Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 4
    _____
    Anëtarësuar
    29-04-2002
    Postime
    3,623

Akullnajat (Glaciers) zbuluar në 'të mallkuar' malet e Shqipërisë

PhysOrg.com) - Një ekip Gjeografesh nga Universiteti te Manchester kanë zbuluar një grup akullnajat në një nga vendet më të shkretë të Evropës.

Drs Filipi Hughes, Jeff Blackford dhe PhD student Rose Wilkinson, nga Mjediset Kuaternarit Universitetit dhe Geoarchaeology Group, gjeti katër akullnajat në malet e "Mallkuar '' e Shqipërisë vitin e kaluar.

Ata ishin në vijim deri 2006 ekspeditë Dr Hughes ', i financuar nga Shoqëria Mbretërore gjeografike, në një vend afër në Mal të Zi kërkimeve karakteristika të gdhendur në peizazh nga akullnajat e kaluara.

Por ai mori më shumë se ai për bargained kur ai stumbled upon gjë e vërtetë - një akullnajë e cila ishte deri në atë moment krejtësisht i pazbuluar. Në 2009, ata gjetën katër të tjera në Shqipëri.

Disa nga gjetjet janë botuar në edicionin e 2009 dhjetor të revistës "Arktikut, Antarktike, dhe Hulumtime Alpine", dhe një letër të ri kërkimi do të shfaqet në "Surface Proceset Toka dhe Landforms" këtë vit.

Akullnajat janë në nivel relativisht të ulët prej 2.000 metra - pothuajse unike për një liri të tillë drejt jugut. Akullnajat Shumica në këtë gjerësi janë zakonisht shumë më të larta, dhe shumë të mbijetojnë vetëm në malet e larta në veri të mëtejshme, të tilla si Alpet.

Malet Prokletije - të njohura si "mallkuar" malet në shqip - shtrihen nga Shqipëria veriore dhe lindore të Kosovës në Mal të Zi në Ballkanin Perëndimor.

Akullnajat - më e madhe e së cilës është aktualisht madhësinë e gjashtë pitches futbollit - ndryshojnë në madhësi çdo vit në bazë të sasisë së borës dhe dimrit temperatura gjatë verës vijuese.

Megjithatë, Gjeografet mendoj se të paktën tetë akullnajat ishin të pranishëm në malet fqinje gjatë shekullit të 19-të, me correlating kulmi i "Little Ice Age 'në Alpet Evropiane.

Gjeografia fizike pedagog në Shkollën e Universitetit të Mjedisit dhe të Zhvillimit, dr Philip Hughes tha: "Ne ishim të habitur se - aq sa dimë - jo një, pavarësisht nga barinjtë vendas, ishin në dijeni të ekzistencës së këtyre akullnajat dhe ajo ishte jashtëzakonshme emocionuese për të gjetur ata.

"Fakti që malet ishin të rrethuar vetëm deri kohët e fundit nga lufta dhe mungesën e ligjit mund të shpjegojnë pse ata kanë dëshmuar kështu i pakuptueshëm.

"Vetëm dhjetë vite më parë, kjo zonë ishte jashtë caqeve dhe kalimit të kufirit nga Mali i Zi në Shqipëri ishte e ndaluar.

"Një arsye e mundshme se pse ne nuk ishin në dijeni të ekzistencës së tyre është se shumë pak njerëz jetojnë në këto male dhe nuk ka aq shumë vonë gënjyer borë dhe hije edhe ata nuk janë të dukshme në Google Earth."

Edhe pse rajoni është duke përjetuar shenja të dobët e shërimit, rajoni është ende politikisht i pabazuar.

Por një ditë hulumtuesit shpresojnë akullnajat do të jenë të gëzuar nga vizitorët në rajon - e cila është e krahasueshme me Alpet në kushtet e atraktivitetit të saj dhe madhësisë.

Dr Jeff Blackford tha: "Arsyeja pse këto akullnajat mund të formohen në një qëndrim të tillë të ulët - dhe deri tani jug - është se ka sasi të mjaftueshme të dëborës windblown dhe, në veçanti, dëborë avalanching.

"Edhe pse këto akullnajat e mbetur duket të jetë relativisht e fuqishme në përgjigje për të ndryshuar klimën rajonale, është e qartë se ka qenë akullnajat më shumë në zonën e njëqind apo më shumë vite më parë."

Ai shtoi: "Ndërsa akullnajat më shumë ka ekzistuar një njëqind vjet më parë për shkak të temperaturat e ftohta, ajo është shumë e vështirë për të parashikuar fatin e ardhshëm të këtyre akullnajat e mbetur.

"Kjo është për shkak të kontrolleve të fortë lokale klimatike në male të larta.

"Por në qoftë se merr ngrohta atëherë këto akullnajat do te shkrihen larg."

Shkencëtarët shpresojnë për ta bërë atë për të maleve Prokletije për të vazhduar studimin e tyre më vonë këtë vit.

PhD student Rose Wilkinson tha: "Udhëtimi me kusht mua me një mundësi të rëndësishme për përparimin e kërkimit tim, e cila duket se si vegjetacioni i përgjigjet me ndryshimet në klimën e gjatë 500 viteve të kaluara.

"Këto akullnajat - të cilat nuk janë studiuar para - shpresojmë se do të krijojë një rekord interesante të ndryshimit të mjedisit në këtë zonë."

Burimi http://www.physorg.com/news183843058.html
    E
    kam perkthyer duke perdorur google translate si me lehte, mbase s'do jene fjalite e plota ne Shqip.

Pasioni për shkencën Maska e Jonila S
    Anëtarësuar
    29-08-2009
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    7
    Ne fakt nuk kuptohet asgje!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691
    ne shqip ajo "te mallkuara" ne fakt perkthehet "e namuna"
    pra bjeshket e namuna.

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    ne shqip ajo "te mallkuara" ne fakt perkthehet "e namuna"
    pra bjeshket e namuna.
    Lol...................

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •