σαχτουρης και αι χιλιαδες των αγωνιστων απο του 1821 μεχρι σημερον,αποδεικνυουν την αληθεια της γνωμης του Παπαρρηγοπουλου.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
’Gjysma e gjakut tim ėshtė shqiptar dhe jam krenar pėr kėtė, admiral Kundurioti, admiral Seqellariu, gjeneral Kunduli dhe shumė grekė tė tjerė tė zgjedhur janė tė gjithė me origjinė shqiptare’’.( gjeneral Teodor Pangallo president i Greqisė mė 1925-1926)
Pėr sa i pėrket fqinjit tonė Ballkanik, ėshtė mė se e njohur dhe pėr kėtė dėshmojnė arkivat e ministrisė sė jashtme, se marrėdhėniet tona arritėn gati-gati nivelin e njė Konfederate, mė 1925 dhe 1926.
Qė nga koha e Esat Pashės dhe Ahmet Zogut, miku mė i pėrzemėrt i Shqipėrisė jam unė.
Qė nga mosha e foshnjėrisė flas gjuhėn shqipe, pse e ndjera nėna ime, qė mė rriti, nuk dinte greqisht. Ajo ishte vajza e mė tė madhit pasanik tė Megaridės, Andon Birbilit, nė shtėpinė e tė cilit nė Salaminė, la frymėn e fundit mareshalli i paharruar Gjeorgjio Karaiskaqi.
Rrjedhimisht, gjysma e gjakut tim ėshtė shqiptar dhe jam krenar pėr kėtė. Admiral Kundurioti, tre Nikolaidhėt, gjyshi biri dhe nipi, gjeneral Konduli, admiral Saqellariu, heroi i nėndetėses “L.Kconi“ V.Lasko dhe shumė grekė tė tjerė tė pėrzgjedhur, janė qė tė gjithė me origjinė shqiptare dhe janė tė njohura shėrbimet qė ata i bėnė atdheut. Paparigopulos shkruan se nga tė gjitha racat qė erdhėn nė Greqi, pėrzierja me gjakun shqiptar prodhoi AMALGAMĖN E SHKĖLQYER. Hidriotėt, Speciotėt, Miaulėt, Sahturi dhe mijėrat e luftėtarėve tė 1821-shit e deri mė sot, dėshmojnė vėrtetėsinė e mendimit tė Paparigopulit
Krijoni Kontakt