Close
Faqja 3 prej 15 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 141
    Pro diturise Maska e Gjelosh PRekaj
    Anėtarėsuar
    07-07-2008
    Vendndodhja
    N'rranjen e Rozafs
    Postime
    681
    Elna raftu pika qaty ku je po si s'tvje marre. Q'faj t'kena na se nuk i ke aftesite te kuptosh djalektin e gjuhes tane. Sha zotin keni lujte menshe e ju ka ik rrespekti per njani tjetrin, vuani nga komunizmi.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    postuar me pare nga XH.GASHI
    VENUS-NUSE-ERE
    VENERE-NERA-NDERI=MORALI
    Duke u bazuar te emri - fjala nuse -nose apo neri -nera -ndoresh- n'oresh- nderzim - ni -ndi ndegjo - nigo ene- edhe etj etj ...,ti definojm dallimet e te folurit te sotem dhe te shkruarit ne tekstet e lashta , gjithnji duke u bazuar ne te folmen e sotme pamvaresisht se cilit dialekt i perkasim fjalet .

T 'ju them qe emri ner=nder ka shkuar edhe ne gjuhen arabe sdo t'me besonit por ja qe huazimet ndodhin , une mendoj se emri drite i gjuhes arabe pikrisht e gjen rrenjen etimologjike te emri Nder-Ner =NUR
    ok.xh.gashi,e shoh qe ke tendencen ti besh gjerat sallate ruse.
    tek postimi i im nr#6,te bera lidhjen qe ka fjala shqipe e sotme nuse me fjalen e latinishtes arkaike snusus...ne ilirisht nuk e dim si i thonin nuses,e kane marre(fjalen) iliret nga latinet apo gjermaniket apo vice versa kte nuk e dime....dime vetem qe snusus dhe nuse jane e njejta gje dhe etimologjikisht me rrenje te njejte.

persa i perket fjales nder.......nuk ka te beje me venera dhe venus kapish???!!!ta spjegova ca eshte venus!....si dhe nderi dhe morali nuk eshte e njeta gje,pse ja fut kot eeeeeeeeee???morali eshte teresisht nje fjal e huaj,ne shqip nuk kemi,dhe cdo te thote moral,sigurisht nuk kam ndermend te ta spjegoj ktu.

fjala shqipe nder ka te beje perseri me fjalen latine honor dhe honos...honorem....si dhe me te njejten fjale ne dialekte te ndryshme kelte onoir,onair,enor,onwr,annerh

ne anglisht eshte honour or honor ne italisht onore etj etj ne te gjitha gjuhet gjermanike dhe neolatine....

ne antikitet gjuhet ishin shume me prane njera tjetres sesa jane sot.

kurse interpretimi jot nder=nur te arabishtes...une te them ti ja fuuuuuuuuuuuuut kot.
    mos merr persiper gjera qe jane pertej teje.

shpresoj qe ne te ardhmen mos na gjesh dhe ndonje lidhje te fjaleve shqip me gjuhen e aborigjeneve australiane...lere me kaq mos e djallos me.

mos e merr si sulm kte...dua thjesht mos i bejme temat qesharake fare,me interpretime partizonēe.

shnet.

kurse spjegimi qe na solli elna me ate fjalorin e shqipes, ishte bajat fare.
    si duket elna eshte e zonja vetem te na kujtoje ca fjalore koti ....i mbushur fund e krye me pasaktesira.

ps.elna mos u perpiq te me besh mua verejtje per rregulla drejktshkrimi,i di persosur njesoj si ty...per nje sere arsyesh une i devijoj,se per cfare, gjeje!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 02-01-2009 mė 20:55

i/e regjistruar Maska e XH.GASHI
    Anėtarėsuar
    07-03-2007
    Vendndodhja
    Prishtine
    Postime
    1,123
    Pershendetje

Sonte eshte vone por vetem dy fjale po shkruaj.

KAM NDERIN ME TE MADHE QE JAM SHQIPTARE
    FALENDERIMI I TAKON VETEM KRIJUESIT

Nuk shkruaj rastesisht jo me hamendje , edhe une bazohem diku e baza ime kryesore eshte gjuha shqipe, numrat ,germat, planetet , keto jan njeherit preokupimet qe me nxisin ehe te shkruaj keshtu me ide te'' krisura''.
    Barat kem pas thene si ta DEFINOJM se cili eshte nishi . !
    Tani ka filluar te definohet njishi ashtu si duhet.

