Shqiptari e ka care rrugen e historise me Palle ne dore!
nga librat me me vlere qe u zhduken eshte libri i sacerdotit babilonas Beroso "Historia e botes" ku flitej per piktakimin e civilizimeve mesopotamike dhe apkalus,gjysem perendite amfibe te zbritur nga yjet,si dhe tregonte ngjarjet egzakte qe kishin ndodhur perpara permbytjes se madhe.....keto ngjarje humben njehere e pergjithmone,do jete gjithmone nje mister per njerezimin.
ishte e konservuar dhe vepra e sacerdotit egjiptian manetone qe kish jetuar ne kohen e Ptolemeut ,dhe sipas tradites,zoteronte librin e mrekullueshem te Thot.
ishin dhe tekstet e fenikasit Moco,ku flitej per teorine atomike,libra mjaft te ralle nga india si dhe papiruse te panumerta alkimike.
me djegjen qe i beri bibliotekes myslymoni Omar I i beri njerezimit nje dem te pallogaritshem.
ps.mendoj njelloj si ty dhe darius,mjaft tekste kane mbijetuar....dhe besoj, shume tekste gjenden ne arkivat sekrete te vatikanit.
UNE JAM TI-TI JE UNE
E LA NOSTRA GIOIA CON NOI
Nuk besoj se shkrimet e Berosuss kane patur ndonje vlere te madhe. Ndonese kam qene deri diku i apasionuar mbas tij si dhe Manethos, materialet e fundit qe kam hasur me kane krijuar nje lloj bindje qe Berosuss dhe Manetho e plus ndonje tjeter kane patur gisht ne nje lloj masakrimi te historise. Ne kete pike mendoj se shkrime te tij skane ndonje vlere te madhe ne krahasim me ato qe ka patur vete biblioteka. Mjafton te kujtohen informacionet e perdorura nga Piri Reis, Finaeus, Mercator apo Buache ne ndertimin e hartave te tyre ku padiskutim duket qarte qe kane perdorur burime jashtezakonisht shume te vjetra dhe qe deshmojne per gjurme te nje njohurie ta pazakonte, madje te pamendueshme edhe per njerezimin e shekullit te 16-te, qe te kuptohet se ato mund te vinin vetem nga arkiva te tipit te Aleksandrise apo vende te tjera. Berosuss eshte shume i vonet per ti atribuar ndonje vlere specifike ne dokumentimin e nje historie te lashte. Per me teper lexo temen mbi Shtrembrimin e Historise.
Absence Of Evidence Does Not Correlate To Evidence Of Absence... © Deny Ignorance © Autochthonox
Gjurmet e Civilizimeve te zhdukura Dodona pjese e trashegimise se vjedhur Fshehje te Zbulimeve Arkeologjike Shtetet Ilire Antropologjia e Ballkanit
Mesjeta Shqiptare dhe periudha e pushtimit Osman Rilindja Kombetare Illuminati ! Kulti i syrit qe sheh cdo gje Lufta Dulces Mistere Histori e Letersise Shqiptare
bibloteka e aleksandris ruan thesarin e qytetrimit paragreko-latin--ndaj me te drejt barat flete per pupulat pasi te sotequajturit qytetrim sjelles nuk jane gje tjeter vetem se qytetrim shkaterrues --edhe ata e varrosen kryeqendren e dijes
darius
nuk jame i sigurt ne se themeloj Leka i madhe ---pak kohe me vone me duket se eshte themeluar
vete Hesychi i qindra fjaleve shqipe (shek 5 eres sone)ne greqishten e lashte eshte nje pupul aleksandrike--quhet ndryshe edhe hESYCHI ALEKSANDRINOS
besoj se shume prej atyre dijeve te lashta do te jene te gjalla ende sote. shkaterrime kane bere te mundur humbjen e shume informacioneve por mendoj se dikush perseri do te kete ruajtur dicka apo edhe shume prej atyre gjerave te humbura. thjesht pritet momenti i duhur per tju bere botes te njohura perseri.
sado te jene djegur papiruset ka pasur njerez te cilat ato papiruse i kane studjuar ne ato kohe dhe nuk e perjashtojme mundesin ti kene rishkruar perseri dhe ti kene mbajtur te fshehta. kalimi i tyre brez pas brezi me fanatizem te madh dhe ne menyre sekrete nuk mund te perjashtohet.
Nje pjese thuhet qe jane ne Bodrumet e Vatikanit.
Personalisht nuk besoj se jane zhdukur,"mund" nje pjese e vogel,por qe te jene zhdukur JO.
Sado prehistorike mund te kene qene njerezit,ishin po ata qe i shkruan e i mbrojten,dhe FAP ne nje moment u zhduken.......Perralla,per mua eksiztojne.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Alti Elezi : 06-03-2011 mė 08:52
si ka mundesi qe historianet nuk arrijne qe gjejne nje pikpamje te perbashket mbi arsyen e shkaterrimit te bibiotekes???
si u shkaterrua biblioteka e aleksandrise?
Vasudhaiva Kutumbakam
Biblioteka e Aleksandrise asht djege shume here. Asht e ditun djegja e bibliotekes nga ana e Julia Cezarit gjate ikjes,bile mendohet ate e ka djegur masa e popullit, e cila ka detyruar per te ikur.
kjo nuk eshte e vertete.
shumica derrmuese e historianeve e kane hedhur poshte kete version me kohe.
dihet qe biblioteka eshte djegur ne kohe te cezarit, por kjo nuk e ka shkaterruar perfundimisht.
KA PROVA QE BIBLIOTEKA KA VAZHDUAR TE EKZISTOJE EDHE PAS CEZARIT
une kam lexuar mjaft dhe shumica e studiuesve mendojne se biblioteka eshte shkaterruar ne shekullin IV p.K.
kjo sepse ne shekullin e katert u shkaterruan tempujt pagane te aleksandrise dhe mendohet qe sebashku me to u shkaterrua perfundimisht edhe biblioteka famelarte.
Vasudhaiva Kutumbakam
Legjenda ne lidhje me djegien e Bibliotekes se Aleksandrise, qe kish te regjistruar gjithe historine e botes se lashte, eshte si me poshte:
- Kur Cezari arriti te pushtoje Aleksandrine, qytetin e Aleksandrit, shkoi dhe u ul para para bustit te Aleksandrit. Para bustit te Aleksandrit, ai derdhi disa lote dhe u ndie keq. Aleksandri kish arritur te pushtonte gjithe boten e kohes se tij brenda 10 vjetesh, dhe ishte vetem 30 vjec. Jul Cezari ishte 45 vjec ne kohen qe pushtoi Aleksandrine. Fale kesaj qejfmbetje te Cezarit, ai dha urdher qe te digjej Biblioteka qe ishte pasuria me e madhe e qytetit dhe ruante per kujtesen e njerezimit gjithe bemat e Aleksandrit.
Albo
Krijoni Kontakt