Postuar më parë nga
Albo
Une e ti jemi njerez. Eshte natyrale per mua e ty qe te gjykojme, ashtu sipas botekuptimit tone personal, nje njeri qe hasim ne rruge, qofte ky grek, turk, amerikan apo arab. Mund te na pelqeje sjellja, apo veshja, apo edukata e tij, ose mund te mos na pelqeje.
Por asnjehere njerezit si puna ime apo si puna tende, nuk duhet te gjykojne nje popull te tere, apo nje familje te tere, apo nje grup minoritar te tere. Keto pergjithesime jane te gabuara dhe kur behet fjale per "urrejtje" atehere nuk jane vetem te gabuara, por jane edhe raciste e diskriminuese.
Si do te ndiheshe nese nje grek apo nje amerikan te dilte e te thosh "te gjithe shqiptaret jane mafioza pasi nje trafikant i droges me origjine shqiptare u kap ne Itali"? Nuk do te vinte aspak mire, te pakten mua nuk do te me vinte mire pasi une nuk jam trafikant si ai shqiptari tjeter.
Une nuk diskriminoj asnje popull ne bote, pasi nuk me pelqen qe njerezit e tjere te diskriminojne popullin tim shqiptar. Kur ti e une shikojme qe nje shqiptar i vetem diskriminohet pa te drejte, duhet te ngrejme zerin prane shtetit perkates, prane shtetit shqiptar, prane gjithe atyre dhjetra organizatave humanitare ne bote qe merren me keto ceshtje, qe te mbrojme dinjitetin e lirine tone si njerez. Por kur diskriminimit i pergjigjemi me te njejten menyre, kur ai greku na shan ne rruge dhe ne e shajme mbrapsht me keq akoma, atehere ne nuk jemi shume ndryshe nga ai greku racist, jemi njesoj ne fakt. Ai ai eshte grek racist pasi urren shqiptaret, une e ti jemi raciste pasi urejme greket.
Racizmi nuk eshte patriotizem e as nacionalizem, racizmi eshte flagma me e keqe ne historine e njerezimit qe eshte bere shkak per lufterat me te medha qe ka njohur njerezimi ne mbare historine e tij. Te ulerasesh e te shash greket, turqit, arabet e mbare boten si i marre, nuk te ben ty nje shqiptar as me te mire e as me te madh se ne te tjeret, te ben ty nje shqiptar racist. Urrejtja e ngritur mbi baza etnike, racore apo fetare e ka emrin racizem.
Albo
Krijoni Kontakt