KING SNAKE YLLIRET ISHIN PARA LATINVE DHE KETYRE QE PO PERMEND KELTET RETET ETRURET ISHIN FISE DHE ASGJE TJETER.
    Une mendoj se flas s'paku per periudhen e hyjneshes se fronit , ndersa per aborigjenet mos u habit se e kam postuar nje alfabet hieroglifor qe jan gjetur ne shpellat e australis si dhe nje aborigjen duke treguar me gisht nje vizatim shpelle anijen .
    Ska dert mund te flasim e bisedojm por realiteti ishte ky.
    12 ND NUSE DIELL NER DER NI DY NI DY NATEN E MIRE .
    HAHHHAHHA

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    .....keltet, fise thot ky....une te dhashe fjalet latine,hajt me jep ti fjalet ilire,hec.........ti na solle nje fjale te shqipes se sotme nuse,dhe une duke mos patur ne shqipe te vjeter,apo ne ilirishte, nje fjale paraardhese, te bera lidhje me fjale antike te gjuheve te tjera.......gjithsesi une supozoj, qe mjaft fjale gjuhet e tjera perfshire latinishten kane huazuar nga ilirishtja dhe dialektet e saj.

idet e tua nuk jane te krisura,jane pa asnje baze,pra debileske,nuk ben asnje lloj lidhje.

ik e merru me aborigjene dhe planete(dhe per kta ja fut pordhes kot,lemsh i ben te tera),nuk merr vesh nga shqipja ti,dhe e them me bindje

shko ik falenderoje ne xhami,ky nuk eshte forum fetar flitet per gjuhen shqipe.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 02-01-2009 mė 22:05

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Nu-se

Interesant per fjalen nuse eshte edhe perdorimi i saj si folje: "vajza eshte duke nuseruar".

Dhen-der

Interesant eshte fakti se fjala dhender, burri i nuses, mund te intepretohet si "dhene ne deren e". Pra origjinen e vete si fjale e ka tek nusja, pasi eshte nusja eshte "dhene ne deren e djalit".
    Interesant.

Citim Postuar mė parė nga KING_SNAKE Lexo Postimin
    sa per temen une do bej dhe lidhjen qe ka fjala me latinishten.
    snusus latinishte arkaike>nurus latinishte klasike >nuera latinishte medioevale/mesjetare....nuora ne italisht,si dhe tek gjermaniket snura,snora...dhe ang-sass snoru,snor--------origjina e fjales sipas meje eshte tek gjermaniket....fjala angleze son...gjermanisht sohn...bir.....pra nuse nje femer qe i jepet birit.
    C'te kete nusja me latinishten se?

Citim Postuar mė parė nga XH.GASHI Lexo Postimin
    E Ejte. Aeton. Feton. Fejton (Phaeton). Venera (Afėrdita-Aphrodite)

Ky emėr nė shqip emėrton ditėn e enjte tė javės dhe, nėse e njehsojmė siē e them dhe e kam shpjeguar unė, ėshtė dita e shtatė e javės. Me kėtė emėr mund tė simbolizohet edhe trupi qiellor i Venerės (Afėrditės).
    Kur do me mesu qe e premtja asht dita e Veneres, e jo e ejtja?

Citim Postuar mė parė nga Hyj-Njeriu Lexo Postimin
    Nuse mund te vije nga nyse e te kete lidhje me fjalen nis
    Citim Postuar mė parė nga Qerim Lexo Postimin
    Po mundohem ta shtjelloj pakez etimologjine e ketyre emrave , nga dialekti arberesh:

dhenderr vjen nga i dhendet= i forte
    Po, dhe si e ben lidhjen mes i dhendet dhe dhender?
    dasma vjen nga darsma e cila vjen nga dars-enj=darq-enj=me ngrene darke, me u ngope.
    ne darsem po u hengerka darke demek.

Citim Postuar mė parė nga Qerim Lexo Postimin
    Dhe me qe ra fjala per "nuserine" po bej perseri nje apel per rikthimin e fjales se vjeter shqipe "keze" ne shqipen e sotme.
    Sepse nuse nuk qenka shqip?! Po keza kur u be shqip?A di te na e sqarosh pak me mire fjalen keze?

Citim Postuar mė parė nga Elna Durrėsi Lexo Postimin
    Unė nuk kam njohuri pėr prejardhjen e fjalės « Nuse», dhe nuk kam as materiale referimi pranė vetes qė tė di nga vjen kjo fjalė. I vetmi libėr ku mund tė referohem ėshtė «Fjalori i gjuhės sotme shqipe», Akademia shkencave, instituti gjuhėsisė, 1980, fq 1274, i cili thotė:

Nuse= Figurė e mitologjisė popullore, qė fėrfytyrohej si njė vashė e bukur me flokė tė gjatė, e cila ruante ujrat, burimet, pyjet etj. Nusja e ujrave - floēka. Nuset e malit- tė jashtėsmet. Nuse deti - sirenė.
    Une gjithmone kam menduar se "nuse" eshte 'figure' e jetes sone te perditshme.

Pershendetje
    T 'ju them qe emri ner=nder ka shkuar edhe ne gjuhen arabe sdo t'me besonit por ja qe huazimet ndodhin , une mendoj se emri drite i gjuhes arabe pikrisht e gjen rrenjen etimologjike te emri Nder-Ner =NUR

Pershendetje
    Cka ta merr mendja ty, cfare lidhje ka shprehja shqipe NDER me shprehjen afrikano-aziatike NUR? Dhe a ka ndonje?

Nder tjera a kane shqiptaret origjine afrikano-aziatike apo evropiane?

Citim Postuar mė parė nga sulioti Lexo Postimin
    Vete Mendoj Se Mund Te Jete Dhe Keshtu;
    Nuse=nise=ajo Qe Niset Pe Te Dhenderri Ose Dhe Keshtu
    Nuse=nise =fillon Dicka E Re Krijon Nje Familje Te Re Nis Nje Rruge Te Re.
    tek postimi i im nr#6,te bera lidhjen qe ka fjala shqipe e sotme nuse me fjalen e latinishtes arkaike snusus...ne ilirisht nuk e dim si i thonin nuses,e kane marre(fjalen) iliret nga latinet apo gjermaniket apo vice versa kte nuk e dime....dime vetem qe snusus dhe nuse jane e njejta gje dhe etimologjikisht me rrenje te njejte.
    Cfare kuptimi ka rrenja e 'perbashket' e fjales "snusus" dhe "nusus"?

fjala shqipe nder ka te beje perseri me fjalen latine honor dhe honos...honorem....si dhe me te njejten fjale ne dialekte te ndryshme kelte onoir,onair,enor,onwr,annerh
    Nuk ka jo.
    Ndera eshte shprehje e re.

Pershendetje

Sonte eshte vone por vetem dy fjale po shkruaj.

KAM NDERIN ME TE MADHE QE JAM SHQIPTARE
    Falenderimi i takon vetem gjakut te prinderve (SHQIPTAR).
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    C'te kete nusja me latinishten se?
    snusus...nuse.........s e latinishtes arkaike e ka rezuar latinishtja klasike,te njejten gje duhet te kete bere(per analogji) dhe shqipja,te tjerat gjeji vet,po te duash ti thom dhe une..

Nuk ka jo.
    Ndera eshte shprehje e re.
    ku e bazon ti qe eshte shprehje e re!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 03-01-2009 mė 03:02

i/e regjistruar Maska e Daja-GONI
    Anėtarėsuar
    21-03-2006
    Postime
    1,546
    Pershendetje per te gjithe pjesemarresit e temes.Kisha nje pyetje per te gjithe.
    Keto postime,jan gjurmime te mirefillta,apo jan vetem mendime.Jan keshtu apo ashtu se ua ka marre mendja,apo ka ne to me te vertete studime.
    Jo per tjeter gje,por thjeshte dua te mesoj diqka,e kam frike mos po marr diqka te gabuar me vete duke menduar se eshte e vertet.

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Postuar mė parė nga XH.GASHI
    E Ejte. Aeton. Feton. Fejton (Phaeton). Venera (Afėrdita-Aphrodite)

Ky emėr nė shqip emėrton ditėn e enjte tė javės dhe, nėse e njehsojmė siē e them dhe e kam shpjeguar unė, ėshtė dita e shtatė e javės. Me kėtė emėr mund tė simbolizohet edhe trupi qiellor i Venerės (Afėrditės).
    e enjtja eshte iuppiter/jupiteri...njefare specie zeusi romak,si me ta thene!...si dhe planet.

dhe etimologjia e iuppiter te jepet ketu,tek posti #16
    i kesaj teme

http://www.forumishqiptar.com/showthread.php?t=98887

ke dhe gjona per venera/aferditen aty sa t'dush ti,i ke pa iher m'doket.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 03-01-2009 mė 06:22

Hyllin Maska e Hyj-Njeriu
    Anėtarėsuar
    22-07-2007
    Vendndodhja
    Fatkeqesisht mes ndergjinoresh
    Postime
    2,945
    snusus...nuse.........s e latinishtes arkaike e ka rezuar latinishtja klasike,te njejten gje duhet te kete bere(per analogji) dhe shqipja,te tjerat gjeji vet,po te duash ti thom dhe une..
    Kingo, nuk eshte e thene qe te kemi se sben analogji. 'S' para disa bashketingelloreve(kryesisht tek k) eshte tingull te cilit ende po i diskutohet prejardhja e tek disa gjuhe ka qene (eshte) ndersa tek disa nuk ka qene.

C'etimologji ka snusus e latinishtes? kjo do ishte vertet me vlere.
    Nuse e dhender (dhander) per mendimin tim duhet ti perkasin te njejtes bashkesi kuptimore/mendimore/zanafillore.
    Per nuse vazhdoj ti qendroj lidhjes nuse-nyse-nis.
    Nderkaq per dhender forma dhander e ben me te qarte nga duhet me fillu, meqe eshte me besnike ndaj fjales se vjeter sesa dhender.
    pjesa e fundit -er, mendoj se nuk ben pjese te rrenja, si tek zem-er apo antikja brat-er(vlla) e keshtu del forma dhand si rrenje.

Dhand ka 2 mundesi.
    1- dhand vjen nga dhan me shtesen e d sic ndodh ndonjehere sidomos tek huazimet.
    2- dhand vjen nga 'dhant' me kalimin t-d.

Forma e dyte 'dhant' mendoj se mund te jete me e drejta e ka kuptimin e atij te cilit i jepet(nusja) , ai qe merr(nusen),atij te cilit iu 'dha'(nusja).

Per dasem apo darsem nese vjen nga das- dars mund te jete, dita e dhanies/da(dha) po ketu kam dyshime te forta.
    Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!

OPENMINDED Maska e land
    Anėtarėsuar
    12-12-2003
    Postime
    7,684
    Kingo, nuk eshte e thene qe te kemi se sben analogji. 'S' para disa bashketingelloreve(kryesisht tek k) eshte tingull te cilit ende po i diskutohet prejardhja e tek disa gjuhe ka qene (eshte) ndersa tek disa nuk ka qene.
    po sepse kemi te bejme me sn pra son,sohn tek gjermaniket....dhe me kohe kjo s ka rene,te kujtoj hyj-njeriu meqe zoteron italisht perfekt,nuora ne italisht ka kuptim me te ngushte sesa nuse ne shqip....pra nuora eshte vetem nuse ne konfront me vjerin/vjeren(ne perdorim dhe e reja qe eshte ekuivalent me nuse) jo me te te shoqin,me te shoqin eshte sposa,kurse ne shqip kuptimi eshte me i gjere,ne konfront me te shoqin si dhe me vjerin/vjeren.
    pra ne shqip ka humbur s ashtu si dhe latinishtja klasike dhe e vone,por jo kuptimin e plote.

nga latininshtja arkaike s ndermjet dy vokaleve/zanoreve behet r ne latinishten e mevonshme,duket se me shqipen kjo nuk ndodh,s ruhet.dhe nga kjo une dal ne konkluzionin qe fjala shqipe e ruan me shume antikitetin e vet sesa e njejta fjale ne italisht.

per humbjen e germes s perpara bashketingellores po te jap nje fjale arkaike tjeter ne gjuhen e got-eve svaihra=vjehra

gjermanishte e vjeter swigar gjermanishte e re schweiger...schwaher
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga land : 03-01-2009 mė 07:43

Faqja 3 prej 15 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •